Guvernul de la Chișinău a aprobat, astăzi, introducerea stării de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile, iar ca să intre în vigoare mâine, premierul va cere și susținerea Parlamentului. Guvernarea susține că are nevoie de această măsură pentru a gestiona mai eficient criza generată de o eventuală sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană. În aceste condiții, stânga Nistrului rămâne în frig și fără lumină, iar restul Republicii Moldova - cu un deficit acut de energie electrică.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că, dintre multiplele crize aflate în desfășurare în lume, prioritatea sa va fi rezolvarea problemei Ucrainei cu Rusia, într-un interviu acordat revistei franceze Paris Match, publicat miercuri, 11 decembrie, transmite AFP. Rusia transmite după declaraţiile lui Trump că nu este dispusă la concesii pentru încheirea războiului în Ucraina. Între timp, Kievul a anunțat câți bani mai are ca să lupte singur cu Rusia, dacă Donald Trump oprește ajutorul financiar, imediat după ce preia funcția de președinte al Americii. Totodată, două companii industriale ruse au fost avariate în cursul nopţii într-un atac cu drone şi rachete ucrainene în regiunile ruse Rostov şi Briansk, la granița cu Ucraina, au anunţat miercuri autorităţile ruse.
UPDATE Rusia ar putea lansa o altă rachetă balistică hipersonică experimentală în Ucraina în zilele următoare, dar Washingtonul nu consideră că Oreșnik este în stare să impună o schimbare importantă a ritmului război, a declarat miercuri un oficial american, relatează Reuters. „Evaluăm că Oreșnik nu revoluționează câmpul de luptă, ci e doar o altă încercare a Rusiei de a teroriza Ucraina, care va eșua”, a spus oficialul. Rusia a folosit anterior noua armă în orașul ucrainean Dnipro, potrivit surselor guvernamentale ucrainene de rang înalt, notează HotNews.
UPDATE Polonia a decis includerea a două posturi de televiziune pe lista companiilor de importanță strategia. Anunțul a fost făcut miercuri, 11 decembrie, de premierul Donald Tusk, care a subliniat că rezultatul măsurii ar fi ca "statele ostile să nu interfereze în mod făţiş, cum s-a întâmplat în România sau Republica Moldova", scrie Ziare.com.
UPDATE Trupele ruse au distrus sau capturat mai multe poziţii ucrainene în apropierea oraşului Pokrovsk din estul ţării, a declarat miercuri armata Kievului, în timp ce Moscova se îndreaptă spre centrul logistic strategic care găzduieşte o mină ucraineană unică pentru cocs, relatează Reuters.
UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz le-a adresat miercuri companiilor germane apelul de a investi în Ucraina, care în opinia sa este ''o viitoare membră a Uniunii Europene'', în timpul unei conferinţe privind cooperarea economică între Berlin şi Kiev, transmite AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE Taganrog, orașul în care s-a născut marele dramaturg Anton Pavlovici Cehov, a fost ținta unui presupus atac cu rachete balistice americane, potrivit afirmațiilor făcute de surse din Rusia.
UPDATE Comisia Europeană a hotărât să investească mai mult în supravegherea granițelor blocului cu Rusia și Belarus, în timp ce acuză Rusia că se folosește de migranți într-o nouă tactică a „războiului hibrid”, relatează Reuters.
UPDATE Armata rusă a anunțat, miercuri, recucerirea a două localități în regiunea Kursk, la graniţa cu Ucraina, unde trupele ucrainene ocupă câteva sute de kilometri pătraţi în urma unei ofensive surpriză lansate în august, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres. Forțele lui Putin au distrus sau capturat mai multe poziţii ucrainene în apropierea oraşului Pokrovsk din estul ţării, a anunțat, miercuri, armata Kievului.
UPDATE Emmanuel Macron va discuta cu Donald Tusk despre desfăşurarea de trupe de menţinere a păcii în Ucraina după ce războiul se va încheia, au declarat pentru Politico un diplomat al Uniunii Europene şi un oficial francez. Preşedintele Franţei şi premierul Poloniei se vor întâlni joi la Varşovia. Întâlnirea are loc pe fondul temerilor că Donald Trump va forţa Europa să preia mai multe responsabilităţi militare în ceea ce priveşte Ucraina, notează Mediafax.
