Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și Bitcoinul salvator. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1022: Alertă cu Oreșnik, record pe front și atac în Rusia! Orban: „Sunt cele mai periculoase săptămâni”

11 decembrie 2024, ora 17:33

Guvernul de la Chișinău a aprobat, astăzi, introducerea stării de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile, iar ca să intre în vigoare mâine, premierul va cere și susținerea Parlamentului. Guvernarea susține că are nevoie de această măsură pentru a gestiona mai eficient criza generată de o eventuală sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană. În aceste condiții, stânga Nistrului rămâne în frig și fără lumină, iar restul Republicii Moldova - cu un deficit acut de energie electrică. 

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că, dintre multiplele crize aflate în desfășurare în lume, prioritatea sa va fi rezolvarea problemei Ucrainei cu Rusia, într-un interviu acordat revistei franceze Paris Match, publicat miercuri, 11 decembrie, transmite AFP. Rusia transmite după declaraţiile lui Trump că nu este dispusă la concesii pentru încheirea războiului în Ucraina. Între timp, Kievul a anunțat câți bani mai are ca să lupte singur cu Rusia, dacă Donald Trump oprește ajutorul financiar, imediat după ce preia funcția de președinte al Americii. Totodată, două companii industriale ruse au fost avariate în cursul nopţii într-un atac cu drone şi rachete ucrainene în regiunile ruse Rostov şi Briansk, la granița cu Ucraina, au anunţat miercuri autorităţile ruse.

UPDATE Rusia ar putea lansa o altă rachetă balistică hipersonică experimentală în Ucraina în zilele următoare, dar Washingtonul nu consideră că Oreșnik este în stare să impună o schimbare importantă a ritmului război, a declarat miercuri un oficial american, relatează Reuters. „Evaluăm că Oreșnik nu revoluționează câmpul de luptă, ci e doar o altă încercare a Rusiei de a teroriza Ucraina, care va eșua”, a spus oficialul. Rusia a folosit anterior noua armă în orașul ucrainean Dnipro, potrivit surselor guvernamentale ucrainene de rang înalt, notează HotNews.

UPDATE Polonia a decis includerea a două posturi de televiziune pe lista companiilor de importanță strategia. Anunțul a fost făcut miercuri, 11 decembrie, de premierul Donald Tusk, care a subliniat că rezultatul măsurii ar fi ca "statele ostile să nu interfereze în mod făţiş, cum s-a întâmplat în România sau Republica Moldova", scrie Ziare.com.

UPDATE Trupele ruse au distrus sau capturat mai multe poziţii ucrainene în apropierea oraşului Pokrovsk din estul ţării, a declarat miercuri armata Kievului, în timp ce Moscova se îndreaptă spre centrul logistic strategic care găzduieşte o mină ucraineană unică pentru cocs, relatează Reuters.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz le-a adresat miercuri companiilor germane apelul de a investi în Ucraina, care în opinia sa este ''o viitoare membră a Uniunii Europene'', în timpul unei conferinţe privind cooperarea economică între Berlin şi Kiev, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Taganrog, orașul în care s-a născut marele dramaturg Anton Pavlovici Cehov, a fost ținta unui presupus atac cu rachete balistice americane, potrivit afirmațiilor făcute de surse din Rusia.

UPDATE Comisia Europeană a hotărât să investească mai mult în supravegherea granițelor blocului cu Rusia și Belarus, în timp ce acuză Rusia că se folosește de migranți într-o nouă tactică a „războiului hibrid”, relatează Reuters.

UPDATE Armata rusă a anunțat, miercuri, recucerirea a două localități în regiunea Kursk, la graniţa cu Ucraina, unde trupele ucrainene ocupă câteva sute de kilometri pătraţi în urma unei ofensive surpriză lansate în august, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres. Forțele lui Putin au distrus sau capturat mai multe poziţii ucrainene în apropierea oraşului Pokrovsk din estul ţării, a anunțat, miercuri, armata Kievului.

