Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1021: Alertă la Tiraspol, bilanț macabru și optimismul Rusiei. Zelenski dezvăluie de cine se teme Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1010: Pace prin forță și escaladare josnică! Kirill vorbește de Apocalipsă, iar Putin îl laudă pe Trump

29 noiembrie 2024, ora 17:54

Președintele Vladimir Putin a amenințat că va ataca centrele decizionale din capitala ucraineană Kiev cu noua rachetă balistică a țării, Oreșnik. Amenințarea vine în aceeași zi în care armata lui a lansat un atac masiv care a lăsat peste 1 milion de oameni fără curent electric. Mai mult, retorica belicoasă e promovată și de biserică, iar patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse spune că ortodocșilor nu le este frică de sfârșitul lumii. Între timp, Rusia a pierdut peste 2.000 de soldați într-o singură zi, pentru prima dată de la începutul războiului, susține Kievul. Cifrele nu pot fi verificate din surse externe, dar analiștii estimează că aproximativ 1.600 de soldați ruși mor în luptă în fiecare zi.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de o „escaladare josnică” după ce aceasta a desfășurat al doilea mare atac asupra infrastructurii energetice a Ucrainei din această lună și a avertizat că orice formă de „șantaj rusesc” va fi întâmpinată cu un răspuns ferm. Putin nu are interesul de a pune capăt războiului iar escaladarea actuală este o presiune asupra liderilor occidentali, susține Zelenski. Între timp, preşedintele american Joe Biden a subliniat joi „importanţa sprijinirii poporului ucrainean”, după ultimele lovituri masive lansate de Rusia în Ucraina, relatează AFP.

UPDATE Donald Trump este gata să aplice sloganul ”Pace prin forță” al Americii pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Iar acum a venit cu prima mutare specială pentru a-și atinge obiectivul, numind un general ca un consilier cheie ce îl poate răpune pe Putin. Keith Kellogg este gata ”să lucreze neobosit pentru a asigura pacea prin forță, susținând în același timp intereselor Americii”.Kellogg a declarat că ”dacă Putin ar refuza oportunitatea de a negocia, într-un interviu din iunie, subliniind potențialele presiuni diplomatice asupra Rusiei, atunci Statele Unite ar putea oferi Kievului „tot ce le trebuie pentru a-i distruge pe ruși pe front”, potrivit The Washington Post. 

UPDATE Războiul din Ucraina se apropie de un posibil punct de cotitură, conform unui articol publicat de The Conversation. Președintele rus Vladimir Putin ar putea accepta un acord de pace care să permită Moscovei să păstreze o parte semnificativă din teritoriul ocupat în Ucraina.

UPDATE Cancelarul Olaf Scholz l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy de sprijinul militar continuu al Germaniei în prima lor convorbire oficială de când Scholz a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin la începutul acestei luni.

UPDATE O dronă neidentificată a survolat ambasada Rusiei din Stockholm vineri dimineață, aruncând vopsea pe terenul complexului diplomatic, a anunțat poliția suedeză.

UPDATE Ucraina a anunţat, vineri, că Rusia i-a predat corpurile a 502 soldaţi, ucişi în războiul dintre cele două ţări, fără a preciza dacă a fost vorba despre un schimb, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Moscova se confruntă cu probleme tot mai mari în procesul de recrutare. În ultimele luni, armata rusă a fost nevoită să-și mărească semnificativ soldele pentru a atrage noi recruți. Cu toate acestea, tinerii nu se înghesuie să semneze contracte. Aproape jumătate din cetățenii rușii care au semnat în acest an contracte cu Ministerul Apărării de la Moscova pentru a lupta în Ucraina au peste 50 de ani.

UPDATE Preşedinta prooccidentală a Georgiei, Salome Zurabișvili, aseamănă situaţia post-electorală din ţara sa cu cea din România, sugerând că este vorba de implicarea Rusiei într-un „război electoral” şi îndemându-i pe liderii occidentali să descifreze această strategie împotriva Europei, relatează news.ro.

UPDATE Numărul soldaților ruși care au murit într-o singură zi în lupta împotriva Ucrainei a depășit 2.000 pentru prima dată de la începutul războiului, potrivit oficialilor ucraineni, citați de Sky News. Într-o postare pe X, Ministerul ucrainean al Apărării susține că 2.030 de persoane au murit în ultimele 24 de ore.

UPDATE Serviciul de Informații Externe (MI6) al Regatului Unit a descoperit o „campanie uluitor de îndrăzneaţă” de sabotaj rusesc în Europa, care se desfăşoară în timp ce regimul de la Moscova recurge, de asemenea, la ameninţări de natură nucleară pentru a descuraja ţările occidentale să susţină Ucraina, a avertizat vineri şeful MI6, Richard Moore, relatează agenția de presă Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi securitate comună, Josep Borrell, a declarat vineri că ameninţarea Rusiei la adresa UE va creşte şi a făcut apel la statele membre să se unească şi să evite fragmentarea pentru a impulsiona dezvoltarea industriei de apărare, informează EFE., potrivit Agerpres. 

