Încă o dronă în Republica Moldova. Poliția a fost alertată acum o oră în zona localității Podgoreni. Informațiile au fost comunicate autorităților și accesul cetățenilor a fost restricționat în zona căderii dronei. Din noiembrie 2024, patru drone au fost descoperite la Criuleni, Căușeni, Rîșcani, dar și lângă Arena Chișinău. Acestea nu conțineau explozibil și au menirea de a distrage atenția sistemelor de apărare antiaeriană.
Un cont de X numele lui Alexandr Dughin, cunoscut drept ideologul lui Puțin, a postat mesajul că Moldova va deveni parte a României, dar „România va face parte din Rusia”. Ministerul român de Externe a reacționat la postare. Între timp, Franța și Marea Britanie iau în calcul trimiterea de trupe pe frontul din Ucraina, arată dezvăluirile unui înalt oficial al NATO.
UPDATE Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, blocată într-o confruntare cu propriul guvern, a declarat într-un interviu pentru Reuters că Rusia, care a invadat deja Ucraina, duce un „război hibrid” împotriva Georgiei şi a altor ţări precum R. Moldova şi România, membră NATO şi UE, potrivit News.ro.
UPDATE Ucraina a declarat marţi că a împiedicat trupele Rusiei să treacă râul Oskil de lângă oraşul Kupiansk în estul ţării, un obstacol care constituie o linie de demarcaţie naturală în această zonă, într-un moment în care forţele Moscovei avansează încetul cu încetul pe alte segmente ale frontului, informează AFP, citat de Digi24.
UPDATE Ministerul de Externe al Ucrainei a publicat un comunicat lung prin care arată că garanțiile de securitate alternative, indiferent cine le face, nu funcționează. Textul amintește că peste câteva zile se împlinesc 30 de ani de la semnarea Memorandumului de la Budapesta prin care Ucraina a acceptat să renunțe la arsenalul său nuclear, moștenit de la URSS, în schimbul unor garanții că îi vor fi respectate securitatea, suveranitatea și integritatea teritorială. Rusia și Statele Unite erau printre puterile garante, alături de Marea Britanie, Franța și China, adică membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, scrie Ziare.com.
UPDATE De la începutul invaziei ruse pe scară largă, 125.000 de ucraineni s-au instalat în zona de excludere de lângă fosta centrală nucleară Cernobîl, iar întreținerea lor costă statul aproape 345 de milioane de euro pe an, informează radiodifuzorul public ucrainean TSN.
UPDATE Ideile lui Călin Georgescu se apropie din multe puncte de vedere de cele ale lui Vladimir Putin, iar românii care l-au votat dintr-o frustrare la adresa clasei poltice ar trebui să știe că Georgescu este și el parte a sistemului și că cei care nu înțeleg asta vor regreta, a declarat marți la Antena3 CNN sociologul Vladimir Ionaș.
UPDATE Premierul de la București, Marcel Ciolacu, a transmis, marţi, că România nu poate avea un viitor alături de Rusia iar opinii precum cea formulată pe un cont asociat unui ideolog al lui Vladimir Putin, cum că România va fi o parte a Rusiei, trebuie să ne arate tuturor de ce regimul putinist este o ameninţare la adresa democraţiei, scrie RFI.
UPDATE Kremlinul a avertizat marţi că aderarea Ucrainei la NATO ar reprezenta o ameninţare „inacceptabilă” pentru Rusia, în timp ce Kievul exercită presiuni asupra aliaţilor săi occidentali pentru a primi invitaţia de aderare la alianţă, ca o garanţie care să-i permită începerea unor eventuale negocieri de pace cu Moscova, scrie Antena3.
UPDATE „Singura garanţie reală” de securitate pentru Ucraina este apartenenţa „deplină” la NATO, au insistat diplomaţii ucraineni, în timp ce miniştrii de Externe ai NATO se reunesc marţi la Bruxelles. Kievul a făcut presiuni pentru a primi o invitaţie de aderare la alianţă ca o garanţie care să întărească poziţia Ucrainei înainte de încheierea unui eventual acord de pace cu Moscova, potrivit Antena3.
