Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1007: Atac masiv, avertizare atomică și record pe front! NATO: „Kievul va primi rachete de croazieră”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1007: Atac masiv, avertizare atomică și record pe front! NATO: „Kievul va primi rachete de croazieră”

26 noiembrie 2024, ora 18:20

Rusia a atacat peste noapte Ucraina cu un număr record de drone Shahed. Corespondenții Reuters au auzit o serie de explozii, probabil sisteme de apărare aeriană în funcțiune. Kievul, regiunea înconjurătoare și marea majoritate a teritoriului ucrainean au fost sub alertă de raid aerian. Totodată, Rusia și-a intensificat ofensiva în regiunea Donețk, mișcându-se într-un ritm mai alert decât oricând în acest an, potrivit analizei Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), iar datele arată un record pe front. Șeful spionilor lui Vladimir Putin spune că Rusia vrea negocieri de pace doar în condițiile impuse de dictatorul de la Kremlin.

Între timp, ambasadorii statelor NATO şi Ucrainei se întâlnesc marţi la Bruxelles, după lansarea de către Rusia a unei rachete balistice experimentale asupra teritoriului ucrainean, care a provocat noi tensiuni între Aliaţi şi Moscova, relatează AFP. Totodată, Guvernul Regatului Unit a livrat „zeci” de rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune în urmă cu câteva săptămâni Ucrainei, relatează Bloomberg, citând surse. Mai mult, un lider NATO a cerut companiilor europene şi americane să îşi adapteze liniile de producţie şi distribuție pentru a face faţă unui posibil scenariu de război, scrie Reuters.

UPDATE NATO a adoptat o rezoluție prin care solicită dotarea Ucrainei cu rachete de croazieră capabile să atingă ținte la distanțe între 1.000 și 5.500 km, potrivit publicației Korrespendent.net, informează Mediafax. În cadrul rezoluției, se cere inclusiv intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei și Coreei de Nord. Deputatul ucrainean Egor Cherniev a spus că este vorba despre rachete cu rază de acțiune între 1.000 și 5.500 km, capabile să lovească obiective strategice din Rusia, menționând în context rachetele Tomahawk.

UPDATE Forţele ruse au cucerit localitatea Kopanki din regiunea nord-estică Harkov, într-o încercare de a avansa spre nodul strategic Izium, a anunţat marţi Ministerul Apărării rus, potrivit EFE.

UPDATE Într-un context geopolitic tot mai tensionat, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a transmis luni, 25 noiembrie, că Moscova analizează serios opțiunea desfășurării de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune în Asia-Pacific. Decizia, care ar putea părea surprinzătoare, vine ca reacție la informațiile recente privind intențiile SUA de a amplasa sisteme de arme în regiune, scrie Business Insider.

UPDATE Uniunea Europeană trebuie să își consolideze rolul în domeniul apărării și industria de armament și să îmbunătățească cooperarea cu NATO, a declarat marți premierul grec Kyriakos Mitsotakis după discuții cu secretarul general al alianței militare, Mark Rutte. În urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, UE a încercat să își sporească capacitățile de apărare, iar Comisia Europeană s-a angajat să avanseze cu proiecte emblematice privind apărarea aeriană și cibernetică, scrie Rador.

UPDATE În timpul campaniei sale electorale, Donald Trump a promis să pună capăt rapid războiului din Ucraina. Unul dintre motivele pentru care dorește să facă acest lucru este că nu vrea ca Statele Unite să plătească pentru apărarea țării. Dacă Europa ar promite că va găsi banii necesari – poate apelând la cele 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare rusești pe care Occidentul le-a înghețat la începutul războiului – viitorul președinte american ar putea obține un acord mai bun cu Vladimir Putin, transmite agenția Reuters.

UPDATE Ucraina a anunţat marţi că noaptea trecută a fost ţinta unui atac al Rusiei cu un număr record de 188 de drone kamikaze, care au avariat, potrivit Kievului, imobile rezidenţiale şi „infrastructuri esenţiale”, dar nu au făcut victime, potrivit AFP şi EFE, transmite Agerpres. 

UPDATE Ucraina, „un stat eşuat”, s-a lăsat sedusă de integrarea europeană şi a devenit principala unealtă a SUA împotriva Rusiei, o cale pe care merge în prezent şi Republica Moldova, a declarat marţi şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, într-o conferinţă de presă la finalul unei reuniuni a şefilor serviciilor de securitate şi de informaţii din Comunitatea Statelor Independente (CSI) la Moscova, potrivit media de stat ruse, între care agenţia RIA Novosti şi portalul Argumentî.ru, transmite Agerpres.

