Instituțiile de forță din Georgia au reținut 107 persoane în capitala Tbilisi în timpul nopții, în timpul unui protest împotriva deciziei guvernului de a opri negocierile de aderare la Uniunea Europeană, a anunțat sâmbătă Ministerul de Interne al țării, scrie hotnews.
Aderarea la UE este extrem de populară în Georgia, sondajele de opinie indicând în mod constant un sprijin public puternic, notează Reuters.
Mii de protestatari au ieșit în stradă timp de două nopți consecutive, intrând în ciocniri cu scutierii poliției, care au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea și au intervenit în forță.
Înghețarea discuțiilor privind cererea de aderare a fost întâmpinată cu o furie generalizată în această țară, al cărei obiectiv de aderare la UE este înscris în constituție.
Georgieni pro-europeni au ieșit în stradă vineri pentru a doua seară consecutiv, după ce partidul de guvernământ de la Tbilisi a anunțat că oprește negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2028, gest care reprezintă un îngheț brusc al unei vechi dorințe a națiunii.
Sprijinul pentru intrarea în Uniunea Europeană are o susținere largă potrivit sondajelor de opinie, iar decizia guvernului a determinat ca mii de oameni să se adune și joi seara în fața clădirii Parlamentului.
Relația cu Occidentul, în continuă deteriorare
Decizia vine la capătul a mai multor luni în care relațiile de deteriorare a relațiilor dintre Georgia și Occident, care a acuzat guvernul de la Tbilisi de tendința autoritare și pro-rusești.
În acest an Visul Georgian a promovat legi care vizează așa-zișii „agenți străini”, precum și drepturile LGBT, despre care criticii susțin că sunt de inspirație rusească.
Partidul controlat de fondatorul său, miliardarul și fostul premier Bidzina Ivanishvili, susține că își dorește în continuarea aderarea la UE și că legile adoptate sunt necesare pentru a proteja valorile tradiționale georgiene.
Visul Georgian se află în relații ostile cu președintele țării, pro-europeana Salome Zurabishvili. Într-o postare pe X din cursul serii trecute, ea a invocat cazul României ca un exemplu al intervenționismului rusesc.
„Georgia, România!!! Este suficient pentru ca liderii occidentali să descifreze strategia rusă împotriva Europei: război armat în Ucraina, „război electoral” la Tbilisi și București?!?”, a scris Zurabișvili.