Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1015: Dorința lui Putin, risc în România și refuz de negocieri! Consilierii lui Trump au 3 planuri de pace

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1014: Dronă în Moldova, alertă pentru Trump și reuniune NATO! Ideologul lui Putin amenință Europa

03 decembrie 2024, ora 17:37

Încă o dronă în Republica Moldova. Poliția a fost alertată acum o oră în zona localității Podgoreni. Informațiile au fost comunicate autorităților și accesul cetățenilor a fost restricționat în zona căderii dronei. Din noiembrie 2024, patru drone au fost descoperite la Criuleni, Căușeni, Rîșcani, dar și lângă Arena Chișinău. Acestea nu conțineau explozibil și au menirea de a distrage atenția sistemelor de apărare antiaeriană.

Un cont de X numele lui Alexandr Dughin, cunoscut drept ideologul lui Puțin, a postat mesajul că Moldova va deveni parte a României, dar „România va face parte din Rusia”. Ministerul român de Externe a reacționat la postare. Între timp, Franța și Marea Britanie iau în calcul trimiterea de trupe pe frontul din Ucraina, arată dezvăluirile unui înalt oficial al NATO.

UPDATE Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, blocată într-o confruntare cu propriul guvern, a declarat într-un interviu pentru Reuters că Rusia, care a invadat deja Ucraina, duce un „război hibrid” împotriva Georgiei şi a altor ţări precum R. Moldova şi România, membră NATO şi UE, potrivit News.ro.

UPDATE Ucraina a declarat marţi că a împiedicat trupele Rusiei să treacă râul Oskil de lângă oraşul Kupiansk în estul ţării, un obstacol care constituie o linie de demarcaţie naturală în această zonă, într-un moment în care forţele Moscovei avansează încetul cu încetul pe alte segmente ale frontului, informează AFP, citat de Digi24.

UPDATE Ministerul de Externe al Ucrainei a publicat un comunicat lung prin care arată că garanțiile de securitate alternative, indiferent cine le face, nu funcționează. Textul amintește că peste câteva zile se împlinesc 30 de ani de la semnarea Memorandumului de la Budapesta prin care Ucraina a acceptat să renunțe la arsenalul său nuclear, moștenit de la URSS, în schimbul unor garanții că îi vor fi respectate securitatea, suveranitatea și integritatea teritorială. Rusia și Statele Unite erau printre puterile garante, alături de Marea Britanie, Franța și China, adică membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, scrie Ziare.com.

UPDATE De la începutul invaziei ruse pe scară largă, 125.000 de ucraineni s-au instalat în zona de excludere de lângă fosta centrală nucleară Cernobîl, iar întreținerea lor costă statul aproape 345 de milioane de euro pe an, informează radiodifuzorul public ucrainean TSN.

UPDATE Ideile lui Călin Georgescu se apropie din multe puncte de vedere de cele ale lui Vladimir Putin, iar românii care l-au votat dintr-o frustrare la adresa clasei poltice ar trebui să știe că Georgescu este și el parte a sistemului și că cei care nu înțeleg asta vor regreta, a declarat marți la Antena3 CNN sociologul Vladimir Ionaș.

UPDATE Premierul de la București, Marcel Ciolacu, a transmis, marţi, că România nu poate avea un viitor alături de Rusia iar opinii precum cea formulată pe un cont asociat unui ideolog al lui Vladimir Putin, cum că România va fi o parte a Rusiei, trebuie să ne arate tuturor de ce regimul putinist este o ameninţare la adresa democraţiei, scrie RFI.

UPDATE Kremlinul a avertizat marţi că aderarea Ucrainei la NATO ar reprezenta o ameninţare „inacceptabilă” pentru Rusia, în timp ce Kievul exercită presiuni asupra aliaţilor săi occidentali pentru a primi invitaţia de aderare la alianţă, ca o garanţie care să-i permită începerea unor eventuale negocieri de pace cu Moscova, scrie Antena3.

UPDATE „Singura garanţie reală” de securitate pentru Ucraina este apartenenţa „deplină” la NATO, au insistat diplomaţii ucraineni, în timp ce miniştrii de Externe ai NATO se reunesc marţi la Bruxelles. Kievul a făcut presiuni pentru a primi o invitaţie de aderare la alianţă ca o garanţie care să întărească poziţia Ucrainei înainte de încheierea unui eventual acord de pace cu Moscova, potrivit Antena3.