UPDATE Emmanuel Macron va discuta cu Donald Tusk despre desfăşurarea de trupe de menţinere a păcii în Ucraina după ce războiul se va încheia, au declarat pentru Politico un diplomat al Uniunii Europene şi un oficial francez. Preşedintele Franţei şi premierul Poloniei se vor întâlni joi la Varşovia. Întâlnirea are loc pe fondul temerilor că Donald Trump va forţa Europa să preia mai multe responsabilităţi militare în ceea ce priveşte Ucraina, notează Mediafax.

UPDATE „În această dimineață, am avut o conversație telefonică de o oră cu președintele Putin”, a anunțat pe rețelele de socializare Viktor Orban. „Acestea sunt cele mai periculoase săptămâni ale războiului dintre Rusia și Ucraina. Facem toate demersurile diplomatice posibile pentru a pleda în favoarea unei încetări a focului și a discuțiilor de pace”, a subliniat liderul de la Budapesta, potrivit Politico.

UPDATE Toate firmele din Ucraina vor plăti, de la 1 ianuarie 2025, un impozit militar, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, directorul Centrului de afaceri româno-ucrainean din Cernăuţi, Liviu Rusu. Banii colectați vor ajunge direct la ministerul ucrainean al Apărării. Impozitul va fi variabil pentru companiile mari și mijlocii, dar fix pentru microîntreprinderi sau persoane fizice autorizate (PFA).

UPDATE Bashar al-Assad a fost convins de Moscova să fugă în Rusia împreună cu familia sa, după avansul rapid al opoziției siriene. Rebelii sirieni au anunțat pe 8 decembrie că au preluat controlul asupra capitalei Damasc, înlăturându-l pe Assad de la putere. Agenții de informații ruși l-au scos pe Assad din Siria printr-o bază aeriană, pentru a evita capturarea sa de către rebeli. Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, a confirmat că Rusia îl adăpostește pe dictatorul sirian, notează AlephNews.

UPDATE Comisia Europeană a estimat miercuri că statele europene ar putea limita dreptul de azil al migranţilor „instrumentalizaţi” de Rusia, executivul UE aducând astfel un „sprijin clar” Poloniei, în faţa „atacurilor hibride”, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

UPDATE Rusia transmite după declaraţiile lui Trump că nu este dispusă la concesii pentru încheierea războiului în Ucraina. Ministerul rus de Externe a declarat și că propunerile de pace ale președintelui Putin trebuie puse în aplicare, inclusiv retragerea trupelor ucrainene din regiunile revendicate de Rusia și renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO, scrie Digi24.

UPDATE O dronă a lovit şi a avariat grav, marţi, o mașină oficială a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), pe drumul spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub controlul ruşilor, a anunţat şeful agenţiei ONU, Rafael Grossi.

UPDATE Kremlinul a declarat că administrația președintelui american Joe Biden intenționează să lase „o moștenire grea” în relațiile ruso-americane, prin intensificarea sancțiunilor și crearea de noi tensiuni, relatează TASS. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, administrația Biden ar putea înăspri sancțiunile împotriva petrolului rusesc înainte de finalizarea mandatului, lăsând astfel o „moștenire dificilă” pentru noua conducere americană.

UPDATE Centrul de informații operaționale ale Marinei Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, miercuri, că, în acest moment, nu există nicio navă de război din Rusia care să opereze în Marea Neagră sau în Marea Azov, relatează Ukrinform. „Nu există vase inamice în Marea Neagră. Nu există nave inamice în Marea Azov”, se arată în comunicat. Potrivit marinei ucrainene, în Marea Mediterană există în prezent șase nave inamice, dintre care 4 sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr cu o salvă totală de până la 41 de rachete, notează Libertatea.

UPDATE Lovitură SUA pentru Putin. SUA au transferat 20 de miliarde de dolari către Ucraina, parte dintr-un împrumut de 50 de miliarde de dolari susținut de dobânzile obținute din activele rusești înghețate. Fondurile sunt destinate sprijinului economic pentru Ucraina, scrie NewsWeek.

UPDATE Moscova „va fi cu siguranță pregătită să ia în considerare” un schimb de prizonieri similar cu acordul istoric din august, a declarat Sergei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, într-o declarație pentru televiziunea americană NBC News, citată de publicația independentă rusă The Moscow Times.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din Ucraina şi cooperarea energetică bilaterală, informează EFE, care citează un comunicat al Kremlinului. În discuția cu Vladimir Putin, Viktor Orban și-a exprimat interesul de a facilita o abordare comună a modalităților de soluționare a conflictului, a anunțat un comunicat oficial al Kremlinului, citat de publicația rusă Kommersant.

