Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că eventualitatea ca aliaţii să doboare dronele ruseşti care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat la nivel bilateral decât la nivel de alianţă. „Întrebarea privind dronele este foarte mult, cred eu, şi o întrebare bilaterală, ce ar putea face România şi Republica Moldova aici. Aşa că nu depinde de mine acum să comentez acest lucru, ci aş lăsa-o pe seama autorităţilor române pentru moment”, a punctat Rutte.
Secretarul general al NATO l-a avertizat pe Donald Trump cu privire la „amenințarea teribilă” dacă Ucraina semnează un acord de pace nefavorabil. Între timp, un sondaj arată rezultate șocante în Rusia. Aproape 40% din respondenții ruși sunt de acord cu declanșarea Apocalipsei în Ucraina cu arme nucleare. Un oligarh apropiat lui Putin propune un atac nuclear pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Mai mult, Rusia a anunțat că va recurge la „mijloace militare şi mai puternice” în războiul cu Ucraina, dacă SUA și aliații vor mai pune Moscova la încercare în continuare. Pe de altă parte, cea mai recentă amenințare a lui Vladimir Putin la adresa NATO vine prin România, notează mai multe publicații. Iar un raport arată că Rusia a folosit avioanele lui Putin pentru a transporta copiii ucraineni din teritoriile ocupate și a finanțat din fonduri prezidențiale programele propagandistice de integrare a lor în familii rusești. Nepoata lui Putin a vorbit despre cifrele reale ale pierderilor Rusiei în Ucraina, provocând stupoare în Duma de Stat.
UPDATE O navă de război a rușilor a tras asupra unui elicopter german cu muniție de semnalizare. Incidentul a fost anunțat de DPA, dar nu a fost confirmat de autoritățile din Germania. Nava și elicopterul se aflau în Marea Baltică, informează Mediafax.
UPDATE Întreaga armată britanică ar fi distrusă în „șase luni până la un an” într-un război major, a declarat Al Caras, subsecretar de stat pentru Veterani, transmite Sky News. Al Carns, care este, de asemenea, rezervist, a declarat că rata pierderilor suferite de forțele ruse în Ucraina – morți și răniți – este de aproximativ 1.500 de soldați pe zi.
UPDATE Ponderea culturilor de iarnă din Rusia, pentru recolta din 2025, care sunt într-o condiţie proastă sau nu au încolţit este la un nivel fără precedent de peste 37%, cu mult peste media multianuală de 8%, au anunţat miercuri analiştii de la ProZerno, care au citat datele furnizate de agenţia de stat pentru prognoze meteo, transmite Reuters, informează Agerpres. "În toată Rusia, doar 5,48 milioane de hectare cu culturi de iarnă sunt într-o stare bună, ceea ce reprezintă cea mai mică suprafaţă din ultimii 23 de ani", susţin analiştii.
UPDATE Procurorii din România au anunțat că au trimis în judecată un cetățean columbian care pregătea acte de sabotaj pe teritoriul țării vecine, la instigarea unui rezident în Federația Rusă. Columbianul în vârstă de 34 de ani este în arest preventiv, iar rechizitoriul împotriva sa, pentru tentativă de acte de diversiune, a fost finalizat de către DIICOT pe 13 noiembrie.
UPDATE Candidata USR la alegerile prezidenţiale din România, Elena Lasconi, a vorbit la telefon cu preşedinta Georgiei, ea afirmând că au convenit să ducă, împreună, alături de Republica Moldova, lupta cu propaganda rusă.
UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a formulat critici severe miercuri la adresa companiilor de armament din ţările membre ale Alianţei conduse de SUA, afirmând că acestea produc prea puţin, percep tarife prea mari şi livrează într-un ritm prea lent, în timp ce NATO încearcă să sprijine Ucraina şi să îşi consolideze apărarea împotriva Rusiei, relatează Reuters, preluată de Agerpres.
