SUA au reacționat dur după declasificarea documentelor Consiliului Suprem de Apărare de la București, care au evidențiat interferența Rusiei în procesul electoral din România. Într-un comunicat oficial, Departamentul de Stat al SUA a exprimat preocupări serioase legate de influența malignă a Rusiei, subliniind riscurile la care se expune România prin distanțarea de valorile occidentale. Conform CSAT, Rusia a desfășurat activități cibernetice menite să influențeze votul românilor, sprijinind candidatura lui Călin Georgescu, un politician cu o retorică naționalistă pro-rusă.
În contextul avertismentelor cu privire la un posibil război cu Rusia în câțiva ani, membrii europeni ai NATO au început deja să pregătească apărarea în cazul în care trupele ruse ar pune piciorul pe teritoriul alianței, scrie Newsweek. Ministrul britanic pentru veterani, Alistair Carns, a afirmat miercuri că armata Regatului Unit ar fi distrusă în „șase luni până la un an” în cazul unui conflict major, conform celor relatate de POLITICO.
UPDATE Prezent la reuniunea ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) organizată în Malta, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat asupra pericolului trecerii de la un război rece la unul fierbinte din cauza conflictului din Ucraina, relatează EFE. Şeful diplomaţiei ruse a venit în Malta „pentru a minţi despre invazia rusă” împotriva Ucrainei, a declarat joi omologul său polonez Radoslaw Sikorski.
UPDATE „Românii trebuie să ştie că de votul lor depinde menţinerea în familia ţărilor occidentale sau întoarcerea înapoi cu faţa pre Moscova, aşa cum ne propune acest şarlatan care se numeşte Georgescu”, a declarat Traian Băsescu la Digi24.
UPDATE Ministrul rus de Externe, prezent într-o țară UE pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, a criticat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru că ar fi păstrat o „tăcere de moarte” cu privire la acțiunile Ucrainei împotriva culturii și religiei ruse, relatează Agerpres. În replică, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, l-a acuzat că dezinformează și a denunțat „planul imperial al lui Putin de a șterge Ucraina de pe hartă”.
UPDATE Comisia Europeană intensifică monitorizarea TikTok sub legislaţia DSA, investigând, astfel, riscurile de manipulare a alegerilor din România, scrie TechCrunch.
UPDATE UE ar putea suplimenta contribuţia pentru Ucraina până la 35 miliarde EUR, dacă SUA se retrage din acordul G7 privind împrumutul de 50 miliarde de dolari, scrie The Kyiv Independent.
UPDATE Rusia a închis joi consulatul polonez din Sankt Petersburg şi a expulzat trei diplomaţi polonezi ca măsură de reciprocitate pentru decizia Varşoviei de a închide consulatul rus din oraşul Poznan, după cum a raportat Ministerul rus de Externe pe portalul său oficial, informează EFE şi AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sibiha, a subliniat că Rusia este cea mai mare amenințare la adresa securității comune și a părăsit sala de ședințe plenare a OSCE, înainte ca omologul să de la Moscova să își înceapă discursul.
UPDATE Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat la 5 decembrie că Rusia și-a sporit semnificativ prezența navală și civilă în Marea Baltică, subliniind importanța strategică a acesteia pentru Moscova, conform Kyiv Independent.
UPDATE Ministerul de Externe de la București anunţă că România a informat aliaţii cu privire la „această încercare de interferenţă externă în alegeri” şi va lua toate măsurile necesare pentru a proteja democraţia, securitatea naţională şi suveranitatea. „Autorităţile române au luat decizia de a declasifica şi de a face publice rapoarte care cuprind informaţii relevante privind operaţiuni externe maligne, inclusiv finanţare ilegală, amplificare sintetica a unor campanii digitale şi atacuri cibernetice de amploare care au avut ca tinta alegerile prezidenţiale din România”, potrivit unui comunicat de presă.
UPDATE Trupele ruse au atacat în cursul nopții trei localități din raionul Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, cu tiruri de artilerie, distrugând mai multe spații ale unei firme agricole, case, o mașină, o conductă de gaze și o linie de alimentare cu energie electrică. Nu s-au înregistrat victime, a transmis Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale.
