Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și Bitcoinul salvator. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1023: Răni false, 10 morți, inginer ucis și tensiune pe front! Ideologul lui Putin amenință Europa de Est

12 decembrie 2024, ora 17:02

Guvernul de la Chișinău cere, astăzi, Parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat necesitatea instituirii acestei măsuri. Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnistreană, aprobată de așa-zisul „legislativ” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie.

Situație dificilă pentru trupele ucrainene din sectorul Pokrovsk, unde armata rusă atacă neîncetat. Între timp, Volodimir Zelenski susţine că o invitație de aderare a ţării sale la NATO ar trebui să fie formulată pentru toată Ucraina. Bilanţul atacului rus cu rachete care a distrus o clinică în Zaporojie a crescut la 10 morţi. Între timp, șefa diplomației UE, Kaja Kallas, spune că Rusia a învățat cum să influențeze alegerile prin intermediul noilor tehnologii. Pe de altă parte, Moscova consideră că decizia SUA de a acorda Ucrainei un împrumut de 20 de miliarde de dolari folosind veniturile din activele rusești înghețate este un jaf. Mai mult, ucrainenii au atacat o bază militară rusească cu 6 rachete ATACMS, susține Moscova, care promite răzbunare.

UPDATE Șeful NATO, Mark Rutte, a avertizat joi că alianța transatlantică nu este pregătită pentru amenințările cu care se va confrunta din partea Rusiei în următorii ani și a solicitat trecerea la o mentalitate de război, cu cheltuieli de apărare mult mai mari, potrivit Reuters.

UPDATE Președintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat că se opune „cu vehemență” ca Ucraina să folosească rachetele americane pentru a lovi ținte aflate „la sute de kilometri” în interiorul Rusiei, a relatat joi revista Time, citată de Kyiv Independent. 

UPDATE O hartă care ilustrează raza de acțiune a rachetei hipersonice recent dezvăluite a Rusiei, Oreșnik, sugerează că arma ar putea lovi mijloacele militare americane din Europa în câteva minute, relatează Newsweek. România se află pe hartă, prin baza militară de la Deveselu, notează Digi24.

UPDATE O baterie de rachete sol-aer PATRIOT din cadrul Regimentului 74 a fost testată cu succes în cadrul unui exercițiului tactic, desfășurat în Poligonul de trageri sol-aer Capu Midia, în perioada 2-12 decembrie, a anunțat Ministerul Apărării Naționale din România.

UPDATE Lunetiștii ruși utilizează puști de precizie și muniții din Uniunea Europeană și Statele Unite în pofida sancțiunilor, Rusia reușind să obținând armele prin intermediul unor țări terțe, arată o investigație media comună, publicată de The Insider.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin susține eforturile premierului ungar Viktor Orban de a obține o încetare a focului de Crăciun în Ucraina și un schimb major de prizonieri de război, a declarat joi Kremlinul, chiar dacă Kievul a luat în derâdere ideea, scrie Adevărul.

UPDATE Soldații ruși se află la doar trei kilometri distanță de orașul cheie Pokrovsk, din estul Ucrainei, în urma avansurilor armate de miercuri, a comunicat Serviciul de  cartografiere ucrainean DeepState, scrie CNN.

UPDATE Mihail Șatski, un inginer rus implicat în modernizarea rachetelor lansate împotriva Ucrainei, a fost împușcat mortal în apropiere de Moscova, a declarat o sursă din cadrul forțelor de apărare pentru The Kyiv Independent. Conform sursei citate, atacul a fost probabil orchestrat de serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR), scrie HotNews.

UPDATE Premierul polonez Donald Tusk a declarat joi, după întrevederea avută cu președintele francez Emmanuel Macron, că este clar pentru el că ambele țări sunt „o echipă” în ceea ce privește războiul din Ucraina și securitatea europeană, scrie Rador.

UPDATE Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, a amenințat Europa de Est și România în special că vor fi ale Rusiei dacă nu sunt neutre. ”Oameni ca Georgescu înțeleg asta foarte bine”, spune Dughin într-o dezbatere cu politologul John J. Mearsheimer.  