UPDATE Polonia a desfăşurat tancuri de luptă Leopard 2 în Letonia pentru a întări brigada NATO în această ţară baltică, membră a UE şi Alianţei Nord-Atlantice, relatează agenția de presă dpa, citată de Agerpres.

UPDATE Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a declarat vineri că va întări trupele desfășurate pe frontul de est cu rezerve, muniție și echipamente, după ce a vizitat două locații cheie deținute de ucraineni în regiunea Donețk.

UPDATE Militari ruşi au trecut un râu important Oskil, un afluent al râului Doneţk, care constituia linia frontului după contraofensiva ucraineană plină de succes din toamna lui 2022, şi au stabilit un cap de pod pe malul drept, la nord de Kupiansk, relatează Le Figaro.

UPDATE Ucraina a primit 100 de milioane de dolari din partea Coreei de Sud, anunţă premierul ucrainean Denis Şmîhal. „Este un prim ajutor pentru Ucraina: „Acesta este primul ajutor bugetar din partea partenerilor noştri coreeni, destinat susţinerii sectorului social”, a declarat Şmîhal. El a menţionat că, la începutul acestui an, Ucraina şi Coreea au semnat un acord care va permite Ucrainei să obţină o finanţare de până la 2,1 miliarde de dolari, notează Mediafax.

UPDATE Forţele ruse au preluat controlul asupra a două aşezări din Doneţk, în estul Ucrainei, anunţă ministerul rus al apărării, potrivit Sky News. Potrivit acestuia, trupele ruse ar deţine acum Verkhokamianka şi Rozdolne. Rusia controlează cea mai mare parte a regiunii Doneţk, dar continuă să avanseze de-a lungul frontierei, scrie Mediafax.

UPDATE Fragmente de dronele ruseşti doborâte au lovit joi seară clădiri în două cartiere din Kiev şi au rănit o persoană, au declarat oficialii ucraineni, relatează Reuters, citat de news.ro.

UPDATE Centralele nucleare din Ucraina au redus producţia de energie electrică, ca măsură de precauţie, ca răspuns la un atac aerian rusesc în masă asupra Ucrainei, a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi aliaţilor săi să ofere un "răspuns ferm" la "şantajul" lui Vladimir Putin, care a ameninţat în urmă cu câteva ore că va lovi Kievul cu noua sa rachetă strategică Oreşnik, relatează AFP.

UPDATE Armata rusă a atacat regiunea Odesa în noaptea spre 29 noiembrie. În urma bombardamentului, șapte persoane au fost rănite, patru dintre aceștia au fost spitalizați, iar trei au primit ajutor medical la fața locului. Potrivit șefului Administrației Militare Regionale Odesa, Oleg Kiper, o femeie este spitalizată în stare gravă.

UPDATE Uniunea Europeană a confirmat joi angajamentul său de a acorda Ucrainei un sprijin financiar în valoare de 18,1 miliarde euro, în cadrul unui împrumut acordat de principalele state industrializate din lume (G7) ce va fi rambursat din dobânzile aferente activelor ruseşti îngheţate, transmite AFP.

UPDATE Sectorul aviaţiei civile din Rusia se confruntă cu dificultăţi, în pofida cererii crescute pentru călătorii aeriene interne şi internaţionale, pe fondul sancţiunilor occidentale care limitează accesul la aeronave şi piese de schimb, transmite Reuters, transmite News.ro.

UPDATE Autoritățile ruse încearcă să calmeze panica legată de deprecierea bruscă a rublei, care a atins miercuri cel mai scăzut nivel din martie 2022, de 114 ruble pentru un dolar. Potrivit Meduza, Vladimir Putin a declarat la o conferință de presă la Astana, după vizita sa în Kazahstan, că situația este „în general” sub control.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să forţeze SUA „să accepte condiţiile Rusiei”, a apreciat joi seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic către populaţie, comentând pe marginea ameninţărilor proferate în cursul aceleiaşi zile de şeful statului rus, potrivit căruia armata rusă lucrează deja la identificarea de noi ţinte pe teritoriul ucrainean pe care să le atace cu rachete balistice hipersonice Oreşnik, informează vineri EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Rusia vrea să trimită nord-coreeni în cele mai periculoase zone din Ucraina. Soldații nord-coreeni care sprijină eforturile de război ale Rusiei în Ucraina vor fi desfășurați în cele mai periculoase regiuni de pe front, fiind considerați „carne de tun”, anunță Coreea de Sud, scrie NewsWeek.

