Presa internaţională scrie despre șocul alegerilor prezidenţiale din România. Cele mai mari agenţii şi publicații descriu rezultatele de la turul I ca fiind un cutremur politic şi o undă de șoc. Pe de altă parte, agenţia rusă de stat RIA Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, pe care îl numește "candidat aliniat al Rusiei". Între timp, șeful spionajului ucrainean, generalul locotenent Kirilo Budanov, a afirmat că Kievul este la curent cu „listele de asasinate” ale Rusiei, care vizează profesori, jurnaliști și preoți ucraineni, printre alții, relatează Newsweek.
Miniştrii afacerilor externe din G7 se întâlnesc luni în Italia pentru o conferinţă de două zile care va avea ca principale subiecte de discuție războaiele din Orientul Mijlociu şi Ucraina, şi implicațiile la nivel global reprezentate de realegerea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează dpa. Totodată, senatorul republican american Lindsey Graham a numit Ucraina „cea mai bogată țară din Europa”, așa că, potrivit acestuia, președintele ales al SUA, Donald Trump, este interesat să o ajute să câștige războiul cu Rusia. Rușii au avansat în ultima perioadă mult mai repede decât în întregul an 2023 și nu renunță la intenția lor de a ocupa întreaga regiune Donețk, scriu analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) citați luni de Ukrainska Pravda.
UPDATE Kremlinul a declarat luni că nu este familiarizat cu viziunea asupra lumii a lui Călin Georgescu, transmite Reuters, care îl califică pe acesta drept un candidat independent de extremă dreapta şi un critic al NATO care cel mai probabil va intra în turul doi din 8 decembrie al alegerilor prezidenţiale din România, scrie Antena3.
UPDATE Drone kamikaze ucrainene au lovit în noaptea de duminică spre luni un depozit de carburant în regiunea rusă Kaluga, a indicat luni o sursă din cadrul Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul Apărării ucrainean (GUR), în timp ce noi atacuri ale Rusiei au făcut zeci de răniţi în Ucraina.
UPDATE Autoritățile ruse sunt îngrijorate de costurile economice suplimentare ale continuării războiului în Ucraina și încearcă să-și forțeze armata să fie mai disciplinată, susține Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW).
UPDATE Sistemele Rusiei de apărare aeriană au distrus şapte rachete ucrainene și mai multe drone noaptea trecută, deasupra regiunii Kursk, a anunţat luni guvernatorul regiunii ruse care se învecinează cu Ucraina, transmite Digi24.
UPDATE Aproximativ 150.000 de ucraineni strămutați intern au revenit în regiunile aflate sub ocupaţie rusă, potrivit deputatului Maksym Tkacenko. El a subliniat că sprijinul insuficient oferit de stat este unul dintre motivele care îi determină pe oameni să se întoarcă în aceste zone, scrie The Kyiv Independent.
UPDATE José Manuel Barroso, fostul șef al Comisiei Europene, a declarat că Vladimir Putin i-a spus că „nu vrea ca Ucraina să existe ca stat independent”. Președintele rus ar fi descris Ucraina drept o „țară artificială creată de CIA și de Comisia Europeană”.
UPDATE Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunțat luni "amenințarea reînnoită" a minelor antipersonal, la câteva zile după ce Statele Unite au anunţat că vor furniza astfel de arme forţelor ucrainene care luptă împotriva invaziei ruse, relatează AFP.
UPDATE Mike Waltz, nominalizat de Donald Trump pentru funcția de consilier pe securitate naţională, a declarat pe 24 noiembrie că este necesară oprirea escaladării conflictului din Ucraina. „Trebuie să restabilim descurajarea, să readucem pacea şi să acționăm proactiv în faţa acestei spirale de escaladare, în loc să reacționăm la ea”, a subliniat Waltz.
UPDATE Moscova a acuzat administrația preşedintelui american aflat la sfârșit de mandat Joe Biden că subminează planurile preşedintelui ales Donald Trump pentru soluționarea conflictului din Ucraina, informează duminică dpa.
UPDATE „Inamicul încearcă să spargă frontul în sudul regiunii Doneţk, acolo unde se întâlnesc regiunile Doneţk şi Dnipropetrovsk,” a declarat Vladyslav Voloshyn, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Sud al armatei ucrainene, pe 24 noiembrie, potrivit Mediafax.
UPDATE Ucraina lucrează activ la dezvoltarea propriilor bombe aeriene ghidate, a raportat pe 24 noiembrie Anatolii Barhylevych, şeful Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene. Totodată, Lituania a livrat un alt pachet de ajutor militar Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale din Lituania pe 24 noiembrie, scrie Mediafax.
UPDATE Călin Georgescu, cel care a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale, este cunoscut pentru declarațiile sale pro-ruse, fiind o figură controversată în politica românească. Printre cele mai cunoscute și șocante declarații ale lui sunt cele în care spunea că Ucraina este un stat inventat, legionarii sunt eroi ai României sau scutul antirachetă de la Deveselu este o „rușine a diplomației”. Călin Georgescu, pro-rus și critic al NATO, s-a arătat un admirator al lui Vladimir Putin, dar a negat orice legături sau sprijin cu Rusia, scrie Libertatea.
