Moldovagaz este instituția responsabilă pentru eșuarea achiziției gazului la cel mai bun preț, pentru perioada rece a anului, urmată de majorarea tarifului pentru consumatori. Experții WatchDog consideră că greșeala de a nu face achizițiile necesare încă din luna iulie, a fost admisă de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban fie din necunoaștere, fie din rea intenție.
Potrivit expertului WatchDog, Andrei Curăraru, deși vom plăti iarna asta mai puțin decât în sezonul trecut, tariful la gaz ar fi putut fi și mai mic dacă achizițiile se făceau corect.
„Să vedem în ce a constat greșeala. Din aprilie responsabilitatea de a achiziționa gaz a trecut de la Energocom la Moldovagaz. Compania în fruntea căreia se află Vadim Ceban a pornit achizițiile pentru toamnă-iarnă abia în luna iulie. Iar cererea de ofertă pe care au făcut-o nu putea fi acceptată pe piață din trei motive. În primul rând, au încercat să cumpere volume prea mari - aproape 670 de milioane de metri cubi, numai propunerea din 12 iulie a fost, de aproape 500 de milioane de metru cubi de gaz. La așa o cerere nu a venit niciun furnizor.
În al doilea au propus achitarea post-factum, pe când practica pieței este achitarea în avans. Cine ar risca cu așa o variantă cu o companie cu probleme financiare mari ca MoldovaGaz? În al treilea rând au solicitat o deviere de 20% a consumului, adică efectiv orice vânzător ar fi trebuit să țină o rezervă suplimentară de 20% pe o perioadă lungă, chiar dacă practica pieții arată că ea poate fi maxim de 5%”, a explicat expertul WatchDog.
Potrivit lui Curăraru, în luna august, o dată cu preluarea de către Ucraina a stației din Sudja, prețurile la gaz au crescut esențial, iar astfel șansa de a procura gaz în limitele prețului de achiziție care era stabilit în tariful precedent a fost ratată.
„Cert este că din cauza Moldovagaz, tariful s-a majorat pentru toți. Trebuie să înțelegem că Vadim Ceban este în fruntea Moldovagaz cu sprijinul Gazprom. În pofida tentativelor de a schimba directorul instituției, Gazprom așa și nu a convocat consiliul de observatori pentru a desemna un nou consiliu de administrație și un director ales prin concurs. De ce Gazprom ține atât de mult la Vadim Ceban, de ce autoritățile noastre îl iartă pentru așa zisa greșeala nu este clar. Ceea ce însă este evident, e că în războiul hibrid purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova aspectul energetic este unul crucial. Iar creșterea tarifului ca urmare a deciziei unui om susținut direct de Moscova, este greu să fie catalogat drept o simplă greșeală”, a mai subliniat expertul WatchDog.
De la 1 decembrie, consumatorii achită 16 lei și 74 de bani pentru un metru cub de gaz, cu trei lei și 62 de bani mai mult decât achita anterior. ANRE și-a motivat decizia prin faptul că prețul la bursele internaționale a crescut în ultima perioadă.