UPDATE Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a sosit la Phenian pentru o vizită oficială pe 29 noiembrie, pe fondul intensificării cooperării militare dintre Rusia şi Coreea de Nord. Vizita lui Belousov în Coreea de Nord are loc după vizita de stat a preşedintelui rus Vladimir Putin în iunie, în cadrul căreia Rusia şi-a aprofundat în mod oficial cooperarea militară şi economică cu Phenianul.

UPDATE Tentativa Kremlinului de a aduce omul său la conducerea Republicii Moldova a eșuat, moldovenii ieșind la vot în număr mare în turul doi al alegerilor prezidențiale, de teama să nu revină sub papucul Rusiei. Totuși, Federația Rusă își va intensifica acțiunile în contextul alegerilor parlamentare de anul viitor, spun unii experți consultați de ,,Adevărul”.

UPDATE Țările NATO nu au susținut ideea desfășurării de trupe NATO în Ucraina, în ciuda implicării altor țări în război de partea Rusiei. Acest lucru a fost declarat de Secretarul general al NATO, Mark Rutte, relatează „Vocea Americii”, citată de TSN.  „Cred că nu ar fi înțelept să facem acest lucru”, a spus Rutte când a fost întrebat despre posibilitatea desfășurării de trupe NATO în Ucraina, deoarece Rusia primește soldați din Coreea de Nord. Potrivit lui, Alianța nu dorește să intre într-o confruntare totală cu Rusia și să devină o parte directă a conflictului.

UPDATE În ultimele 24 de ore, forţele ruseşti au continuat bombardamentele asupra unor aşezări din regiunea Herson, Ucraina, provocând moartea unei persoane şi rănirea altor nouă. 15 localităţi, inclusiv Antonivka, Prydniprovske şi Bilozerka, precum şi zone rezidenţiale din oraşul Herson, au fost ţinte ale atacurilor cu artilerie. Aceste atacuri au avariat case private, o clădire administrativă, autobuze şi alte vehicule. Oleksandr Prokudin, şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, a condamnat bombardamentele şi a subliniat impactul asupra civililor din zonă. De asemenea, au fost confirmate informaţii din 28 noiembrie privind atacuri asupra satului Shliakhove, care au provocat daune suplimentare locuinţelor, notează Mediafax.

UPDATE Un depozit de petrol din regiunea Rostov a fost cuprins de flăcări în urma unui atac cu drone, în dimineaţa zilei de vineri. Yuriy Slyusar, şeful interimar al regiunii Rostov, a confirmat atacul, însă nu a precizat cauza exactă a incendiului. Pe lângă incendiu, resturi de drone au avariat mai multe case particulare în satul Masalivka din districtul Kamensky şi în localitatea Dyachkino, din districtul Tarasivsky. Nu au fost raportate victime imediat după atac, scrie Mediafax.

UPDATE Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse spune că ortodocșilor nu le este frică de sfârșitul lumii, și face apel la aceștia să nu se teamă de posibila utilizare a armelor nucleare în contextul conflictului din Ucraina, potrivit presei ruse. „Frica în jurul unor posibile scenarii apocaliptice, alarmismul excesiv și speculațiile cu privire la problema nucleară nu sunt utile din punct de vedere spiritual. Inamicul rasei umane încearcă să semene anxietate în inimile oamenilor... pentru că este mai ușor să manipuleze o persoană lipsită de lumea spirituală... Nu este nevoie să ne jucăm de-a toate acestea. Creștinii nu se tem de așa-numitul sfârșit al lumii. Îl așteptăm pe Domnul Iisus, care va veni în mare glorie, va distruge răul și va judeca toate națiunile”, spune Kirill, citat de Adevărul.

UPDATE Președinta R.Moldova, Maia Sandu, îndeamnă cetățenii români să meargă la vot pe 1 și 8 decembrie. ”Și eu voi merge la vot. Pentru că vreau o Românie care să trăiască în pace, cu o voce puternică în lume și cu un nivel de trai înalt pentru toți cetățenii săi. Bunicii mei, care s-au născut în România, sigur ar fi mers la vot. Poporul român este liber. Nu vrem ca Kremlinul să dicteze relațiile Bucureștiului cu Chișinăul. Dimpotrivă, avem șansa să ne regăsim în marea familie europeană”, susține șefa statului. 

UPDATE Guvernul german propune desfăşurarea unor unităţi de apărare antiaeriană PATRIOT în Polonia, în vederea apărării unui nod logistic ”de o importanţă capitală în livrarea de material Ucrainei”, relatează AFP.

UPDATE În timp ce Donald Trump se pregătește să revină la Casa Albă, oficialii ucraineni lucrează în culise pentru a construi legături cu noua sa administrație, au declarat pentru Ukrainska Pravda surse din cercurile politice și diplomatice ucrainene.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că liderul rus Vladimir Putin „îşi flutură” acum noile rachete Oreşnik doar pentru a perturba eforturile lui Donald Trump de a pune capăt războiului şi dă asigurări că Ucraina doreşte pacea.