UPDATE Rusia a lansat noaptea trecută două rachete balistice Iskander-M și 44 de drone. Atacul a început la ora locală 20:00 și a vizat 11 regiuni, inclusiv cea a Kievului. Apărarea aeriană a doborât 30 de drone. Alte 12 drone au dispărut de pe radar, iar una s-a îndreptat spre Belarus. Rachetele au vizat regiunea Dnipropetrovsk, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei.
UPDATE Anna Țivileva, nepoata președintelui Vladimir Putin, a divulgat în timpul unei ședințe a Dumei de Stat informații clasificate despre pierderile uriașe suferite de armata rusă în războiul contra Ucrainei, notează Adevărul. În timpul ședinței, la care participau veterani de război, Țivileva, ministru adjunct al Apărării, a divulgat informații cu privire la teste ADN pentru identificarea rămășițelor militarilor ruși. Transmisiunea live din Parlament a fost imediat oprită, însă martorii au reușit să înregistreze momentul. Așadar, 48.000 de teste ADN pentru identificarea rămășițelor militarilor ruși au fost predate de rudele acestora. Forțele Armate ale Federației Ruse refuză adesea să evacueze cadavrele soldaților lor uciși în acțiune, așa cum au raportat militarii și corespondenții militari pro-ruși, notează Adevărul.
UPDATE Batalionul 48 de asalt al armatei ucrainene a scos forțele ruse din satul Novîi Komar, din regiunea Donețk, într-una dintre puține operațiuni ofensive din ultimele luni ale forțelor ucrainene. Potrivit surselor citate de grupul de analiză militară DeepState, mai mulți militari din Brigada de infanterie marină 40 a armatei ruse au fost luați prizonieri, potrivit Spotmedia.
UPDATE Oficialul militar american cu rangul cel mai înalt, generalul forţelor aeriene C.Q. Brown, şef al Statului Major Întrunit, a vorbit la telefon cu omologul său rus, şeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gherasimov, a anunţat miercuri armata SUA.
UPDATE A rămâne pe calea proeuropeană sau a face un salt în necunoscut: România ar putea alege duminică primul său preşedinte de extremă dreapta, o alegere crucială pentru viitorul acestui stat membru al UE şi al NATO, vecin cu Ucraina, scrie AFP.
UPDATE Un militar al Brigăzii 810 a infanteriei marine a povestit cum soldații ruși erau trimiși de comandat să atace pozițiile armatei ucrainene în regiunea Kursk, după doar două zile de pregătire, informează publicația ucraineană New Voice. Într-un clip video de 5 minute, publicat joi pe canalul Krymsky Veter, pușcașul marin care s-a predat ucrainenilor spune că este din Moscova.
UPDATE Şeful Biroului Preşedintelui de la Kiev, Andri Ermak, a declarat că Ucraina va fi pregătită să organizeze alegeri democratice imediat după instaurarea unei păci juste în ţară, potrivit Rador.
UPDATE Potrivit motorului de căutare rusesc Yandex, numărul de solicitări pentru informații despre „cum să-ți trimiți soțul la operațiunea specială (SVO)” a crescut de 15 ori, din mai până în august (4.256). Numărul acestor solicitări s-a dublat luna trecută. Femeile din regiunea Volga, din Siberia și din Rusia Centrală au fost cel mai adesea interesate de modalitatea în care soții sau partenerii lor pot ajunge pe front.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi sancţiuni împotriva a 19 oficialităţi georgiene, printre care premierul Irakli Kobahidze şi miliardarul Bidzina Ivanişvili, pe fondul amplelor demonstraţii proeuropene de la Tbilisi.
