Republica Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor unei femei cu dizabilități psihice. CEDO a acordat femeii despăgubiri de 5.000 de euro și a recomandat Republicii Moldova să reformeze legislația pentru a respecta drepturile persoanelor cu dizabilități, inclusiv accesul la justiție și participarea la deciziile care le afectează viața.
CEDO a pronunțat astăzi, 12 noiembrie, hotărârea prin care a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturile fundamentale ale unei femei din satul Cocieri, declarată incapabilă din cauza unei boli psihice. Femeia, diagnosticată cu schizofrenie paranoidă, a fost privată de capacitatea juridică în 2002, la cererea soțului său, și internată într-un spital psihiatric.
CEDO a considerat că refuzul instanțelor din Moldova de a-i permite femeii să-și conteste statutul de incapabilă și de a participa activ la deciziile care îi afectează viața a constituit o încălcare a dreptului la un proces echitabil și a dreptului la respectarea vieții private și de familie. Totodată, Curtea a subliniat discriminarea bazată pe dizabilitate, întrucât femeia nu a avut posibilitatea de a-și exprima voința.
În contextul deciziei CEDO, asociația Promo-LEX a venit cu mai multe recomandări pentru autorități, precum să se asigure că legislația națională permite persoanelor declarate incapabile să inițieze acțiuni în justiție și să aibă acces direct la instanțe. Totodată, asociația recomandă promovarea modelelor care respectă autonomia și demnitatea persoanelor cu dizabilități, permițându-le să participe activ la deciziile privind propria viață, cu suport adecvat acolo unde este necesar.
Promo-LEX mai sugerează inițierea unor campanii de informare și sensibilizare a societății cu privire la drepturile și nevoile persoanelor cu dizabilități intelectuale, pentru a combate stigmatizarea și discriminarea.