UPDATE Putin, „ode” la adresa lui Trump. Președintele rus Vladimir Putin l-a lăudat pe Donald Trump, președintele ales al SUA, numindu-l un lider „inteligent” și exprimându-și încrederea că acesta va găsi soluții pentru „reîmprietenirea” Rusiei cu Occidentul „decadent”. Putin a acuzat administrația actuală a președintelui Joe Biden de escaladarea tensiunilor cu Rusia și de încercarea de a complica misiunea viitoarei administrații conduse de Trump, notează NewsWeek.

UPDATE Conform Statului Major al Ucrainei, citat de Ukrinform, trupele ruseşti au suferit pierderi de aproximativ 738.660 de persoane de la începutul invaziei pe 24 februarie 2022. Doar în ultimele 24 de ore, 2.030 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi. De asemenea, forţele ucrainene au distrus o cantitate semnificativă de echipament militar rus, printre care 9.458 de tancuri, 19.339 de vehicule blindate, 20.886 de sisteme de artilerie, 1.255 de sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS), 1.006 sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 19.750 de UAV-uri tactice, 2.851 de rachete de croazieră, 28 de nave/embarcatiuni de război, 1 submarin, 30.272 de vehicule şi rezervoare de combustibil, şi 3.700 de echipamente speciale, notează Mediafax.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1008: Obuze defecte și avertizare NATO! Rusia promite răzbunare și folosește avioane transmise de Ucraina
Două cutremure într-o singură zi lângă Moldova: Ce magnitudine au avut
Două cutremure într-o singură zi lângă Moldova: Ce magnitudine au avut
/LIVE/ De la subminarea credinței, la conspirații cu usturoi: Falsurile săptămânii la control, la Alo, TV8
/LIVE/ De la subminarea credinței, la conspirații cu usturoi: Falsurile săptămânii la control, la Alo, TV8
/VIDEO/ Doi șoferi, opriți pe acostament, loviți de un camion scăpat de sub control la Grigoriopol. Momentul șocant al impactului
/VIDEO/ Doi șoferi, opriți pe acostament, loviți de un camion scăpat de sub control la Grigoriopol. Momentul șocant al impactului
/VIDEO/ Jurnalista TV8, Stela Mihailovici,  premiată pentru investigații realizate la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Jurnalista TV8, Stela Mihailovici, premiată pentru investigații realizate la „Cutia Neagră PLUS”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1020: Portal Kombat, Sea Baby, eșecul lui Putin, atentat mortal și preț uluitor! Trump: „Putin a pierdut”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1020: Portal Kombat, Sea Baby, eșecul lui Putin, atentat mortal și preț uluitor! Trump: „Putin a pierdut”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1021: Alertă la Tiraspol, bilanț macabru și optimismul Rusiei. Zelenski dezvăluie de cine se teme Putin

10 decembrie 2024, ora 19:57

Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a semnat ordinul prin care introduce stare de urgență în economie, în condițiile în care nu există o certitudine că Rusia va mai livra, începând cu 1 ianuarie 2025, gaz natural în stânga Nistrului. Starea de urgență va fi valabilă 30 de zile. Decizia de interzicere a exportului de resurse nu menționează, însă, dacă vizează și malul drept al Nistrului. Asta în condițiile în care Chișinăul cumpără 80% din energia electrică de la centrala de la Cuciurgan.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi exprimă „recunoștința profundă” faţă de ”hotărârea puternică” a lui Donald Trump de a pune capăt războiului cu Rusia, după ce s-a întâlnit sâmbătă la Paris cu preşedintele ales american, relatează AFP. „I-am spus președintelui Trump că Putin se teme doar de el și, poate, de China”, a declarat Zelenski pe X. Pe de altă parte, șeful spionajului rus susține că Moscova este aproape de a-și atinge obiectivele în Ucraina.

UPDATE Consiliul UE va discuta miercuri la nivel de ambasadori despre primele potenţiale sancţiuni impuse Rusiei din cauza ameninţărilor hibride, cum ar fi subminarea alegerilor, atacurile cibernetice şi sabotajul economic, au declarat pentru Reuters diplomaţi UE, transmite News.ro. Majoritatea ţintelor sancţiunilor propuse de Comisia UE sunt ruseşti. Lista identifică, de asemenea, trei persoane din Moldova, Coasta de Fildeş şi Georgia şi o entitate cu sediul în Togo.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va ridica problema invitației Ucrainei de a adera la alianța militară NATO, precum și a garanțiilor de securitate la o întâlnire cu partenerii europeni în această lună, a declarat marți Kievul.

