Facilități noi pentru oamenii de la sate. Aceștia pot cumpăra produse de la magazin și extrage chiar și numerar prin intermediul sistemului MIA instant. Inițiativa a fost susținută financiar de USAID și vine în contextul în care în majoritatea localităților oamenii nu au acces la bancomate pentru a scoate banii de pe card și sunt nevoiți să facă un drum suplimentar în centrele raionale. În prezent, MIA a devenit disponibilă în magazinele locale din peste 800 de sate.
În mai multe magazine din satul Văsieni, raionul Ialoveni, sistemul de plăți instant MIA a devenit disponibil din luna septembrie. Prin intermediul acestuia poți procura orice produs fără a fi necesar să ai bani cash sau cardul bancar fizic. Pentru asta este necesar doar să ai activat serviciul MIA în aplicația bancară din telefon.
„Deja la aparat se apasă MIA QR achitare produse și aici se introduce suma. Noi alegem MIA plăți instant și următorul pas este „plătește prin QR”. Apăsăm și scanăm acest QR cod, apăsăm transfer și confirmăm tranzacția”.
Administratoarea unui magazin din satul Văsieni spune că, deocamdată, serviciul nu este foarte popular și puțini știu despre avantajele pe care le are. Comisionul plătit de agentul economic este de 0,8 la sută, mai mic decât prin alt sistem de plăți electronice.
„Sunt zile când vine o persoană, sunt zile când vin două, sunt zile când nu vine nici unul, dar noi le aducem la cunoștință ca lumea să știe că se poate achita prin aplicația bancară MIA QR și este cu mult mai simplu. Pentru noi este un avantaj că plătim mai puține procente, plătim 0,8”.
La mică distanță, în satul Cărbuna serviciul este puțin mai popular.
„ -Dați-mi un kilogram de orez și un kilogram de hrișcă. - De care orez doriți? Bob cu bob - Facem achitarea cu MIA”.
Elena Bălan spune că folosește des MIA pentru a cumpăra produse alimentare.
„Cu programul achităm, e unicul magazin care are accesibil MIA și tot achităm cu cardul. Suntem mulțumiți. Și cumpărăturile și scoatem și bani de aici când avem nevoie. În sat nu este bancomat, doar aici venim la doamna Maria”.
„Sunt care lucrează pe la oraș la firme diferite la ei deodată pun și MIA că ei știu că la noi este. - Câte tranzacții ați făcut cu MIA din august?- Din august avem în jur la 40-50 și pe zi ce trece lumea înțelege că e bine, că e comod, e repejor”.
Prin intermediul sistemului MIA puteți extrage și bani în numerar de la magazin, la un comision de două procente.
„Am dat și numerar undeva în jur de 2000 de lei, noi numerar avem de jumătate de lună. Lumea achită comunale, credite diferite prin aparat și banii sunt la noi în stoc și noi eliberăm”.
Majoritatea locuitorilor din sate spun că li s-a spus despre noua facilitate, însă nu prea știu cum să o folosească.
„Eu mă folosesc de acest telefon, altul nu îmi trebuie. Dacă îmi trebuie ceva sun. Am auzit dar nu am înțeles, când o să spună la televizor am să... Luni seara am fost la magazin și nu mi-au spus”.
„Card sau bani cash. - Cum e mai comod pentru dumneavoastră?- Dacă ai bani totul e comod”.
„Știu că este copiii au, dar eu nu, e mai simplu. - E mai complicat? - Poate nu dar, e bine așa și așa, dar eu m-am a deprins așa cum este. -Aveți aplicația în telefon?- Nu, poate au pus copiii, dar nu mă bag în asta”.
Integrarea sistemului de plăți instant MIA la terminalele de plată din magazinele sătești a fost posibilă grație USAID, care a oferit în acest sens un grant de 150 de mii de dolari.
„În cadrul programului de granturi lucrăm în alte două direcții pentru a populariza sistemul de plăți instant, în primul rând posibilitatea de a plăti cu MIA la e-comerce, comerțul electronic. A doua direcție este facilitarea plății facturilor la utilități: apă, gaz, lumină prin intermediul MIA”.
Precizăm că MIA plăți instant este o noutate pe piața financiară din Moldova și a fost lansat de Banca Națională în luna martie. În prezent, sistemul are peste 300 de mii de utilizatori .