UPDATE Într-un mesaj video care circulă pe rețelele de socializare, o grupare de militari ruși care luptă contra Ucrainei în Donbas îl felicită pe Călin Georgescu pentru victoria obținută în primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Clipul a fost postat și de Grupul de lupta "Getica", care conform confului de Facebook este format exclusiv din luptători vorbitori de limbă română, în Ucraina. Mai mult, militarii ruși amenință țara noastră cu o invazie, spunând că sunt aproape să ajungă în România, pentru ca apoi să plece alături de "patrioții români" la război împotriva Ucrainei.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit, miercuri, cu secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset, aflat într-o vizită la Kiev. Zelenski şi Berset au discutat despre necesitatea creării unui tribunal special privind crima de agresiune comisă de Rusia împotriva Ucrainei. „Am discutat despre necesitatea creării unui tribunal special pentru infracțiunea de agresiune. Este important să aducem criminalii de război ruși în fața justiției”, a scris președintele Zelenski pe o reţea socială. În plus, potrivit acestuia, părțile au discutat despre eliberarea prizonierilor de război și întoarcerea copiilor ucraineni deportați ilegal de Rusia, notează Rador.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri acţiunile guvernului georgian de a ordona dispersarea protestelor drept "ruşinoase", menite să facă ţara dependentă de Rusia, relatează Reuters.
UPDATE Dezvoltarea rapidă a tehnologiei poate duce la crearea de noi arme biologice folosind inteligența artificială (AI), a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, potrivit Rador.
UPDATE Dincolo de războiul Moscovei din Ucraina, care a dus la pierderi de sute de mii oameni, de ambele părți, există un alt pericol venit de la Vladimir Putin, care se propagă cu repeziciune, ca o undă de șoc în Europa. O mare putere vestică, Marea Britanie se panichează din cauza amenințării ”războiului cibernetic al Rusiei, care poate fi devastator”, potrivit Ziare.com.
UPDATE Atacurile cu drone rusești asupra Ucrainei au atins un nivel record în ultimele trei luni, conform datelor furnizate de Forțele Aeriene ucrainene. În noiembrie, Rusia a lansat 2.576 de drone de tip Shahed, în creștere față de cele 2.023 din luna anterioară, potrivit Kyiv Independent. Kremlinul nu pare să aibă intenția de a încetini aceste asalturi nocturne. În septembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova plănuiește să crească producția de drone «de aproape zece ori» în acest an. Armata rusă a primit aproximativ 140.000 de drone de diferite tipuri în 2023, iar pentru 2024, obiectivul este de 1,4 milioane, potrivit Libertatea.
UPDATE Danemarca va aloca 6 milioane de euro pentru a ajuta la refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei deteriorate de atacurile ruseşti, notează ukrinform.net.
UPDATE Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, a declarat că a fost respinsă cererea administrației Biden pentru ajutorul Ucrainei. Aceasta include 24 de miliarde de dolari în cadrul unui proiect de lege. Congresul trebuie să adopte un buget până pe 20 decembrie, scrie Politico.
UPDATE Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat miercuri că Statele Unite ar putea rămâne rapid fără muniţie în cazul unui război cu China şi a îndemnat la creşterea continuă a producţiei de arme pe fondul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, scrie AFP, transmite Agerpres.
UPDATE O delegație ucraineană s-a întâlnit miercuri cu reprezentanți de rang înalt ai președintelui ales Donald Trump, potrivit unei surse Reuters. Delegația ucraineană a fost condusă de Andrii Iermak, un consilier important al președintelui Zelenski. Reprezentanții ucraineni s-au întâlnit la Washington cu cel nominalizat de Trump pentru funcția de consilier pe probleme de securitate națională la Casa Albă, Mike Waltz, și cu emisarul său pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat sursa, fără a oferi alte detalii. Echipa de tranziție a lui Trump nu a răspuns la o solicitare de declarații cu privire la această întâlnire, mai notează Reuters.
UPDATE Cel mai important responsabil militar american, generalul C.Q. Brown, a vorbit la telefon cu șeful Statului Major al Rusiei, Valery Gerasimov, a anunțat miercuri armata americană. Brown, care a preluat șefia Comandamentului Întrunit anul trecut a vorbit pentru prima dată cu omologul său rus, discuția fiind solicitată de Ministerul Apărării de la Moscova. Cei doi „au discutat o serie de probleme de securitate globală și regională, inclusiv conflictul în curs de desfășurare din Ucraina”, a spus un purtător de cuvânt al lui Brown. Apelul a avut loc pe 27 noiembrie, dar „la cererea generalului Gerasimov, generalul Brown a fost de acord să nu anunțe în mod proactiv apelul”, potrivit HotNews.