UPDATE Un înalt oficial ucrainean a început o vizită în Statele Unite pentru a stabili contacte cu viitoarea administrație a președintelui ales Donald Trump, care a promis să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina la preluarea mandatului, a declarat miercuri mass-media ucraineană, citând ministrul de externe al țării, scrie Money.
UPDATE În ciuda eforturilor aliaților occidentali ai Ucrainei de a bloca furnizarea de electronice cu dublă utilizare către Rusia, acestea continuă să fie găsite în armele rusești folosite pe front. Cel puțin o componentă folosită în producția de module de planificare și corecție pentru bombe aeriene rusești provine de la o firmă chineză care deține o fabrică de producție de componente electronice în California, scrie Digi24.
UPDATE Unul dintre membrii personalului de securitate națională ai lui Donald Trump din timpul primului său mandat la Casa Albă spune că în prezent există trei planuri de pace de la consilierii președintelui reales. Planul lui Kellogg, scris în colaborare cu fostul oficial al Consiliului de Securitate Națională Fred Fleitz și prezentat lui Donald Trump la începutul acestui an, cere înghețarea liniilor de luptă actuale. J.D. Vance, care în calitate de senator american s-a opus ajutorului acordat Ucrainei, a venit în septembrie cu o altă propunere. El a declarat la un podcast că un acord ar include probabil o zonă demilitarizată pe linia frontului existent, care va fi „puternic fortificată" pentru a preveni noi incursiuni rusești. Propunerea lui include și un refuz privind aderarea Kievului la NATO. Richard Grenell, fostul ambasador al lui Trump în Germania, a susținut crearea de „zone autonome" în estul Ucrainei, în timpul unei mese rotunde Bloomberg din iulie, dar nu a dat detalii. El a mai sugerat că aderarea la NATO a Ucrainei nu este în interesul SUA, potrivit Spotmedia.
UPDATE Apărarea colectivă a NATO nu ar trebui sacrificată sau pusă în pericol pentru nicio ţară terţă, a declarat miercuri ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, la Bruxelles, după o reuniune a omologilor săi din statele membre ale Alianţei, transmite MTI, citat de Agerpres.
UPDATE Aliaţii Ucrainei trebuie să o ajute suficient din punct de vedere militar pentru a „schimba traiectoria” războiului „o dată pentru totdeauna”, a afirmat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, transmite AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE Ungaria a cerut autorităţilor americane să scutească banca rusească Gazprombank de la regimul sancţiunilor, când vine vorba de plăţile pentru gazele naturale ruseşti, deoarece aceste sancţiuni ar putea afecta în mod negativ o parte din aliaţii SUA, a declarat miercuri ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters.
UPDATE Rusia oferă "sprijin" programului nuclear şi de rachete al Coreei de Nord în schimbul armelor şi al soldaţilor pentru războiul său împotriva Ucrainei, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, relatează AFP.
UPDATE Ucraina ar putea fi nevoită să elibereze unele teritorii deținute de Rusia prin mijloace diplomatice după ce aderarea țării la NATO va deveni certă, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu, scrie Kyiv Independent. „Armatei noastre îi lipsește puterea de a face acest lucru. Este adevărat”, a declarat Zelenski pentru agenția de presă japoneză cu privire la eliberarea teritoriilor deținute de Rusia din 2014, inclusiv Crimeea, scrie AlephNews.
UPDATE În urma ofensivei fulgerătoare a trupelor antiguvernamentale din Siria, care a început pe 28 noiembrie, Moscova se confruntă cu responsabilități pe care și le-a asumat singură și care sunt, în prezent, greu de gestionat, dat fiind că Kremlinul alocă în prezent toate resursele războiului din Ucraina, notează RFI.
UPDATE Președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, afirmă că amenințările asupra securității energetice fac parte din strategia Moscovei de a deturna parcursul european al Chișinăului, în contextul în care Gazprom condiționează livrarea de gaze către Transnistria, începând cu anul viitor.
