Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut miercuri o convorbire telefonică cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, despre situaţia din regiunea separatistă Transnistria, scena unei grave crize energetice după suspendarea de către Ucraina a tranzitului de gaze ruseşti prin teritoriul său. Zelenski a identificat drept cauză a crizei încercarea Moscovei de a manipula resursele energetice împotriva guvernului de la Chişinău, spunând că Ucraina este gata să ajute Republica Moldova.
Un atac al forțelor ruse asupra districtului Șevcenski din Zaporojie, lansat miercuri, a provocat moartea a 13 persoane și rănirea a 113, dintre care 59 au ajuns la spital, anunță Ivan Fedorov, șeful Administrației Militare Regionale Zaporojie, pe Telegram, citat de Ukrinform.
UPDATE Este foarte probabil ca, în curând, Rusia să reia parțial livrările de gaz către Transnistria, regiune ocupată de aceasta, dar va prezenta acest fapt drept o realizare a unuia dintre politicienii proruși din Moldova. Redactorul publicației ucrainene „European Pravda”, Serghei Sidorenko, consideră că, în cazul crizei energetice din Transnistria, este vorba despre un scenariu al Kremlinului, al cărui scop este schimbarea puterii în Moldova și transformarea republicii într-un sprijin pentru atacurile asupra Ucrainei. Totuși, Chișinăul, Kievul și partenerii occidentali mai pot încă împiedica acest plan al Kremlinului și pot conduce „jocul” după propriile reguli. Cu permisiunea autorului, NewsMaker publică o versiune adaptată a textului apărut inițial pe portalul European Pravda.
UPDATE„Situaţia energetică actuală din (Republica) Moldova – inclusiv pe malul stâng al Nistrului – este o încercare clară a Rusiei de a manipula resursele energetice împotriva guvernului moldovean”, a declarat Zelenski într-un mesaj pe social media, după o discuție telefonică purtată în aceeași zi cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.„Sarcina importantă acum este de a ajuta (Republica) Moldova să depășească provocările energetice şi să împiedice alimentarea tensiunilor sociale de către Moscova. Suntem gata să ajutăm”, a subliniat el.
UPDATE Ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Dorothy Camille Shea, a avertizat că implicarea trupelor nord-coreene în războiul împotriva Ucrainei permite Coreei de Nord să câștige o experiență valoroasă de luptă, sporindu-și pregătirea pentru acțiuni militare împotriva țărilor vecine, scrie Ziare.com.
UPDATE După începerea invaziei Moscovei din Ucraina din urmă cu aproape 3 ani, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva guvernului de la Kremlin, care a pierdut piața europeană de energie. Acum, China dă o lovitură grea lui Putin, de teama măsurilor Statelor Unite. Unul dintre cei mai mari operatori portuari din China Shangdong Group a introdus noi restricții asupra navelor petroliere ale Rusiei, aflate sub sancțiunile SUA.
UPDATE Armata suedeză va cumpăra tancuri de la producătorul germano-francez de echipamente de apărare KNDS pentru 1,97 miliarde de dolari, a declarat joi ministrul Apărării, Pal Johnson, pentru televiziunea publică suedeză SVT, relatează Reuters.
UPDATE Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și aliat al lui Vladimir Putin, a comentat ironic începutul celui de-al doilea mandat al președintelui american Donald Trump. Medvedev a declarat într-o postare pe contul său de Telegram că, deși nu se știe cât de multe va realiza Trump în acest nou mandat, „a început într-un mod cu adevărat distractiv”. El a subliniat că nu există soluții rapide pentru conflictul din Ucraina, economia SUA va continua într-un ritm lent, iar lupta împotriva migrației nu va aduce victorii răsunătoare pentru Trump. În acest context, Medvedev a sugerat că Trump a decis să „remodeleze” lumea, dorind să redeseneze harta politică într-un stil propriu, cu planuri extravagante și nefezabile, scrie HotNews.
UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a cerut prudență în interpretarea politicii SUA în urma comentariilor președintelui ales Donald Trump care leagă aspirațiile Ucrainei de aderare la NATO de războiul început de Rusia, în timpul unei întâlniri cu ministrul finlandez de externe Elina Valtonen. Președintele ucrainean a susținut că tocmai faptul că Ucraina nu făcea parte din NATO și nu beneficia de garanțiile concrete de securitate a contribuit la decizia Rusiei de a-i ataca țara, potrivit Kyivindependent. „Putin și-a dat seama că nimeni nu va sări pentru Ucraina. El a crezut că ne poate distruge, dar armata ucraineană a dovedit că se înșeală”, a spus Zelenski, potrivit B1.