Un consilier principal al președintelui ales Donald Trump spune că viitoarea administrație se va concentra pe obținerea păcii în Ucraina, mai degrabă decât să permită țării să recâștige teritoriul ocupat de Rusia, potrivit BBC. SUA vor trimite „contractori militari” în Ucraina. Aceștia se vor ocupa, printre altele, de „întreținerea” bateriilor Patriot și a avioanelor F-16.
Între timp, drone ucrainene au lovit o fabrică de muniţii din centrul Rusiei într-un atac nocturn, a declarat sâmbătă pentru Reuters o sursă din cadrul Serviciului de Securitate Ucrainean (SBU), în timp ce Rusia afirmă că a fost vizată peste noapte de un atac ucrainean masiv în urma căruia a doborât 50 de drone în şapte regiuni, scrie News.ro. Premierul polonez se va întâlni cu liderii din Franţa, Marea Britanie şi NATO pentru a discuta despre Ucraina. Donald Tusk a precizat că „nu există nicio îndoială că acest nou peisaj politic reprezintă o provocare serioasă pentru toată lumea”.
UPDATE Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a sosit sâmbătă la Kiev pentru a discuta cu liderii ucraineni, în ultima sa vizită în Ucraina înainte ca mandatul său să se încheie, informează dpa.
UPDATE Ministerul rus de Externe nu vede în acest moment motive pentru a vorbi despre reluarea dialogului cu Statele Unite privind stabilitatea strategică și controlul armelor nucleare, a anunțat viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, citat sâmbătă de agenția de știri Interfax, potrivit Reuters. Serghei Riabkov a mai afirmat că Moscova și Washingtonul „fac schimb de semnale cu privire la Ucraina” prin intermediul unor canale închise, la nivel militar și politic. El a mai spus că Rusia este pregătită să asculte propunerile președintelui ales al SUA, Donald Trump, privind rezolvarea crizei din Ucraina, adăugând că nu poate exista o soluție simplă, scrie HotNews.
UPDATE Guvernul britanic a adăugat pe lista sa de sancțiuni mai mulți spioni și comandanți ruși care operează în Ucraina și Africa, dar și un agent GRU implicat în otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, relatează The Insider.
UPDATE Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă se va întâlni în curând cu preşedintele Franţei, premierul Marii Britanii, şeful NATO şi liderii statelor nordice şi baltice pentru a discuta despre cooperarea transatlantică şi războiul din Ucraina, informează agenția Reuters, citată de News.ro. Viitorul ajutorului pentru Ucraina se numără printre întrebările majore cu care se confruntă Uniunea Europeană după victoria lui Donald Trump în alegerile americane. Trump a criticat nivelul de sprijin al SUA pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei şi, înainte de alegeri, a promis să pună capăt conflictului chiar înainte de a prelua funcţia, fără a explica cum.
UPDATE Viktor Orbán, aliat şi admirator al lui Trump, este de părere că SUA vor înceta în curând să mai sprijine financiar şi militar Ucraina în războiul împotriva ruşilor, scrie Financial Times. „Există o înfrângere militară în Ucraina. Americanii vor renunţa la acest război” a declarat Orban, apropiat atât a lui Trump, cât şi a lui Putin, la radioul naţional vineri dimineaţă, scrie ZF.
UPDATE Un consilier principal al președintelui ales Donald Trump spune că viitoarea administrație se va concentra pe obținerea păcii în Ucraina, mai degrabă decât să permită țării să recâștige teritoriul ocupat de Rusia. Bryan Lanza, un strateg al Partidului Republican, a declarat pentru BBC că administrația Trump îi va cere președintelui ucrainean Volodimir Zelenski versiunea sa de „viziune realistă pentru pace”. „Dacă Zelenski insistă că pacea necesită Crimeea, nu vorbește serios... Avem vești pentru președintele Zelenski: Crimeea a dispărut”, a spus Bryan Lanza.
UPDATE Postul TV rus Rossiya 1 a difuzat pe post fotografii nud cu Melania Trump, realizate în timpul carierei sale de model, după victoria soțului său la alegerile prezidențiale din SUA, relatează The Sun și Newsweek. Fotografiile au fost difuzate în timpul emisiunii 60 de minute de prezentatoarea rusă Olga Skabeeva și de co-prezentatorul și soțul său, Evgheni Popov.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunțat că a doborât 50 de drone ucrainene în șapte regiuni rusești în cursul nopții, a raportat agenția de știri de stat rusă Tass.
UPDATE Ukrainska Pravda scrie, citând surse, că cel puțin 13 drone au zburat peste uzina chimică peste noapte. Din cauza emisiilor, de la atelierul de producere a prafului de pușcă iese fum portocaliu.
UPDATE Dronele ucrainene au lovit o fabrică de muniții din centrul Rusiei, a declarat sâmbătă, 9 noiembrie, un reprezentant din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care a dorit să rămână anonim, pentru Reuters. Atacul asupra fabricii chimice Aleksinsky, care produce praf de pușcă, muniție și arme în regiunea Tula, aflată la aproximativ 200 km de Moscova, face parte dintr-o strategie de a viza fabrici care sprijină războiul Moscovei împotriva Ucrainei, susține sursa citată.
UPDATE În ultimele sale luni, administrația președintelui Joe Biden a decis să permită contractorilor americani din domeniul apărării să lucreze în Ucraina pentru a întreține și repara armamentul furnizat de Pentagon. Oficialii americani au declarat acestea pentru Reuters, și reprezintă o schimbare politică semnificativă care vizează să ajute Kievul în lupta împotriva Rusiei. Conform oficialilor americani, contractorii vor fi prezenți în număr limitat și vor fi poziționați departe de liniile frontului. Decizia e menită să ajute Kievul în ceea ce privește întreținerea și folosirea sistemelor complexe de armament occidental furnizate Kievului, au declarat surse militare pentru Politico.