Cumpărăm că să aruncăm. Circa 5,2% din cheltuielile lunare ale moldovenilor merg pentru alimente care ajung la gunoi. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, fiecare persoană din Republica Moldova aruncă în mediu 76 kg de mâncare pe an. Asta în timp ce unii cetățenii sunt nevoiți să dea jumătate din venituri pentru produse, mai mult decât pentru sănătate, odihnă sau educație.
Conform unei analize economice, realizate de Veaceslav Ioniță, în Republica Moldova, în 2023, risipa și pierderile de alimente au constituit 19,2 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde de lei mai mult decât în 2022, dintre care aproape 12 miliarde de lei – doar risipa de alimente.
„Suntem niște risipitori, nu cei mai răi din Europa, dar foarte mari având în vedere nivelul de dezvoltare al țării noastre. Alimentele pe care noi anual le aruncăm la gunoi, ar fi de ajuns pentru a hrăni un milion din cei mai săraci din Moldova care se subalimentează”,a declarat expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.
Veaceslav Ioniță susține că deși în ultimii 3 ani moldovenii au cunoscut cea mai mare creștere a prețurilor la produsele alimetare din ultimi 20 ani, ei continuă să risipeacă produsele alimentare.
„Cu cât o țară este mai săracă, cu atât ponderea cheltuililor pentru produsele alimentare în bugetul familiei este mai mare. Se consideră că dacă se cheltuie mai puțin de 20% din bugetul unei familii pentru produse alimentare reprezinți clasa medie a societății”, susține expertul.
În Uniunea Europeană (UE), în mediu, pentru produsele alimentare se cheltuie 14,3% din bugetul unei familii. Republica Moldova și Ucraina cheltuie circa 42%, cel mai mult din toate țările UE și țările candidate. România cheltuie 24,8%.
„Aproape jumătate din banii câștigați de către moldoveni, 42%, merg pentru produse alimentare. Este trist când aflăm câte din produsele alimentare, pentru care s-au dat sume enorme de bani, se aruncă la gunoi”, a spus Veaceslav Ioniță.
Analistul economic declară că 20%, cei mai avuți dintre moldoveni, cheltuie 30,3% pentru alimente. Ira cei mai săraci 20% (circa 250 de mii de familii)- tocmai 56,9%.
„Ultimii, practic după ce au cumpărat produse alimentare nu mai rămân cu bani și pentru altceva. La noi, cei mai bogați oameni cheltuie mai puțin pentru produsele alimentare, dar își permit să plătească pentru o educație mai bună a copilului, să călătorească, să meargă la restaurant, odihnă etc”, a declarat economistul.
Totodată, moldovenii aruncă anual, din ceea ce au procurat, în mediu 76 kg de mâncare de persoană. Astfel, 5,2% din cheltuielile lunare ale moldovenilor merg pentru alimente care ajung la gunoi. Pe lângă acesta se mai aruncă din magazine, fabrici, mai rămâne pe dealuri etc.
Economistul menționează că pe fundalul acestui nivel înalt al risipei alimentare, trebuie susținute activitățile de donație care sunt organizate în sprijinul păturilor sociale vulnerabile.