Echipa președintelui american ales Donald Trump discută despre posibile negocieri directe cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, într-un efort diplomatic reînnoit ce ar avea potențialul de a diminua riscurile unui conflict armat, au declarat pentru Reuters două persoane, scrie adevarul.ro.
Discuțiile privind politica sunt fluide și nu au fost luate decizii finale de către președintele ales, au spus sursele.
Coreea de Nord nu a răspuns eforturilor președintelui american Joe Biden în vederea reluării discuțiilor fără condiții prealabile, iar în prezent liderul nord-coreean s-ar putea simți încurajat de un arsenal de rachete extins și de o relație mult mai strânsă cu Rusia.
„Am mers deja cât de departe am putut în negocierea cu Statele Unite”, a declarat Kim Jong-un săptămâna trecută într-un discurs la o expoziție militară de la Phenian, potrivit presei de stat.
În primul său mandat, Trump a avut trei întrevederi cu Kim, la Singapore, Hanoi și la granița cu Coreea, prima dată când un președinte american în exercițiu a pus piciorul în țara izolată. Diplomația americană nu a avut rezultate concrete, chiar dacă Trump a descris discuțiile lor ca fiind „îndrăgostite”. SUA au cerut Coreei de Nord să renunțe la armele nucleare, în timp ce Kim a cerut o scutire totală de sancțiuni, după care a emis noi amenințări.
Nu era clar ce rezultat ar avea un nou efort diplomatic. Un obiectiv inițial al lui Trump ar fi restabilirea unor relații de bază, dar nu au fost stabilite alte obiective politice sau un calendar precis, au spus sursele. În plus problema ar putea trece pe planul secund față de preocupările mai presante de politică externă privind Orientul Mijlociu și Ucraina, potrivit unei persoane informate despre gândirea echipei prezidențiale de tranziție. Presa de stat nord-coreeană nu a menționat încă public realegerea lui Trump, iar Kim a spus în această lună că SUA intensifică tensiunile și provocările, sporind riscurile unui război nuclear.
Trump și unii dintre aliații săi au părăsit Casa Albă cu impresia că abordarea directă a fost cea mai bună șansă a Washingtonului de a influența comportamentul la nord de zona demilitarizată, care a divizat Peninsula Coreeană timp de șapte decenii. Războiul țărilor nu a fost niciodată încheiat din punct de vedere tehnic, chiar dacă conflictul armat a încetat.
Vineri, Trump l-a numit pe unul dintre cei care au implementat strategia inițială pentru Coreea de Nord, fostul oficial al Departamentului de Stat Alex Wong, drept adjunct al său consilier pentru securitate națională.
„În calitate de reprezentant special adjunct pentru Coreea de Nord, el a ajutat la negocierea summitului meu cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un”, a spus Trump într-un comunicat.
Deosebit de îngrijorătoare pentru Washington sunt însă perspectivele unui transfer intensificat de tehnologie nucleară sau de rachete între Rusia și Coreea de Nord și desfășurarea a mii de trupe nord-coreene în Rusia pentru a o sprijini pe aceasta în războiul cu Reuters a raportat luni că Coreea de Nord extinde un complex cheie de producție de arme care asamblează un tip de rachetă cu rază scurtă de acțiune folosită de Rusia în Ucraina, citând cercetătorii de la un think tank din SUA care a examinat imagini din satelit.Ucraina.
Oficialii americani au subliniat că acești factori cresc riscul unui conflict între mai multe națiuni armate nucleare din Europa sau Asia, inclusiv Statele Unite și aliații săi, printre care Coreea de Sud și Japonia.
Trupele americane sunt desfășurate în întreaga regiune pentru a descuraja Coreea de Nord, iar Trump a insistat ca aliații americani să împartă o parte mai mare din costurile necesare acestor desfășurări.