UPDATE Ucraina nu este dispusă să accepte garanții de pace care să substituie în vreun fel aderarea sa la NATO, a anunțat diplomația de la Kiev, marți, conform Kyiv Independent. În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski sugerează că ar accepta o încetare a focului cu Rusia dacă țara sa va obține aderarea la NATO, scrie The Wall Street Journal.

UPDATE Președinta Georgiei l-a numit pe Călin Georgescu un „acolit” al Rusiei. Salome Zurabişvili a reacționat ferm, pe platforma X, după ce Georgescu a promis că nu vor mai exista partide politice în România, dacă este ales președinte. „Peste tot acoliții Rusiei fac aceleași promisiuni electorale”, a comentat șefa de stat a Georgiei, scrie Antena3.

UPDATE „Întrebare: cine răspunde pentru ocazia oferită lui Putin de a-și bate joc în direct de România și a-l promova pe C. Georgescu, favoritul lui, în vreme ce Dughin anunță că, îndată ce C. Georgescu câștigă, România va deveni parte a Rusiei? CîCîRî în niciun caz, căci este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”, întreabă jurnalistul Cristian Tudor Popescu într-un mesaj pe Facebook.

UPDATE Guvernul ucrainean rămâne reticent în ceea ce privește reducerea vârstei de recrutare de la 25 la 18 ani și continuă să caute forme eficiente de recrutare de noi soldați în rândul populației apte de luptă și de a motiva mii de dezertori să revină în armată, scrie Agerpres.

UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a declarat luni că intensificarea sprijinului pentru Ucraina este esențială pentru a pune țara în cea mai puternică poziție pentru negocierile de pace, recunoscând în termenii cei mai clari că ar putea exista un sfârșit negociat al războiului, notează Money. Starmer a subliniat importanța continuării sprijinului occidental pentru Ucraina și a avertizat că o victorie rusă în Ucraina ar amenința securitatea, stabilitatea și prosperitatea Europei, în special pentru că ar putea încuraja aliații Rusiei.

UPDATE Rusia foloseşte spaţiul de comunicare ca pe "un instrument de război hibrid", fie că ia forma propagandei sau a dezinformării, a declarat, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Andrei Ţărnea, potrivit Agerpres. 

UPDATE Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, îl avertizează pe Donald Trump că SUA se vor confrunta cu o „ameninţare teribilă” din partea Chinei, Iranului şi Coreei de Nord, dacă Ucraina este împinsă să semneze un acord de pace în condiţii favorabile Moscovei. Într-un interviu acordat Financial Times (FT), Mark Rutte a declarat că aprofundarea legăturilor dintre adversarii SUA pune America în pericol şi îi cere preşedintelui ales să rămână alături de NATO şi să continue să sprijine Ucraina, transmite News.ro.

UPDATE Aliaţii NATO trebuie să îşi intensifice ajutorul militar, pentru a consolida poziţia Kievului, dacă acesta va intra în negocieri cu Moscova pentru a pune capăt războiului, a declarat marţi secretarul general al Alianţei, Mark Rutte, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele membre, scrie Rador.

UPDATE Rezultatele votului prezidențial au aruncat România – membră a Uniunii Europene şi pivot al apărării NATO împotriva Rusiei şi al ajutorului acordat Ucrainei la Marea Neagră – într-o dezordine politică, cea mai gravă de la răsturnarea şi executarea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu în urmă cu 35 de ani, consideră New York Times.

UPDATE Într-o postare pe rețeaua socială X, președinta Georgiei, Salome Zurabişvili, avertizează despre Călin Georgescu. Aceasta spune că este încă un satelit al Rusiei, care face aceleași promisiuni de campanie, făcând referire la declarația candidatului la Cotroceni legată de dispariția partidelor politice, dacă el ajunge președinte, scrie Digi24.

UPDATE New York Times scrie că formarea unui guvern stabil în România începe să devină o misiune dificilă în contextul finalei de la prezidențiale. Social-democraţii de centru-stânga au obţinut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare din România, dar o puternică manifestare naţionalistă ar putea face dificilă formarea unui guvern stabil, orientat spre Occident. Jurnaliștii scriu că există îngrijorări cu privire la stabilitatea şi angajamentele României faţă de NATO, care are o bază de apărare antirachetă construită de americani în sudul ţării şi a extins o bază aeriană vitală în estul ţării, scrie cotidianul The New York Times (NYT).