UPDATE Ucraina pierde încet conflictul de trei ani pe câmpul de luptă. Rusia pierde încet conflictul economic într-un ritm aproximativ egal. Veniturile Kremlinului din exporturile de petrol sunt prea mici pentru a susține un război de mare intensitate și nimeni nu-i va împrumuta lui Vladimir Putin nici măcar o copeică, scrie Ambrose Evans-Pritchard, într-un editorial publicat de The Telegraph. „Limitele puterii militare ruse au fost dezvăluite”, a declarat Tim Ash, expert regional la Bluebay Asset Management și membru al Chatham House. Puțini au prevăzut prăbușirea bruscă și totală a regimului sovietic, deși toate semnele decăderii economice și ale extinderii imperiale erau vizibile încă din 1989. Regimul lui Putin nu a ajuns încă în acest punct, dar ar mai fi nevoie doar de o schimbare în Orientul Mijlociu pentru a aduce lucrurile la un punct critic. Dacă saudiții decid din nou să inunde lumea cu țiței ieftin pentru a recupera cota de piață – așa cum mulți prezic – petrolul va scădea sub 40 de dolari, iar Rusia va scăpa de sub orice control economic. Războiul din Ucraina s-ar putea încheia la Riad, se arată în editorialul din The Telegraph.

UPDATE Bulgaria ține Rusia în șah. Bulgaria a avertizat că va suspenda tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său către Europa Centrală dacă Gazprom nu va găsi o metodă alternativă de plată a taxelor de tranzit, fără a folosi Gazprombank, bancă sancționată de Statele Unite, potrivit NewsWeek.

UPDATE Pentru prima dată în condiții reale de luptă, forțele ucrainene au lovit cu succes o țintă la o distanță de 70 de kilometri, îmbinând sisteme occidentale de artilerie și muniție avansată. Reușita stabilește recordul pentru loviturile de artilerie de precizie, relatează Defence24.

UPDATE Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un sistem de interceptare a dronelor. Anunțul a fost făcut de șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.

UPDATE Un zâmbet care să mascheze proasta dispoziție… Surprins de căderea fulgerătoare a regimului de la Damasc, „ca și restul lumii”, conform propriilor declarații, Kremlinul trebuie să ofere „service post-vânzare” pentru a salva ceea ce mai poate fi salvat din Siria, capul său de pod din Orientul Mijlociu, arată o analiză Liberation.

UPDATE Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților Ucrainei să furnizeze încă 10-12 sisteme de apărare aeriană Patriot, despre care a spus că ar vor proteja pe deplin cerul Ucrainei, după ce o rachetă rusă a ucis cel puțin șase persoane în orașul Zaporizhzhia, din sud-estul orașului, potrivit The Guardian.

UPDATE Procuratura Regională Zaporijjia a transmis că Evhen Matveev, primarul orașului Dniprorudne, aflat sub ocupaţie rusă, a murit în captivitate în Rusia, în februarie 2024. Potrivit unor informaţii furnizate, marţi, de parchetul regiunii, ocupanții ruşi au returnat părții ucrainene cadavrul primarului. Cadavrul prezintă urme de moarte violentă, scrie Rador.

UPDATE Rebelii sirieni care au preluat puterea la Damasc au primit drone și alte forme de sprijin din partea ofițerilor ucraineni de informații care au căutat să o submineze pe Rusia și pe aliații săi sirieni, au declarat pentru The Washington Post surse familiare cu activitățile efectuate de armata ucraineană peste hotare.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia, Ivan Fedorov, a raportat o creştere a numărului de decese ca urmare a atacului rusesc de marţi. Potrivit datelor transmise miercuri dimineață, bilanțul persoanelor decedate a urcat la șase. Inițial, autorităţile au raportat patru morți. „În acest moment, avem date despre șase cetățeni morți şi 22 de răniţi” – au transmis şi reprezentanții Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgență. Potrivit acestora, operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare la locul atacului. Ivan Fedorov a mai raportat că încă patru persoane se află sub dărâmăturile clădirii lovite de o rachetă rusească. Poliția, însă, susţine că cinci persoane ar putea fi sub dărâmături, scrie Rador.