UPDATE „În această dimineață, am avut o conversație telefonică de o oră cu președintele Putin”, a anunțat pe rețelele de socializare Viktor Orban. „Acestea sunt cele mai periculoase săptămâni ale războiului dintre Rusia și Ucraina. Facem toate demersurile diplomatice posibile pentru a pleda în favoarea unei încetări a focului și a discuțiilor de pace”, a subliniat liderul de la Budapesta, potrivit Politico.
UPDATE Toate firmele din Ucraina vor plăti, de la 1 ianuarie 2025, un impozit militar, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, directorul Centrului de afaceri româno-ucrainean din Cernăuţi, Liviu Rusu. Banii colectați vor ajunge direct la ministerul ucrainean al Apărării. Impozitul va fi variabil pentru companiile mari și mijlocii, dar fix pentru microîntreprinderi sau persoane fizice autorizate (PFA).
UPDATE Bashar al-Assad a fost convins de Moscova să fugă în Rusia împreună cu familia sa, după avansul rapid al opoziției siriene. Rebelii sirieni au anunțat pe 8 decembrie că au preluat controlul asupra capitalei Damasc, înlăturându-l pe Assad de la putere. Agenții de informații ruși l-au scos pe Assad din Siria printr-o bază aeriană, pentru a evita capturarea sa de către rebeli. Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, a confirmat că Rusia îl adăpostește pe dictatorul sirian, notează AlephNews.
UPDATE Comisia Europeană a estimat miercuri că statele europene ar putea limita dreptul de azil al migranţilor „instrumentalizaţi” de Rusia, executivul UE aducând astfel un „sprijin clar” Poloniei, în faţa „atacurilor hibride”, relatează France Presse, preluat de Agerpres.
UPDATE Rusia transmite după declaraţiile lui Trump că nu este dispusă la concesii pentru încheierea războiului în Ucraina. Ministerul rus de Externe a declarat și că propunerile de pace ale președintelui Putin trebuie puse în aplicare, inclusiv retragerea trupelor ucrainene din regiunile revendicate de Rusia și renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO, scrie Digi24.
UPDATE O dronă a lovit şi a avariat grav, marţi, o mașină oficială a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), pe drumul spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub controlul ruşilor, a anunţat şeful agenţiei ONU, Rafael Grossi.
UPDATE Kremlinul a declarat că administrația președintelui american Joe Biden intenționează să lase „o moștenire grea” în relațiile ruso-americane, prin intensificarea sancțiunilor și crearea de noi tensiuni, relatează TASS. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, administrația Biden ar putea înăspri sancțiunile împotriva petrolului rusesc înainte de finalizarea mandatului, lăsând astfel o „moștenire dificilă” pentru noua conducere americană.
UPDATE Centrul de informații operaționale ale Marinei Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, miercuri, că, în acest moment, nu există nicio navă de război din Rusia care să opereze în Marea Neagră sau în Marea Azov, relatează Ukrinform. „Nu există vase inamice în Marea Neagră. Nu există nave inamice în Marea Azov”, se arată în comunicat. Potrivit marinei ucrainene, în Marea Mediterană există în prezent șase nave inamice, dintre care 4 sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr cu o salvă totală de până la 41 de rachete, notează Libertatea.
UPDATE Lovitură SUA pentru Putin. SUA au transferat 20 de miliarde de dolari către Ucraina, parte dintr-un împrumut de 50 de miliarde de dolari susținut de dobânzile obținute din activele rusești înghețate. Fondurile sunt destinate sprijinului economic pentru Ucraina, scrie NewsWeek.