UPDATE Ministerul Apărării din Rusia susţine că armata rusă a ocupat două sate din Ucraina, potrivit Sky News. Este vorba despre Novodarivka din regiunea sudică Zaporojia şi Romanivka din regiunea estică Doneţk. În ultima perioadă, armata rusă a avansat constant pe frontul ucrainean. Liderii ucraineni au susţinut că se confruntă cu o situaţie dificilă pe front, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia a antrenat 300.000 de soldați pe bază de contract pentru a sluji drept bază de rezervă pentru regimentele de luptă din prezent, a afirmat un oficial rus într-un articol pentru postul de propagandă Krasnaia Zvezda publicat pe 2 decembrie.

UPDATE În 18 noiembrie, la câteva ore după ce două cabluri de comunicaţii au fost tăiate în Marea Baltică, 30 de vase NATO şi 4.000 de militari au început, tot în Marea Baltică, unul din cele mai mari exerciţii navale din Europa, notează marţi Reuters, potrivit Agerpres. 

UPDATE Analistul James Nixey de la Chatham House a avertizat că orice parte a Ucrainei care se află în NATO ar fi inacceptabilă pentru Vladimir Putin, după ce Volodymyr Zelenski a spus că ar putea accepta cedarea temporară a teritoriului Rusiei în schimbul asigurărilor de securitate din partea alianței.

UPDATE Armata rusă a înaintat peste 725 de km pătraţi pe teritoriul Ucrainei în noiembrie, cel mai mare câștig teritorial obținut într-o lună din martie 2022 şi primele săptămâni de război, conform unei analize realizate luni de AFP pe baza datelor Institutului american pentru studiul războiului (ISW), potrivit Agerpres.

UPDATE Țările europene continuă să aibă disensiuni asupra posibilității integrării Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică, dar caută alte soluții pentru consolidarea poziției acestei țări și oprirea războiului cu Rusia, comentează cotidianul Le Monde.

UPDATE Miniştrii de externe din statele NATO urmează să înceapă marţi două zile de întâlniri la sediul Alianţei de la Bruxelles, având ca principal punct pe agendă continuarea susținerii Ucrainei împotriva invaziei ruse, relatează dpa, potrivit Agerpres.

UPDATE Ucraina se agață cu orice preț de teritoriile din regiunea rusă de graniță Kursk, luate sub control, pentru a avea o pârghie în eventualele negocieri de pace, dar la aproape patru luni după ce Kievul și-a lansat incursiunea transfrontalieră surpriză unii soldați ucraineni sunt din ce în ce mai pesimiști cu privire la soarta acestei operațiuni care presupune costuri tot mai ridicate, scrie B1, care citează The Kyiv Independent.

UPDATE Uniunea Europeană le-a cerut luni ”tuturor părţilor să pună în practică o detensionare” în Siria, unde Rusia s-a alăturat aviaţiei siriene pentru a bombarda zonele controlate de rebeli, transmit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

UPDATE Fostul cancelar german Angela Merkel și-a amintit impresia pe care a avut-o despre Donald Trump în timpul primului său mandat la Casa Albă, afirmând că noul președinte american ales a arătat o „fascinație față de puterea pură” a unor oameni puternici precum președintele rus Vladimir Putin și liderul coreean Kim Jong Un, scrie CNN. În carte, Merkel scrie că Trump a fost „în mod clar fascinat” de Putin și „captivat” de politicienii cu o înclinație autocratică.

UPDATE Parlamentarii elvețieni au înăsprit luni accesul ucrainenilor la statutul de protecţie temporară care le fusese acordat de la începutul invaziei ruse, informează marţi AFP. Camera inferioară a Parlamentului elvețian a adoptat, cu 96 de voturi contra 87, un text ce prevede ca statutul S să nu mai fie acordat decât ucrainenilor care vin din regiuni ocupate de Rusia şi afectate de lupte. Un vot similar a avut loc la începutul anului în camera superioară.

UPDATE Ministrul de externe ucrainean Andrii Sîbiga îi va informa pe omologii săi din NATO despre situaţie curentă a luptelor în contextul în care frontul de est din Ucraina este sub o presiune crescândă din cauza atacurilor ruse, notează Realitatea.

UPDATE Țările NATO vor evita cel mai probabil să răspundă la apelul Ucrainei de a primi invitația de aderare la alianța militară la reuniunea miniștrilor de externe de la Bruxelles care începe marți, scrie Kyiv Independent, care citează mai mulți diplomați.

UPDATE SUA au anunţat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat difuzat de secretarul de stat american Antony Blinken. Ajutorul va include, printre altele, rachete Stinger, muniție pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), drone și mine terestre, a spus Blinken. Ajutorul actual reprezintă prima dată, în decenii, când Statele Unite exportă mine terestre, a căror utilizare este controversată din cauza potențialelor riscuri pentru civili, relatează Reuters. 

