În mod tradițional, în ajunul iernii, subiectul gazelor naturale revine în prim-plan. În vara acestui an, autoritățile de la Kiev au anunțat că nu intenționează să prelungească tranzitul de gaze rusești pe teritoriul său de la 1 ianuarie 2025. Asta însemna că Moldova, dar și alte țări precum Ungaria sau Slovacia, trebuie să caute rute alternative. Incertitudinea a provocat și un val de speculații privind criza gazelor care au fost abordate și în cadrul emisiunii „Alo, TV8”.
Pe 25 noiembrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov a acceptat invitația Gazpromului de a discuta la Sankt-Petersburg trei subiecte importante: componența Consiliului de Administrare a Moldovagaz, aprovizionarea cu gaze a malului stâng al Nistrului și presupusa datorie către Gazprom de circa 709 milioane de dolari. Însă, cea mai importantă problemă, asigurarea regiunii transnistrene cu gaze a rămas nesoluționată.
„Gazprom conform contractului este obligat să livreze gazul la hotar cu Republica Moldova. Și dacă nu o poate face prin Ucraina, atunci este obligat să o facă prin TurkStream. Acolo există capacitate, acolo există posibilitate... – Și pe unde vine această conexiune? – Prin România, prin România inclusiv. Ceea ce vreau să vă spun este că, dacă Gazprom-ul vrea să livreze, vrea să-și onoreze contractul, atunci asta va face”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.
Pentru țara noastră singura rută alternativă este gazoductul Transbalcanic, dar și aceasta este condiționată de Gazprom. Or, dacă Chișinăul vrea să-l folosească pentru a asigura stânga Nistrului cu gaz, trebuie să își recunoască pretinsa datorie. Iar pentru Tiraspol, unicul furnizor este Gazprom, mai exact, singurul de pe piață dispus să livreze gazele naturale aproape gratuit.
Întreruperea livrării de gaze în regiunea transnistreană ar genera două probleme: costuri mai mari la energie electrică pentru cetățenii de pe malul drept și o posibilă criză umanitară pe malul stâng al Nistrului.
„Problema se complică pentru Republica Moldova că oricum noi trebuie să ne gândim cum să le dăm niște gaze. Structura fizică sau infrastructura există, dar cine le va plăti? Pentru că Transnistria niciodată și nu au de gând să plătească aceste gaze. Și asta vorbim de volume de măcar de minimul de existență pentru a încălzi regiunea, nu pentru a....nu pentru industria, dar pentru oamenii simpli”, a menționat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, fostul prim-ministrul al Republicii Moldova, Ion Sturza.
Prin această mișcare, Moscova încearcă să folosească din nou gazul rusesc ca pe o armă politică, doar că de această dată, lovitura grea vine către locuitorii din stânga Nistrului.
Totuși, va avea Republica Moldova suficiente gaze pentru acest sezon? Este întrebarea care frământă societatea, iar toți actorii au răspuns cu „Da”, nu există riscuri pentru malul drept în acest sens.
„În procesul de cumpărare în lunile august-septembrie, unde noi în principiu, și în octombrie și parțial în noiembrie, noi în principiu am acoperit 70%, acum, pentru sezonul rece, inclusiv pentru lunile februarie și martie. Noi am cumpărat 120 milioane metri cub în magazinare, pentru a acoperi cererea de vârf: noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie și martie”, a punctat în cadrul unei emisiuni televizate președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban.
Păreri împărțite și chiar contradictorii apar asupra altei întrebări: De ce Moldovagaz nu a cumpărat din vară gaze naturale pentru sezonul rece, când prețul era mai mic?
„Moldovagaz a eșuat cu procurarea gazelor vara și le cumpără acum când prețurile sunt mult mai mari și a venit la ANRE să ceară majorarea tarifelor. Stați un pic. Voi acuma puteți cumpăra gaz, dar vara nu ați putut. Asta cum se primește? Eu asta o tratez fie ca incompetență fie ca sabotaj, ca noi să ajungem în situația de criză. Și asta tare convine celor de la Kremlin, de la Moscova”, susține expertul energetic, Sergiu Tofilat.
De altă parte, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a precizat în cadrul unei emisiuni că: „Atunci în iunie-iulie, am început să facem aceste procurări. Noi avem obligația să asigurăm în totalitate sezonul rece. Noi am început achizițiile în întregime. Mai departe, când am văzut că nu avem oferte, a trebuit să le împărțim pe semestre. Noi le-am împărțit pe semestre. Mai departe am văzut că oferte tot nu sunt, pentru că piața nu reacționează la cererile noastre. Am început să le facem în cadrul semestrelor, dar împărțite pe luni. Atunci au venit ofertele. Deja era luna august, iar atunci erau oferte care erau în conformitate cu plafonul nostru pe care îl stabilim în baza prețului mediu de achiziție care este confirmat de ANRE”.
În data de 29 noiembrie, ANRE a aprobat noile tarife la gaze. Consumatorii casnici vor achita 16 lei și 74 de bani pentru un metru cub de gaz, cu 27,5% mai mult decât prețul anterior.