UPDATE Ucraina nu este dispusă să accepte garanții de pace care să substituie în vreun fel aderarea sa la NATO, a anunțat diplomația de la Kiev, marți, conform Kyiv Independent. În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski sugerează că ar accepta o încetare a focului cu Rusia dacă țara sa va obține aderarea la NATO, scrie The Wall Street Journal.
UPDATE Președinta Georgiei l-a numit pe Călin Georgescu un „acolit” al Rusiei. Salome Zurabişvili a reacționat ferm, pe platforma X, după ce Georgescu a promis că nu vor mai exista partide politice în România, dacă este ales președinte. „Peste tot acoliții Rusiei fac aceleași promisiuni electorale”, a comentat șefa de stat a Georgiei, scrie Antena3.
UPDATE „Întrebare: cine răspunde pentru ocazia oferită lui Putin de a-și bate joc în direct de România și a-l promova pe C. Georgescu, favoritul lui, în vreme ce Dughin anunță că, îndată ce C. Georgescu câștigă, România va deveni parte a Rusiei? CîCîRî în niciun caz, căci este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”, întreabă jurnalistul Cristian Tudor Popescu într-un mesaj pe Facebook.
UPDATE Guvernul ucrainean rămâne reticent în ceea ce privește reducerea vârstei de recrutare de la 25 la 18 ani și continuă să caute forme eficiente de recrutare de noi soldați în rândul populației apte de luptă și de a motiva mii de dezertori să revină în armată, scrie Agerpres.
UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a declarat luni că intensificarea sprijinului pentru Ucraina este esențială pentru a pune țara în cea mai puternică poziție pentru negocierile de pace, recunoscând în termenii cei mai clari că ar putea exista un sfârșit negociat al războiului, notează Money. Starmer a subliniat importanța continuării sprijinului occidental pentru Ucraina și a avertizat că o victorie rusă în Ucraina ar amenința securitatea, stabilitatea și prosperitatea Europei, în special pentru că ar putea încuraja aliații Rusiei.
UPDATE Rusia foloseşte spaţiul de comunicare ca pe "un instrument de război hibrid", fie că ia forma propagandei sau a dezinformării, a declarat, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Andrei Ţărnea, potrivit Agerpres.
UPDATE Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, îl avertizează pe Donald Trump că SUA se vor confrunta cu o „ameninţare teribilă” din partea Chinei, Iranului şi Coreei de Nord, dacă Ucraina este împinsă să semneze un acord de pace în condiţii favorabile Moscovei. Într-un interviu acordat Financial Times (FT), Mark Rutte a declarat că aprofundarea legăturilor dintre adversarii SUA pune America în pericol şi îi cere preşedintelui ales să rămână alături de NATO şi să continue să sprijine Ucraina, transmite News.ro.
UPDATE Aliaţii NATO trebuie să îşi intensifice ajutorul militar, pentru a consolida poziţia Kievului, dacă acesta va intra în negocieri cu Moscova pentru a pune capăt războiului, a declarat marţi secretarul general al Alianţei, Mark Rutte, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele membre, scrie Rador.
UPDATE Rezultatele votului prezidențial au aruncat România – membră a Uniunii Europene şi pivot al apărării NATO împotriva Rusiei şi al ajutorului acordat Ucrainei la Marea Neagră – într-o dezordine politică, cea mai gravă de la răsturnarea şi executarea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu în urmă cu 35 de ani, consideră New York Times.
UPDATE Într-o postare pe rețeaua socială X, președinta Georgiei, Salome Zurabişvili, avertizează despre Călin Georgescu. Aceasta spune că este încă un satelit al Rusiei, care face aceleași promisiuni de campanie, făcând referire la declarația candidatului la Cotroceni legată de dispariția partidelor politice, dacă el ajunge președinte, scrie Digi24.
UPDATE New York Times scrie că formarea unui guvern stabil în România începe să devină o misiune dificilă în contextul finalei de la prezidențiale. Social-democraţii de centru-stânga au obţinut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare din România, dar o puternică manifestare naţionalistă ar putea face dificilă formarea unui guvern stabil, orientat spre Occident. Jurnaliștii scriu că există îngrijorări cu privire la stabilitatea şi angajamentele României faţă de NATO, care are o bază de apărare antirachetă construită de americani în sudul ţării şi a extins o bază aeriană vitală în estul ţării, scrie cotidianul The New York Times (NYT).