UPDATE Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) subliniază că inovațiile ucrainene în domeniul războiului electronic permit forțelor de apărare să răspundă eficient atacurilor masive ale dronelor rusești, scrie cotidianul ucrainean Pravda. Expertul militar ucrainean Petro Chernik a declarat pentru ArmyInform că Rusia a sporit producția de fuzelaje pentru dronele de tip Shahed, continuând în același timp să se bazeze pe importurile iraniene sau chineze de alte componente ale dronelor.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret conform căruia Jocurile Prieteniei nu vor avea loc în 2024. Decizia marchează o schimbare în strategia Rusiei față de evenimentele sportive. Jocurile Prieteniei ar fi urmat să concureze cu Jocurile Olimpice. Decretul de anulare a Jocurilor a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice, scrie Rador.

UPDATE Parisul și Londra explorează opțiuni pentru a sprijini Ucraina în potențialele discuții de pace cu Rusia, inclusiv trimiterea de trupe franceze și britanice care să monitorizeze o încetare a focului de-a lungul liniei de front, a declarat un înalt oficial NATO pentru Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko, vor semna vineri un pact de securitate istoric care reflectă schimbările geopolitice globale, a anunţat marţi, 3 decembrie, agenţia rusă de ştiri RIA, preluată de Reuters.

UPDATE Forțele Aeriene ale Statelor Unite vor desfășura două escadrile complete de avioane de vânătoare F-35 Lightning II, în cel mai apropiat punct al Japoniei pe teritoriul Rusiei. În iulie 2024, Pentagonul a anunțat că intenționează să retragă 36 de avioane de vânătoare F-16, care se află la baza aeriană Misawa și să le înlocuiască cu 48 de aeronave F-35A, conform digi24.ro. 

UPDATE Un mesaj postat pe un cont de X atribuit ideologului lui Putin, Alexandr Dughin, afirmă că „România va fi parte a Rusiei”. Purtătorul de cuvânt al MAE a reacţionat tot pe X. „Unde pot fugi din SUA progresiștii şi elita democraţilor? Canada? Trudeau a fost recent la Mar-o-Lago. Israel? Există un război. Londra, Paris, Dubai? Exact acolo unde au fugit liberalii ruşi. Sau Moldova? Va face parte din România în curând. Dar România va fi parte a Rusiei”, conform unei postări de pe contul de X atribuit lui Dughin. Această postare este urmată de o alta: „Poate fi şi Australia şi Noua Zeelandă. Pentru moment, un loc mai sigur. Europa poate cădea sau trece în mâinile populiștilor de dreapta. Sau să fie grav afectată de Oreşnik (racheta hipersonică experimentală rusească – n.red.)”. Purtătorul de cuvânt al MAE a dat replica tot printr-o postare pe X. „Atât de previzibil! Odată ce românii şi-au sărbătorit cu mândrie Ziua Unirii ieri, ni se reamintește că Rusia nu recunoaște Unirea. A făcut acest lucru doar cu mare reținere, sub efectul combinat al voinței suverane românești şi al presiunii puterilor occidentale. Acelaşi lucru va face Rusia să eșueze din nou”, se arată în postare, potrivit Spotmedia.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Ministra Sănătății condamnă comportamentul medicului implicat în scandalul de la Ialoveni: „Am solicitat demisia cadrului medical”
Ministra Sănătății condamnă comportamentul medicului implicat în scandalul de la Ialoveni: „Am solicitat demisia cadrului medical”
/VIDEO/ Chișinăul nu va oferi regiunii transnistrene gaz la preț preferențial, dacă Gazprom închide robinetul. „Nu facem diferență”
/VIDEO/ Chișinăul nu va oferi regiunii transnistrene gaz la preț preferențial, dacă Gazprom închide robinetul. „Nu facem diferență”
/VIDEO/ Apa unui lac din Chișinău s-a făcut verde: Oamenii sunt îngrijorați. Ce spun autoritățile
/VIDEO/ Apa unui lac din Chișinău s-a făcut verde: Oamenii sunt îngrijorați. Ce spun autoritățile
/VIDEO/ Criza gazelor naturale din Moldova între realități și speculații: Cine are de câștigat din incertitudine
/VIDEO/ Criza gazelor naturale din Moldova între realități și speculații: Cine are de câștigat din incertitudine
Cruce roșie în calendar: Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică. Ce să nu faci astăzi
Cruce roșie în calendar: Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică. Ce să nu faci astăzi

/ULTIMA ORĂ/ Guvernul Franței, DEMIS printr-o moțiune de cenzură. Criza politică în țară se agravează

missing
04 decembrie 2024, ora 22:07

Adunarea Națională a Franței a demis miercuri, prin moțiune de cenzură, guvernul de la Paris, pentru prima dată din 1962, anunță agenția France Presse și hotnews

Moțiunea de cenzură inițiată de stânga și de extrema-dreaptă împotriva guvernului minoritar condus de prim-ministrul Michel Barnier a primit 331 de voturi, mult peste majoritatea necesară.

