Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut lumii să dea un răspuns puternic noilor amenințări ale lui Vladimir Putin, după ce președintele rus a aprobat modificarea doctrinei militare a țării, care prevede acum un răspuns nuclear și în cazul unui atac cu arme convenționale, dacă este sprijinit de o putere nucleară. Semnarea documentului a avut loc chiar în ziua în care armata ucraineană a anunțat că a folosit în premieră rachete balistice americane pentru a lovi teritoriul Rusiei și a fost interpretată ca un avertisment adresat SUA.
Între timp, rachete Storm Shadow fabricate în Marea Britanie au fost lansate pentru prima dată asupra unor ținte din Rusia, informează The Guardian. Loviturile ucrainene adânc în interiorul teritoriului Moscovei sunt esențiale pentru slăbirea capacităților armatei ruse pe întregul câmp de luptă, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-o analiză. SUA își închid temporar ambasada din Kiev după ce au primit ceea ce afirmă a fi „informații specifice privind un potențial atac aerian semnificativ pe 20 noiembrie”, potrivit Sky News. Între timp, Joe Biden ridică o nouă restricție privind furnizarea de armament Ucrainei. Kievul va primi mine antipersonal.
UPDATE Vladimir Putin este dispus să discute cu președintele ales Donald Trump un acord de încetare a focului în Ucraina, dar exclude orice concesie teritorială majoră și insistă ca Kievul să renunțe la aderarea la NATO, declară surse apropiate Kremlinului citate de Reuters.
UPDATE Sergey Markov, fostul purtător de cuvânt al președintelui Putin, a amenințat Occidentul că va urma un atac nuclear de Crăciun, asta după ce SUA au permis Ucrainei să folosească rachete pe teritoriul Rusiei, scrie presa britanică.
UPDATE După anunțul închiderii ambasadei SUA din Ucraina, a apărut informația că decizia a fost luată deoarece Kievul urmează să fie lovit de o rachetă RS-26 Rubej. Lansarea ar fi fost pregătită în poligonul Kapustin Yar de lângă Astrahan, sudul Rusiei, folosit pentru testarea de asemenea arme intercontinentale. Informația a apărut pe Telegram, de unde a fost preluată și răspândită de presa de stat rusă, de presa ucraineană, dar și de analiști militari pro-Ucraina cu sute de mii de următori, care dau informații de încredere. După ore întregi în care aceste zvonuri s-au răspândit ca focul, serviciile de informații ucrainene au clarificat totul. Rusia a făcut o operațiune psihologică de mare amploare împotriva Ucrainei, prin răspândirea în masă de mesaje false care să inducă ideea că un atac de amploare este iminent, a scris Reuters, care citează un comunicat al spionajului militar ucrainean, potrivit Ziare.com.
UPDATE Rusia va riposta împotriva ţărilor NATO care facilitează atacurile cu rachete cu rază lungă de acţiune pe care Ucraina le lansează împotriva teritoriului rus, a declarat şeful serviciului de informaţii externe al Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin, într-un interviu publicat miercuri, 20 noiembrie, relatează Reuters.
UPDATE Vladimir Putin planuieste sa viziteze India. Ar fi pentru prima dată din 2022, de când a ordonat invadarea Ucrainei, un nou semn că eforturile conduse de SUA de a-l izola pe scena mondială eșuează, relatează Bloomberg.
UPDATE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat miercuri îngrijorat de o posibilă ''escaladare'' în conflictul dintre Rusia şi Ucraina după ce Statele Unite au autorizat Kievul să folosească rachete de producţie americană cu rază lungă de acţiune ATACMS pentru a lovi în interiorul teritoriului rus, relatează AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE Militarii nord-coreeni aflaţi în Rusia vor fi conduşi de către un general colonel foarte apropiat preşedintelui Kim Jong Un, scrie WSJ. Generalul-colonel Kim Yong Bok, şeful adjunct al statului major al apărării din Coreea de Nord, va supraveghea integrarea trupelor nord-coreene în armata rusă, potrivit Mediafax.
UPDATE Selecţionata Rusiei a învins cu scorul de 4-0 echipa naţională a Siriei, într-un meci amical de fotbal care a avut loc marţi la Volgograd, informează agenţia EFE, potrivit Agerpres. Rusia, suspendată din competiţiile internaţionale, disputase anterior un amical cu Brunei, echipă în faţa căreia a obţinut cea mai categorică victorie din istoria sa (11-0). În lipsă de rivali pe măsură, din cauza sancţiunilor internaţionale după invazia din Ucraina, naţionala Rusiei a înfruntat în ultimii trei ani selecţionate precum Irak, Kârgâzstan, Kenya, Uzbekistan sau Cuba. În condiţiile continuării războiului din Ucraina, va fi foarte dificil pentru Rusia să participe la preliminariile Cupei Mondiale din 2026, tragerea la sorţi fiind programată pe 13 decembrie.