UPDATE Rusia va recurge la „mijloace militare și mai puternice” în războiul său cu Ucraina dacă SUA și aliații săi nu recunosc că acesta nu poate fi testat la nesfârșit, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe al Moscovei pentru Fred Pleitgen de la CNN într-un interviu exclusiv. „Riscurile sunt ridicate și sunt în creștere, iar acest lucru este destul de îngrijorător”, a declarat Serghei Riabkov în timpul unui interviu la Moscova, adăugând că tensiunile geopolitice actuale nu au fost auzite nici măcar «la apogeul Războiului Rece». Riabkov a declarat că nu există „nicio soluție magică” la conflict.
UPDATE Rusia şi China încearcă să destabilizeze NATO prin acte de sabotaj şi atacuri cibernetice, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte.
UPDATE Explozii au fost auzite în dimineața zilei de miercuri, 4 decembrie, în capitala Ceceniei, Groznîi. Presa rusă a raportat atacul cu dronă, care a avut loc aproximativ la ora 04:50, iar ținta a fost regimentul special de poliție Kadîrov.
UPDATE Centrul de Analiză și Strategii în Europa (CASE) a publicat un raport, la sfârșitul lunii noiembrie, despre starea economiei ruse, pregătit de Vladislav Inozemțev, Serghei Aleksașenko și Dmitri Nekrasov. Autorii raportului cred că sancțiunile împotriva Rusiei, în forma lor actuală, nu sunt suficiente pentru a deveni o problemă cu adevărat serioasă pentru Vladimir Putin, scrie Digi24.
UPDATE Planul lui Trump pentru Ucraina. Consilierii lui Donald Trump, în mod public și privat, fac propuneri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care ar ceda părți mari din țară către Rusia în viitorul apropiat potrivit unei analize Reuters a declarațiilor lor și a interviurilor cu mai multe persoane apropiate președintelui ales al SUA.
UPDATE Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, este de părere că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să „dispară”. Afirmația a fost făcută într-o postare publicată pe aplicația de mesagerie Telegram, relatează site-ul de știri rus Life.
UPDATE Ministrul german de externe Annalena Baerbock, a declarat că soldații germani ar putea fi folosiți și pentru a asigura pacea în Ucraina. La o reuniune a NATO de la Bruxelles, ea a subliniat că Germania va sprijini toate măsurile care ar putea promova pacea pe termen lung. Pe lângă garanțiile de securitate, cum ar fi apartenența la NATO, este de asemenea posibilă o prezență internațională a trupelor pentru a asigura încetarea focului, potrivit Berliner Zeitung. Potrivit ministrului, o prezență a trupelor germane ar fi posibilă doar în cazul unei încetări a focului între Ucraina și Rusia.
UPDATE NATO solicită țărilor-partenere să mai facă un efort în vederea consolidării Ucrainei. Pe termen scurt, se cere intensificarea ajutorului pentru armată, inclusiv apărarea antiaeriană, dar și relansarea infrastructurii energetice. Declarații în acest sens a făcut secretarul general NATO după întrevederea cu ministrul ucrainean de externe. Cei doi au purtat discuții la întrunirea miniștrilor de externe din țările membre ale alianței Nord Atlantice. La Bruxelles este și colega nostră Liubov Plămădeală, care vine cu detalii la subiect.
UPDATE Ministrul britanic de externe, David Lammy, a declarat miercuri la o reuniune NATO că implicarea Rusiei poate fi văzută în multe dintre războaiele care au loc în prezent în lume în același timp îndemnând aliații NATO să “devină serioși” în privința cheltuielilor pentru apărare. “Trăim în vremuri periculoase”, a spus Lammy.
