Judecătorul Ștefan Starciuc, singurul candidat din partea curților de apel pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), nu a promovat evaluarea Comisiei Vetting. De altfel, judecătorii de la curțile de apel nu stau în rând pentru CSM încă de la începutul procesului de evaluare a integrității, a declarat vicepreședintele Comisiei Vetting, Andrei Bivol, invitat la „Cutia Neagră PLUS”.
„Cred că cea mai mare problemă sau provocare este una de ordin general și este legată de resursa umană. Numărul de candidați necesari pentru a putea ocupa toate funcțiile vacante. Din păcate, la Curtea de Apel au fost puțini candidați din start, și la pre-vetting am impresia că au fost cei mai puțini din partea curților de apel. Când am preluat noi pre-vettingul judecătorilor, cred că acesta este unicul candidat pe care l-am primit. Unii din judecători au candidat pentru funcții în colegii și au trecut chiar”, a spus Bivol.
Iar judecătorul Dumitru Racoviță crede că mulți judecători preferă să aștepte să vadă cum evoluează reforma în justiție înainte de a candida pentru funcții de conducere:
„Cred că mulți așteaptă să vadă ce o să se întâmple în sistemul judecătoresc și poate că nu vor să-și asume anumite chestiuni. Să fii membru CSM nu este o funcție ușoară și ai un mandat pe 6 ani, apoi această funcție n-o mai poți deține întreaga ta carieră. Eu cred că demararea procesului de vetting a judecătorilor curților de apel, asta a fost stopul pentru colegi de a candida la CSM. Deși dacă să vorbim despre consecințele nepromovării vettingului și pre-vettingului, sunt consecințe total diferite. Dacă nu promovezi pre-vettingul, nu ai riscul de a pierde funcția. Probabil, problema ar fi nu că politizării, dar blamării procedurii de evaluare de către societatea civilă”.
„Eu cred că la moment, odată deja suntem în procedura de evaluare a tuturor judecătorilor curților de apel, explicația rațională ar fi că judecătorii deja trec o procedură și eu cred că e rezonabil să ne așteptăm ca fiecare judecător să ia o decizie uite să treacă procedura asta. dacă o trec pe asta, poate aplic la cealaltă”, a adăugat vicepreședintele Comisiei Vetting, Andrei Bivol.
Precizăm că decizia de nepromovare a lui Ștefan Starciuc a fost transmisă Consiliului Superior al Magistraturii. Aceasta poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 5 zile de la recepționare.
Prin această decizie, Comisia Vetting a finalizat evaluarea tuturor candidaților la CSM, care au fost transmiși de Parlament și CSM, în calitate de instituții organizatoare ale concursurilor. Din cei șase candidați, cinci provin din societatea civilă și au fost transmiși de Parlament pentru evaluare, iar unul a fost transmis de CSM pentru evaluare, ca să reprezinte curțile de apel. În urma evaluării, doi candidați au promovat, în timp ce patru nu au întrunit criteriile de integritate și nu au promovat.
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem – aflați la „Cutia Neagră PLUS”.
Acest articol este finanțat printr-un grant oferit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Opiniile, constatările și concluziile formulate în document aparțin TV8 și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.