Salariile femeilor sunt, în medie, cu 15 la sută mai mici în comparație cu cele încasate de bărbați. Decalajul apare, în mare parte, după ce femeile pleacă în concediul de îngrijire a copiilor, renunțând deseori la ambiția de a crește profesional. Sindicatele cred că, indiferent de sex, toți angajații trebuie să aibă șanse egale, iar pentru asta este important ca și bărbații să-și asume o parte din treburile casnice. Mai mult, se vrea și ca patronii să conștientizeze că munca nu poate fi mai presus decât familia. Aceste ar fi valorile stipulate într-o convenție a Organizației Internaționale a Muncii pe care trebuie să o ratifice și Republica Moldova în drumul ei spre Uniunea Europeană.
Să crești pe scară ierarhică într-o companie sau alta, să dezvolți o afacere sau pur și simplu să muncești din greu, undeva peste hotare, pentru a agonisi bani. Aceste ar fi preocupările tinerilor de astăzi, care deseori amână crearea unei familii până nu capătă cel puțin încrederea în ziua de mâine. Căsătoria și apariția unui copil în familie, de cele mai multe ori, afectează cariera femeilor și mai puțin a bărbaților.
„Responsabilitățile familiare sunt mai mult pe umerii femeilor din cauza că cresc copii. În cele mai dese cazuri este sunt nevoite să renunțe la avansarea în carieră sau să aleagă acele funcții care le oferă mai mult timp liber. Noi ne dorim ca de toate drepturile să poată beneficia toți. Acest lucru duce la diferența dintre salarii și mai apoi la diferența dintre pensiile la femei și bărbați.”
Deși de ani buni și bărbații pot pleca în concedii de îngrijire a copiilor, în 90 la sută dintre cazuri femeile sunt cele care își asumă grija pentru confortul familiei. Este și exemplul acestei mămici.
„Eu consider că este dreptul fiecărei femei. Dacă își asumă are de savurat din maternitate. Dacă se pune ca problemă din start e clar că și maternitatea i se va părea complicată. Banii mei erau banii mei. Veniturile familiei nu au avut de suferit.”
De la începutul anului și până acum au cerut concedii de îngrijire a copilului aproape trei mii de bărbați.
„Acum sunt nevoit să am grijă eu de copil pentru o perioadă și înțeleg foarte bine că este destul de complicat.”
„Personal pentru mine nu aș vedea o problemă să stau acasă, dar din fericire sau din păcate, acum mai mult soția se ocupă.”
Deși toți optează pentru echitate, în societatea moldovenească mai există stereotipuri despre rolul femeii și bărbatului în familie.
„Femeile creează confortul în casă. Femeile îngrijesc copiii, dar bărbații câștigă bani. Eu nu am observat până acum această diferență.”
„50 la 50 sau măcar 40 la 60. Pentru femeie asta e greu și din punct de vedere psihologic.”
„Eu ca tată a trei fete e dificil să răspund la întrebarea asta, pentru că cineva trebuie să se ocupe de copii. Poate istoric s-a primit, dar nu pot să răspuns. Poate bărbații pentru că sunt mai agresivi și le reușește să negocieze salarii mai mari.”
„Trebuie să fie echitate. Altfel pentru ce am luptat la 8 Martie.”
Drepturi și obligații egale pentru femei și bărbați, atunci când vorbim de salarii dar și de povara treburilor casnice sunt valori promovate de Organizația Internațională a Muncii. Sindicatele de la noi au inițiat discuții cu autoritățile în speranța că aceste vor ratifica o convenție OIM, care va obliga și patronii să aibă în vedere faptul că angajații lor sunt în primul rând oameni care au familii și probleme cotidiene.
„Important a porni procesul de ratificare prin analiza de facto a situației din Republica Moldova pentru a echilibra responsabilitățile familiale de cele salariale și pentru ca aceste persoane să nu fie discriminate la locul de muncă și să fie promovate și avansate după merite.”
Totuși pentru ratificare convenției, țara noastră mai are de muncit la anumite capitole.
„Evident că este nevoie de servicii comunitare și sociale pentru ca să ne asigurăm că cei cu familii să poată exercita atribuțiile fără impedimente. Cred că este nevoie de servicii de asigurat creșe sau servicii alternative.”
Până la momentul actual, Convenția a fost ratificată de 45 de state.
Convenția OIM nr. 156 privind egalitatea de șanse și egalitatea de tratament pentru lucrători și lucrătoare cu responsabilități familiale, adoptată în anul 1981, reprezintă un instrument internațional cheie care recunoaște importanța susținerii celor care îmbină responsabilitățile familiale cu obligațiile profesionale.