UPDATE Șefa Băncii Centrale a Rusiei (CBR) a declarat miercuri că „ia în considerare” o nouă creștere a dobânzilor stabilite de instituție, care sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, pentru a frâna inflația ridicată din țară, determinată de explozia cheltuielilor militare pentru frontul ucrainean, notează AFP. „Am indicat că banca centrală ia în considerare posibilitatea de a majora dobânzilor” deoarece „inflația (în jur de 8,5%) nu a început încă să scadă”, a spus Elvira Nabiullina într-o intervenție la un forum financiar la Moscova. Următoarea ședință a CBR va avea loc la 20 decembrie, iar mulți jucători de pe piață anticipează deja o creștere a dobânzii cheie, care se află la 21% de la sfârșitul lunii octombrie, cel mai ridicat nivel după 2003, notează HotNews.
UPDATE Ucraina a acuzat miercuri Rusia că l-a torturat până la moarte pe primarul unui oraş din sudul ţării, ocupat de forţele ruse în 2022, şi al cărui trup a fost restituit recent de Moscova în cadrul unui schimb, informează AFP, potrivit Agerpres. Evgheni Matveev, primarul oraşului Dniprorudne, „a fost ţinut în captivitate de ocupanţi timp de doi ani şi opt luni, şi torturat până la moarte. În timpul unui schimb, trupul său a fost predat Ucrainei", a scris pe Telegram Ivan Fedorov, guvernatorul regiunii sudice Zaporojie.
UPDATE În cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO de la Bruxelles, șeful diplomației luxemburghez Xavier Bettel s-a pronunțat împotriva aderării Ucrainei. „Cred că aderarea la NATO va aduce din nou tensiuni”, a declarat Bettel. Aderarea țării atacate de Rusia ar putea duce imediat la noi conflicte. În schimb, el s-a declarat în favoarea aderării Ucrainei la UE, scrie Der Spiegel.
UPDATE Donald Trump blochează deciziile de susținere financiară a Ucrainei. Membrii NATO ezită să adopte o decizie crucială privind aderarea Ucrainei, în așteptarea clarificărilor din partea noii administrații Trump, scrie Sky News.
UPDATE Autorităţile ucrainene au anunţat, miercuri, un atac împotriva „uneia dintre bazele aeriene cheie” ale aviaţiei teritoriului inamic şi au raportat că au lovit şi un port de la Marea Neagră cu nave ruseşti dotate cu rachete ce atacă în mod constant teritoriul ucrainean, informează EFE, preluată de Agerpres. Baza aeriană Diagilevo, situată la 500 de kilometri de linia frontului, găzduiește avioane cisternă Il-78 și bombardiere Tu-22 și Tu-95. În bază se află o instalație de reparații care deservește avioane strategice rusești și diverse avioane de transport militar.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a raportat în această dimineață că 24 de drone ucrainene au fost interceptate peste noapte în șase regiuni ale Rusiei, dintre care șase peste Rostov, câte cinci peste Briansk și Krasnodar, patru peste Belgorod, trei peste Reazan și una peste Astrahan. Guvernatorul regiunii Reazan a transmis că nu au fost înregistrate victime sau pagube, notează Biziday.
UPDATE Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit pe fostul general-locotenent al armatei americane Keith Kellogg ca reprezentantul său special pentru Ucraina și Rusia. Experții susțin că există în prezent patru scenarii pe masa Americii pentru un plan de pace cu Rusia. Cea mai dură variantă este cea în care Trump va folosi mijloace de forță pentru a-l înfunda pe Putin: 1. Fără negocieri; 2. Putin intră în negocieri; 3. Trump asigură o victorie parțială; 4. Negocieri eșuate.
UPDATE Cele două ierni de când Rusia a invadat Ucraina au fost dificile, însă această iarnă se anunță a fi cea mai dificilă de până acum, în contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Din luna martie și până acum au avut loc cel puțin 11 atacuri majore cu rachete și drone, iar aproximativ jumătate din capacitatea de producție de energie a țării a fost scoasă din funcțiune, iar rețelele de distribuție au fost grav avariate. Rusia a deteriorat sau distrus toate centralele termice și hidroelectrice ale Ucrainei. Strategiile Ucrainei pentru a obține energie includ mai multe importuri de energie electrică de la vecinii occidentali, achiziții de generatoare și surse alternative de energie, inclusiv panouri solare, baterii și generatoare mici, scrie Biziday.