Premierul Michel Barnier trebuie acum să își prezinte demisia președintelui Emmanuel Macron.

Căderea guvernului printr-o moţiune de cenzură este o premieră pentru Franţa după 1962.

După şase luni de la dizolvarea surprinzătoare a Adunării Naționale (parlamentul), urmată de alegeri legislative anticipate, acest nou episod agravează criza politică în care se află ţara.

Suspansul era însă limitat, în condiţiile în care cele două blocuri (alianţa de stânga și extrema-dreaptă) dispun împreună majoritatea voturilor necesare, astfel încât soarta premierului Michel Barnier – un veteran al dreptei franceze, fost negociator al UE pentru Brexit – parea deja pecetluită la numai trei luni de la instalarea în funcţie.

Moțiuni de cenzură au fost depuse după ce premierul a declanşat marţi articolul 49.3 din Constituţie pentru adoptarea bugetului asigurărilor sociale fără vot, prin asumarea răspunderii guvernului.

Decizia a fost luată după mai multe zile de negocieri bugetare dure, în cursul cărora Michel Barnier a cedat unora din cererile partidului Rassemblement National (RN, extrema dreapta), aflat în poziţia de arbitru al jocului.

Liderul RN, Jordan Bardella, şi-a reafirmat miercuri la postul public de radio France Inter opoziţia faţă de „un buget periculos pentru creşterea economică şi puterea de cumpărare”. El a denunţat de asemenea „strategia fricii” prin care guvernul agită de mai multe zile ameninţarea de criză bugetară în caz de demitere.

Aflat la Riad, preşedintele Emmanuel Macron, a cărui decizie în iunie de a dizolva Adunarea Naţională a aruncat ţara în criză, a declarat că nu poate „crede în votarea unei moţiuni de cenzură”, şi a cerut „să nu li se provoace teamă oamenilor” prin evocarea unui risc de criză financiară.

În schimb, premierul a repetat că adoptarea moţiunii de cenzură ar face „totul mai dificil şi mai grav”, dat fiind că semnalele indică deja, potrivit lui, stare de alertă în plan bugetar, financiar, economic şi social.

Aşteptat să ajungă la 6,1% din PIB în 2024, mult peste prognoza de 4,4% din toamna lui 2023, deficitul public ar rata ţinta de 5% în lipsa unui buget, iar incertitudinea politică ar apăsa asupra costului datoriei.
Ultimele luni, marcate de criză politică

Probabila adoptare a moţiunii de cenzură ar urma după luni de criză, declanşată prin dizolvarea Adunării Naţionale după deruta taberei prezidenţiale la alegerile pentru Parlamentul European în faţa RN.

Legislativele anticipate au avut ca rezultat formarea unei Adunări fracturate în trei blocuri (alianţa de stânga, macroniştii şi dreapta, extrema dreaptă), fără ca vreunul să dispună de majoritate absolută.

În cazul demiterii guvernului, desemnarea unui nou prim-ministru îi va reveni preşedintelui Macron, care a avut nevoie de aproape 50 de zile pentru a-l numi pe Michel Barnier pe 5 septembrie.

Dacă nu va fi găsită o soluţie rapidă, deputaţii vor trebui să voteze o „lege specială”, ce permite asigurarea continuării funcţionării statului.

Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.

/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/VIDEO/ Chișinăul nu va oferi regiunii transnistrene gaz la preț preferențial, dacă Gazprom închide robinetul. „Nu facem diferență”
/VIDEO/ Chișinăul nu va oferi regiunii transnistrene gaz la preț preferențial, dacă Gazprom închide robinetul. „Nu facem diferență”
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/VIDEO/ Criza gazelor naturale din Moldova între realități și speculații: Cine are de câștigat din incertitudine
/VIDEO/ Criza gazelor naturale din Moldova între realități și speculații: Cine are de câștigat din incertitudine
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.