Într-un atelier situat la malul mării pe insula greacă Lesbos, meşterul olar Dimitris Kouvdis foloseşte tehnici antice pentru a crea obiecte ceramice care au primit recent recunoaştere din partea UNESCO prin includerea în inventarul naţional al patrimoniului cultural imaterial.
Dimitris Kouvdis, în vârstă de 70 de ani, şi familia sa au păstrat vie o veche tehnică în atelierul lor din apropierea localităţii Mandamados, odinioară un centru de olărit plin de viaţă, în timp ce, treptat, metodele lente şi minuţioase din trecut au fost în mare parte eclipsate de tehnici industriale.
Ceramica lor este printre ultimele din regiunea mediteranei confecţionată din argilă din solul local, folosind un cuptor tradiţional care foloseşte sâmburi de măsline drept combustibil, iar obiectele sunt apoi pictate cu lămâie verde, scrie Agerpres.
„Este o onoare pentru mine”, a spus Kouvdis referindu-se la recunoaşterea primită din partea UNESCO.
El a spus că o presă mecanizată poate lucra la o viteză de 10 ori mai mare decât aceea a unui olar individual. ''Nu există continuitate. Nu există spaţiu ca metoda (noastră) să continue''.
Cu toate acestea, el confecţionează în continuare vase din ceramică pe un teren aflat la malul Mării Egee.
„Înainte de toate, e o pasiune - să încerci să creezi ceva care te împlineşte”, a spus el.