UPDATE O anchetă internațională la care au participat jurnaliștii români de la Snoop a luat urma banilor pe care Rusia i-a pompat în România pentru a destabiliza societatea și a influența alegerile de anul acesta. Operațiunile s-au desfășurat în perioada 2016-2024 prin compania AdNow cu sediul la Londra, dar care aparține unei rusoaice, membră a partidului lui Putin. De opt ani această companie sponsorizează reclame în onlineul românesc care îndeamnă oamenii să nu creadă în știință, ci în leacuri băbești, în tot felul de energii și teorii ale conspirației, scrie RFI.
UPDATE Vladimir Putin ar fi ordonat asasinarea fostului spion rus Sergei Skripal deoarece cunoștea sursele averii ilicite a liderului rus, spun oficialii britanici, scrie Business Insider.
UPDATE Dictatorul rus, Vladimir Putin, are o dorință secretă care îi conduce acțiunile. El vrea să ia locul lui Lenin în Mausoleul din Piața Roșie din Moscova după moartea sa și să devină unul dintre puținii dictatori din lume care să fie onorați în acest fel. Acesta este motivul pentru care o lovitură asupra Mausoleului ar avea un impact psihologic extrem de puternic asupra lui Putin. Această opinie a fost exprimată într-un interviu acordat oboz.ua de către Valerii Cialyi, fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Statele Unite în perioada 2015-2019, președinte al Consiliului de Administrație al Centrului media pentru criza ucraineană, notează Libertatea Cuvântului.
UPDATE Într-o acțiune de amploare, serviciile secrete ucrainene, alături de alte forțe armate ale Kievului, au lansat o serie de atacuri precise asupra sistemelor de apărare antiaeriană din Peninsula Crimeea, un teritoriu aflat sub ocupație rusă. Potrivit unei analize publicate de Forbes, aceste lovituri ar putea reprezenta mai mult decât o simplă ofensivă directă; ele sunt, cel mai probabil, o tactică de diversiune care vizează forțarea Rusiei să redistribuie resursele antiaeriene din alte zone, inclusiv de pe frontul principal, potrivit Ziare.com.
UPDATE Tonul mesajelor trimise de soldații ucraineni din regiunea rusă Kursk este unul sumbru și chiar furios. „Situația devine tot mai rea pe zi ce trece”, spun aceștia, într-un ton care trădează frustrare și disperare, scrie BBC. „Nu mai vedem niciun scop. Pământul nostru nu este aici”.
UPDATE Volodimr Zelenski a cerut marți noapte la o întărire majoră a sectoarelor din estul Ucrainei, unde forțele ruse au înregistrat avansuri consistente în ultimele luni. Zelenski a lansat acest apel în timp ce Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele sale au cucerit două noi sate de pe linia frontului – unul în regiunea Donețk, unde se duc cele mai grele lupte, celălalt mai la sud, în regiunea Zaporojie.
UPDATE „În acest an au avut loc 500 de incidente suspecte în Europa”, dezvăluie ministrul ceh de externe. În câte pare să fi fost mâna rușilor. „Trebuie să trimitem un semnal puternic Moscovei că acest lucru nu va fi tolerat”, a adăugat el, notează HotNews.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi organizarea unor manevre navale de amploare în largul coastelor Siriei, cu armament care ar fi hipersonic și de nouă generaţie, într-un moment în care aliatul său Bashar al-Assad pierde teren în faţa unei coaliţii de rebeli, relatează agențiile de presă AFP și EFE, preluate de Agerpres.