UPDATE Într-o analiză a evoluțiilor geopolitice, pentru The Mirror, profesorul Anthony Glees, expert în afaceri internaționale, susține că Vladimir Putin este pe cale să își pună în aplicare propriile planuri pentru Ucraina, având convingerea că acordul pe care Donald Trump l-ar încheia cu Ucraina nu va duce la nimic concret. În opinia sa, președintele rus știe că planul lui Trump „nu ar valora nici măcar hârtia pe care este scris” și se pregătește deja pentru o etapă următoare a conflictului.Potrivit profesorului Glees, Putin este conștient că modul de operare al lui Trump nu va funcționa și va încerca să preia întreaga Ucraină și să-l omoare pe președintele acesteia, Volodimir Zelenski, singura barieră semnificativă în calea extinderii sale, scrie Ziare.com.
UPDATE Locuitori din Lyon şi Villeurbanne, ca şi din alte oraşe franceze, şi-au găsit maşinile vandalizate. Pe ele a fost scris cu spray, în culorile drapelului ucrainean, acelaşi slogan misterios, aparent pro-ucrainean, în engleză: „Ukraine needs your car!”(Ucraina are nevoie de maşina ta - n.r.), relatează Le Figaro.
UPDATE Camera superioară a Parlamentului rus a validat miercuri, 20 noiembrie, legea care interzice promovarea unui mod de viaţă fără copii, pe fondul crizei demografice din Rusia, amplificată de conflictul din Ucraina.
UPDATE „Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a luat personal legătura cu Ambasadorul să se asigure ca toți membrii misiunii sunt bine și a fost informat ca misiunea lucrează în regim normal cu toate măsurile de precauție care se impun. Ambasadă noastră este în contact permanent cu autoritățile ucrainene și corpul diplomatic din Kyiv”, anunță ministerul de profil de la Chișinău.
UPDATE „Având in vedere evoluțiile de securitate din Ucraina, în coordonare cu misiunile diplomatice ale celorlalte state aliate și membre UE, Ambasada României la Kiev a luat măsuri suplimentare în vederea asigurării protecției personalului, activitatea fiind limitată la acțiuni cu caracter de urgență”, a transmis, miercuri, Ministerul de Externe al României.
UPDATE Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a exprimat nemulțumirea cu privire la decizia SUA de a permite Ucrainei să atace ținte militare de pe teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune. Liderul țării NATO spune că acest lucru va agrava conflictul militar.
UPDATE Rusia a reținut un cetățean german sub suspiciunea de contrabandă cu explozibili și terorism, acuzându-l că a aruncat în aer o conductă la o stație de distribuție a gazelor, a anunțat miercuri Serviciul Federal de Securitate (FSB). Potrivit FSB, bărbatul, identificat drept Nikolai Gaiduk, a fost implicat într-un atac petrecut în martie în exclava rusă Kaliningrad, atac pentru care ar fi folosit o bombă artizanală, notează Reuters.
UPDATE Astăzi, 20 noiembrie se așteaptă un atac aerian masiv asupra Ucrainei, a anunțat ambasada Statelor Unite din Kiev. Misiunile diplomatice atât a Statelor Unite, cât și Spaniei și Italiei se închid temporar. Există posibilitatea că, în urma acestor atacuri, și pe teritoriul Moldovei vor cădea drone, așa cum s-a întâmplat anterior, a menționat expertul militar Artur Leșcu pentru WatchDog. IMPORTANT: Dacă găsiți obiecte suspecte, sunați 112. Nu vă apropiați de ele, pot fi extrem periculoase și nu aveți cum să știți dacă drona respectivă este sau nu încărcată cu explozibil. Doar specialiștii geniști pot analiza obiectele suspecte și depista dacă prezintă vreun risc. Sună 112 în cazul în care vezi o dronă doborâtă!
UPDATE Ambasadele Spaniei și Italiei la Kiev și-au suspendat activitatea până la sfârșitul zilei de miercuri, din cauza unei posibile „amenințări la adresa securității” – scrie RBC, citând agenția EFE. „Ambasadele Statelor Unite ale Americii și Spaniei în Ucraina sunt închise din cauza unui ‘posibil atac aerian major’ asupra Kievului” – notează agenția spaniolă, potrivit Rador.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut cadou peste 70 de animale, între care un leu şi doi urşi, Grădinii Zoologice Centrale din Phenian, a informat miercuri Ministerul Resurselor Naturale şi Ecologiei din Rusia.
