Situația din regiunea transnistreană, rămâne în continuare complicată. Și astăzi, au avut loc deconectări în evantai, iar avariile pe rețele au lăsat fără curent peste 1300 de oameni, scrie presa din regiune. Între timp, după ce pretinsul lider de la Tiraspol a declarat că nu poate să cumpere gaz la bursă, din cauza că-i sunt blocate conturile în valută străină, astăzi, șeful de la Moldovagaz a spus că de fapt problema e că Tiraspoltransgaz nu are licență de a procura gaz pe piața externă.
„Noi fizic gaz nu putem să cumpărăm. Nu din cauză că nu avem bani, ci din cauză că nu avem conturi, pentru a achita în dolari și euro gazul livrat''.
” La ce noi spunem că voi nici nu trebuie să aveți conturi valutare, achitați în lei la Moldovagaz și Moldovagaz le va converti acești lei în valută, dar noi chiar dacă transferăm pe piața internă noi transferăm în lei la Energocom de exemplu. De aceea nici nu trebuie valută'', a menționat șeful interimar Moldovagaz, Vadim Ceban.
Potrivit șefului interimar de la Moldovagaz de fapt problema ar fi alta. Tiraspoltransgaz nu deține licență de a cumpăra gaz pe piața internațională.
„Ei nu pot procura în afară de Moldovagaz, asta e problema. Dar licența nu pot obține pentru că e nu pot implementa pachetul energetic 3. Ei nu sunt recunoscuți, asta e întrebarea'', a subliniat șeful interimar Moldovagaz, Vadim Ceban.
Vadim Ceban susține că până acum și cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz livrate de ruși, tot prin Moldovagaz ajungeau în regiunea transnistreană. Între timp, situația rămâne la fel de complicată, și, astăzi, lumina a fost deconectată pe rând, fiind un orar prestabilit. Întreruperile la ora 8 dimineața până la 13:00, după care alte localități de la 13:00 la 18:00 și de la 18:00 la 23:00. În acest orar sunt incluse și localitățile din zona de securitate, precum Varnița sau Copanca. Joi când au mers autoritățile la Varnița, unii oameni ne-au spus că totuși speră ca situația se va rezolva în curând.
Din cauza presiunii pe rețele, ieri, s-au produs zeci de avarii, ceea ce ar fi lăsat peste 1300 de oameni în general fără curent, a scris un site de acolo. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, apoi și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, au anunțat că Ucraina este gata să dea cărbune către Moldavskaia GRĂS, care, în schimb, ar trebui să livreze energie inclusiv malului drept contra bani, dar și regiunii Odesa. Deocamdată, nu e clar dacă Chișinăul a făcut oficial o asemenea propunere. Am trimis o solicitare de informație Biroului pentru Reintegrare, la care am primit răspunsul că...
Situația critică în regiune s-a iscat după ce Ucraina a refuzat tranzitarea gazului rusesc, iar Gazprom nu vrea să mai livreze gaz prin rețeau trans balcanică, pe motiv că Republica Moldova nu-și onorează constant plățile. Chișinăul a calificat acțiunile Moscovei drept un șantaj în plin sezon de încălzire.