UPDATE „Nu există încă motive pentru negocieri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru ziarul Izvestia, reiterând poziția de lungă durată a Moscovei privind discuțiile. „Multe țări și-au declarat disponibilitatea de a pune la dispoziție teritoriul lor …. Și suntem recunoscători tuturor țărilor pentru această bunăvoință, inclusiv Qatarului”. Valentina Matvienko, președintele Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, a declarat luni că ar putea exista încercări de a începe negocierile de pace cu Ucraina în 2025, scrie Money.
UPDATE Jurnaliștii de la POLTICO au lansat un scenariu îngrijorător despre cum ar putea arăta viitorul României în NATO, dacă președinția va fi câștigată de candidatul independent Călin Georgescu. Faptul că duminică (8 decembrie) alegerile prezidențiale din România ar putea fi câștigate de Călin Georgescu „derutează” Alianța. Din această cauză, publicația notează că dacă Georgescu se va instala la Cotroceni, atunci alarma va suna în cadrul NATO, mai ales după declarațiile anti-Alianță pe care le-a făcut candidatul independent în ultimii ani.
UPDATE Anna Țivileva, nepoata președintelui Vladimir Putin, a divulgat în timpul unei ședințe a Dumei de Stat informații clasificate despre pierderile uriașe suferite de armata rusă în războiul contra Ucrainei, notează Adevărul. În timpul ședinței, la care participau veterani de război, Țivileva, ministru adjunct al Apărării, a divulgat informații cu privire la teste ADN pentru identificarea rămășițelor militarilor ruși. Transmisiunea live din Parlament a fost imediat oprită, însă martorii au reușit să înregistreze momentul. Așadar, 48.000 de teste ADN pentru identificarea rămășițelor militarilor ruși au fost predate de rudele acestora. Forțele Armate ale Federației Ruse refuză adesea să evacueze cadavrele soldaților lor uciși în acțiune, așa cum au raportat militarii și corespondenții militari pro-ruși.
UPDATE Ambasadorul Rusiei la ONU a acuzat, marți, Ucraina că a furnizat sprijin militar luptătorilor din gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care desfășoară o ofensivă împotriva forțelor siriene în nord-vestul Siriei.
UPDATE Un locuitor din Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Ucrainei și trădare, a anunțat miercuri parchetul local într-un comunicat. Bărbatul în vârstă de 45 de ani a fost acuzat că a trimis serviciilor secrete ucrainene (SBU), prin intermediul unui serviciu de mesagerie, imagini video care le permiteau să localizeze sistemele rusești de apărare antiaeriană desfășurate la Kerci, în Crimeea, potrivit comunicatului. Curtea Supremă din Crimeea l-a găsit vinovat de „înaltă trădare” și l-a condamnat la 15 ani într-un penitenciar cu regim sever, potrivit aceleiași surse, notează AFP.
UPDATE Magnatul rus Konstantin Malofeyev, care este devotat cauzei lui Vladimir Putin, dezvăluie într-un interviu care sunt discuțiile de culise legate de Trump, generalul Keith Kellongg și despre negocierile de pace privind războiul din Ucraina. El afirmă că Putin va respinge oferta de pace a lui Trump, dacă aceasta nu va implica și lucruri despre viitorul Europei și al lumii. În plus, oligarhul rus avertizează că dacă SUA nu-și vor reduce sprijinul pentru Kiev, atunci ”va exista o zonă de radiații, în care nimeni nu va mai intra vreodată” în Ucraina, în urma unei lovituri nucleare tactice a Rusiei. „Kellogg va veni la Moscova cu planul lui, noi îl primim și apoi îi spunem să se ducă dracului pentru că nu ne place de niciun fel. Astea vor fi toate negocierile”, a spus Malofeev într-un interviu pentru FT pe care l-a oferit dintr-o stațiune turistică de lux din Dubai, citează Digi24.
