Regiunea separatistă georgiană Abhazia este zguduită de proteste din cauza intenției parlamentului local de a ratifica un acord ce le-ar permite rușilor să cumpere terenuri și locuințe. În dimineața zilei de 15 noiembrie, sute de oameni s-au adunat în fața parlamentului, iar pe parcursul zilei au reușit să intre în incinta acestuia.
„Protestatarii s-au adunat în fața clădirii parlamentului nu pentru a se opune aliaților noștri, ci pentru a apăra interesele naționale ale Abhaziei, resursele naturale și bogățiile acesteia”, a declarat unul dintre liderii opoziției. Drept confirmare, în mulțime, puteau fi văzuți mulți oameni cu steagurile Abhaziei și Rusiei, ca semn de prietenie și sprijin pentru consolidarea relațiilor abhaziano-ruse.
Liderii opoziției susțin că acordul cu Moscova, care ar permite proiecte de investiții ale entităților juridice ruse, ar scoate localnicii de pe piața imobiliară. Acord de investiții a fost semnat în octombrie la Moscova de ministrul rus al Economiei Maxim Reșetnikov și omologul său abhaz, Kristina Ozgan.
În rezultatul nemulțumirii populare, parlamentul, ce trebuia să se întrunească azi dimineața, nu a aprobat ordinea de zi, iar sesiunea din 15 noiembrie a fost anulată. Cu toate acestea, protestarii au cerut deputaților să organizeze sesiunea și să voteze împotriva proiectului, iar ulterior, au cerut și demisia liderului republicii autoproclamate, Aslan Bjania.
Din imaginile video de pe rețelele de socializare poate fi văzut cum la un moment dat, protestatarii încearcă să pătrundă în piața parlamentului, forțând poarta și gardurile de protecție. În rezultat, au avut loc ciocniri cu polițiștii în timpul cărora au fost rănite două persoane.
Într-un final, protestatarii au reușit să pătrundă în scuarul din fața parlamentului, stricând porțile cu ajutorul unui camion.
Următoarea țintă a protestatarilor a fost însăși clădirea parlamentului. Cu ajutorul unui polizor unghiular, au tăiat ușile și au pătruns în incinta clădirii.
O entitate separatistă, Abhazia și-a declarat independența față de Georgia cu sprijinul Rusiei. Georgia a pierdut controlul asupra acestei regiuni în urma războiului din 2008.
video: tg/Meduza