UPDATE Moscova „va fi cu siguranță pregătită să ia în considerare” un schimb de prizonieri similar cu acordul istoric din august, a declarat Sergei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, într-o declarație pentru televiziunea americană NBC News, citată de publicația independentă rusă The Moscow Times.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din Ucraina şi cooperarea energetică bilaterală, informează EFE, care citează un comunicat al Kremlinului. În discuția cu Vladimir Putin, Viktor Orban și-a exprimat interesul de a facilita o abordare comună a modalităților de soluționare a conflictului, a anunțat un comunicat oficial al Kremlinului, citat de publicația rusă Kommersant.
UPDATE Ucraina pierde încet conflictul de trei ani pe câmpul de luptă. Rusia pierde încet conflictul economic într-un ritm aproximativ egal. Veniturile Kremlinului din exporturile de petrol sunt prea mici pentru a susține un război de mare intensitate și nimeni nu-i va împrumuta lui Vladimir Putin nici măcar o copeică, scrie Ambrose Evans-Pritchard, într-un editorial publicat de The Telegraph. „Limitele puterii militare ruse au fost dezvăluite”, a declarat Tim Ash, expert regional la Bluebay Asset Management și membru al Chatham House. Puțini au prevăzut prăbușirea bruscă și totală a regimului sovietic, deși toate semnele decăderii economice și ale extinderii imperiale erau vizibile încă din 1989. Regimul lui Putin nu a ajuns încă în acest punct, dar ar mai fi nevoie doar de o schimbare în Orientul Mijlociu pentru a aduce lucrurile la un punct critic. Dacă saudiții decid din nou să inunde lumea cu țiței ieftin pentru a recupera cota de piață – așa cum mulți prezic – petrolul va scădea sub 40 de dolari, iar Rusia va scăpa de sub orice control economic. Războiul din Ucraina s-ar putea încheia la Riad, se arată în editorialul din The Telegraph.
UPDATE Bulgaria ține Rusia în șah. Bulgaria a avertizat că va suspenda tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său către Europa Centrală dacă Gazprom nu va găsi o metodă alternativă de plată a taxelor de tranzit, fără a folosi Gazprombank, bancă sancționată de Statele Unite, potrivit NewsWeek.
UPDATE Pentru prima dată în condiții reale de luptă, forțele ucrainene au lovit cu succes o țintă la o distanță de 70 de kilometri, îmbinând sisteme occidentale de artilerie și muniție avansată. Reușita stabilește recordul pentru loviturile de artilerie de precizie, relatează Defence24.
UPDATE Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un sistem de interceptare a dronelor. Anunțul a fost făcut de șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.
UPDATE Un zâmbet care să mascheze proasta dispoziție… Surprins de căderea fulgerătoare a regimului de la Damasc, „ca și restul lumii”, conform propriilor declarații, Kremlinul trebuie să ofere „service post-vânzare” pentru a salva ceea ce mai poate fi salvat din Siria, capul său de pod din Orientul Mijlociu, arată o analiză Liberation.
UPDATE Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților Ucrainei să furnizeze încă 10-12 sisteme de apărare aeriană Patriot, despre care a spus că ar vor proteja pe deplin cerul Ucrainei, după ce o rachetă rusă a ucis cel puțin șase persoane în orașul Zaporizhzhia, din sud-estul orașului, potrivit The Guardian.
UPDATE Procuratura Regională Zaporijjia a transmis că Evhen Matveev, primarul orașului Dniprorudne, aflat sub ocupaţie rusă, a murit în captivitate în Rusia, în februarie 2024. Potrivit unor informaţii furnizate, marţi, de parchetul regiunii, ocupanții ruşi au returnat părții ucrainene cadavrul primarului. Cadavrul prezintă urme de moarte violentă, scrie Rador.
UPDATE Rebelii sirieni care au preluat puterea la Damasc au primit drone și alte forme de sprijin din partea ofițerilor ucraineni de informații care au căutat să o submineze pe Rusia și pe aliații săi sirieni, au declarat pentru The Washington Post surse familiare cu activitățile efectuate de armata ucraineană peste hotare.
UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia, Ivan Fedorov, a raportat o creştere a numărului de decese ca urmare a atacului rusesc de marţi. Potrivit datelor transmise miercuri dimineață, bilanțul persoanelor decedate a urcat la șase. Inițial, autorităţile au raportat patru morți. „În acest moment, avem date despre șase cetățeni morți şi 22 de răniţi” – au transmis şi reprezentanții Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgență. Potrivit acestora, operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare la locul atacului. Ivan Fedorov a mai raportat că încă patru persoane se află sub dărâmăturile clădirii lovite de o rachetă rusească. Poliția, însă, susţine că cinci persoane ar putea fi sub dărâmături, scrie Rador.
UPDATE Guvernul Ucrainei a aprobat acordul cu România privind construirea unui pod rutier peste râul Tisa, conform anunțului făcut de șeful Executivului de la Kiev, Denîs Şmîhal.
UPDATE Moscova va transfera avioane de luptă MiG-29 și Su-27 în Coreea de Nord în schimbul desfășurării trupelor nord-coreene în Rusia pentru a sprijini efortul de război din Ucraina, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, care citează un înalt oficial militar american, scrie Digi24.
UPDATE Călin Georgescu, este asemănat de Financial Times cu defunctul lider al grupului rus Wagner, Evgheni Prigojin, ambii lucrând în Republica Centrafricană și Republica Democrată Congo. Potra a negat orice asociere cu războinicul rus sau cu luptătorii săi. După o perioadă petrecută în Legiunea Străină Franceză, Potra a lucrat ca gardă de corp pentru lideri precum emirul Qatarului, apoi a înființat un contractor militar privat numit Asociația RALF. Potrivit analiștilor, atractivitatea grupărilor paramilitare în România, cu viziuni extrem de „macho”, care îmbină religia cu ultranaționalismul, a crescut pe măsură ce autoritățile nu au reușit să intervină, scrie Digi24.
UPDATE Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, a declarat, marți, pentru Politico, că Rusia a învățat cum să influențeze alegerile prin intermediul noilor tehnologii și a dat exemplul țării noastre, unde alegerile prezidențiale au fost anulate după o decizie fără precedent a Curții Constituționale.
UPDATE Rușii au anulat alegerile pentru primăria din Iakuțk, cel mai rece oraș din lume. Albert Semionov, șeful Dumei din orașul Iakuțk, estul Siberiei, membru al partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin, a justificat desființarea alegerilor directe pentru primărie prin economisirea banilor din buget, transmite portalul Realitatea Siberiei, scrie Libertatea. Nota explicativă a proiectului de lege privind desființarea alegerilor directe precizează că, prin adoptarea acestuia, „autoritățile vor economisi aproximativ 65 de milioane de ruble“ (n.r. - circa 600.000 de euro).
UPDATE Ministerul rus de Externe a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite sunt atât de tensionate încât cetățenii ruși ar trebui să evite să călătorească în Statele Unite, Canada și în unele țări din Uniunea Europeană, deoarece riscă să fie „vânați” de autoritățile americane, relatează Reuters.
UPDATE Ministrul de Finanțe al Ucrainei, Sergii Marcenko, a declarat într-un interviu pentru ziarul spaniol El Pais că Ucraina are suficiente fonduri pentru a continua războiul până la mijlocul anului 2025, chiar și fără ajutorul SUA. Potrivit New Voice, Marcenko a abordat scenariul în care Donald Trump, președintele ales al SUA, ar opri sprijinul pentru Kiev.
UPDATE Forțele ruse din Ucraina se bazează tot mai mult pe taxiuri civile pentru a-i evacua pe soldații răniți de pe frontul din regiunea Donețk, relatează The Moscow Times. Situația a fost remarcată de Daniil Bezsonov, blogger militar pro-rus și fost viceministru al informațiilor în autoproclamata Republică Populară Donețk, și vine după decizia controversată a armatei ruse de a interzice mașinile private și pe cele umanitare, scrie B1.
UPDATE Vladimir Putin susține că racheta cu rază intermediară Oreșnik “este atât de sofisticată, încât reduce nevoia de a folosi armele nucleare”. ISW consideră că desfășurarea acestora în Belarus nu va crește riscul unui atac balistic de amploare asupra Ucrainei sau NATO, notează Biziday.