UPDATE Ucraina urmează să primească 50 de miliarde de dolari în active rusești înghețate deținute de Statele Unite și Uniunea Europeană, a anunțat secretarul de stat al SUA Antony Blinken pe 4 decembrie. Blinken a confirmat în timpul unui discurs că transferul face parte dintr-un efort coordonat între SUA și UE pentru a sprijini Ucraina.
UPDATE Volodimir Zelenski a cerut consolidarea majoră a sectoarelor din estul Ucrainei aflate pe linia frontului, lungă de 1.000 de km. Rușii au obținut acolo câștiguri consistente în ultimele luni. „Direcțiile Donețk necesită o întărire semnificativă. Acest lucru implică în special furnizarea de arme de la partenerii noștri. Este o relație directă: cu cât puterea de foc și capacitățile tehnologice ale armatei noastre sunt mai mari, cu atât mai mult putem distruge potențialul ofensiv al Rusiei și putem proteja viețile soldaților noștri”, a spus Zelenski, potrivit Reuters.
UPDATE Nord-coreenii trimiși la război cooperează cu militarii ruși pentru recuperarea regiunii rusești Kursk, capturată de ucraineni din august. Nu doar că nu fac față luptelor cu militari ucraineni dotați cu echipamente și arme de fabricație occidentală, dar sunt și înfometați. Majoritatea soldaților care fac parte dintr-un contingent rusesc se plâng că primesc rații insuficiente. Generalul maior Mevlutov, comandant pentru suport logistic din districtul militar Leningrad, a fost trimis să rezolve această problemă. A ordonat redistribuirea de urgență a proviziilor alimentare de la brigada rusească de asalt aerian către trupele nord-coreene, scrie Defence Express, potrivit Gândul.
UPDATE Acordul militar dintre Coreea de Nord și Rusia, agreat de dictatorii Kim și Putin, prin care regimul de la Phenian s-a angajat să ajute Kremlinul în războiul său împotriva Ucrainei, a intrat în vigoare, miercuri, conform presei de stat nord-coreene, citată de AFP și Agerpres.
UPDATE Statele Unite au condamnat, miercuri, „cu fermitate” „violenţele brutale şi nejustificate ale partidului Visul Georgian”, aflat la putere în această ţară din Caucaz, împotriva manifestanţilor pro-europeni care protestează de o săptămână faţă de guvern, şi au ameninţat că vor impune sancţiuni suplimentare, a anunţat şeful diplomaţiei americane.
UPDATE Forțele de securitate ruse au instalat programul de spionaj intitulat Monokle pe telefonul activistului anti-război Kirill Parubeţ, a anunţat Pervîi Otdel/Primul Departament (Primul Departament este o unitate secretă cu regim special în serviciile de informații ale țărilor post-sovietice, care exercită controlul asupra documentelor secrete,… n.r.). Acesta este primul caz cunoscut în care acest software este folosit împotriva persoanelor care se opun războiului din Ucraina, potrivit Rador.
UPDATE „Progresele obținute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini care încearcă să devieze politica externă a României de la alianțele sale occidentale", se precizează într-un comunicat al Departamentului de Stat, semnat de purtătorul de cuvânt Matthew Miller. Asta după ce documentele declasificate ale ședinței CSAT de pe 27 noiembrie au arătat că au existat implicări ale Rusiei în alegerile din România. „Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securităţii, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”, a evidențiat Matthew Miller, notează Libertatea.
UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat, în timpul unui inverviu, că CEO-ul Tesla, Elon Musk, nu i-a oferit un Cybertruck, în ciuda afirmațiilor anterioare, notează publicația online Meduza.
UPDATE Rețea de spionaj bulgară, conectată la Rusia, plănuia atacuri asupra bazelor NATO din Germania. Rețeaua era finanțată cu milioane de euro și avea legături strânse cu Rusia, conform dezvăluirilor prezentate în instanță. Rețea de spionaj bulgară, conectată la Rusia, plănuia atacuri asupra bazelor NATO din Germania. Grupul, din care făceau parte Orlin Rusev și Biser Djambazov, a fost acuzat că monitoriza baza aeriană din Stuttgart, unde soldații ucraineni sunt instruiți pentru utilizarea sistemelor de apărare aeriană avansate, precum Patriot, potrivit NewsWeek.