UPDATE Producătorul danez de bere Carlsberg a anunţat marţi vânzarea activelor sale din Rusia către doi angajaţi de top ai Baltika Breweries, după ce Moscova a aprobat tranzacţia în valoare de 34 miliarde de ruble (320,75 milioane de dolari), transmite Reuters.
UPDATE Desfășurarea în Ucraina de trupe operaționale din statele membre NATO nu este o soluție oportună, deoarece riscă escaladarea conflictului cu Rusia, de aceea livrarea de ajutoare militare guvernului de la Kiev este esențială, cred experți occidentali consultați de G4Media.ro. Aceasta după ce unele surse au afirmat că Franța și Marea Britanie au reactivat discuțiile privind posibilitatea de a trimite în Ucraina trupe regulate sau luptători din companii militare private.
UPDATE Trupele ruse au bombardat de două ori în cursul nopții orașul Nikopol, avariind o școală gimnazială, un sanatoriu, mai multe case, linii de tensiune, conducte de gaze, precum și câteva garaje și mașini. Serhii Lîsak, șeful administrației militare a regiunii Dnipropetrovsk, a scris pe Telegram că rușii au tras cu lansatoare multiple de rachete Grad, apoi cu artileria grea.
UPDATE Jurnalistul american Tucker Carlson a anunţat marţi că a realizat la Moscova un interviu cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care va fi difuzat „foarte curând”, relatează AFP, potrivit Agerpres. El l-a intervievat deja pe preşedintele rus, Vladimir Putin, în februarie. A fost atunci primul interviu acordat de liderul de la Kremlin unui jurnalist occidental de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în 2022.
UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a avertizat pe președintele ales al SUA, Donald Trump, cu privire la o „amenințare teribilă” din partea Chinei, Iranului și Coreei de Nord dacă Ucraina este împinsă să semneze un acord de pace în condiții favorabile Rusiei. Mark Rutte spune că adâncirea legăturilor între adversarii SUA pune America în pericol.
UPDATE Rusia a folosit avioanele lui Putin pentru a transporta copiii ucraineni din teritoriile ocupate și a finanțat din fonduri prezidențiale programele propagandistice de integrare a lor în familii rusești. Cel puțin așa arată un raport întocmit de Yale School of Public Health și susținut de Departamentul de Stat al SUA, sub conducerea președintelui Joe Biden. În timpul efectuării cercetărilor pentru realizarea raportului, au fost identificați 314 copii ucraineni care au fost duși în Rusia, în primele luni ale războiului din Ucraina. Cei care au întocmit raportul arată că demersul autorităților din Rusia s-a desfășurat în jurul unui program finanțat de Kremlin, al cărui scop a fost rusificarea copiilor ucraineni. Acesta aduce dovezi clare ale implicațiilor lui Putin în program, iar concluziile vor fi prezentate miercuri Consiliului de Securitate al ONU.
UPDATE Ucraina va deveni membru cu drepturi depline al Curții Penale Internaționale, de la data de 1 ianuarie 2025. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al International Criminal Court (CPI), Fadi El Abdallah, într-o declarație pentru corespondentul de la Haga al agenției Ukrinform.
UPDATE NATO este "cea mai bună garanţie împotriva războiului", a asigurat marţi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la sosirea sa la Bruxelles, unde va participa la o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, ale cărei lucrări s-au deschis marţi şi vor continua pe durata zilei de miercuri, pentru a discuta, printre altele, cu privire la sprijinul pentru Ucraina, relatează EFE, citat de Agerpres. Mark Rutte, secretarul general al NATO, a anunțat că Alianța Nord-Atlantică îşi va intensifica schimbul de informaţii şi îşi va îmbunătăţi protecţia infrastructurilor critice în faţa actelor "ostile" de sabotaj din partea Rusiei şi Chinei asupra statelor aliate.