UPDATE Discuțiile de pace privind războiul din Ucraina ar putea începe în această iarnă, a declarat marți premierul Poloniei, care a prezentat o serie de întâlniri planificate în timp ce Varșovia încearcă să joace un rol principal în încheierea conflictului, notează Reuters.

UPDATE Șeful Proiectului Federal pentru Securitate și Anticorupție din Rusia cere ca Moș Crăciun să fie trecut în categoria „agenților străini”, pe motiv că este promovat în „țări neprietenoase”, iar în locul lui să fie promovat „Moș Gerilă”.

UPDATE Rusia a transmis, marți, că nu intenționează să pună capăt războiului din Ucraina decât atunci când obiectivele stabilite de Vladimir Putin vor fi atinse prin acțiune militară sau prin negocieri, informează Agerpres, care citează presa internațională.

UPDATE ”Comisia Europeană a adoptat astăzi decizia de a acorda Republicii Moldova 50 de milioane de euro (45 de milioane de euro sub formă de împrumut și cinci milioane sub formă de subvenții). Fondurile vor fi transferate în următoarele zile. Este vorba de a cincea și ultima tranșă de asistență macrofinanciară acordată Republicii Moldova de când a fost lansat programul, în iulie 2022”, anunță Comisia Europeană.

UPDATE Un atac al Rusiei asupra unei clinici din Zaporojie a ucis 3 oameni și i-a rănit pe alți 11. 

UPDATE Trei persoane au fost ucise, iar alte cel puţin 17 au fost rănite în bombardamente ruse ale unor localităţi situate în apropierea liniei frontului, atât în estul, cât şi în sudul Ucrainei, anunţă marţi autorităţile, relatează agenția de știri AFP, citată de News.ro. Două persoane au fost ucise, iar alte şase au fost rănite în ultimele 24 de ore în partea regiunii Doneţk (est) aflată sub controlul forţelor Kievului, anunţă pe Telegram guvernatorul ucrainean Vadîm Filaşkin. Aproape 360 de persoane – inclusiv 49 de copii – au fost evacuate de pe linia frontului în această regiune, anunţă el. O persoană a fost ucisă, iar alte 11 au fost rănite începând de luni dimineaţa în regiunea Herson (sud), de asemenea ocupată parţial de ruşi, anunţă autoritîţile regionale.

UPDATE În septembrie 2023, armata ucraineană a intrat în posesia celor 31 de tancuri M1A1 Abrams SA, pe care Statele Unite i le-au promis cu câteva luni înainte. Acestea urmau să fie alocate brigăzii mecanizate 47, dar nu au fost imediat angajate în luptă împotriva forțelor ruse, deoarece necesitau o serie de îmbunătățiri, în special în ceea ce privește protecția, scrie Zone Militaire. În orice caz, util sau nu, armata ucraineană ar putea primi în curând 49 de Abrams M1A1 suplimentare din Australia, scrie Digi24.

UPDATE Potrivit unui sondaj realizat de New Europe Center, aproximativ 70,3% dintre respondenţi vor ca Ucraina să adopte un model de aderare treptată la Alianţa Nord-Atlantică similar cu cel al Germaniei de Vest. O diferenţă esenţială este că invitaţia de aderare la NATO ar cuprinde întreg teritoriul Ucrainei, însă apărarea din partea Alianţei s-ar extinde şi asupra teritoriilor momentan contolate de ruşi doar după ce acestea vor fi eliberate, potrivit Mediafax.

UPDATE Un tribunal din Jeleznogorsk, regiunea Krasnoiarsk (Siberia) l-a condamnat pe Vladimir Garmash, 39 de ani, la 3 ani de închisoare și la o amendă de 30.000 de ruble (280 de euro) pentru deteriorarea a 13 bannere care anunțau serviciul militar în baza unui contract, a relatat portalu NGS24.

UPDATE La summit-ul din 19 decembrie, liderii Uniunii Europene intenționează să își reafirme sprijinul pentru Ucraina și Moldova, condamnând în același timp acțiunile guvernului georgian, care reprimă brutal protestele opoziției. Acest lucru a fost raportat de Radio „Libertatea” după revizuirea proiectului de declarație, relatează UNN. Țările UE vor sublinia încă o dată „principiul că nicio inițiativă privind Ucraina nu va fi pusă în aplicare fără Ucraina”.  De asemenea, liderii intenționează să laude alegerile prezidențiale din Moldova, țară candidată la aderarea la UE, și să promită continuarea cooperării cu această țară. Consiliul European felicită autoritățile din Republica Moldova pentru desfășurarea cu succes a alegerilor prezidențiale și a referendumului privind consolidarea constituțională a aderării la UE, se arată în declarație.