UPDATE Malta a anulat viza purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pentru participarea la reuniunea Consiliului Miniștrilor de Externe al OSCE înainte de plecarea delegației ruse de la Moscova, scrie Rador.
UPDATE Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, va participa la reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) care se desfășoară în Malta, marcând prima sa călătorie într-o țară din Uniunea Europeană de la începutul invaziei în Ucraina. Deşi Lavrov se află sub sancţiuni europene care includ înghețarea activelor, guvernul maltez precizează că acestea nu îi interzic dreptul de a călători. Ţara gazdă justifică invitația adresată oficialului rus prin necesitatea de a „menţine unele canale deschise de comunicare". La acelaşi summit vor fi prezenți şi secretarul de stat american Antony Blinken, precum şi reprezentantul Ucrainei, Andrii Sybiga. Surse oficiale confirmă că Blinken nu intenţionează să se întâlnească cu omologul său rus, transmite La Repubblica, notează Mediafax. În calitate de ministru de externe, Lavrov beneficiază de imunitate diplomatică, protejându-l de arestare în străinătate.
UPDATE Ungaria este pe punctul de a pierde 1 miliard de euro din banii UE, care au fost blocaţi din cauza încălcării statului de drept, au declarat pentru POLITICO mai mulţi oficiali care cunosc procedurile. Dacă Ungaria nu va putea pune în aplicare 17 măsuri şi nu va obţine aprobarea Comisiei Europene până la 31 decembrie - dar numai această etapă durează în mod normal luni de zile - un miliard de euro din fondurile UE destinate regiunilor mai sărace vor dispărea definitiv.
UPDATE Organizații de combatere a criminalității din mai multe țări, printre care UK, SUA și Irlanda, au demascat o rețea de spălare de bani din Rusia. Aceștia se foloseau în principal de criptomonede. Banii reveneau hackerilor ruși, dar aveau și implicații profunde la nivelul crimei organizate din UK. De asemenea, oligarhi ruși se foloseau de această rețea pentru a evita sancțiunile aplicate de țările europene, potrivit AlephNews. Prin operațiunea „Destabilise” au fost identificați 84 de oameni ca fiind coordonatorii acestei rețele și au fost confiscate peste 20 de milioane de lire sterline în bani cash și criptomonede. În total, se preconizează faptul că rețeaua a reușit să spele miliarde de dolari. Aceasta a fost coordonată de instituții financiare rusești denumite TGR și Smart, cea din urmă fiind condusă de Ecaterina Jdanova. Prin Smart au fost finanțate activități de spionaj rusești inclusiv în perioada 2022-2023.
UPDATE Vladimir Putin a vizitat Centrul pentru Tehnologii Inovatoare în Ortopedie - CITO, unde foști militari în războiul dinn Ucraina, cu amputații de membre, sunt supuși reabilitării, relatează publicația Radio Signal. Pe unul dintre ei, Putin l-a întrebat dacă s-a obișnuit cu faptul că a rămas fără un picior. Unul dintre foștii militari s-a plâns că există puține astfel de centre în Rusia. Pentru a înlocui o proteză sau chiar a o strânge, trebuie să meargă la Moscova. În țară există doar 46 de centre pentru proteze complexe, ceea ce este extrem de puțin pentru numărul crescut de persoane cu dizabilități din cauza războiului.
UPDATE Comandantul Ramzan Kadîrov (48 de ani) a ordonat plasarea prizonierilor de război ucraineni „în locurile fotografiate de sateliții americani”, „pe acoperișuri”, „să ne păziți teritoriile ca scuturi umane”. Aliatul lui Putin a postat un videoclip pe canalul său de Telegram, unde face propagandă prorăzboi, în care apare ieșind dintr-un blindat american M2 Bradley „pe care l-am capturat”, relatează portalul independent Realitatea Caucazului.