Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1055: Ofertă pentru Tiraspol și probleme la Gazprom. FT: „Putin se confruntă cu o bombă cu ceas”

social

/VIDEO/ Ediție Specială la TV8! Alegeri prezidențiale, turul II: Sandu vs. Stoianoglo. Află primul cine a câștigat

03 noiembrie 2024, ora 05:38

Duminică, 3 noiembrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Alegerile prezidențiale turul II:  Sandu vs. Stoianoglo. Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 08:00 până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!

Astăzi, 03 noiembrie 2024, are loc turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. La cele peste 2.200 de secții de votare atât din țară, cât și de peste hotare, deschise între orele locale 07:00 - 21:00, sunt așteptați peste 2,7 milioane de alegători. 

În buletinul de vot sunt înscriși doi candidații care au obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin, după cum urmează: Sandu Maia, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, și Stoianoglo Alexandr, desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”. De această dată, buletinul de vot la alegerile prezidențiale este mult mai scurt decât cel din primul tur. Acesta are o lățime de 14 centimetri și o lungime de 12 centimetri. În premieră, la alegerile din acest an buletinele de vot pentru prezidențiale sunt tipărite nu doar în limbile română și rusă, dar și în limbile minorităților naționale: ucraineană, găgăuză, bulgară și romă.

Nou față de prezidențialele trecute este că s-a introdus un prag de validare a scrutinului. Pentru alegerea șefului statului la urne trebuie să se prezinte cel puțin 20% din alegători. Ținând cont că în turul întâi la votare a ieșit peste 50% din electorat, riscul eșuării este minim. Câștigă acel candidat care obține cel mai mare număr de voturi. În cazul în care, ipotetic vorbind, ambii candidați vor acumula un număr egal de voturi, atunci câștigător va fi cel care a obținut cel mai bun rezultat în turul întâi. Votarea în cel de-al doilea tur se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur de scrutin. Turul doi al alegerilor prezidențiale va fi monitorizat de peste 2.400 de observatori naționali și internaționali.

În total, în țară, duminică vor fi deschise 1.988 de secții de votare, inclusiv 30 în Zona de Securitate pentru moldovenii stabiliți în stânga Nistrului. Peste hotare avem 231 de secții, cele mai multe fiind în Italia, Germania și Franța. Moldovenii din diaspora trebuie să verifice atent adresa secțiilor de votare unde au fost repartizați pentru scrutinul din 3 noiembrie, deoarece multe dintre ele și-au schimbat adresa. Este vorba despre cei din Marea Britanie, Italia, Germania și Franța. Potrivit Ministerului de Externe, actele necesare pentru a vota la scrutinul din 3 noiembrie rămân neschimbate: buletinul de identitate sau buletinul de identitate provizoriu, ambele trebuie să fie valabile. La fel, pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, care este admis la secțiile de votare inclusiv cu termen de valabilitate expirat. Cât ține de cetățenii care au optat pentru votul prin corespondență, dar nu au primit confirmarea despre recepționarea plicurilor, autoritățile îi îndeamnă să meargă la cea mai apropiată secție de votare.

Studenții și elevii cu drept de vot, care nu au înregistrare la domiciliu sau reședința temporară în localitatea unde își fac studiile, pot vota în cadrul turului II al alegerilor prezidențiale la orice secție de votare deschisă în această localitate. Aceștia vor prezenta membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare actul de identitate și carnetul de student/elev al instituției de învățământ din localitatea respectivă. Acești alegători vor fi înscriși în lista electorală suplimentară.

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că alegătorii pot solicita votarea la locul aflării. Cererile depuse pentru turul întâi nu sunt valabile și la turul al doilea. Alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secției de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 14:00, dacă se prezintă şi certificat medical. Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Dacă, din cauza unei deficiențe fizice, boli sau din alte motive temeinice, alegătorul nu poate semna personal cererea privind votarea la locul aflării, el poate depune personal cererea în formă verbală la sediul secției de votare. În cazul în care cererea nu poate fi depusă personal în formă verbală la sediul secției de votarea, aceasta poate fi depusă telefonic. În ziua alegerilor, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează, cel puțin doi membri ai biroului care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialele necesare votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze.