UPDATE Începând cu 29 noiembrie, un reportaj fals care pretinde că Volodimir Zelenski ar fi cumpărat un hotel de lux în stațiunea montană Courchevel din Franța a circulat pe X, adunând câteva milioane de vizualizări. Potrivit autorilor videoclipului, o firmă aparținând Olenei Zelenska, soția președintelui ucrainean, ar fi achiziționat hotelul Palace des Neiges din Courchevel pentru suma de 88 de milioane de euro, scrie RFI.

UPDATE Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, susține că trupele Moscovei sunt aproape de a-și atinge obiectivele pe frontul din Ucraina. De asemenea, oficialul rus consideră că armata Ucrainei este în pragul colapsului. 

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a aprobat noul complex robotic Droid TW 12.7, utilizat pe o platformă șenilată cu o mitralieră Browning de 12,7 mm, pentru operațiuni de luptă, a anunțat ministerul pe 9 decembrie. Sistemul a fost aprobat după ce a funcționat fiabil în cadrul testelor de luptă, a declarat ministerul. „În condițiile războiului modern, tehnologiile joacă un rol decisiv în asigurarea superiorității pe câmpul de luptă”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Dmytro Klimenkov. Klimenkov a declarat că codificarea sistemului Droid TW a marcat „un pas semnificativ” spre inovarea forțelor armate. Potrivit Ministerului Apărării, Droid TW 12.7 este o dronă de luptă terestră operată prin intermediul unei tablete cu telecomandă. Sistemul este înarmat cu o mitralieră Browning de 12,7 mm și montat pe o platformă cu șenile care îi permite să opereze în condiții dificile. „Avantajul nostru este o armată de înaltă tehnologie capabilă să facă față provocărilor moderne”, a declarat Klimenkov.

UPDATE Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mažeiks, a declarat că responsabilitatea principală pentru soluționarea problemelor legate de livrările de gaze naturale revine companiei Gazprom, potrivit Știripesurse.

UPDATE În urma răsturnării rapide a regimului lui Bashar al-Assad, Moscova se confruntă acum cu perspectiva de a-și pierde bazele navale și aeriene din Siria. Cele două baze-cheie ale Rusiei sunt situate în guvernoratul Latakia, care se află deja sub controlul grupurilor rebele, scrie Digi24.

UPDATE Producătorii chinezi au început să își limiteze vânzările de componente vitale pentru drone către clienții lor americani și europeni, anticipând o interdicție mai largă a exporturilor de către oficiali, a scris Bloomberg pe 9 decembrie, citând surse confidențiale. Dronele joacă un rol esențial pe câmpul de luptă în timpul apărării Ucrainei împotriva războiului Rusiei, de la furnizarea de recunoaștere la aruncarea de explozibili asupra țintelor lor, potrivit AlephNews.

UPDATE Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a vorbit cu jurnaliștii de la Moscova despre alegerile prezidențiale din România și despre decizia Curții Constituționale de a anula întreg procesul electoral pentru că, spune el, „câștiga un om care nu înjură Rusia”.

UPDATE Avioane de vânătoare olandeze F-35 au interceptat vineri trei avioane rusești deasupra Mării Baltice și le-au escortat până la granița zonei de responsabilitate NATO, a anunțat luni Ministerul olandez al Apărării, citat de Reuters.

UPDATE Rusia a lansat noaptea trecută două rachete și 37 de drone. Rachetele și 18 drone au fost doborâte, iar alte 18 drone au dispărut de pe radar. Țintele au fost distruse în nouă regiuni. Infrastructura mai multor firme a fost avariată de resturile dronelor doborâte. O dronă a rămas în spațiul aerian ucrainean și dimineață se încerca în continuare neutralizarea acesteia, au transmis Forțele Aeriene.

UPDATE Un înalt oficial al Pentagonului a dezvăluit că China își valorifică suportul pentru războiul Rusiei din Ucraina pentru a-și adânci punctul de sprijin într-o zonă bogată a lumii, unde cele două țări vor să pună mâna pe zăcămintele uriașe din Arctica, potrivit Ziare.com.

UPDATE Rusia a pierdut 755.940 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la 10 decembrie. Acest număr include 1.350 de pierderi suferite de forțele ruse doar în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 9.524 de tancuri, 19.596 de vehicule blindate de luptă, 31.037 de vehicule și rezervoare de combustibil, 21.064 de sisteme de artilerie, 1.253 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1.023 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 20.107 drone, 28 de nave și bărci și un submarin, notează AlephNews.

UPDATE Rusia a returnat cadavrele prizonierilor de război ucraineni care au murit într-un accident de avion în drum spre un schimb de prizonieri, a declarat luni comisarul prezidențial rus pentru drepturile omului, relatează The Moscow Times, ziar online independent, în limba engleză și rusă, cu sediul în Amsterdam, Olanda. Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a tras cu rachete asupra aeronavei de transport Il-76 în ianuarie, ucigând 65 de prizonieri de război ucraineni, trei membri ai personalului care îi escortau și șase membri ai echipajului la bord. Armata ucraineană nu a negat situația, dar nu și-a asumat responsabilitatea pentru incident, declarând că nu deține informații sigure despre cine se afla la bordul avionului.