UPDATE Administrația Biden grăbește acordarea de asistenţă Ucrainei în încercarea de a pune Kievul „în cea mai puternică poziţie posibilă”, în timp ce Rusia îşi intensifică atacurile, iar preşedintele Joe Biden se pregăteşte să părăsească funcția în mai puţin de două luni, potrivit CNN.
UPDATE Odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, România va trebui să elaboreze o politică externă echilibrată față de Statele Unite, care să evidențieze valoarea sa geopolitică. Acest lucru nu poate fi făcut de un președinte care primește ordine de la Moscova, scrie Alon Pinkas în publicația Haaretz. Dacă România își deschide fereastra doar un pic pentru a permite candidatului de extremă dreaptă, extremist și puternic pro-Moscova Călin Georgescu să devină președinte, casa românească va fi în cele din urmă măturată de Rusia.
UPDATE Apartenența României la NATO oferă țării cele mai puternice garanții de securitate pe care le-a avut vreodată, a afirmat, ieri, ministrul de externe, Luminița Odobescu în discursul susținut la reuniunea miniștrilor de Externe aliați, la Bruxelles.
UPDATE Un lucru ciudat s-a întâmplat în România în drumul ei spre alte alegeri post-comuniste banale: O izbucnire bruscă a virusului populist de dreapta, determinată de o mega-mobilizare suspectă TikTok. În fundal, cu obișnuita negare implauzibilă, se poate distinge o umbră care seamănă mult cu președintele rus Vladimir Putin, scrie, într-un editorial publicat în ziarul american Newsweek, Dan Perry, fost editor pentru Orientul Mijlociu la Cairo și editor pentru Europa/Africa la Associated Press la Londra și fost președinte al Asociației presei străine din Ierusalim, scrie G4media. „În cazul unei victorii a insurgentului ultranaționalist Călin Georgescu, aceasta ar putea marca o schimbare care să întoarcă România pe orbita Rusiei. Ar fi o lovitură uriașă pentru Uniunea Europeană și NATO – de care este sceptic, ca și colegii săi de drum. Deoarece România este un membru NATO esențial pentru furnizarea de ajutor Ucrainei vecine în apărarea sa împotriva agresiunii ruse, ar fi o veste teribilă pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski”, se arată în material.
UPDATE Un sondaj realizat de Institutul Levada, un organism nonguvernamental clasat drept „agent străin” de autoritățile ruse, arată o creștere a numărului de ruși care susțin utilizarea armelor nucleare în conflictul cu Ucraina. Potrivit datelor, procentul celor care se opun folosirii armamentului nuclear a scăzut semnificativ, de la 52% în iunie 2024 la 45% în noiembrie 2024. În schimb, cei care consideră justificată folosirea armelor nucleare au crescut la 39%, față de 34% în iunie și 29% în aprilie 2023.
UPDATE Țările NATO ar putea fi supuse unor noi acte de sabotaj și atacuri cibernetice, a avertizat un diplomat de rang înalt, relatează Agerpres. În special Rusia pare să devină tot mai dispusă să amenințe și chiar să saboteze națiunile membre ale Alianței, a spus înaltul diplomat, sub protecția anonimatului, agenției de presă germane DPA.
UPDATE Dronele rusești au lovit peste noapte infrastructura critică din regiunile Ternopil și Rivne din vestul Ucrainei, au anunțat marți forțele aeriene ucrainene, relatează agenția de știri Reuters. Atacul a lăsat o parte a orașului Ternopil fără electricitate, a spus primarul localității, la o săptămână după ce grevele de la Moscova au tăiat curentul în mare parte a orașului și a regiunii înconjurătoare.
UPDATE Kremlinul a avertizat marţi că aderarea Ucrainei la NATO ar reprezenta o ameninţare „inacceptabilă” pentru Rusia, în timp ce conducerea de la Kiev face presiuni asupra partenerilor săi occidentali pentru a primi invitaţia de accedere la NATO, ca o garanţie care să-i permită începerea unor eventuale negocieri de pace cu Rusia, relatează news.ro.