UPDATE Guvernul Ucrainei a aprobat acordul cu România privind construirea unui pod rutier peste râul Tisa, conform anunțului făcut de șeful Executivului de la Kiev, Denîs Şmîhal. 

UPDATE Moscova va transfera avioane de luptă MiG-29 și Su-27 în Coreea de Nord în schimbul desfășurării trupelor nord-coreene în Rusia pentru a sprijini efortul de război din Ucraina, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, care citează un înalt oficial militar american, scrie Digi24.

UPDATE Călin Georgescu, este asemănat de Financial Times cu defunctul lider al grupului rus Wagner, Evgheni Prigojin, ambii lucrând în Republica Centrafricană și Republica Democrată Congo. Potra a negat orice asociere cu războinicul rus sau cu luptătorii săi. După o perioadă petrecută în Legiunea Străină Franceză, Potra a lucrat ca gardă de corp pentru lideri precum emirul Qatarului, apoi a înființat un contractor militar privat numit Asociația RALF. Potrivit analiștilor, atractivitatea grupărilor paramilitare în România, cu viziuni extrem de „macho”, care îmbină religia cu ultranaționalismul, a crescut pe măsură ce autoritățile nu au reușit să intervină, scrie Digi24.

UPDATE Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, a declarat, marți, pentru Politico, că Rusia a învățat cum să influențeze alegerile prin intermediul noilor tehnologii și a dat exemplul țării noastre, unde alegerile prezidențiale au fost anulate după o decizie fără precedent a Curții Constituționale.

UPDATE Rușii au anulat alegerile pentru primăria din Iakuțk, cel mai rece oraș din lume. Albert Semionov, șeful Dumei din orașul Iakuțk, estul Siberiei, membru al partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin, a justificat desființarea alegerilor directe pentru primărie prin economisirea banilor din buget, transmite portalul Realitatea Siberiei, scrie Libertatea. Nota explicativă a proiectului de lege privind desființarea alegerilor directe precizează că, prin adoptarea acestuia, „autoritățile vor economisi aproximativ 65 de milioane de ruble“ (n.r. - circa 600.000 de euro).

UPDATE Ministerul rus de Externe a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite sunt atât de tensionate încât cetățenii ruși ar trebui să evite să călătorească în Statele Unite, Canada și în unele țări din Uniunea Europeană, deoarece riscă să fie „vânați” de autoritățile americane, relatează Reuters.

UPDATE Ministrul de Finanțe al Ucrainei, Sergii Marcenko, a declarat într-un interviu pentru ziarul spaniol El Pais că Ucraina are suficiente fonduri pentru a continua războiul până la mijlocul anului 2025, chiar și fără ajutorul SUA. Potrivit New Voice, Marcenko a abordat scenariul în care Donald Trump, președintele ales al SUA, ar opri sprijinul pentru Kiev.

UPDATE Forțele ruse din Ucraina se bazează tot mai mult pe taxiuri civile pentru a-i evacua pe soldații răniți de pe frontul din regiunea Donețk, relatează The Moscow Times. Situația a fost remarcată de Daniil Bezsonov, blogger militar pro-rus și fost viceministru al informațiilor în autoproclamata Republică Populară Donețk, și vine după decizia controversată a armatei ruse de a interzice mașinile private și pe cele umanitare, scrie B1.

UPDATE Vladimir Putin susține că racheta cu rază intermediară Oreșnik “este atât de sofisticată, încât reduce nevoia de a folosi armele nucleare”. ISW consideră că desfășurarea acestora în Belarus nu va crește riscul unui atac balistic de amploare asupra Ucrainei sau NATO, notează Biziday.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1021: Alertă la Tiraspol, bilanț macabru și optimismul Rusiei. Zelenski dezvăluie de cine se teme Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1020: Portal Kombat, Sea Baby, eșecul lui Putin, atentat mortal și preț uluitor! Trump: „Putin a pierdut”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Peste 100 de Moși Crăciun în aceeași casă: Un colecționar din Chișinău a adunat obiecte vechi timp de 30 de ani
/VIDEO/ Peste 100 de Moși Crăciun în aceeași casă: Un colecționar din Chișinău a adunat obiecte vechi timp de 30 de ani
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Cum mâncăm de sărbători? Mesele copiase pot provoca probleme de sănătate
/VIDEO/ Cum mâncăm de sărbători? Mesele copiase pot provoca probleme de sănătate