UPDATE Rusia este aproape de a-și atinge obiectivele militare în Ucraina și deține inițiativa strategică în toate zonele, a afirmat marți șeful serviciilor de informații externe ale Moscovei, citat de presa rusă. „Situația de pe front nu este în favoarea Kievului. Inițiativa strategică în toate zonele este a noastră”, a declarat Serghei Narîșkin pentru Razvedcik, publicația oficială a agenției de informații externe, scrie HotNews.

UPDATE Autoritățile ruse au reținut marți un cetățean cu dublă cetățenie, rusă și germană, suspectat de pregătirea unui act de sabotaj pe o cale ferată din Nijni Novgorod, un oraș situat la aproximativ 450 km est de Moscova, a anunțat agenția de presă de stat RIA. Serviciul Federal de Securitate (FSB) a afirmat că au fost găsiți explozibili la domiciliul bărbatului, potrivit RIA, preluată de Reuters.

UPDATE Franța a reușit să dubleze producția de obuziere Caesar, pe care le fabrică. Printre primii beneficiarii ai acestei măsuri se află guvernul danez, care are o comandă pentru aceste sisteme, care urmează să fie trimisă Ucrainei, scrie Digi24.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a pledat pentru o soluționare diplomatică a războiului Rusiei din Ucraina. În același timp, el a evocat ideea desfășurării de trupe străine în țara sa până când Ucraina ar putea adera la alianța militară NATO. Declarațiile sale, făcute în cadrul unei conferințe de presă comune cu liderul opoziției germane, Friedrich Merz, au fost cele mai recente semnale ale deschiderii tot mai mari a Kievului față de începerea negocierilor de pace, scrie Gândul. „Ucraina dorește ca acest război să se încheie mai mult decât oricine altcineva. Fără îndoială, o rezolvare diplomatică ar salva mai multe vieți. Noi o dorin”, a declarat Zelenski, potrivit Reuters.

UPDATE Expertul în energetică Sergiu Tofilat nu exclude că Putin este gata să-i lase pe locuitorii din stânga Nistrului să înghețe de frig pentru a destabiliza situația în ajunul alegerilor parlamentare din Moldova, potrivit Infotag. „Iarna trecută am văzut zeci de orașe rusești înghețând de frig, din cauza unui sistem de încălzire defect, care nu a fost reparat timp de decenii. Lui Putin nu-i pasă de oameni, nu-i pasă că oamenii din stânga Nistrului vor îngheța, ceea ce este important pentru el este să destabilizeze situația și să încerce să dea vina pe Chișinău pentru asta”, a explicat expertul. În același timp, el a subliniat că Gazprom are toate condițiile pentru a continua să livreze gaz în Transnistria prin Turcia. Mai mult, compania rusă este obligată să facă acest lucru în baza contractului actual cu Moldovagaz.

UPDATE Sancțiunile occidentale au blocat accesul Moscovei la tehnologii avansate, iar dronele cu care Rusia atacă Ucraina au început să se defecteze tot mai des în timpul misiunilor. Dar în ciuda obstacolelor, producția de arme rusești ajutată de agenți secreți și rețele de traficanți a explodat, relatează Washington Post.

UPDATE R. Moldova are nevoie de un număr „destul de mare” de sisteme radar cu rază lungă de acțiune și pentru ținte mici, cum ar fi dronele, care să acopere întreg teritoriul țării, însă limitările bugetare nu permit acest lucru, a spus ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu pentru IPN.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a desfășurat aproape 800.000 de militari în Ucraina. Potrivit lui Zelenski, acest lucru a făcut posibilă căderea regimului lui Bashar al-Assad în Siria. „Vedem că regimul Assad a căzut. De ce? Pentru că acolo nu există trupe ruse adevărate – să fim sinceri. Și nu numai din cauza forțelor rebelilor și a celor care îi susțin, ci și pentru că acolo nu există trupe ruse adevărate”, a remarcat liderul ucrainean la o întâlnire cu premierul Estoniei, Kristen Michal. Potrivit lui Zelenski, aproape 800.000 de militari ruși se află în prezent în Ucraina. „Asta înseamnă că întreaga armată a marelui pseudo-imperiu luptă împotriva poporului ucrainean. Același lucru se întâmplă și în Africa. Știm că acolo au fost cei din Wagner”, a adăugat președintele. Potrivit lui Zelenski, dacă Ucraina cade, „Putin se întoarce în Siria, în Africa și în multe alte țări” şi, pentru a preveni acest lucru, trebuie înțeles succesul lumii întregi în unirea în jurul Ucrainei, scrie Rador.