UPDATE Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe (SVR) de la Moscova, a declarat miercuri că Rusia va răspunde țărilor NATO care facilitează loviturile cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriului rusesc, relatează Reuters.
UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 19 spre 20 noiembrie, Rusia a lansat asupra teritoriului ucrainean peste 100 de drone și șase rachete. Apărarea antiaeriană a Ucrainei a operat în 14 regiuni ale ţării. Potrivit raportului armatei ucrainene, ruşii au atacat regiunea Harkov cu o rachetă antiaeriană S-300, pe care au lansat-o din regiunea Belgorod a Federaţiei Ruse. De asemenea, ocupanții ruşi au tras cinci rachete Kh-59/69 asupra regiunilor ucrainene Dnipropetrovsk, Cernihiv și Sumi. În plus, rușii au lansat bombe aeriene ghidate și 122 de vehicule aeriene fără pilot Shahed și de tip necunoscut. Datele centralizate până miercuri dimineaţă, la ora 11:00, arată că armata ucraineană a doborât două rachete Kh-59/69 și 56 de drone ruseşti. Forțele de Apărare Aeriană ale Ucrainei au operat în regiunile Kiev, Cerkasi, Cernihiv, Poltava, Kirovohrad, Jitomir, Hmelniţki, Sumi, Mikolaiv, Herson, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Donețk și Harkov. Armata ucraineană a mai menționat că 58 de drone lansate de ruşi au dispărut de pe radar, în diferite regiuni, ca urmare a activității desfăşurate de echipamentele de război electronic. Alte cinci drone s-au întors în Rusia, iar una a zburat spre Republica Belarus, potrivit Rador.
UPDATE Autorităţile de la Chişinău se pregătesc pentru perspectiva ca regiunea separatistă prorusă Transnistria să nu mai fie aprovizionată cu gaz de la compania rusă Gazprom, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira la 1 ianuarie 2025 şi foarte probabil nu va fi reînnoit, potrivit News.ro.
UPDATE Ministrul finlandez al Apărării, Antti Häkkänen, a declarat marți că NATO și Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru a se proteja de amenințările hibride ale Rusiei și pentru a apăra cablurile submarine de acte de sabotaj, informează POLITICO.
UPDATE Forțele armate germane (Bundeswehr) au început instruirea companiilor în caz de război, pe baza unui plan secret aprobat de politicieni, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Versiunea inițială a documentului, „Planul operațional german Red Storm (Furtuna roșie)” conține peste 1.000 de pagini. În acest plan, după cum scrie FAZ, sunt enumerate structurile și facilitățile de infrastructură care au nevoie de protecție, scrie Libertatea.
UPDATE Aproximativ 10.900 de soldați nord-coreeni au fost desfășurați la Kursk ca parte a unității aeropurtate și a pușcașilor marini ruși, a declarat miercuri un deputat sud-coreean citând agenția de spionaj a țării.
UPDATE Reţeaua electrică din Ucraina riscă să se prăbuşească total după atacul cu rachete şi drone al Rusiei de duminică, avertizează Greenpeace, sporind temerile cu privire la siguranța celor trei centrale nucleare operaționale ale ţării. „Rusia foloseşte amenințarea unui dezastru nuclear ca armă pentru a învinge Ucraina. Prin aceste atacuri, riscă să provoace o catastrofă nucleară în Europa, comparabilă cu Fukushima din 2011, Cernobîl din 1986, sau chiar mai gravă", avertizează Shaun Burnie, expert nuclear la Greenpeace Ucraina, potrivit Mediafax.
UPDATE Joe Biden, președintele SUA, a autorizat punerea la dispoziția Ucrainei a unor mine antipersonal, a dezvăluit un oficial american pentru agenția de presă Reuters. SUA se așteaptă ca Ucraina să folosească minele pe teritoriul său, însă a promis că nu le va utiliza în zone unde trăiesc civili, a mai susținut oficialul american. Ziarul american Washington Post a relatat pentru prima dată această informație.
UPDATE Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat marți că „nimeni nu crede” că cele două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică la care s-au constatat distrugeri au fost „tăiate accidental”, scrie Politico.
UPDATE Datele de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată că Rusia a câștigat de aproape șase ori mai mult teritoriu în 2024 decât în 2023 și avansează către centrele logistice cheie ucrainene din regiunea de est Donbas, relatează BBC. Între timp, incursiunea surpriză a Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei se clătina. Trupele ruse au împins ofensiva Kievului înapoi. Experții au pus sub semnul întrebării succesul ofensivei, unul numind-o „catastrofă strategică”, având în vedere deficitul de forță de muncă cu care se confruntă Ucraina.
