E nevoie de timp pentru ca rezultatele procesului de evaluare a judecătorilor și procurorilor să fie vizibile. Opinia a fost exprimată de președintele Comisiei de Pre-Vetting, invitat la „Cutia Neagră PLUS”. Herman von Hebel a subliniat că „acum încă este prea devreme să spunem dacă nivelul de încredere în justiție a crescut”.
„Este nevoie de timp. De asemenea, trebuie să așteptăm rezultatele activității unor organe din Consiliul Superior al Magistraturii și al Procurorilor care au fost formate în baza rezultatului optim de evaluare. Acest proces durează. Avem nevoie de timp. Dezvoltarea încrederii este un proces care durează ani de zile, este important să menționăm”, a declarat Herman von Hebel.
Nadejda Hriptievschi, membră a Comisiei de Pre-Vetting, recunoaște că o mai bună comunicare cu publicul ar fi fost esențială:
„Sigur că ne-am fi dorit și eu, personal, aș fi dorit-o un procent de încredere mult mai mare, dar cred că trebuie să înțelegem foarte bine și să explicăm. Așa a fost creat sistemul Pre-Vetting, în special, deciziile noastre s-au publicat doar cu acordul candidaților. Plus, deciziile noastre sunt pasibile de contestat direct în instanță și procesele și de verificare în instanță au durat foarte mult. (...)
Într-adevăr, la nivelul comunicării publice, noi nu am reușit suficient să explicăm, dar eu am toată încrederea că acea încredere va reveni cu timpul atunci când de fapt oglinda, rezultatele activității sunt organele care au fost create, și din moment ce toate contestațiile la Curtea Supremă de Justiție vor fi examinate și acolo oamenii pot să citească, desigur, cei care sunt interesați și deciziile Curții Supreme”.
Hriptievschi crede că inclusiv criticile necontrolate ale candidaților au afectat percepția publică:
„Candidații, din păcate, nu au avut nici o restricție să critice activitatea Comisiei. Și cine n-a vrut a criticat. Noi, din păcate, nu am putut să ieșim cu clarificări, pentru că nu avem dreptul să comentăm asupra cazurilor individuale atunci când candidatul sau candidata refuză să publice decizia asta. Ar fi însemnat ca eu să-mi încalc îndatorirea mea conform legii. Ceea ce eu știu din evaluare, pot să utilizez doar pentru evaluare și atât și nu putem să contestăm și să ieșim să ne apărăm deciziile proprii atunci când încă se examinează de Curtea Supremă de Justiție”.
Din cei 69 de candidați evaluați, doar 23 au promovat procesul, spune von Hebel.
„Avem un nou Consiliu Superior al Magistraturii, avem un nou Consiliu al Procurorilor, lucrul a început, alte comisii lucrează, este începutul unui proces lung”, a adăugat președintele Comisiei de Pre-Vetting.
Un sondaj realizat de IPRE și Magenta Consulting la finalul anului trecut arată că 40% dintre respondenți au încredere în vetting, în timp ce 42% sunt sceptici. Mai mult, doar 40% dintre cetățeni se consideră bine informați despre reformele din justiție. Corupția, „cumătrismul” și incompetența sunt principalele probleme ale sistemului de justiție în Moldova, consideră cei intervievați. Marja de eroare a sondajului este de +-2,9%.
Acest articol este finanțat printr-un grant oferit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Opiniile, constatările și concluziile formulate în document aparțin TV8 și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.