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și Bitcoinul salvator. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

26 decembrie 2024, ora 13:24

Ipoteză șoc în cazul tragediei din Kazahstan. Avionul cu 67 de oameni la bord ar fi fost confundat cu o dronă ucraineană și ar fi fost doborât de apărarea antiaeriană din Rusia. Între timp, atacurile masive ale Moscovei au continuat și după Crăciun, după ce armata lui Vladimir Putin a bombardat Ucraina în ajunul și în timpul marii sărbători creștine. SUA vor continua să trimită arme în Ucraina după atacul rusesc de Crăciun împotriva acesteia, a spus Joe Biden, potrivit Rador.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene ce vizau uciderea de ofițeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova. Totodată, Rusia foloseşte bitcoin în comerțul exterior, pentru a contracara sancţiunile occidentale, potrivit ministrului de finanţe.

UPDATE Regiunea transnistreană va rămâne fără gaze începând cu data de 1 ianuarie, după ce Gazprom a anunțat că va sista furnizarea acestora, invocând o datorie pe care autoritățile de la Chișinău nu o recunosc. Într-un interviu pentru HotNews, vicepremierul Oleg Serebrian spune că Tiraspolul nu va reuși să gestioneze situația decât maxim 2-3 săptămâni și va fi nevoie de o intervenție umanitară din exterior. Oficialul a mai explicat că Gazprom are soluția tehnica de a continua livrările de gaze în regiunea transnistreană chiar și fără tranzitul prin Ucraina care va fi stopat în dimineața zilei de 1 ianuarie 2025. 

UPDATE Războaie în desfăşurare, răsturnarea dramatică de la putere a unor lideri autoritari precum Bashar al-Assad, căderi de guverne, alegeri cu final neaşteptat, noi dezastre aduse de schimbările climatice în cel mai cald an de când se fac măsurători meteorologice - în întreaga lume, anul 2024 nu a încetat să aducă evenimente de mare impact, schimbări, emoţii şi îngrijorări pentru viitor, notează News.ro.

UPDATE Rusia dorește un acord obligatoriu din punct de vedere juridic pentru o pace durabilă care să asigure securitatea Rusiei și a vecinilor săi. Moscova nu vede rostul unei încetări a focului pentru a îngheța războiul din Ucraina, a declarat joi ministrul de Externe Serghei Lavrov, notează Money. “Un armistițiu este o cale spre nicăieri”, a declarat Lavrov, adăugând că Moscova suspectează că un armistițiu atât de slab ar fi pur și simplu folosit de Occident pentru a reînarma Ucraina. El a adăugat că Moscova dorește ca documentele juridice să fie redactate astfel încât să asigure “imposibilitatea încălcării acestor acorduri”.

UPDATE Biroul Procurorului General al Rusiei a adăugat Comisia Helsinki din SUA pe lista aşa-numitelor organizaţii indezirabile, relatează Radio Svoboda, potrivit Ukrinform. După cum se menţionează în decizia Parchetului General, activităţile comisiei „vizează destabilizarea situaţiei socio-politice din Rusia, membrii organizaţiei diseminând masiv materiale care discreditează politicile externe şi interne ale conducerii ţării, activitatea organelor de aplicare a legii şi a sistemului judiciar”, scrie Mediafax.

UPDATE Astăzi în Azerbaidjan a fost declarată zi de doliu în urma catastrofei aviatice în care au murit cel puțin 38 de persoane. Între timp, au apărut noi detalii despre incident. Una dintre versiunile examinate la moment este că avionul ar fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor, care l-ar fi confundat cu o dronă ucraineană. Autoritățile din Kazahstan, Azerbaidjan și Rusia au declarat că investighează accidentul.

UPDATE Avionul Azerbaijan Airlines, cu 67 de oameni la bord, care s-a prăbușit în ziua de Crăciun în Kazahstan, ar fi putut fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor. Scenariul este invocat și de presa rusă și de cea ucraineană, scrie Digi 24.