UPDATE Ministerul Apărării din Rusia susţine că armata rusă a ocupat două sate din Ucraina, potrivit Sky News. Este vorba despre Novodarivka din regiunea sudică Zaporojia şi Romanivka din regiunea estică Doneţk. În ultima perioadă, armata rusă a avansat constant pe frontul ucrainean. Liderii ucraineni au susţinut că se confruntă cu o situaţie dificilă pe front, scrie Mediafax.
UPDATE Rusia a antrenat 300.000 de soldați pe bază de contract pentru a sluji drept bază de rezervă pentru regimentele de luptă din prezent, a afirmat un oficial rus într-un articol pentru postul de propagandă Krasnaia Zvezda publicat pe 2 decembrie.
UPDATE În 18 noiembrie, la câteva ore după ce două cabluri de comunicaţii au fost tăiate în Marea Baltică, 30 de vase NATO şi 4.000 de militari au început, tot în Marea Baltică, unul din cele mai mari exerciţii navale din Europa, notează marţi Reuters, potrivit Agerpres.
UPDATE Analistul James Nixey de la Chatham House a avertizat că orice parte a Ucrainei care se află în NATO ar fi inacceptabilă pentru Vladimir Putin, după ce Volodymyr Zelenski a spus că ar putea accepta cedarea temporară a teritoriului Rusiei în schimbul asigurărilor de securitate din partea alianței.
UPDATE Armata rusă a înaintat peste 725 de km pătraţi pe teritoriul Ucrainei în noiembrie, cel mai mare câștig teritorial obținut într-o lună din martie 2022 şi primele săptămâni de război, conform unei analize realizate luni de AFP pe baza datelor Institutului american pentru studiul războiului (ISW), potrivit Agerpres.
UPDATE Țările europene continuă să aibă disensiuni asupra posibilității integrării Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică, dar caută alte soluții pentru consolidarea poziției acestei țări și oprirea războiului cu Rusia, comentează cotidianul Le Monde.
UPDATE Miniştrii de externe din statele NATO urmează să înceapă marţi două zile de întâlniri la sediul Alianţei de la Bruxelles, având ca principal punct pe agendă continuarea susținerii Ucrainei împotriva invaziei ruse, relatează dpa, potrivit Agerpres.
UPDATE Ucraina se agață cu orice preț de teritoriile din regiunea rusă de graniță Kursk, luate sub control, pentru a avea o pârghie în eventualele negocieri de pace, dar la aproape patru luni după ce Kievul și-a lansat incursiunea transfrontalieră surpriză unii soldați ucraineni sunt din ce în ce mai pesimiști cu privire la soarta acestei operațiuni care presupune costuri tot mai ridicate, scrie B1, care citează The Kyiv Independent.
UPDATE Uniunea Europeană le-a cerut luni ”tuturor părţilor să pună în practică o detensionare” în Siria, unde Rusia s-a alăturat aviaţiei siriene pentru a bombarda zonele controlate de rebeli, transmit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.
UPDATE Fostul cancelar german Angela Merkel și-a amintit impresia pe care a avut-o despre Donald Trump în timpul primului său mandat la Casa Albă, afirmând că noul președinte american ales a arătat o „fascinație față de puterea pură” a unor oameni puternici precum președintele rus Vladimir Putin și liderul coreean Kim Jong Un, scrie CNN. În carte, Merkel scrie că Trump a fost „în mod clar fascinat” de Putin și „captivat” de politicienii cu o înclinație autocratică.
UPDATE Parlamentarii elvețieni au înăsprit luni accesul ucrainenilor la statutul de protecţie temporară care le fusese acordat de la începutul invaziei ruse, informează marţi AFP. Camera inferioară a Parlamentului elvețian a adoptat, cu 96 de voturi contra 87, un text ce prevede ca statutul S să nu mai fie acordat decât ucrainenilor care vin din regiuni ocupate de Rusia şi afectate de lupte. Un vot similar a avut loc la începutul anului în camera superioară.