UPDATE Rachete și drone ucrainene au fost lansate peste noapte asupra regiunii ruse de graniță Kursk, a spus guvernatorul local, un consilier al acestuia afirmând că a fost „un atac masiv cu rachete de fabricație străină”. O serie de alte drone au fost doborâte deasupra altor regiuni ruse, potrivit ministerului apărării de la Moscova, scrie HotNews.
UPDATE Forțele ruse au atacat peste noapte infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei, a declarat luni guvernatorul acesteia. Inginerii au restabilit alimentarea cu energie pentru majoritatea consumatorilor afectați de întreruperile de curent în urma atacului încă de dimineață, a afirmat guvernatorul Vitaliy Kim pe Telegram, scrie HotNews.
UPDATE Marea Britanie și aliații săi din NATO trebuie să rămână în frunte în “noua cursă a înarmării cu inteligență artificială”, va spune luni ministrul britanic Pat McFadden, avertizând că infractorii cibernetici ruși vizează din ce în ce mai mult țările care sprijină Ucraina.
UPDATE Un set de documente secrete desecretizate de serviciile de informații americane a dezvăluit, pentru prima dată, o listă cu țintele asasinatelor lui Vladimir Putin. De-a lungul celor 25 de ani de regim autoritar, mulți dintre rușii care s-au opus public președintelui rus au murit în circumstanțe suspecte, dar acum un nou raport al Biroului Directorului de Informații Naționale confirmă legătura directă a Kremlinului cu numeroase astfel de crime țintite, notează Ziare.com.
UPDATE Liderul PMP, Eugen Tomac, acuză Rusia de implicare în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România în favoarea candidatului independent, Călin Georgescu. El a scris pe Facebook că a atras atenția în mai multe rânduri că „Rusia va folosi toate instrumentele online pentru a manipula alegerile din state europene”.
UPDATE Micul portret pe care jurnaliștii ruși i l-au realizat lui Georgescu se axează pe afinitatea sa pentru o alianță cu Rusia și subliniază o declarație a acestuia privind faptul că apartenența la NATO nu garantează siguranța României, notează Digi24.
UPDATE “Şoc în România: Călin Georgescu, criticul de extremă dreaptă al NATO, preia conducerea în alegerile prezidenţiale”, a titrat The Guardian după scrutinul de duminică.
UPDATE Un critic al NATO de dreapta intră în turul 2 al alegerilor prezidenţiale de duminică, un rezultat șoc care amenință poziția ferm pro-Ucraina a României, scrie şi Reuters.
UPDATE Călin Georgescu a reușit să strângă zeci de milioane de vizualizări pe TikTok în câteva zile. Tema cu cea mai mare vizibilitate împinsă de Călin Georgescu pe TikTok în ultimele două luni este „pacea”, mai exact nevoia ca România să oprească sprijinul pentru Ucraina. Opozanții de pe TikTok îl acuză pe Georgescu în comentarii că „e condus de SRI” și „un pericol pentru societate”, notează AlephNews.
UPDATE Candidatul independent Călin Georgescu conduce primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Georgescu este rezervat cu privire la aderarea României la NATO și a insistat cu prudență pentru normalizarea relațiilor cu Rusia, scrie Agenția rusă de știri TASS, relatează Mediafax.
UPDATE Rusia a recrutat sute de mercenari din Yemen pentru a lupta în războiul său împotriva Ucrainei, a informat Financial Times (FT) pe 24 noiembrie.Recruții au spus FT că li s-au promis locuri de muncă profitabile, „salarii mari” și chiar cetățenie rusă.
UPDATE Există deja sisteme de apărare aeriană care pot doborî cu succes rachete precum „Oreșnik”, noua rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune (IRBM) a Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un discurs video din 24 noiembrie, conform Kyiv Independent.
UPDATE Forțele ruse au capturat un „mercenar” britanic care lupta alături de armata ucraineană în regiunea rusă Kursk, care este încă parțial controlată de forțele Kievului, a declarat o sursă de securitate pentru agenția de presă de stat RIA. „Un mercenar din Marea Britanie, care își spunea James Scott Rhys Anderson, a fost capturat. El prezintă acum dovezi”, a afirmat sursa rusă, scrie HotNews.
UPDATE Pe 21 noiembrie 2024, Rusia a lovit orașul Dnipro cu o rachetă hipersonică cu ogive convenționale. Ucraina a identificat-o ca fiind o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune, iar Putin a afirmat că arma ”este invincibilă” și ”imposibil de interceptat”. Însă, Putin a fost prins cu minciuna de către Fabian Hoffmann, un expert militar din cadrul Proiectului Nuclear Oslo. Președintele rus susține în mod fals că rachetele balistice rusești de tip Oreșnik cu rază intermediară de acțiune sunt de neoprit, a spus expertul. O serie de sisteme de apărare aeriană sunt capabile să distrugă astfel de rachete. „Sisteme precum SM-3 de la Aegis sau Aegis Ashore, precum și cel mai probabil Arrow 3 și THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), pot face față absolut acestui tip de amenințare”, a dezvăluit analistul, potrivit CNN, citat de Ziare.com.