Ministrul Energiei, Victor Parlicov și președintele Consiliului de administrație al Gazprom, Alexei Miller nu au făcut o fotografie comună, la finalul întrevederii de luni de la Sankt Petersburg. Parlicov susține că acest lucru nu s-a întâmplat deoarece, personal, a refuzat să apară alături de Miller care purta la piept un ecuson cu litera Z, simbolul invaziei rusești în Ucraina.
„Condiția mea a fost că nu vreau și nici nu pot să apar în aceeași fotografie în care apare acest simbol, pentru că noi susținem integritatea teritorială a Ucrainei, pentru că rămânem pe poziția că Rusia este un stat agresor. De aceea, eu nu mă pot asocia cu simbolurile legate de această agresiune” , a declarat Victor Parlicov în ediția de miercuri, 27 noiembrie a emisiunii „Новая неделя” de la TV8.
Prin urmare, în comunicatul de presă remis de Gazprom după întrevederea dintre Alexei Miller și Victor Parlicov, a fost postat un în care cei doi apar fotografiați separat.
Deși în ziua în care a mers la Sankt Petersburg, Victor Parlicov nu a detaliat foarte mult discuția purtată cu Alexei Miller, astăzi, într-o conferință de presă, ministrul Energiei a precizat că concernul rus leagă livrările de gaze printr-o rută alternativă Ucrainei de subiectul pretinsei datorii a malului drept al Nistrului. Totodată, Gazprom a cerut Chișinăului să convingă Ucraina să continue tranzitul și după 1 ianuarie 2025. Ministrul Victor Parlicov susține că deja a purtat discuții cu Kievul, dar crede că o decizie finală va fi luată în ultima clipă.
„Cei de la Gazprom cunosc că există incertitudine și întrebarea privind tranzitul din Ucraina nu ține de partea moldovenească, dar ne-au solicitat să convingem Ucraina să continue tranzitul. Noi am discutat și înțelegem că decizia posibil să fie luată în ultimul moment. Pentru noi ar fi un scenariu mult mai simplu dacă s-ar păstra tranzitul, dar lumea e conștientă că sunt și rute alternative”, a declarat ministrul Energiei.
Dacă tranzitul prin Ucraina va fi sistat, Rusia ar putea livra gaze în stânga Nistrului prin Turcia, însă, spune Parlicov, Gazprom ar putea condiționa livrările dacă nu vor exista progrese în achitarea pretinsei datorii istorice a malului drept:
„A apărut o discuție mai complicată. În înțelegere, Gazprom leagă subiectul livrărilor prin Turcia de subiectul achitării acelei pretinse datorii aferente malului drept. Adică dacă nu va fi progres pe acele datorii, atunci noi încă vom lua în considerare ce e posibil pe ruta alternativă, cât vom livra, cum. (...) Ne putem aștepta Gazprom să introducă modificări în contract, să nu vrea să livreze până la hotar, volumele integrale”.
În context, Victor Parlicov a reamintit că rezultatul auditului internațional a arătat că cea mai mare parte a datoriei istorice a Moldovagaz este fictivă:
„Noi în urma acelui protocol semnat în 2021, am făcut partea noastră, am reușit auditul care dat concluzia că practic toată datoria este prescrisă. Atunci am propus să achităm o parte foarte mică din acele 8 milioane. Partea rusă nu recunoaște rezultatul auditului, însă nu am primit o alternativă. Am solicitat să-și prezinte poziția, o vom examina, dar poziția noastră e că subiectul datoriei se bazează pe rezultatul auditului”.
În cazul unor livrări prin rută alternativă, Moldova va trebui să se adapteze situației, iar dacă va fi necesar, va achiziționa energie electrică din alte surse, posibil mai scumpă. Într-un astfel de scenariu, țara noastră contează pe sprijinul partenerilor internaționali.
„Noi nu mai acumulăm astăzi datorii pe malul drept, e o datorie istorică. Nu trebuie să condiționeze livrările. Dacă aceste volume se redirecționează, va trebui să lucrăm cu situația în care vom fi puși. Volumele pot fi asigurate, vom achiziționa energie electrică din altă parte, ar putea fi mai scumpă, livrările de gaze pot fi livrate fizic, depinde cum ele sunt achitate. Noi apelăm și la sprijinul partenerilor internaționali. Noi fără sprijinul lor nu vom putea trece de scenariul în care regiunea transnistreană nu are gaze deloc sau suficiente. Tehnic și comercial există soluții, lucrăm pentru a ne pregăti, lucrăm și cu partea transnistreană”, a explicat ministrul.
TV8.md reamintește că auditul internațional a arătat că cea mai mare parte a datoriei istorice a Moldovagaz nu este confirmată prin documente. Prin urmare, Moldova este gata să achite Gazprom la această etapă numai 8,6 milioane de dolari. La sfârșitul lunii martie 2022, datoria constituia 709 milioane de dolari. Gazprom susține că rezultatele auditului „nu pot afecta în niciun fel cuantumul și justificarea datoriei menționate” și spunea că aceasta „este confirmată în mod regulat” în documentele semnate de Gazprom și Moldovagaz și în hotărârile corespunzătoare ale arbitrajului internațional.