„Zeamă de gândaci”, „Integrare europeană cu gust de lăcustă” sau „Tocană din gândaci”, sunt doar câteva dintre titlurile șocante care au început să se strecoare în spațiul online. Ținta acestor știri a fost proiectul de hotărâre al guvernului referitor la aprobarea „Regulamentului sanitar privind alimentele noi”. Folosindu-se de titluri neobișnuite și imagini sugestive, promotorii vin cu ideea că integrarea europeană ar cere introducerea insectelor în meniul moldovenilor. Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii „Alo, TV8”.
Ideea „apărării mâncărurilor tradiționale” se regăsește și într-o postare a lui Alexei Lungu pe pagina sa Telegram. Chiar dacă lupta împotriva tocănițelor de insecte și a gustărilor din lăcuste încă nu au luat o amploare atât de mare la noi, a prins foarte bine în România.
Sperietoarea conform căreia Uniunea Europeană obliga cetățenii statelor membre să mănânce gândaci și să renunțe la mâncarea tradițională a circula anii trecuți în țara vecină și a ajuns subiect de discuție chiar în parlament.
„Diferite organisme globalizante și globaliste, așa cum este bunăoară și Organizația Mondială a Sănătății, susțin că trebuie să renunțăm la că trebuie să renunțăm la alimentația noastră tradițională, într-un cât ea nu este sănătoasă și poluează. Și că este foarte bine să mâncăm viermi, gândaci, larve și alte scârboșenii”, declara senatorul Român Claudiu Târziu.
Pentru a combate minciuna, Comisia Europeană a dedicat o pagină online acestui subiect, iar unii politicieni au venit cu explicații:
„A venit vreun oficial de la Bruxelles să vă pună cu forța insecte în farfurie? Normal că nu! Pentru că asta a fost o minciună. Ce s-a întâmplat de fapt? UE a autorizat, după teste și cercetări minuțioase folosirea unor ingrediente obținute din prelucrarea anumitor tipuri de insecte în alimentație. Le-a autorizat ca fiind sigure. Cine vrea le poate consuma. Cine nu, nu!”, a declarat senatorul român Radu Mihail.
Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind alimentele noi are drept scop oferirea unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor, garantarea că alimentele noi care ajung pe rafturile noastre sunt sigure pentru consum și alinierea legislației naționale la cea comunitară.
Uniunea Europeană este cunoscută pentru măsurile sale rigide privind siguranța alimentară. Orice produs nou propus spre aprobare este supus controlului de către Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care oferă verdictul dacă alimentul este sigur sau nu. Doar această verificare poate dura până la 9 luni.
Mai mult, conform standardelor europene, orice produs care ajunge pe rafuri trebuie să fie însoțit de etichetă pe care se regăsesc obligatoriu informații cu privire la originea, conținutul și compoziția produselor alimentare.
În concluzie, proiectul de hotărâre al Guvernului are ca scop alinierea la cele mai bune norme de siguranță alimentară și protejarea consumatorilor. Acesta nu obligă pe nimeni să consume sau să se dezică de un produs.