Ziua, la Ierusalim, autoritățile au primit vizita șefului diplomației franceze Jean-Noel Barrot, iar Knesset-ul, organul legislativ israelian, a adoptat o nouă lege care permite expulzarea în Fâşia Gaza a rudelor persoanelor care au comis „atacuri teroriste" în ţară. Pe acest fundal, cinci membri ai Căştilor Albastre au fost răniţi, iar trei civili au fost ucişi joi într-un atac israelian în sud-estul Libanului.
Seara zilei de joi a fost marcată de ciocniri violente la Amsterdam între suporterii echipei Maccabi Tel-Aviv și cei ai echipei locale Ajax, care a învins cu 5 la 0 formația israeliană. Politicienii din Ierusalim au numit evenimentele drept „un pogrom”, premierul olandez Dick Schoof le-a declarat inacceptabile, iar Netanyahu a ordonat vineri dimineaţa să fie trimise două avioane în ajutor cetățenilor țării sale.
UPDATE Femeile şi copiii au reprezentat aproape 70% din morţii din Fâşia Gaza în perioada noiembrie 2023 - aprilie 2024, afirmă ONU, după o numărătoare parţială a victimelor războiului purtat de Israel împotriva mişcării palestiniene islamiste Hamas, transmite vineri AFP, citat de Agerpres. Noul raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului detaliază de asemenea o gamă largă de încălcări ale dreptului internaţional, care în mare parte ar putea echivala cu crime de război, crime împotriva umanităţii şi poate chiar „genocid".
UPDATE Primarul oraşului Amsterdam a declarat vineri că organismul olandez de supraveghere antiteroristă a indicat că nu a existat o ameninţare concretă la adresa suporterilor israelieni după ce un meci din Liga Europas-a încheiat cu ciocniri între fani şi protestatari, transmite News.ro. La rândul său, șeful interimar al poliţiei din oraş a declarat într-o conferinţă de presă că fanii au fost „atacaţi intenţionat”. Poliţia din Amsterdam a precizat, vineri, că 5 persoane au fost spitalizate şi 62 au fost arestate după ceea ce autorităţile au descris ca fiind violenţe antisemite sistematice îndreptate împotriva fanilor israelieni după un meci de fotbal.
UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat vineri dimineaţa să fie trimise două avioane la Amsterdam pentru a-i salva pe suporterii echipei Maccabi Tel-Aviv, după ciocnirile dintre suporteri izbucnite în cursul nopţii în urma meciului de fotbal pierdut cu 5-0 de echipa israeliană în faţa olandezilor de la Ajax, relatează AFP, Reuters şi dpa, preluate de Agerpres. „Premierul a ordonat trimiterea imediată a două avioane de salvare pentru a veni în ajutorul cetăţenilor noştri", se arată într-un comunicat al biroului premierului, care precizează că Netanyahu priveşte acest „incident îngrozitor cu cea mai mare gravitate". „Imaginile dure ale asaltului asupra cetăţenilor noştri din Amsterdam nu vor fi trecute cu vederea", se adaugă în comunicat.
video: x/StandWithUs
UPDATE Premierul olandez Dick Schoof a declarat vineri că violenţele care au vizat cetăţeni israelieni în Amsterdam sunt inacceptabile şi a adăugat că toţi cei implicaţi trebuie aduşi în faţa justiţiei, potrivit Reuters. „Am urmărit veştile din Amsterdam cu dezgust", a scris Schoof pe platforma X. Oficialul a adăugat că a fost în contact cu omologul său israelian în legătură cu incidentul.
video: tg/Meduza
UPDATE Poliţia a anunţat de asemenea că a operat 57 de arestări în cursul zilei de joi, când s-au înregistrat mai multe incidente, între care smulgerea unui drapel palestinian de pe o faţadă „de către necunoscuţi". Politicieni israelieni au vorbit de un „pogrom", menţionează dpa, citat de Digi24.
video: tg/Meduza
UPDATE Cinci membri ai Căştilor Albastre au fost răniţi, iar trei civili au fost ucişi joi într-un atac israelian în sud-estul Libanului, unde Israelul îşi intensifică atacurile împotriva unor bastioane Hezbollah, un aliat al Hamasului palestinian în Fâşia Gaza, devastată de război, relatează AFP, citat de News.ro.
UPDATE Şeful diplomaţiei franceze Jean-Noel Barrot a avut joi la Ierusalim o întrevedere cu Israel Katz, ministrul israelian de externe aflat la sfârşit de mandat şi a cărui ţară este de peste un an în război pe mai multe fronturi, informează AFP, citat de Agerpres. „Cred că s-a deschis o perspectivă pentru a pune capăt tragediei în care israelienii, palestinienii şi regiunea întreagă sunt cufundate după acel 7 octombrie", a declarat şeful diplomaţiei franceze, invocând „succesele tactice foarte importante obţinute de Israel", printre care lichidarea şefului Hamas Yahya Sinouar, dar şi alegerea unui „nou preşedinte american" care are „dorinţa de a pune capăt războaielor interminabile din Orientul Mijlociu", a declaratul diplomatul.
UPDATE Knesset-ul (parlamentul israelian) a adoptat joi o lege care permite expulzarea în Fâşia Gaza a rudelor persoanelor care au comis „atacuri teroriste" în ţară, un text denunţat de apărătorii drepturilor minorităţii arabe, relatează AFP, citat de Agerpres. Legea, prezentată de deputatul Almog Cohen, membru al partidului de extrema dreaptă Otzma Yehudit (Forţa Evreiască), îl autorizează pe ministrul de interne să îi expulzeze pe membrii familiilor „teroriştilor în cazul în care aceştia au avut cunoştinţă în prealabil de atacuri teroriste planificate, dar nu au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a le împiedica". Ministrul de interne va avea, de asemenea, puterea de a-i „expulza pe membrii familiilor care îşi exprimă sprijinul pentru terorism sau care publică declaraţii de elogiere sau de încurajare a actelor teroriste sau a unei organizaţii teroriste". Conform prevederilor acestei legi, cetăţenii israelieni ar putea fi expulzaţi pentru o perioadă cuprinsă între 7 şi 15 ani, iar rezidenţii permanenţi sau temporari pentru o perioadă cuprinsă între 10 şi 20 de ani.