UPDATE Potrivit unor rapoarte ale serviciilor de informații române și potrivit declarațiilor unor oficiali din Moldova, campania de influențare, sprijinită de Rusia, care a făcut ca România să anuleze rezultatul alegerilor prezidențiale, amintește niște operațiuni care, în acest an, s-au semnalat în Moldova și în alte țări, scrie Financial Times citat de Rador. Metode similare au fost aplicate și în cadrul alegerilor din Moldova, din luna octombrie, iar oficialii de la Chișinău estimează că, în acest an, Moscova ar fi investit până la $100 milioane, căutând să îi îndepărteze pe alegători de apartenența la UE și să susțină un candidat prorus la președinție. Ei au avertizat că metodele folosite se aseamănă cu cele aplicate și în alte democrații. Serviciile germane de informații avertizaseră deja în legătură cu un amestec al rușilor în alegerile parlamentare din februarie. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhiy Nikiforov, a declarat, ulterior, că Kievul pregătește o reuniune în decembrie a principalilor parteneri europeni care, împreună cu SUA, sunt „capabili să asigure consolidarea maximă a statului nostru”. Scopul era de a dezvolta o poziție comună care să se mențină puternică atât în negocieri, cât și pe câmpul de luptă, a adăugat el.

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit luni cu Donald Trump și miliardarul Elon Musk la reședința Mar-a-Lago din Florida a președintelui ales al SUA, a anunțat liderul european pe platforma de social media X. „SUA astăzi. Viitorul a început! O după-amiază în Mar-a-Lago cu Donald Trump, Elon Musk și Michael Waltz”, a spus Orban, fără a oferi mai multe detalii. Cei doi lideri s-au întâlnit și în iulie și au discutat despre „posibilitățile de pace”, în timp ce Orban făcea presiuni pentru o încetare a luptelor în Ucraina, potrivit HotNews.

UPDATE Numărul soldaților ruși uciși în Ucraina de la invazia declanșată de Moscova în 2022 este de aproape 200.000, susține președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de presa internațională, potrivit Antena3. Zelenski a confirmat, practic, cifrele anunțate, săptămâna trecută de președintele ales al SUA, Donald Trump, care a spus că Ucraina "a pierdut în mod ridicol 400.000 de soldați", în vreme ce pierderile ruse s-ar ridica, potrivit liderului republican, la 600.000 de oameni. Aceste numere includ morți și răniți. În aceeași zi în care Trump a anunțat acest bilanț în contextul unui apel la încetarea luptelor, Zelenski a spus că țara sa a consemnat 43.000 de militari morți și peste 300.000 de răniți, dintre care jumătate s-au întors pe câmpul de luptă. În ceea ce privește pierderile Rusiei, liderul de la Kiev a venit cu propriul său bilanț, comunicând că 198.000 de soldați ruși au fost uciși și alți 550.000 au fost răniți.

UPDATE Boardul editorial al The Guardian atrage atenția că interferența rusă, prin intermediul TikTok, asupra alegerilor din România, plus ceea ce se întâmplă în Georgia, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană, în contextul alegerilor pe care Germania le va organiza în luna februarie. Jurnaliștii britanici consideră că măsurile luate de România - anularea alegerilor - au fost corecte, dar subliniază nevoia ca Bruxellesul să intervină rapid și decisiv pentru a contracara atacuri similare ale Rusiei în țările care vor avea alegeri în perioada următoare. „Succesul unui candidat pro-Putin, stabilit de social media, a confirmat măsura în care tacticile de război hibrid ale Rusiei reprezintă acum o amenințare”, scriu jurnaliștii britanici, citați de Digi24.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1020: Portal Kombat, Sea Baby, eșecul lui Putin, atentat mortal și preț uluitor! Trump: „Putin a pierdut”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1019: Premieră pe front, dezvăluirea lui Zelenski și ajutor nou din SUA! Trump cere un armistițiu imediat
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/LIVE/ De la subminarea credinței, la conspirații cu usturoi: Falsurile săptămânii la control, la Alo, TV8
/LIVE/ De la subminarea credinței, la conspirații cu usturoi: Falsurile săptămânii la control, la Alo, TV8
/VIDEO/ Jumătate dintre puieți s-au uscat în primul an. Cum arată o plantare nouă, din Fundul Galbenei, pe teren degradat
/VIDEO/ Jumătate dintre puieți s-au uscat în primul an. Cum arată o plantare nouă, din Fundul Galbenei, pe teren degradat
/VIDEO/ Jurnalista TV8, Stela Mihailovici,  premiată pentru investigații realizate la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Jurnalista TV8, Stela Mihailovici, premiată pentru investigații realizate la „Cutia Neagră PLUS”
Două cutremure într-o singură zi lângă Moldova: Ce magnitudine au avut
Două cutremure într-o singură zi lângă Moldova: Ce magnitudine au avut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.