UPDATE Refugiate în Franța din cauza războiului din Ucraina, majoritatea sunt fie mame, fie persoane în vârstă sau cu probleme de sănătate. Din martie 2022, Uniunea Europeană le-a acordat statutul de protecție temporară, un permis de ședere temporară cu ajutorul căruia cetățenii ucraineni pot lucra. Însă, în unele cazuri, integrarea profesională de care au nevoie pentru a supraviețui este dificilă, transmite corespondentul RFI.

UPDATE Europa pare să se confrunte cu tot mai multe atacuri de tip hibrid sau chiar direct violente din partea Rusiei pe teritoriul său. Atentate eșuate, sabotaj, instigare la violență și dezinformare sunt acțiuni ale Moscovei investigate de serviciile de informații și autoritățile europene. Vizate de războiul hibrid al Rusiei - care testează limitele de acțiune ale NATO – au fost Polonia, Regatul Unit, Cehia, Germania, Lituania și Letonia, printre altele. Însă guvernele occidentale au dificultăți în a răspunde amenințărilor de securitate serioase apărute după declanșarea războiului din Ucraina, conflict în care acestea susțin, direct sau indirect, lupta împotriva trupelor rusești, potrivit Politico.

UPDATE În timp ce luptele continuă în Ucraina, fondatorul și fostul director al companiei militare private Blackwater, Erik Prince, a avertizat că Kievul ar trebui să renunțe la orice speranțe de a-și mai recupera teritoriile anexate ilegal de Moscova, dacă dorește încheierea conflictului, scrie Newsweek.

UPDATE Războiul Rusiei din țara vecină a depășit borna de 2 ani și 9 luni, dar Moscova nu dă niciun semn că ar vrea să termine conflictul sângeros. Ultimele evoluții au fost analizate de colonelul american în retragere Daniel Davies, care afirmă că realitatea dramatică determinată de Putin impune Ucrainei să recunoască realitatea de pe front. Kievul trebuie să accepte că nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei și singura variantă de a pune capăt conflagrației sunt negocierile, scrie Ziare.com.

UPDATE În cazul în care Occidentul ar furniza arme nucleare Ucrainei, Moscova ar putea considera că așa ceva echivalează cu un atac la adresa Rusiei, oferind motive pentru un răspuns nuclear, a afirmat Dmitri Medvedev, adjunctul lui Vladimir Putin în Consiliul de Securitate al Federației Ruse, scrie HotNews.

UPDATE Amiralul olandez Rob Bauer a îndemnat companiile să ia măsuri pentru a se pregăti pentru un scenariu de război. Declarațiile au fost făcute la un eveniment organizat de European Policy Centre în Bruxelles, în contextul amenințărilor din partea Rusiei şi Chinei. Amiralul Bauer, care este preşedintele Comitetului Militar al NATO, a subliniat că descurajarea conflictelor depășește capacităţile militare şi implică asigurarea funcționării neîntrerupte a serviciilor şi livrării de bunuri esenţiale, scrie Mediafax.

UPDATE „Victoria șocantă a ultranaționalistului Călin Georgescu a declanșat la Bruxelles temeri că Moscova încearcă să atragă România, membru NATO și UE, o țară mare, de 19 milioane de oameni, în tabăra sa, după alegerile controversate din Moldova și Georgia”, scrie Politico, marți dimineața.

UPDATE Un tribunal rus a confirmat marți că a plasat în arest preventiv un britanic acuzat că a luptat pentru armata ucraineană în regiunea rusă Kursk, unde Kievul a lansat o ofensivă transfrontalieră în august, scrie HotNews.

UPDATE Statele Unite nu au niciun indiciu că există o prezenţă a trupelor nord-coreene în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, a declarat secretarul adjunct de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, pe 25 noiembrie, potrivit Kyiv Independent, citat de Mediafax.

UPDATE Miniştrii de externe ai ţărilor din G7 sunt aşteptaţi să convină asupra creșterii presiunii diplomatice asupra Chinei în legătură cu sprijinul acordat de această ţară „mașinii de război” a Rusiei în Ucraina, a relatat Bloomberg.

UPDATE Germania va furniza Ucrainei două sisteme suplimentare de apărare antiaeriană IRIS-T, inclusiv modelele SLM cu rază medie şi SLS cu rază scurtă, până la sfârşitul anului, a declarat generalul-maior Christian Freuding, şeful Centrului de Situaţie al Bundeswehr din Ucraina, notează Kyiv Independent.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1480 soldați, 6 tancuri, 20 alte blindate de luptă, 19 tunuri, 94 diferite vehicule și 2 echipamente speciale, potrivit HotNews.

