În plină campanie electorală, Guvernul decide să dubleze indemnizația care ar trebui să convingă tinerii medici să lucreze la sate. Suma va crește de la 120 de mii de lei până la 250 de mii de lei. Potrivit deciziei aprobate astăzi, indemnizația va fi achitată în două tranșe. 120 de mii de lei după șase luni de activitate, iar restul la trei ani de la angajare. Specialiștii din domeniul sănătății spun că ajutorul este binevenit, însă acest lucru nu va rezolva problema lipsei de cadre medicale din mediul rural.
„O indemnizație unică în mărime de 250 de mii de lei specialiștilor cu studii în medicină, inclusiv și superioare de licență medicilor și farmaciștilor care se va achita în două tranșe. 120 de mii de lei după șase luni de activitate și 130 de mii de lei după anul trei de activitate când intri deja în anul patru și cinci”.
Cabinetul de miniștri a mai decis să majoreze de la trei la cinci ani perioada în care medicii vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și facturile la energie termică și electrică, în primii cinci ani de activitate. De indemnizație vor beneficia toți specialiștii cu studii superioare în medicină, inclusiv medici de familie și farmaciști. Purtătorul de cuvânt al Guvernului susține că proiectul nu are nicio legătură cu turul doi al alegerilor prezidențiale.
„O astfel de decizie este luată prin consultări. Un poriect care a trecut prin toate etapele de avizare și a fost impus anume în această perioadă și nu a fost inclus mai devreme, când era turul I sau când era referendumul. Nu este o legătură electorală cu acest proiect. Este legată strict de îmbunătățirea condițiilor de viață și profesionale pentru tinerii specialiști”.
Mihail Pîsla, conferențiar universitar la Școala de Sănătate publică a Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” susține că ajutorul din partea statului pentru tinerii specialiști este mereu binevenit, însă dublarea indemnizației nu este suficientă pentru a-i convinge pe tineri să lase orașul și să se mute la țară.
„Evident că numai mărirea salariului sau a indemnizației unice nu va ajuta. Trebuie să fie un complex de măsuri care ar face atractivă activitatea tinerilor medici în regiunile rurale. Sunt probleme sociale, culturale. Condițiile de la țară pentru o persoană tânără nu le poți compara cu condițiile de la oraș. Desigur că banii niciodată nu încurcă, doar că acest ajutor nu ajută. Trebuie abordări complexe cum ar fi posibilitatea de a avea grădinițe, școli pentru familiile medicilor, loc unde să-și petreacă timpul liber, pentru că în tinerețe oamenii au și alte necesități”.
Și părerile studenților de la medicină sunt împărțite.
Potrivit datelor statistice, în anul 2023, în sistemul ocrotirii sănătății din țară activau aproape 9640 de medici și peste 18 900 de persoane cu studii medicale medii, dintre care 20 la sută cu statut de pensionar. Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, deficitul cel mai mare de specialiști cu studii superioare medicale se înregistrează la specialitățile: medicină de familie, anestezie și terapie intensivă, radiologie și imagistică medicală, dar și chirurgie generală.
Datele publicate de Ministerul Sănătății mai arată că, în prezent, unele raioane ale țării nu dispun de niciun medic specialist în domeniile: cardiologie, neonatologie, oncologie, ortopedie, dar și medici legiști.
În același timp, în unele instituții medico-sanitare publice din raione se atestă o lipsă de medici de circa 25%.