ByteDance, compania chineză care a dezvoltat și deține rețeaua de socializare TikTok, a intentat un proces împotriva unui fost stagiar, căruia îi solicită daune de 1,1 milioane de dolari. Motivul este că acesta ar fi atacat deliberat infrastructura de instruire a modelelor mari de limbaj (LLM) pentru inteligență artificială, scrie hotnews.ro.
Compania-mamă a TikTok solicită 8 milioane de yuani, aproximtiv 1,1 milioane de dolari, în daune de la fostul stagiar, Tian Keyu, într-un proces depus la Tribunalul Popular al Districtului Haidian din Beijing.
Agenția Reuters notează că acest caz a atras atenția opiniei publice din China, în contextul concurenței intense din domeniul AI. În plus, deși procesele între companii și angajați sunt frecvente în China, o acțiune legală împotriva unui stagiar, și pentru o sumă atât de mare, este neobișnuită.
Detaliile dosarului și mai ales faptul că acesta se învârte în jurul instruirii modelelor LLM, dintre care cel mai cunoscut este chatbot-ul ChatGPT creat de compania americană OpenAI, a fost comentat pe larg de chinezi pe rețelele de socializare disponibile în țară.
Modelele LLM au dus în ultimii doi ani la un progres fulminant în inteligența artificială generativă, utilizată pentru a produce text, imagini sau alte tipuri de conținut din corpuri mari de date.
Compania care deține TikTok a dezvăluit recent că l-a concediat pe stagiar
ByteDance a refuzat joi să comenteze cazul. Tian, identificat de alte publicații chineze ca fiind un student postuniversitar la Universitatea Peking, nu a răspuns imediat mesajelor trimise pe e-mail de către jurnaliștii de la Reuters.
Avocații companiei îl acuză în plângerea depusă împotriva sa că el a sabotat în mod deliberat sarcinile de instruire stabilite pentru A.I. de echipa de cercetători a ByteDance, prin manipularea codului sursă și alte modificări neautorizate.
Într-o postare făcută pe rețelele de socializare în octombrie, compania a declarat că l-a concediat pe stagiar în august. De asemenea, compania spune că, deși au existat zvonuri potrivit cărora faptele lui Tian ar fi cauzat pierderi de milioane de dolari și ar fi implicat peste 8.000 de unități de procesare grafică (GPU), acestea au fost „grav exagerate”.