Criză acută de medici veterinari în Republica Moldova. Cu aproape 400 de funcții vacante în raioanele țării, statul nu reușește să-i atragă pe tinerii specialiști nici cu îndemnizația unică în valoare de 200 de mii de lei, achitată la angajare. Principalele motive sunt salariile modeste, dar și faptul ca majoritatea vor sa muncească în orașe, la privat. Cei care însă au îndrăznit să aleagă această cale sunt nevoiți să lucreze cât pentru 10, dar spun ca vocația nu îi lasă să renunțe.
Pe Vasile Ivancov l-am găsit la muncă. Vizitele medicului veterinar încep dimineața devreme.
„Este o profesie destul de complicată, pentru că suntem față în față cu pacientul care este nevorbitor, noi punem diagnoza după semnele clinice de boală.”
După șase ani de studii, bărbatul s-a întors în satul său de baștină, Olișcani și s-a angajat ca medic veterinar. La fel ca și multe alte raioane din țară, la Șoldănești se atestă o lipsă acută de specialiști, așa că medicul este resposabil nu doar de animalele din satul său ci și din alte 23 de localități.
„Lipsa medicilor veterinari din regiune din raionul nostru este una din motivațiile principale, asta m-a făcut și să revin în satul meu natal, să îmi exercit funcția așa cum se cuvine. Îmi desfășor activitatea în raionul meu, dar mai răspund la chemări și în raioanele vecine, cum ar fi Rezina, Florești în unele cazuri și în raionul Orhei.”
Salariul modest pe care îl are nu îi ajunge, așa că medicul veterinar oferă și consultații private.
„Salariul de la stat nu este destul de motivant, însă un salariu destul de atractiv mi-l fac personal. Desigur, lucrez și în timpul nopții, atunci când serviciile sunt mai scumpe.”
Vocația l-a determinat sa rămână să muncească în sat pentru că știe că acolo este mare nevoie de el. Nu este o muncă ușoară, spune specialistul și înțelege că nu oricine este gata sa profeseze această meserie.
„Lipsa de specialiști este din motiv că tinerii au o frică de a aplica, este mult de învățat, o știință continuă și aleg să lucreze mai curat, mai aproape de Chișinău și Bălți.”
Localnicii din raionul Șoldănești spun că lipsa unui medic veterinar în localitățile lor este o problemă cu care se confruntă de ani de zile și atunci când au nevoie de un specialist sunt nevoiți să apeleze la cel raional. Procesul este anevoios și durează, se plâng aceștia.
„Aici medic veterinar nu este de când s-a destrămat Uniunea Sovietică.”
„ Telefonăm acolo la veterinărie după care ne trimite medicul de serviciu. - Este complicat: - Foarte complicat, avem câteva vaci și pentru ele nu avem medic.”
„Cei cu animale merg în raion, în altă parte nu avem unde, pierdem o zi, dar ce să facem.”
„Dumneavoastră aveți animale? -Da, o capră. - Dacă se îmbolnăvește, ce faceți? - Vine un medic din alt sat, mai sunt bătrâni, dar... .”
Îngrijorați de lipsa specialiștilor, reprezentanții ANSA, ai sindicatelor, dar și cei ai instituțiilor de învățământ care pregătesc medicii veterinari au decis să elaboreze un plan de acțiuni care să motiveze tinerii sa însușească această meserie.
„Să trezim interesul pentru specialitatea respectivă pentru cei care vor finisa liceul în acest an, să depună dosarele pentru a veni la facultate respectivă, profesia respectivă. Trebuie să mergem pe campanie de informare și să vezi că este o atractivitate și astăzi în Republica Moldova poți găsi un loc de muncă în care statul să te susțină inițial pentru a-ți crea crea o familie și să te stabilești ca tânăr specialist.”
Potrivit statisticilor, în jur de 50 de tineri absolvesc anual colegiul de medicină veterinară. Puțini însă ajung să se angajeze, iar cei care o fac, optează pentru domeniul privat unde salariile sunt mai motivante.
„Nu e problemă că nu avem medici, totuși în orașele mari posibilitatea de angajare și remunerare a muncii este mai mare decât în teritoriu. Tinerii au nevoie de infrastructură, au nevoie de un stil de viață modern, posibilități care ți le oferă orașul. Să alerge în 15-20 de sate este obositor și asta probabil îi face să renunțe.”
Pe parcursul acestui an doar 16 tineri specialiști și-ai depus dosarele pentru a se angaja în domeniu. Pentru a-i motiva pe tinerii specialiști, statul le oferă indemnizații unice în valoare de 200 de mii de lei, acordate în tranșe, timp de 3 ani și le compensează cheltuielile la facturi, chirie și transport.