UPDATE Ministrul de externe ucrainean Andrii Sîbiga îi va informa pe omologii săi din NATO despre situaţie curentă a luptelor în contextul în care frontul de est din Ucraina este sub o presiune crescândă din cauza atacurilor ruse, notează Realitatea.
UPDATE Țările NATO vor evita cel mai probabil să răspundă la apelul Ucrainei de a primi invitația de aderare la alianța militară la reuniunea miniștrilor de externe de la Bruxelles care începe marți, scrie Kyiv Independent, care citează mai mulți diplomați.
UPDATE SUA au anunţat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat difuzat de secretarul de stat american Antony Blinken. Ajutorul va include, printre altele, rachete Stinger, muniție pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), drone și mine terestre, a spus Blinken. Ajutorul actual reprezintă prima dată, în decenii, când Statele Unite exportă mine terestre, a căror utilizare este controversată din cauza potențialelor riscuri pentru civili, relatează Reuters.
UPDATE Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) subliniază că inovațiile ucrainene în domeniul războiului electronic permit forțelor de apărare să răspundă eficient atacurilor masive ale dronelor rusești, scrie cotidianul ucrainean Pravda. Expertul militar ucrainean Petro Chernik a declarat pentru ArmyInform că Rusia a sporit producția de fuzelaje pentru dronele de tip Shahed, continuând în același timp să se bazeze pe importurile iraniene sau chineze de alte componente ale dronelor.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret conform căruia Jocurile Prieteniei nu vor avea loc în 2024. Decizia marchează o schimbare în strategia Rusiei față de evenimentele sportive. Jocurile Prieteniei ar fi urmat să concureze cu Jocurile Olimpice. Decretul de anulare a Jocurilor a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice, scrie Rador.
UPDATE Parisul și Londra explorează opțiuni pentru a sprijini Ucraina în potențialele discuții de pace cu Rusia, inclusiv trimiterea de trupe franceze și britanice care să monitorizeze o încetare a focului de-a lungul liniei de front, a declarat un înalt oficial NATO pentru Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko, vor semna vineri un pact de securitate istoric care reflectă schimbările geopolitice globale, a anunţat marţi, 3 decembrie, agenţia rusă de ştiri RIA, preluată de Reuters.
UPDATE Forțele Aeriene ale Statelor Unite vor desfășura două escadrile complete de avioane de vânătoare F-35 Lightning II, în cel mai apropiat punct al Japoniei pe teritoriul Rusiei. În iulie 2024, Pentagonul a anunțat că intenționează să retragă 36 de avioane de vânătoare F-16, care se află la baza aeriană Misawa și să le înlocuiască cu 48 de aeronave F-35A, conform digi24.ro.
UPDATE Un mesaj postat pe un cont de X atribuit ideologului lui Putin, Alexandr Dughin, afirmă că „România va fi parte a Rusiei”. Purtătorul de cuvânt al MAE a reacţionat tot pe X. „Unde pot fugi din SUA progresiștii şi elita democraţilor? Canada? Trudeau a fost recent la Mar-o-Lago. Israel? Există un război. Londra, Paris, Dubai? Exact acolo unde au fugit liberalii ruşi. Sau Moldova? Va face parte din România în curând. Dar România va fi parte a Rusiei”, conform unei postări de pe contul de X atribuit lui Dughin. Această postare este urmată de o alta: „Poate fi şi Australia şi Noua Zeelandă. Pentru moment, un loc mai sigur. Europa poate cădea sau trece în mâinile populiștilor de dreapta. Sau să fie grav afectată de Oreşnik (racheta hipersonică experimentală rusească – n.red.)”. Purtătorul de cuvânt al MAE a dat replica tot printr-o postare pe X. „Atât de previzibil! Odată ce românii şi-au sărbătorit cu mândrie Ziua Unirii ieri, ni se reamintește că Rusia nu recunoaște Unirea. A făcut acest lucru doar cu mare reținere, sub efectul combinat al voinței suverane românești şi al presiunii puterilor occidentale. Acelaşi lucru va face Rusia să eșueze din nou”, se arată în postare, potrivit Spotmedia.