UPDATE General-maior Christian Freuding, şeful Statului Major de Planificare şi al Task Force-ului Special pentru Ucraina din cadrul Ministerului Federal al Apărării din Germania, a declarat, într-un interviu pentru Ukrinform, că formarea militarilor ucraineni se află în centrul discuțiilor dintre Ucraina şi Germania. Se lucrează la idei pentru instruire, în special la nivelul comandamentelor de batalion şi brigadă, pentru a-i face pe ucraineni mai eficienți.

UPDATE Anton, fost ofițer în forțele nucleare ruse, povestește despre alerta totală a armelor nucleare la începutul războiului din Ucraina. După ce a refuzat să susțină propagandă, a dezertat și a fugit din Rusia. El afirmă că mulți soldați ruși se opun războiului și încearcă să fugă. Anton respinge afirmațiile potrivit cărora arsenalul nuclear al Rusiei nu ar fi funcțional, subliniind că întreținerea armelor nucleare este constantă, scrie AlephNews. În ziua invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Anton spune că baza de arme nucleare la care servea a fost plasată în alertă de luptă maximă, relatează BBC.

UPDATE Coreea de Nord extinde o fabrică-cheie de producție de arme care asamblează un tip de rachetă cu rază scurtă de acțiune folosită de Rusia în Ucraina, susțin cercetătorii din SUA, pe baza imaginilor din satelit, informează News.ro. Noua clădire va fi cu 60% - 70% mai mare față de cea inițială, scrie Digi24.

UPDATE Forțele ruse avansează în Ucraina cu cel mai rapid ritm de la începutul războiului, se îndreaptă spre orașul strategic Kurahove și exploatează vulnerabilitățile trupelor Kievului, potrivit analiștilor citați de Reuters. Armata rusă a cucerit aproape 235 de kilometri pătrați din Ucraina în cursul săptămânii trecute, un record săptămânal pentru 2024, potrivit unui raport publicat de grupul de știri rus independent Agentstvo. ISW și bloggerii militari pro-ruși spun că trupele ruse se află în Kurahove, ceea ce reprezintă un pas înainte către centrul logistic Pokrovsk din Donețk.

UPDATE „În timpul atacului de noapte, inamicul a lansat un număr record de drone de atac Shahed și drone neidentificate din direcțiile Orel, Briansk, Kursk, Primorsko-Akhtarsk. Trupele de inginerie radio ale Forțelor Aeriene au detectat și au urmărit 192 de ținte aeriene: 4 rachete balistice Iskander-M; 188 de UAV-uri inamice”, se spune în mesajul citat, notează HotNews.

UPDATE Forțele Kievului spun că, până marți la ora 09:00 „antiaeriana a doborât 76 de drone inamice în regiunile Kiev, Cherkasî, Kirovohrad, Cernihiv, Sumî, Harkov, Poltava, Jitomyr, Hmelnîțkîi, Vinița, Cernăuți, Ternopil, Rivne, Zaporojie, Dnipro, Odesa și Nikolaev.” De asemenea, „95 de drone s-au pierdut la nivel local, probabil din cauza contramăsurilor active de război electronic”, iar alte cinci au zburat spre Belarus. „Din păcate, au fost lovite instalații de infrastructură esențiale, iar clădiri private și de apartamente au fost avariate în mai multe regiuni din cauza atacurilor masive cu drone. Nu au existat victime sau răniți”, se mai spune în mesaj, potrivit HotNews.

UPDATE Europa trebuie să își asume mai multe riscuri, să cheltuiască mai mult, să fie mai rapidă și să reducă birocrația pentru a câștiga noua cursă globală a înarmărilor, spune amiralul francez Pierre Vandier, Comandant Suprem Aliat al Transformării (SACT) al NATO.

UPDATE În timp ce conflictul din Ucraina intră într-o nouă fază de escaladare, discuțiile privind trimiterea de trupe occidentale și de companii private de apărare în Ucraina au fost reactivate, a aflat Le Monde din surse concordante. Aceste discuții sunt sensibile, majoritatea fiind clasificate, dar au fost relansate în vederea unei posibile retrageri a sprijinului american pentru Kiev după ce Donald Trump își va prelua mandatul în Statele Unite la 20 ianuarie 2025.

