În satul Gălești, în cadrul programului național, primăria a oferit pentru împădurire aproape 17 hectare. Însă, suprafața de prindere a salcâmilor a fost de sub 60 de procente. Am avut o vară secetoasă, explică situația șeful ocolului silvic. Respectiv, pe loturile pe care nu s-au prins puieții, în această toamnă au fost plantați alții noi. Potrivit directorului general al Agenției Moldsilva, o împădurire de succes este atunci când rata de prindere depășește 75 la sută. La fel spune și ministrul Mediului, care susține că atunci când aceste terenuri sunt întoarse primăriilor, trebuie să fie acoperite cu copaci în proporție de 70 la sută.
„La moment ne aflăm la primăria satului Gălești, raionul Strășeni, unde, în anul 2023, a fost împădurită o suprafață de 16,9 hectare în cadrul național de împădurire”, spune șeful ocolului silvic Călărași, Ion Oprea.
Cele aproape 17 hectare au fost oferite ocolului silvic Călărași fie pentru a fi împădurite, fie pentru a fi completate.
„Este programul acesta de împădurire, care este național. Noi, la cererea ocoalelor silvice, noi am dat la ocolul silvic Călărași. Ei au venit cu cerere către noi, noi prin decizie de consiliu am dat suprafețele și ei deja au executat împăduririle. În total au fost date trei sau patru terenuri. Suprafața totală, îmi pare că este peste 20 de hectare, dacă eu să nu mă greșesc sau până la 20, nu mai țin minte. Fiind că a fost dat și în anul 2023 și în anul 2024, adică au fost de două ori date. Aici s-a dat un teren care merge ca completare, nu împădurire totală, dar ca completare. După cum vedeți, avem copaci mari alături, aici merge ca completări”, a explicat primarul satului Gălești, Strășeni, Nicolae Budu.
O bună parte dintre puieți s-au uscat, astfel că a fost nevoie de a replanta, din nou, terenurile. Acest lucru înseamnă din nou muncă și din nou bani.
„În toamna acestui an am venit cu completări în dependență de reușita din 2024. Luând în considerație că anul 2024 a fost un an mai secetos și mai anevoios, oricum, avem o reușită peste 60 la sută, 50-60 la sută, în dependență de suprafețe”, zice Ion Oprea.
Ca și anul trecut, silvicultorii au completat suprafețele tot cu puieți de salcâm, mai ales că alături este o pădure mai veche de salcâm. Însă, un necunoscător cu greu ar zări puieții, din cauza buruienilor și arbuștilor.
Am ajuns la Gălești deloc întâmplător. Liderul unui ONG, specializat în protecția mediului, ne-a sugerat că plantarea de aici ar fi cu nereguli, cu mulți puieți lipsă. Ne-a trimis și câteva imagini surprinse la fața locului. I-am cerut un comentariu șefului ocolului silvic Călărași despre situații în care să fie sădiți mai puțini puieți decât s-a planificat ori în care lucrările sunt de mântuială, ceea ce ar putea duce un grad mai mic de împădurire.
„Noi avem hărțile tehnologice, un plan bine determinat, cu pregătirea solului, cu plantatul, cu schema respectivă și specia corespunzătoare. Și pe fiecare suprafață este repartizată cantitatea necesară de material săditor, care este crescut în pepinierele noastre. Și noi ne străduim la maxim să fie respectată și pregătirea solului, și plantatul, conform hărților tehnologice și a actelor normative”.
Terenurile, deși sunt ale primăriei, pe perioada împăduririi se află în gestiunea ocolului silvic. După ce copacii vor crește suficient, proces ce durează, în medie 6-7 ani, suprafețele se vor întoarce către autoritatea publică locală, care, la rândul ei, își asumă responsabilitatea pentru protecția și îngrijirea copacilor.
„În cadrul acestui program, toate suprafețele care sunt alocate din partea autorităților publice locale la gospodării, se întocmește un contract pe o perioadă determinată de timp. În această perioadă, gospodăria silvică le îngrijește și le ia sub pază pe perioada contractului, împreună cu autoritățile publice locale. - Dvs., mergeți, le îngrijiți? - Da. Cu paza, totodată, îngrijirea și completarea după necesitate”, a menționat șeful ocolului silvic Călărași, Ion Oprea.
„- Pe parcursul acest ani, primăria nu se implică? - Nu. Programul prevede, primăriile alocă terenurile pentru împăduriri, deja mai departe Moldsilva prin programul ei, prin plantare, întreținere, gestionarea lor, paza și așa mai departe - ține de Moldsilva. - Ei vin, ei verifică dacă s-au prins acești copaci? - Da, dacă nu s-au prins, fac completări. Iată, dacă eu să nu mă greșesc, probabil anul acesta s-au făcut completări în sectorul de acolo. Chiar acum în toamnă s-au făcut completări”, a spus primarul satului Gălești, Strășeni, Nicolae Budu.
În ultimii doi ani, prin intermediul ocolului silvic Călărași, s-au făcut plantări pe o suprafață totală de peste 500 de hectare. Pe de altă parte, autoritățile și experții sunt de părere că pentru ca o plantație să fie reușită trebuie să fie o prindere de circa 75 la sută.
„- Avem nevoie ca reușita să fie mai mult de 75 la sută. Adică noi niciodată nu vom transmite terenurile, dacă nu vor fi mai mult de 70 la sută. - Adică se completează? - Se completează permanent”, a declarat directorul Agenției Moldsilva, Victor Durbală.
Puieții nu se prind bine din mai multe motive, cel mai des fiind lipsa precipitațiilor, a calității solului sau a materialului săditor.
„- În toamnă, în luna septembrie, se face inventarierea plantațiilor. Se vede, de exemplu, acolo unde sunt goluri, unde puieții n-au rezistat. Nu rezistă din diverse motive. Că nu sunt precipitații sau nu știu, sunt mai slabi și așa mai departe. Asta este un proces normal. Nu toți sunt șablonați la fel. Nici oamenii nu sunt la fel, corect? - Corect. - Păi exact la fel și în lumea vegetală și animală, și toate speciile. Și respectiv când văd că sunt goluri, le completează. Lucrul acesta se produce în decurs de 3 ani de plantație”, a declarat consiliera prezidențială, fostă ministră a Mediului, Iuliana Cantaragiu.
Costurile unui hectar de împădurire, mai spune fosta ministră a Mediului, sunt în jur de 5 mii de euro, cu tot cu lucrări și material săditor, fie că vorbim de completări ori de sădirea unei păduri noi.
Într-o discuție cu fosta ministră a Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, am încercat să aflăm cum a decurs împădurirea celor circa 4 mii de hectare, în perioada în care ea se afla la conducerea instituției.
„Încă nu era posibil să aflăm în martie 2024, pentru că colegii de la IMP și Moldsilva trebuiau să verifice gradul de prindere, nu am aceste informații. Cred ca a fost de circa 50-60, a fost și secetă. Ca să fie reușită... Dar ele trebuie menținute mereu. Acum se plantează pe terenurile autorităților publice locale”.
În acest an, ministerul și-a propus să sădească păduri pe circa 7 mii de hectare.
Un reportaj realizat de Gabriela Ursu
Imagini și montaj de Vlad Glinjan