Candidatul de extremă dreapta la președinția României, Călin Georgescu, a declarat pentru Reuters că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin România și continuarea ajutorului militar pentru Kiev. Mai mult, Georgescu spune că Bucureștiul nu este obligat să respecte angajamentele NATO privind cheltuielile de apărare, scrie hotnews.
Într-un interviu acordat agenţiei internaţionale de presă Reuters înainte de turul doi al scrutinului prezidențial, ultranaționalistul Călin Georgescu a pus la îndoială, de asemenea, eficiența fondurilor din partea UE și a insistat că „interesele României vor fi pe primul loc” în cazul în care va câștiga.
Reuters punctează astfel, în context, că dacă Georgescu o învinge pe candidata pro-europeană Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale, România ar putea ajunge izolată pe flancul estic al NATO, iar sprijinul său cheie în cadrul Alianței pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei s-ar putea prăbuși.
De când Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022, România a ajutat la exportul a milioane de tone de cereale ucrainene prin portul Constanța de la Marea Neagră, a antrenat piloți de luptă ucraineni și a donat Kievului un sistem de apărare antiaeriană Patriot, amintește agenția de presă.
Dar toate acestea vor înceta în cazul în care va ajunge la Palatul Cotroceni, a spus Călin Georgescu.
„Cum aș putea fi de acord cu așa ceva? Este imposibil. România și poporul român sunt pe primul loc”.
„Este inimaginabil să existe un război lângă noi, în mijlocul Europei, așa că o prioritate va fi cu siguranță ca acest război din Ucraina să fie oprit imediat”, a susținut el.
Reuters amintește că România, stat membru al Uniunii Europene și al NATO, împarte o graniță de 650 de kilometri cu Ucraina și găzduiește un sistem american de apărare împotriva rachetelor balistice și un grup de luptă NATO permanent – despre care Georgescu a spus că nu se numără printre prioritățile sale.
Întrebat dacă susține angajamentul – încă neonorat – al NATO ca fiecare stat membru să cheltuiască anual 2% din PIB pentru apărare, o poziție ferm susținută de președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, pe care Georgescu susține că îl admiră, el a răspuns că: „Asta este ultra-secundar, nici nu mă interesează”.
Călin Georgescu a mai spus că va numi un prim-ministru din majoritatea parlamentară rezultată în urma alegerilor legislative din 1 decembrie. El a mai spus că firmele românești ar trebui să dețină majoritatea în orice asociere cu investitori străini.
„Puterea de decizie trebuie să rămână în România, nu la străini. Prin lege, orice antreprenor român va avea 51% din orice afacere”, a indicat el.
Georgescu a criticat privatizările anterioare ale activelor de stat, în special în sectorul energetic.
În declarații separate făcute miercuri, Călin Georgescu a pus la îndoială, de asemenea, eficiența fondurilor UE, care au susținut creșterea economică și dezvoltarea infrastructurii în România.