UPDATE Starea de urgență federală va fi decretată după incidentul soldat cu scufundarea a două petroliere în Strâmtoarea Kerci, a anunțat preşedintele R.Crimeea, Serghei Aksenov. Starea de urgență federală va fi declarată din cauza scurgerii de păcură, după ce cisternele s-au scufundat în apele dn zona Strâmtorii Kerci, a declarat, joi, preşedintele desemnat de ruşi în Crimeea, Serghei Aksenov, la postul de televiziune Crimea 24, scrie Rador.

UPDATE Regiunea Belgorod din Rusia a fost atacată de drone în cursul nopţii de miercuri spre joi. Au fost raportate pene de curent în mai multe localităţi, potrivit canalelor ruseşti Telegram, citate de RBC-Ucraina. Atacul a fost confirmat de guvernatorul regiunii, Vyacheslav Gladkov. Acesta a declarat că dronele au vizat districtul Grayvoronsky. Potrivit lui Gladkov, dispozitivele explozive lansate de drone au avariat o linie electrică. Ca urmare, mai multe localităţi au rămas fără curent electric, scrie Mediafax.

UPDATE Scufundarea navei cargou ruseşti Ursa Major în Marea Mediterană a fost cauzată de un "atac terorist", a declarat miercuri, 25 decembrie, compania care deţine nava, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Ucraina a primit 150 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a finanţa mese şcolare gratuite pentru elevii din ciclul primar şi pentru a reconstrui infrastructura, a anunţat premierul ucrainean Denîs Şmîhal, potrivit Ukrinform. „Fondurile vor fi alocate pentru furnizarea de mese gratuite pentru copiii din clasele 1-4, refacerea infrastructurii şi asigurarea producţiei neîntrerupte de bunuri agricole”, a declarat Şmîhal, potrivit Mediafax.

UPDATE Concernul Kalașnikov din Rusia a arătat primele imagini ale utilizării noii drone kamikaze Kub-10E, care a fost anunțată pentru prima dată de directorul general al companiei, Alan Lușnikov, într-un interviu pentru TASS.

UPDATE Guvernul regiunii Voronej, sud-estul Rusiei, a aprobat „Programul de creștere a ratei fertilității”, conform căruia, din ianuarie, fiecare familie în care soții au sub 35 de ani va primi o plată unică de 300.000 de ruble, circa 2.900 de euro, pentru nașterea unui al treilea copil (sau mai mult), relatează portalul independent Holod Media. Regiunea are circa 2,3 milioane de locuitori, notează Libertatea.

UPDATE Comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei, Andrus Merilo, a declarat într-un interviu că Federația Rusă, în calitate de agresor, și-a atins deja obiectivul, transmiţând lumii un semnal despre „normalitatea” ocupării teritoriului altui stat. Potrivit lui Merilo, prin ocuparea teritoriului unei țări vecine, Rusia a transmis lumii un semnal clar că acest lucru este „normal”, relatează agenția RBC-Ukraine, preluată de Rador.

UPDATE Regimul lui Vladimir Putin diluează granițele între nostalgie imperială și tendințele fasciste, iar întrebarea care se pune acum este dacă Rusia sub conducerea acestuia poate fi considerată un regim fascist. Folosirea termenului „fascism” pentru a descrie Rusia lui Putin capătă o semnificație deosebită, întrucât acest termen își îndeplinește rolul de analogie istorică, dar și de etichetă cu greutate, reflectând nu doar politica internă a Kremlinului, ci și agresiunile din Ucraina și ocuparea teritoriilor acestuia, scrie, în Kyiv Independent, Andreas Umland analist la Centrul de Studii Est-Europene din Stockholm al Institutului Suedez de Afaceri Internaționale, scrie Ziare.com.

UPDATE Un sondaj arată că disponibilitatea de a sprijini Ucraina „până la victorie” a scăzut brusc în Europa de Vest, în timp ce apropiata revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ridică semne de întrebare cu privire la viitorul asistenței militare americane pentru Kiev, scrie Adevărul.

