În timp ce războiul din Ucraina continuă, propaganda rusă alimentează dezinformarea. Un nou val de speculații, conform cărora o treime din terenurile arabile ale Ucrainei ar fi fost „vândute” companiilor străine, este demontat de date reale care arată că astfel de tranzacții sunt imposibile fără un referendum. Cine profită din reciclarea acestor falsuri și care este adevărul despre liberalizarea funciară în Ucraina, au încercat să afle realizatorii emisiunii „Alo, TV8”.
În timp ce armata rusă bombardează orașele din Ucraina, agenția de presă Sputnik lansează propriile rachete informaționale. Conform portalului de știri: „ În ultimii 10 ani, străinii au cumpărat 170 de mii de km2 din teritoriul Ucrainei. În prezent, aproape 30% din Ucraina a fost vândută.”
Mai mult, trei firme americane: Cargill, Dupont și Monsanto ar fi cumpărat 40% din terenurile arabile ale Ucrainei. Narativul semănă izbitor și cu falsurile care au circulat în Moldova în ajunul referendumului, potrivit cărora odată cu integrarea în UE pământurile nostre vor fi vândute străinilor. Dar nu este o noutate nici pentru Ucraina, or un fals asemănător a fost răspândit și în anii trecuți în țara vecină:
„Rusia controlează a cincea parte din pământul ucrainean, acum. Încă o treime a fost cumpărată de americani. Vom spune în mod direct- cumpărată”, a declarat jurnalistul belarus, Marat Markov.
Acest fals, demontat încă din 2022, a fost reciclat fără nicio schimbare de către autorii săi, care folosesc din nou aceleași surse: Australian National Review și o analiză de la Universitatea din Auckland. Nici măcar nu s-au deranjat să-și actualizeze informațiile.
„De unde Markov știe toate acestea. Vă spunem imediat. Cel mai probabil a citit un articol din Australian National Review, la care fac trimitere mass-media rusească. Acolo se afirmă că 3 mari multinaționale americane au cumpărat 17 milioane de hectare de teren arabil în Ucraina. Adică, o treime din totalul de teren arabil al țării. Sursa de informare este Laura Aboli. Ea la rândul ei, face trimitere la o publicație de la universitatea din Auckland. Citim atent articol acestei universități, dar nu găsim nimic care ar confirma aceste declarații. Dimpotrivă, se spune că în Ucraina, companiile mari pot doar lua teren în arendă, dar nu să devină proprietari”, a menționat jurnalista belarusă, Hanna Shabeta Haliota.
În februarie 2019, Rada Supremă a Ucrainei a consfințit în constituție integrarea europeană drept obiectiv strategic al țării. Astfel a început procesul de aliniere a legislației ucrainene la cea europeană. În acest sens, Ucraina a început liberalizarea funciară. Pentru a-și proteja mai bine fermierii proprii, s-a decis ca liberalizarea, procesul care permite cumpărarea și vânzarea terenurilor să se producă treptat. Până la începutul acestei reforme, singurele metode de transmitere a terenurilor erau prin contract de arendă sau moștenire.
Prima etapă a deschiderii pieței funciare a debutat la 1 iulie 2021. Din aceea zi, persoanele fizice au primit posibilitatea să cumpere pământ cu două condiții: să fie cetățeni ucraineni, iar suprafața maximă achiziționată să nu depășească 100 de hectare. Conform unei analize a Școlii de Economii din Kiev, în perioada 2021-2023 au fost efectuate tranzacții de cumpărare-vânzare a terenurilor cu o suprafață totală de 380.500 hectare, adică doar 1,08% din totalul terenurilor arabile.
A doua etapă de liberalizare a început la 1 ianuarie 2024. De la începutul anului curent, terenul arabil poate fi cumpăra și persoanele juridice din Ucraina, iar suprafața maximă achiziționată a crescut până la 10.000 de hectare. În prezent, companiile străine și persoanele care nu sunt cetățeni ucraineni nu pot deveni proprietari de terenuri arabil în țara vecină. Pentru ca străinii să poată cumpăra teren arabil, Kiev-ul va trebui să supună acest subiect unui referendum.
Ce uită să aducă în discuție agenția de presă Sputnik este că singura înstrăinare a terenurilor ucrainene a fost realizată de Federația Rusă, care a ocupat ilegal 20% din suprafața Ucrainei.