UPDATE Guvernul Regatului Unit a livrat „zeci” de rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune în urmă cu câteva săptămâni Ucrainei, relatează Bloomberg, citând surse. Acest lucru nu a fost anunțat public. Acestea sunt primele livrări de astfel de rachete sub conducerea primului ministru Keir Starmer, care a ocupat funcția din iulie 2024. Potrivit interlocutorilor publicației, Storm Shadow a fost trimis înainte ca Washington și Londra să permită Ucrainei să lovească ținte în Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune. Forțele armate ale Ucrainei au folosit pentru prima dată rachete britanice Storm Shadow pentru a lovi Rusia pe 20 noiembrie. Resturile de rachetă au fost descoperite în acea zi de locuitorii satului Maryino din regiunea Kursk.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1006: Șoc în România, agenda G7 și lista cu asasinate. Expert: E fals ce spune Putin despre Oreșnik
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1005: Drone nord-coreene „Made in USA” și amenințările lui Lukașenko. Putin anulează datoriile soldaților
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1007: Atac masiv, avertizare atomică și record pe front! NATO: „Kievul va primi rachete de croazieră”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1007: Atac masiv, avertizare atomică și record pe front! NATO: „Kievul va primi rachete de croazieră”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
Cine este Cătălin Georgescu, soțul Elenei Lasconi, și cum arată casa candidatei la alegerile prezidențiale din România
Cine este Cătălin Georgescu, soțul Elenei Lasconi, și cum arată casa candidatei la alegerile prezidențiale din România
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
/VIDEO/ Deschidere cu fast pe scena Teatrului Fără Nume: Actori și regizori din 7 țări, reuniți la Chișinău, la a XIII-a ediție ClassFest
/VIDEO/ Deschidere cu fast pe scena Teatrului Fără Nume: Actori și regizori din 7 țări, reuniți la Chișinău, la a XIII-a ediție ClassFest

/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”

missing
26 noiembrie 2024, ora 23:56

Elena Lasconi, care are șansa să devină prima femeie președintă a României, se descrie drept o persoană de bună-credință, onestă și axată pe fapte concrete. Promite sprijin activ pentru integrarea Republicii Moldova în UE, vrea ca Ucraina să câștige războiul și crede că libertatea și statul de drept sunt cele mai mari temeri ale Rusiei. „Toată viața mea am lucrat pentru oameni. Ca jurnalist că trebuie să vorbești cu oamenii, daca vrei să prezinți realitatea așa cum este ea. Am coborât acolo unde politicienii din România nu coboară”, a declarat Elena Lasconi, într-un interviu EXCLUSIV pentru „Cutia Neagră” de la TV8.

Fostă jurnalistă cu o carieră de 25 de ani, inclusiv ca reporter de război în Afganistan, Lasconi spune că implicarea sa socială a motivat-o să intre în politică. 

„Eu 25 de ani am fost printre oameni, am coborât acolo unde politicienii din România nu coboară. Acolo unde este durere, sărăcia, unde stau 9 oameni în 2 camere, acolo unde copiii nu au ce mânca. Am fost în săli de operații. Am fost în Afganistan, am fost corespondent de război - iar în momentul în care am văzut că nu se schimbă lucrurile și că nu pot să schimb - am fost extrem de activă. M-am dus la proteste în calitate de om, de român și am văzut că lucrurile nu se schimbă - am decis să încerc să fac asta în orașul pe care-l iubesc, în Câmpulung Muscel”, a spus candidata USR.

„Nu putem ignora influența rusească la aceste alegeri”

Lasconi subliniază reușitele sale ca primar, precum atragerea de fonduri europene echivalente cu bugetul orașului pe patru ani:

„Iubesc România, iubesc românii, acolo unde-i găsesc. Am transformat un oraș. Am arătat că se poate. Am atras fonduri europene cât e bugetul orașului pentru 4 ani. Și chiar inițiasem acțiuni prin care să pregătesc primari din Republica Moldova la Câmpulung pentru a accesa fonduri europene, în momentul în care Republica Moldova va ajunge în UE și cu mine președinte asta se va întâmpla foarte repede. Pentru că voi susține pe bune intrarea Republicii Moldova în UE. Eu deja am făcut demersuri. Am fost deja la Strasbourg. Am vorbit cu Roberta Metsola, adică în toate discuțiile care le-am avut până acum în calitate de președinte al USR - am avut 2 chestiuni importante: Una era Republica Moldova, a doua alegerile din România”.

