Șapte persoane au fost trimise în judecată pentru că ar fi prejudiciat statul cu aproximativ 4 milioane lei. Este vorba de funcționarii publici și reprezentanții unei companii, care ar fi luat parte la organizarea unor licitații trucate la Agenția Rezerve Materiale. Persoanele nu-și recunosc vinovăția.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, Agenția Rezerve Materiale a organizat o licitație pentru achiziționarea unui tip de material metalic în valoare de aproximativ 3,2 milioane de lei. La licitație au participat mai multe companii, iar inițial, una dintre acestea a fost desemnată câștigătoare. O altă companie participantă a contestat decizia, susținând că oferta câștigătoarei nu îndeplinea cerințele tehnice.
Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor a acceptat această plângere și a anulat decizia inițială, permițând contestatarului să câștige licitația.
Cei patru funcționari publici din cadrul Agenției Rezerve Materiale, de comun acord cu cei trei reprezentanți ai companiei câștigătoare, au mers la depozitul acesteia pentru a verifica materialele. Fără a se asigura că agentul economic avea în stoc materialele necesare, aceștia au efectuat doar o inspecție formală a spațiului de depozitare. Cu toate acestea, au desemnat oficial acea companie ca furnizor pentru achiziția materialului.
Ulterior, directorul Agenției Rezerve Materiale, fiind indus în eroare de cei patru subalterni, a semnat un contract cu compania câștigătoare pentru achiziționarea a 25.000 metri pătrați de material, în valoare de 3.712.500 lei. Materialele livrate, însă, nu respectau cerințele tehnice stabilite în contract, cum ar fi grosimea sau cantitatea de zinc.
La aproape două luni diferență, inculpații au semnat un document care atesta primirea materialelor, deși acestea nu respectau specificațiile tehnice. Acest lucru a permis companiei furnizoare să încaseze suma contractului, cauzând astfel un prejudiciu statului în valoare de 3.712.500 lei.
Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne a fost recunoscută în calitate de parte vătămată, fiind înaintată o acțiune civilă cu suportul Agenției de Rercuperare a Bunurilor Infracționale.
Pentru acest tip de infracțiune, persoanele riscă închisoare de la 8 la 15 ani, cu amendă în mărime de la 750.000 la 1.000.000 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
Totodată, pentru a se asigura că amenzile vor fi plătite și că, dacă va fi cazul, bunurile vor fi confiscate, autoritățile au pus sechestru pe bunurile deținute de persoanele acuzate.