CEC anunță că, din cei 1809 de alegători înregistrați pentru votul prin corespondență, 1447 au expediat, în termen, plicul cu buletinul de vot pentru participarea la turul doi al alegerilor prezidențiale. Birourile electorale ale celor 3 secții de votare pentru votul prin corespondență, urmau să recepționeze până în seara zilei de 31 octombrie, ora 18:00 (ora locală a țării-gazdă), plicurile cu buletine de vot ale alegătorilor din Canada, SUA, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda. La biroul electoral al secției de votare din Ottawa (Canada) au ajuns 436 de plicuri, la Washington, D.C. (SUA) – 790 de plicuri și la Stockholm (Regatul Suediei) – 221 de plicuri cu buletine de vot. Birourile electorale al secțiilor de votare pentru votul prin corespondență vor număra voturile în ziua de duminică, după închiderea tuturor secțiilor de votare în țara-gazdă.

În cei 33 de ani de independență, Republica Moldova a avut șase președinți cu acte în regulă, dar și doi interimari. Doar patru dintre aceștia au fost aleși de popor, restul, pe criterii politice, de Parlament. Într-un stat parlamentar, cum este Republica Moldova, președintele țării are atribuții limitate, dar importante pentru un echilibru care să asigure o guvernare bazată pe valorile democrației. Totuși, experții în drept constituțional precizează șeful statului nu repară drumuri, nu majorează salarii și nici nu anulează datoriile cetățenilor. Conform Constituției, Republica Moldova este stat parlamentar, ceea ce înseamnă că rolul-cheie în promovarea politicilor și reformelor revine Parlamentului. Totuși Legea Supremă îi rezervează președintelui un rol important în promovarea vectorului extern al țării, dar și în domeniul apărării. Potrivit Constituției Republicii Moldova, printre atribuțiile președintelui se numără și convocarea Parlamentului, dizolvarea Guvernului, dreptul la inițiativă legislativă, promulgarea legilor, acordarea gradelor militare supreme prevăzute de lege, acordarea rangurilor diplomatice, dar și soluționarea problemelor cetățeniei Republicii Moldova și acordarea azilului politic.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Secretul banilor: Euro a devenit valută de referință în Moldova. Ce avem de câștigat, aflăm de la Daniel Savin
/VIDEO/ Secretul banilor: Euro a devenit valută de referință în Moldova. Ce avem de câștigat, aflăm de la Daniel Savin
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
Țările cu cel mai poluat aer din Europa: Pe ce loc se clasează statele din vecinătatea Moldovei
Țările cu cel mai poluat aer din Europa: Pe ce loc se clasează statele din vecinătatea Moldovei

Accidentul teribil de la Edineț: Șoferul suspect rămâne după gratii. Ce s-a întâmplat cu fetița rămasă orfană

missing
13 ianuarie 2025, ora 17:57

Tânărul de 19 ani, care s-ar face vinovat de accidentul mortal de la Edineț, rămâne după gratii. Procuratura Generală a confirmat pentru TV8 că judecătorii i-au prelungit arestul preventiv cu 30 de zile. Între timp, copila de 10 ani, rămasă fără părinți, a fost externată.

Purtătoarea de cuvânt a Spitalului Clinic Bălți, Andreea Galici, a declarat pentru TV8 că fetița a ieșit din spital acum două săptămâni.

Aceasta a trecut temporar sub tutela unei mătuși venite de peste hotare și urma să meargă la un centru de asistență psihologică din Chișinău.

TV8.md amintește că accidentul grav s-a produs pe 15 decembrie, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț. Un cuplu, o femeie de 42 de ani și un bărbat de 44 de ani, a decedat pe loc, iar o femeie de 62 de ani a murit la spital.

Preliminar, s-a stabilit că un Mercedes E-Class, condus de un tânăr de 19 ani, a ieșit pe contrasens și a lovit frontal un Hyundai, condus de un bărbat de 44 de ani, cu trei pasageri la bord. Șoferul Mercedesului nu avea permis de conducere și nu avea mașina echipată cu anvelope de iarnă. Testul la alcool a ieșit negativ.

Bărbatul nu a avut de suferit și a fost ulterior reținut. Acesta a refuzat să ofere declarații și riscă de la 8 până la 12 ani de închisoare.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.