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este gata să discute din nou cu preşedintele rus Vladimir Putin după precedenta convorbire telefonică cu acesta de la jumătatea lunii noiembrie, a relatat ziarul german Die Zeit. „O voi face din nou. Dar nu trebuie să ne facem iluzii în această privinţă”, a declarat Scholz, în ciuda faptului că şi-a exprimat mai devreme frustrarea cu privire la faptul că Putin «şi-a repetat toate formulele» în timpul convorbirii lor telefonice de la jumătatea lunii noiembrie, scrie Mediafax.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, spune că preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, nu a trimis preşedintelui Vladimir Putin o invitaţie pentru a participa la ceremonia de învestire care va avea loc pe 20 ianuarie, potrivit EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Rusia a cheltuit 69 de milioane de euro pentru a finanţa o campanie de propagandă şi amestec la scară mare vizând Bulgaria şi România, dezvăluie un grup de experţi bulgari în securitate cibernetică, BG Elves, relatează site-ul bulgar novinite.com.  

UPDATE Kaja Kallas, reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că Kievul are dreptul legitim la despăgubiri, aşa încât activele ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană ar putea fi folosite pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, potrivit Adevărul.

UPDATE Ucraina nu dispune de forţele necesare pentru a menţine imensa linie a frontului, mai ales având în vedere superioritatea aeriană a Rusiei, în timp ce Moscova îşi adaptează tacticile pentru a exploata slăbiciunile ucrainenilor, a declarat pentru EFE Oleksi Melnik, expert militar la Centrul Razumkov din Kiev. Armata invadatoare nu numai că încearcă să îi copleşească pe apărătorii ucraineni cu superioritatea sa numerică, dar foloseşte şi grupuri mici de infanterie pentru a se infiltra între poziţiile ucrainene, explică el. Cerul înnorat şi ceaţa fac dificilă utilizarea dronelor de către forţele ucrainene pentru a detecta şi respinge aceste atacuri, pe fondul lipsei altor arme, scrie Știripesurse.

UPDATE Strămtorate de sancțiunile occidentale și de ratele dobânzilor extrem de mari, întreprinderile din Rusia se tem de faliment, în timp ce Vladimir Putin își continuă războiul în Ucraina, relatează Washington Post.

UPDATE Andrii Yermak, unul dintre cei mai influenți consilieri ai lui Volodimir Zelenski, s-a întâlnit miercuri cu echipa lui Donald Trump pentru a susține cauza ucraineană. Vizita sa intervine într-un moment în care președintele ucrainean pare să își revizuiască condițiile privind deschiderea negocierilor de pace cu Rusia, scrie RFI.

UPDATE Ministerul Apărării din Finlanda a anunțat joi că a blocat șapte tranzacții imobiliare care implicau doi cumpărători ruși, pe motiv că aprobarea acestor achiziții ar putea amenința securitatea națională, relatează Reuters. 

UPDATE Rusia a izolat unele regiuni ale țării de restul internetului mondial timp de o zi, izolându-le efectiv, în timp ce continuă să își dezvolte propriul „internet suveran”, scrie PC Mag, care citează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Mai multe drone au lovit noaptea trecută cazarma unui regiment de poliție din Groznîi, potrivit presei locale și a liderului republicii Cecenia, Ramzan Kadîrov. Atacul a deteriorat acoperișul clădirii, a spart ferestrele și a rănit ușor patru oameni care erau în gardă, a susținut Kadîrov. Acesta a anunțat ulterior că au fost uciși prizonierii de război ucraineni care au fost folosiți ca scuturi umane. Potrivit acestuia, o dronă a fost doborâtă deasupra cazărmii în jurul orei locale 1:00. Clădirea vizată poartă numele lui Akhmat Kadîrov, primul lider al Ceceniei susținut de ruși, și a mai fost lovită pe 4 decembrie, în timpul unui atac cu drone. Atacul cu drone de miercuri noaptea este al treilea asupra Ceceniei de la începutul războiului din Ucraina, scrie The Kyiv Independent, potrivit Spotmedia.

UPDATE Rusia sare iar în apărarea lui Călin Georgescu și condamnă anularea alegerilor prezidențiale. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, acuză autoritățile române că își bat joc de drepturile civile și că acționează la indicațiile unor „stăpâni externi”. Totodată, Zaharova neagă orice implicare a Rusiei în scrutinul din România și acuză Occidentul că, de fapt, ar face acest lucru, scrie Ziare.com.