UPDATE Ucraina „va pierde” războiul cu Rusia, dacă SUA taie finanțarea militară către Kiev, a declarat președintele Volodimir Zelenski pentru Fox News. „Dacă taie, vom – cred că vom pierde”, a spus liderul ucrainean într-un interviu pentru jurnaliștii americani. „Vom lupta. Avem producția noastră, dar nu este suficientă pentru a prevala. Și cred că nu este suficientă pentru a supraviețui”, a continuat Zelenski. Interviul a fost realizat de pe unul dintre fronturile de luptă din Ucraina, de unde Zelenski a mai avertizat că ar fi „foarte periculos” dacă ţara sa ar începe să-şi piardă unitatea internă şi unitatea cu Europa. „Această perioadă, acest moment depinde, cred, de unitatea noastră în Ucraina şi cred că ceea ce este foarte periculos este să pierdem unitatea în Europa şi, mai important, unitatea dintre Ucraina şi Statele Unite”, a argumentat liderul ucrainean. Zelenski a reiterat că diplomaţia ar fi calea de a pune capăt războiului, în ciuda îndoielilor pe care i-o produce ideea ca preşedintele rus Vladimir Putin să participe la discuţiile de pace, notează Agerpres.
UPDATE Mii de militari NATO participă luna aceasta la un exerciţiu de artilerie la scară mare, organizat pentru prima oară în Arctica finlandeză, o operaţiune percepută drept o demonstraţie de forţă faţă de Rusia vecină, relatează AFP.
UPDATE Invazia rusă în Ucraina a provocat daune de 71 miliarde de dolari mediului înconjurător şi a condus la o creştere masivă a emisilor de gaze cu efect de seră, a declarat marţi în cadrul COP29 de la Baku un ministru ucrainean, potrivit AFP. „Natura este o victimă tăcută a acestui război", a declarat Svetlana Grinciuk, ministrul protecţiei mediului şi resurselor naturale. Impactul asupra climatului, în special distrugerea pădurilor care echilibrează natural emisiile de carbon arată că consecinţele războiului "nu afectează doar Ucraina, ci şi întreaga lume", a spus ea jurnaliştilor, notează Realitatea.
UPDATE Linia telefonică specială înființată pentru a dezamorsa crizele dintre Kremlin și Casa Albă nu este utilizată în prezent, a declarat miercuri Kremlinul, în timp ce riscurile nucleare cresc pe fondul celor mai mari tensiuni dintre Rusia și Occident din ultimele decenii, potrivit Money.
UPDATE Boardul editorial al Financial Times consideră că Biden a luat decizia corectă, chiar dacă târziu, acordând Ucrainei permisiunea de a ataca Rusia în adâncime. Trump a promis “o pace în forță”. Pentru a ajuta Kievul la astfel de negocieri, europenii ar trebui să preia rolul SUA și să ajute Ucraina “să proiecteze forță”, notează Biziday.
UPDATE Serviciul naţional de informaţii al Coreei de Sud (SNR) „a confirmat că Nordul a trimis piese de artilerie autopropulsate de 177 mm şi lansatoare de rachete de 240 de mm cu rază lungă de acţiune”, a declarat după o conferinţă de presă a SNR Lee Seong-kweun, membru al unei comisii parlamentare pentru informaţii. Coreea de Nord a desfăşurat de asemenea personal pentru a se ocupa de mentenanţa acestor arme care nu fac parte din arsenalul convenţional rus, a adăugat el, fără a oferi alte detalii.
UPDATE Coreea de Nord a trimis Rusiei noi transporturi cu sisteme de artilerie şi lansatoare de rachete pentru a-i susţine efortul de război împotriva Ucraina, a afirmat miercuri un parlamentar sud-coreean, informează AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE Ministerul rus nu a precizat ce urmăriri a avut atacul, dar canalul rusesc de Telegram Astra, citând locuitorii locali, raportează că cel de-al 13-lea arsenal al direcției principale de rachete și artilerie din satul Kotovo din regiunea Novgorod a Federației Ruse a fost atacat noaptea. Canalul Telegram Baza relatează că dronele au atacat și Alekseyevka, în regiunea Belgorod.
UPDATE Guvernatorul regiunii, Viacheslav Gladkov, a raportat că „urmare a căderii resturilor de la drone pe teritoriul uneia dintre întreprinderi, au fost avariate instalațiile de producție. În plus, au fost înregistrate daune la o instalație de infrastructură și la o linie electrică. Rezidenții a mai multor străzi sunt temporar fără curent electric”.
UPDATE Ministerul rus al Apărării susține că trupele ucrainene au atacat Rusia cu drone în noaptea de marți spre miercuri. Potrivit ministerului rus, numai în timpul nopții, forțele de apărare aeriană au doborât 44 de drone. Între regiunile atacate se numără Kursk, Oryol, Belgorod, Tula și Tver, notează HotNews.