UPDATE Imaginile din satelit arată că Coreea de Nord furnizează tot mai multe muniții Rusiei și își extinde producția de arme pentru a sprijini Federația Rusă. Potrivit lui Andrii Kovalenko, șeful Centrului pentru Contracararea Dezinformării (CCD) și ofițer al Forțelor de Apărare ale Ucrainei, 60% din proiectilele de artilerie și mortiere folosite în prezent de Rusia în Ucraina provin de la Phenian.

UPDATE Militarii Brigăzii de Rachete Antiaeriene Herson au distrus una dintre rachetele rusești de croazieră lansate către Ucraina în prima zi de Crăciun. Totodată, comandamentul a informat că în cursul nopții și al dimineții, luptătorii brigăzii au doborât un total de 11 ținte inamice, notează NewsWeek.

UPDATE Un sondaj de opinie în Ucraina arată o schimbare importantă în privința aderării la NATO. 36% dintre respondenți nu sunt pregătiți să susțină aderarea la NATO dacă o parte din teritoriul Ucrainei este ocupată, ceea ce este cu 16 puncte procentuale mai puțin decât în ​​iunie 2023, scrie Hotnews.

UPDATE Keith Kellogg, generalul american desemnat de Donald Trump ca reprezentant special pentru conflictul dintre Ucraina și Rusia, a condamnat atacul masiv cu rachete și drone din ziua de Crăciun și a spus că Statele Unite sunt „mai hotărâte ca niciodată să aducă pacea în regiune”. „Crăciunul ar trebui să fie un timp de pace, dar Ucraina a fost atacată cu brutalitate în ziua de Crăciun”, a scris Kellogg miercuri pe platforma socială X, citat de The Hill. „Lansarea unor atacuri la scară largă cu rachete și drone în ziua nașterii Domnului este greșită. Lumea urmărește îndeaproape acțiunile de ambele părți. SUA sunt mai hotărâte ca niciodată să aducă pacea în regiune”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a denunțat miercuri "mașina de război sângeroasă şi brutală a lui Putin", după atacul masiv cu rachete şi drone explozive ruseşti asupra sistemului energetic ucrainean, care s-a soldat cu un mort, în ziua de Crăciun, relatează AFP.

UPDATE Un cablu electric submarin care leagă Finlanda de Estonia s-a defectat miercuri, a declarat prim-ministrul Finlandei, acesta fiind cel mai recent incident dintr-o serie care implică cabluri şi conducte de energie în Marea Baltică, transmite News.ro. Arto Pahkin, şeful operaţiunilor rețelei finlandeze de electricitate, a declarat pentru postul public de televiziune Yle că nu se poate exclude sabotajul. Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a declarat că întreruperea nu a afectat aprovizionarea cu energie electrică a ţării.

UPDATE Bombardarea masivă a Ucrainei de către Rusia în ziua de Crăciun demonstrează că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu este interesat de pace – consideră ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp. Acesta a scris pe X că, alegând să atace inclusiv în ziua de Crăciun, Putin a arătat că vrea să distrugă Ucraina. Caspar Veldkamp a asigurat că, în 2025, Ţările de Jos vor continua să rămână angajate în oprirea agresiunii crude a Rusiei, potrivit Rador.

UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 25 spre 26 decembrie, trupele ruse au lansat 31 de drone de diferite tipuri. Apărarea aeriană ucraineană a reuşit să doboare majoritatea dronelor folosite de ruşi pentru a ataca teritoriul Ucrainei. Atacul aerian a fost respins de forțe de rachete antiaeriene, sisteme de război electronic şi grupuri mobile de foc ale Forțelor Aeriene și Forțelor de Apărare ucrainene. Până la ora 08:30, a fost confirmată doborârea a 20 de drone, în regiunile Harkiv, Kiev, Cernihiv și Dnipropetrovsk. În plus, 11 drone inamice au dispărut de pe radare, ca urmare a activității desfăşurate de echipamentele de război electronic, scrie Rador.

UPDATE Cei trei ucraineni, care au trecut marți seară granița în România prin Munții Maramureșului în condiții meteo extreme și care au cerut ajutorul autorităților după ce s-au rătăcit, au fost găsiți și recuperați. Unul dintre ei este accidentat. Potrivit salvamontiștilor, ucrainienii nu au respectat inițial indicațiile salvatorilor și operațiunea a durat peste 12 ore, scrie Rador.