Candidata a avertizat asupra influenței Rusiei în regiune și a pericolelor războiului hibrid, al dezinformării în România:

„Vorbim de un context geopolitic extrem de dificil. Cu război la graniță cu Ucraina. Am văzut influența în Republica Moldova a Rusiei. Am văzut ce s-a întâmplat în Georgia. Nu putem să închidem ochii și să spunem că nu se întâmplă așa ceva. În România există deja un război hibrid al fake-news. Nu prea vorbește nimeni despre asta, de parcă s-ar întâmpla în altă parte. Uneori mi se pare că politicienii în România s-au obișnuit că avem un război la graniță. Nu trebuie să ne obișnuim cu asta. Când spui că vrei să sprijini Ucraina, pentru ce să o sprijini?”

„Vreau să susținem Ucraina să câștige... Pașii trebuie făcuți și pentru o Rusie democrată”

Elena Lasconi a accentuat că Ucraina trebuie sprijinită pentru a ieși victorioasă:

„Mulți nu reușesc că înțeleagă de ce e atât de important ca să avem o justiție care să funcționeze. Ne privește și pe noi în România, și pe românii din Moldova. A face dreptate înseamnă libertate. Putin a făcut foarte multe lucruri rele și crime oribile atât în Cecenia, în Republica Moldova și nu a fost pedepsit, iar acum Rusia funcționează exact ca un imperiu - îi știm centrul și nu îi știm granițele. Putin e lăsat să-și prelungească granițele. Lui Putin nu-i este frică de NATO, lui Putin îi e frică de libertate și libertate nu poți să ai decât dacă ai dreptate. (...)

Vreau să susținem Ucraina să câștige războiul. Să conștientizăm faptul că e esențial ca Ucraina să câștige. Rusia se teme de apropierea libertății și a democrației de granițele, și nu de NATO. Să nu mai gândim doar în termeni de război. Pașii trebuie făcuți și pentru o Rusie democrată. E complicat acum, deja avem un conflict armat. Dacă arătăm și dăm semnalul că iubim democrația și statul de drept - și acolo o să fie minți care o să vrea”.

„Nici pe fratele meu nu-l protejez”

Justiția și statul de drept sunt cheia pentru combaterea influențelor externe, consideră Lasconi:

„Eu nu protejez pe nimeni. Am declarat de nenumărate ori. Nici pe fratele meu nu-l protejez. Dacă nu avem o justiție funcțională, nu putem vorbi despre stat de drept. E esențial. Eu m-am săturat să văd români care plâng în instanțele de judecată că nu li se face dreptate. Este prea târziu pentru numele lui Dumnezeu. Dacă tu nu poți să faci ca această justiție să fie funcțională - nu poți să ai încredere în instituțiile statului, de asta mulți români pleacă”.

„E foarte important să ai viziunea”

Elena Lasconi a promis că se va înconjura de cei mai buni specialiști, inclusiv din societatea civilă:

„Vor fi cei mai inteligenți oameni ai momentului. Nu neapărat din echipa USR. O să fac pentru binele României, nu pentru USR. Avem oameni buni în USR, dar pot să iau și din societatea civilă. O să vă dau un exemplu. Ronald Reagan, datorită căruia noi două stăm acum de vorbă în libertate. El a fost actor, ca domnul Zelenski care este erou internațional acum. Reagan nu știa să răspundă în detaliu, dar s-a înconjurat de cele mai briliante minți ale anilor 80. Era importantă viziunea pe care a dat-o. Pe timpul lui - economia a bubuit în bine. Ca politică externă, el a fost cel care a dat direcția de destrămare a URSS și căderea comunismului. E foarte important să ai viziunea.

Mă consult cu oameni care sunt foarte buni pe geopolitică, pe securitate, pe tot ce înseamnă zona armatei. Sunt și din străinătate, oameni care predau la universități din SUA. ⅓ au deținut funcții publice. Știți la ce se uită politicienii ăia care decid? Dacă ești om onest, dacă ești de bună credință”. 

„Chestia asta cu combinațiile din jurul nostru… Sunt singurul candidat care nu are în spate niciun grup de interese. Nu am datorii la nimeni. Știți care e diferența dintre un președinte și un om de stat, femeie de stat? Ceilalți își doresc să câștige alegerile, eu doresc să lucrez pentru generațiile următoare”, a punctat Elena Lasconi.

TV8.md amintește că independentul Călin Georgescu și candidata USR, Elena Lasconi, se vor duela în turul II al alegerilor pentru șefia României.

Cine este Cătălin Georgescu, soțul Elenei Lasconi, și cum arată casa candidatei la alegerile prezidențiale din România
Lupta pentru Cotroceni, plină de tensiune. De la cine vor prelua electorat Elena Lasconi și Călin Georgescu
Georgescu, mesaj cu retorică biblică și patriotică după rezultatele din primul tur: „Trebuie să fim puternici în țara noastră”

În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.

/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.