Donald Trump își declară victoria în alegerile prezidențiale din SUA. În primul său discurs, după rezultate, republicanul a subliniat că americanii au făcut istorie și a promis că SUA va deveni mai prosperă.
„Mulțumesc poporului american pentru că m-a ales ca al 45-lea și al 47-lea președinte. Cred că este cea mai mare mișcare politică din toate timpurile în această țară. În fiecare zi voi lupta pentru voi, cu fiecare respirație. Aceasta este o victorie magnifică pentru poporul american, care ne va permite să facem America măreață din nou.
Avem o țară care are nevoie de ajutor - foarte mare nevoie de ajutor. Ne vom repara granițele și vom repara totul în țara noastră. America ne-a dat un mandat puternic și fără precedent. Am reluat controlul asupra Senatului. Numărul de victorii în Senat este incredibil. Se pare că vom păstra controlul asupra Camerei Reprezentanților. (...)
Vreau să le mulțumesc milioanelor de americani care muncesc din greu și care ne-au fost alături. Vă vom răsplăti, vom face cea mai bună treaba. Această zi va fi amintită pentru vecie ca ziua în care cetățenii americani și-au luat țara înapoi”, sunt câteva din declarațiile lui Donald Trump.
Kamala Harris nu se va adresa susținătorilor adunați la Universitatea Howard din Washington pentru petrecerea ei din noaptea alegerilor și intenționează să vorbească mai târziu.
„Ea va veni mâine aici”, au anunțat reprezentanții săi publicul din campusul universității.
„Continuăm să ne asigurăm că fiecare vot este numărat, ca fiecare voce va fi auzită”, a mai spus un reprezentant al Kamalei Harris.
TV8.md amintește că la sfârșitul lunii octombrie, Financial Times a relatat, pe baza unor surse apropiate, că Donald Trump are un nou plan pentru a încheia conflictul din Ucraina, dacă va câștiga alegerile din SUA. Anterior, Trump a spus că ar putea pune capăt războiului în „24 de ore”, fără a oferi detalii.
Surse din anturajul său sugerează că acest plan ar putea include presiuni asupra Ucrainei pentru a renunța la teritoriile disputate și la planurile de aderare la NATO.
Un consilier al lui Trump a explicat că planul s-ar baza pe acordurile de la Minsk din 2014 și 2015, care prevedeau zone autonome în regiunile Donețk și Lugansk, dar nu includeau Crimeea. Planul propus acum ar include mecanisme pentru respectarea acordului și ar cere implicarea unor trupe europene pentru a menține ordinea.
Trump spunea că Biden trebuia să negocieze direct cu Putin și să scoată aderarea Ucrainei la NATO de pe agendă pentru câțiva ani, astfel încât Rusia să fie forțată la negocieri. Totuși, această idee nu era susținută de toți membrii Partidului Republican.
În plus, Mike Waltz, un republican influent pe teme de securitate, a sugerat că Trump ar putea folosi o strategie economică, reducând prețurile la petrol și gaze americane pentru a pune presiune asupra economiei Rusiei. Deși aliații lui Trump, cum ar fi Arabia Saudită, ar putea fi împotriva acestei mișcări, apropiații lui Trump susțineau că el are experiența necesară pentru a aduce părțile implicate la masa negocierilor.