O bună parte dintre victimele traficate în Republica Moldova sunt cei care muncesc prin stâne și ferme de animale, aflate în locuri mai izolate. Un caz recent, comunicat de poliție în septembrie, de trafic de ființe umane, în scop de exploatare prin muncă, a fost înregistrat în satul Cioara, raionul Hîncești. Conform oamenilor legii, proprietarul unei ferme de păsări ar fi păcălit mai multe persoane, promițându-le salarii de până la 10 mii de lei, dar care nu au mai fost achitate. Urmărirea penală continuă, proprietarii fermei - soț și soție - au statut de învinuit, iar poliția a identificat 6 victime.
„Suntem în satul Cioara, raionul Hîncești și am ajuns la ferma unde proprietarii au fost acuzați că au făcut trafic de persoane. Aveau niște persoane la muncă pe care, din cele spuse de către autorități, le foloseau fără să le plătească și le țineau în condiții inumane să zicem așa. Încercăm să vedem dacă cineva ne răspunde, tot strig de vreo zece minute, dar se pare că nimeni nu mă aude. Sunt foarte mulți câini înăuntru, dar nimeni nu reacționează. Poate totuși apare cineva. Bună ziua!”
„- În limba rusă se poate? - Cum? - Nu, nu mă înțelegeți? - Se poate în limba rusă? - Nu, nu. Cineva din conducere este? - Șeful? - Da. Este? - Acuși îl sun pe Dima. - Puteți să-l chemați un pic, vă rog. - Aa? - Să-l chemați puțin să vorbească cu mine, este? - El nu este aici. Eu pot doar să-l sun. El nu-i. Eu lucrez acum aici. - Dvs. lucrați aici? - Da, noi suntem lucrători. - Dar eu pot să-l sun pe Dima dacă ceva. Cunoașteți când a venit poliția o lună în urmă? Cunoașteți acel caz? Erați aici când au venit? - Da, da. Și? - Ce s-a întâmplat acolo? - Nu știu. Eu sunt aici de puțin timp. - De cât timp lucrați aici? - Undeva de prin iulie. Dar aici au venit când eu lucram.
- Dar băieții care erau aici când a venit poliția, mai sunt? - Ei nu-s. Eu am venit aici cu un băiat, dar ceilalți au plecat. Am rămas doar noi doi, care nu demult au venit aici. - Au fost controale aici, ce s-a întâmplat? - Eu nu știu. Eu am văzut doar că a venit poliția aici, mascații. Ei aici vorbeau, dar noi acolo lucram. Dar nu știu, nu am urmărit. Eu acolo nu mă bag. Doar cât am văzut că au venit de la poliție și ceva acolo scriau. Au scris numele meu. Au întrebat cum șefii se comportă cu mine și am zis că totul este bine, că la timp plătesc. - Aveți contracte, da? - Da, noi lucrăm în baza contractului”.
După scurta discuție cu Inesa, femeia a mers să-și ia telefonul pentru a-l suna pe Dima, pe care l-a descris ca fiind șeful ei.
„- E ocupat, vorbește la telefon. - Ocupat, ocupat”.
Ne-a mărturisit că este din Transnistria și lucrează alături de încă un bărbat, din Găgăuzia și cu care a venit la lucru.
„- Dar câți lucrători sunteți? - Suntem doi, până când. Pe urmă vom fi mai mulți. Vom crește rațe și vom fi mai mulți. Posibil ei nu voiau să lucreze, dar, eu personal lucrez, pe noi nimeni nu ne atinge, nu ne supără”.
După câteva minute de discuție cu noi, Inesa a fost somată să plece de lângă noi.
„- Inesa, intră în cameră. - În cameră? - Da, da. Vină încoa. - Eu am ieșit, tu unde ești? - Vină încoace. - Unde plecați?”
Nimeni nu a mai ieșit să discute cu noi. Am lăsat ferma și ne-am îndreptat către primăria din sat. Inginerul cadastral al primăriei ne-a confirmat că proprietarii au fost vizitați de poliție, dar nu cunoaște mai multe detalii despre caz. Am încercat să-l sunăm pe primar și a doua zi, dar nu ne-a răspuns la telefon.
Locuitorii satului spun că nu îi cunosc pe proprietarii acestei afaceri - soț și soție -, dar au auzit diferite lucruri despre activitatea lor.
„- Sunt veniți, au câțiva ani, undeva vreo 6-7 ani dacă îmi amintesc eu așa. - Dar dumneavoastră când ați mers acolo, ei se ocupau doar cu păsări? - Da, cu păsări. Eu m-am dus personal cu nănașul meu și am cumpărat niște rățuște. Dar mai mult nu m-am dus, că au zis că e rasă din cele mașcate și când colo creșteau greu rațele acelea și mai mult nu am mai cumpărat. Lumea cumpăra și spunea că tot timpul mor păsările de la dânșii. - Dar când ați fost acolo aveau oameni la muncă, erau lucrători? - Erau lucrători, dar străini erau. Eu de-ai noștri nu știu, dacă au primit pe cineva să lucreze, n-am auzit. Ei erau nație găgăuză și au adus tot oameni din altă parte, cred că. Auzisem cândva că îi amăgeau cu leafa, nu le dădeau leafa. - Așa s-a auzit în sat? - Am auzit ceva în sat, am auzit. - Dar nu îi știți. - Nu, nu îi știu”.
„- Ce știți de băieții ăștia cu ferma din deal, ferma de găini? Îi cunoașteți sau sunt străini? - Sunt din Găgăuzia. - Găgăuzi sunt? - Da. - Acum vreo lună, două a venit poliția la ei, că țineau niște oameni cu forța la lucru. Ați auzit? - Vorbeau, dar n-am fost niciodată pe acolo. - Dar oamenii prin mai spun că îi păcăleau cu banii, asta ați auzit? - Așa se spune. Am auzit dar nu prea ies eu așa, eu sunt la pensie, pe acasă cu femeia și atât. Dar așa se auzea că, cică iată îi pune la lucru dar nu-i prea plătește. Și zic dar acum unde te plătește? Oriunde ai lucra nu te plătește ca lumea. - Dar din sat știți dacă au lucrat oameni acolo? - Au lucrat vreo două femei știu că vorbeau, chiar vecina zicea că i-o plătit bine. Dar ea a fost la penit, că au tăiat păsări și le-a chemat să le penească, să le aranjeze frumos. Și a zis că i-a plătit tare bine. S-au mai dus să lucreze, dar au zis că nu, cu ăștia nu faci treabă. - Lumea știe că sunt neserioși? - Da, da”.
Poliția Națională a făcut public acest caz în septembrie. Atunci, s-a comunicat că proprietarul fermei a fost plasat în arest pentru 30 de zile, fiind acuzat de trafic de ființe umane. Mai exact, el ar fi promis victimelor că vor fi angajate legal, cu salarii lunare între 6 mii și 10 mii de lei. Dar, pe parcursul a circa un an, nu le-a plătit pentru munca prestată. În timpul primelor percheziții, au fost identificate două victime cu vârstele cuprinse între 20 și 35 de ani. Acum, sunt deja 6 victime, iar 3 au fost audiate. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la 10 ani de închisoare. Poliția mai spune că și soția acestuia ar fi implicată în această infracțiune.
Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan
Montaj de Constantin Niculae