UPDATE Avionul cu 67 de oameni la bord, care s-a prăbușit în Kazahstan, ar fi putut fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor. Acestea ar fi confundat aeronava cu o dronă ucraineană. Scenariul este invocat și de presa rusă și de cea ucraineană. Imaginile cu partea din spate avionului plină de găuri par să întărească această ipoteză. Cel mai recent bilanț arată că 38 de persoane au murit în urma accidentului aviatic. Se pare că avionul a încercat de trei ori să aterizeze la Groznîi, însă ceața și luptele din regiune au împiedicat acest lucru. În acea zonă, sistemele antiaeriene cecene Panțîr răspundeau unui atac cu drone al ucrainenilor.

UPDATE Imagini cu momentul în care supraviețuitorii avionului prăbușit în Kazahstan sunt scoși dintre rămășițe au fost publicate pe platformele sociale. Peste 20 de oameni au scăpat cu viață, iar alți mai bine de 30 au murit, după ce o aeronavă a Azerbaijan Airlines s-a prăbușit miercuri, 26 decembrie, în orașul Aktau, relatează Daily Mail.

UPDATE Avionul companiei Azerbaidjan Airlines care s-a prăbuşit miercuri, în ziua de Crăciun, în drum spre Rusia ar fi putut fi doborât de o rachetă sol-aer rusească, potrivit unor rapoarte ale unor instituții media ruse independente, citate de Kyiv Independent.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofițeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente, informează Reuters, conform Agerpres. Documente împachetate în plicuri speciale, care conțineau explozibil, a fost unul dintre planurile de dată recentă ale Ucrainei, susțin rușii, care au arestat un număr de suspecți la Moscova, unii dintre ei fiind cetățeni ruși.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, trupele de invazie ale Rusiei au bombardat 27 de localităţi din această regiune sudică. Într-un comunicat remis joi dimineaţă, oficialul precizează că două persoane au fost rănite în timpul atacurilor ruseşti. Armata rusă a atacat infrastructura socială și cartiere rezidențiale, potrivit Rador.

UPDATE Croații renunțaseră în 2008 la serviciul militar obligatoriu, însă războiul declanșat de ruși în Ucraina i-a speriat. Astfel că au revenit asupra decizie. „Ministerul Apărării a pregătit propuneri legislative care reglementează formarea militară de bază, precum şi alte aspecte legate de punerea în aplicare a serviciului militar obligatoriu", a precizat ministerul într-un comunicat citat de Agerpres.

UPDATE Companiile din Rusia au început să utilizeze bitcoin şi alte monede digitale în plăţi internaţionale, în urma modificărilor legislative care au permis o astfel de utilizare pentru a contracara sancţiunile occidentale. În acest an, Rusia a permis utilizarea criptomonedelor în comerţul exterior şi a luat măsuri pentru a legaliza „mineritul” de criptomonede, inclusiv bitcoin. Rusia este unul dintre liderii mondiali în minerit de bitcoin.

UPDATE Oamenii de știință ruși au criticat eforturile de curățare a petrolului care a ajuns pe țărmurile Mării Negre din cauza a două tancuri petroliere rusești, susținând că acestea nu dispun de echipamente suficiente. Pe 15 decembrie, două tancuri petroliere rusești, Volgoneft-212 și Volgoneft-239, au fost lovite de o furtună în strâmtoarea Kerci, unul dintre ele scufundându-se, iar celălalt fiind adus la mal, scrie The Guardian.

UPDATE Președintele Vladimir Putin (72 de ani) s-a lăudat cu racheta revoluționară Oreșnik, însă, după cum arată analiza fragmentelor și a rămășițelor, nu este o rachetă nouă, relatează portalul militar ucrainean Defense Express și ziarul Blesk din Cehia. În plus, data fabricării unor piese corespunde cu momentul la care ar fi trebuit respectat Tratatul privind eliminarea rachetelor, scrie Libertatea. Vladimir Putin a susținut ca producerea rachetei Oreșnik a început anul trecut.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1035: Alertă la Kiev, problemă la Cuciurgan și drone-momeală. Prognoză: Când și cum se va sfârși războiul
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.