UPDATE După începerea invaziei Moscovei din Ucraina acum peste 33 de luni, Occidentul a impus mai multe sancțiuni contra Kremlinului. Însă anumite state nu s-au aliniat la aceste măsuri. Dar acum o țară neutră din Europa, Austria se rupe de Rusia și îi dă o grea lovitură lui Putin. Compania energetică austriacă OMV a anunțat că a reziliat contractul cu firma Gazprom de livrare de gaze naturale din Rusia, după 18 ani, scrie Ziare.com.

UPDATE Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani, scrie Adevărul.

UPDATE Rușii sunt la doar șase kilometri de Pokrovsk, iar situația în acest sector al frontului rămâne critică, arată cel mai nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Conform analiștilor americani, forțele ucrainene se confruntă cu atacuri puternice și cu o superioritate semnificativă de efective și artilerie a trupelor ruse. În următoarele zile, rușii ar putea încerca să înconjoare forțele ucrainene pentru a pregăti o ofensivă asupra localității Șevcenkove. Lt. col. Nazar Voloșîn, purtătorul de cuvânt al Grupului Operațional Hortîția, a spus că două poziții defensive ucrainene au fost distruse, iar una a fost pierdută în urma luptelor îndelungate, dar se iau măsuri pentru restabilirea acestora. Comandantul batalionului a descris situația drept „critică”, rușii atacând de 30 de ori pe zi cu un avantaj numeric și de artilerie notabil. Comandamentul rus urmărește să cucerească orașul Pokrovsk indiferent de pierderi, notează ISW. Rusia a pierdut aproape 3.000 de oameni aici în ultimele două săptămâni, potrivit Spotmedia.

UPDATE Luptele din zona orașului de primă linie Pokrovsk din regiunea Donețk sunt „excepțional de dure”, impunând conducerii militare a Ucrainei să ia „decizii nestandardizate”, a declarat comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi. Anterior, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Nazar Voloșin, a confirmat că forțele ruse au distrus două poziții ucrainene în apropiere de Pokrovsk, relatează Kyiv Independent.

UPDATE Un bărbat a fost ucis dimineață, într-un atac cu dronă asupra orașului Herson. „Rușii au lansat dis de dimineață un atac cu drone asupra Hersonului. Un bărbat de 67 de ani a suferit răni mortale în urma unui alt atac cu drone în cartierul Dniprovskîi al orașului”, a scris pe Telegram șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin, citat de Ukrainska Pravda, notează Spotmedia.

UPDATE La începutul lunii noiembrie, serviciile secrete ucrainene au trimis 20 de operatori calificați de drone și aproximativ 150 de drone FPV în regiunea Idlib, pentru a sprijini grupul rebelilor conduși de Hayat Tahrir al-Sham, informează Washington Post.

UPDATE În timp ce președintele ales al SUA, Donald Trump, se pregătește să caute o soluție pentru cel mai sângeros război european din 1945, el va găsi în Rusia un adversar cu o reală putere de negociere. Trump trebuie să aibă în vedere patru elemente esențiale pentru obține maximul posibil la masa negocierilor cu Rusia, se arată într-o amplă analiză The Atlantic.

UPDATE Un pas pe care Biden l-a amânat mult timp din cauza temerilor că ar putea declanșa o creștere a costurilor energiei, mai ales în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din America. Dar acum, Statele Unite sunt gata să lovească un punct forte al Rusiei, ”flota din umbră” de petroliere, care transportă țiței în toată lumea, potrivit Ziare.com.

UPDATE Armata rusă a transmis miercuri că Ucraina a atacat cu șase rachete americane ATACMS un aerodrom militar în regiunea Taganrog din sudul Rusiei şi a promis că vor urma represalii, în timp ce un oficial american a sugerat că armata rusă ar putea lovi din nou Ucraina cu o rachetă balistică hipersonică Oreşnik, relatează agenţiile AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron va discuta cu premierul polonez Donald Tusk despre desfăşurarea unei forţe postbelice de menţinere a păcii în Ucraina atunci când cei doi se vor întâlni joi, la Varşovia, au declarat pentru POLITICO un diplomat al Uniunii Europene şi un oficial francez, informează News.ro.

UPDATE Rusia cumpără anual mii de puşti occidentale şi milioane de cartuşe de la companii din Uniunea Europeană şi Statele Unite, în ciuda pachetelor de sancţiuni impuse încă de la începutul invaziei în Ucraina, relatează The Insider. O investigaţie comună a The Insider, Investigace.cz, IrpiMedia şi Vlast.kz a arătat că, în ultimii trei ani, companii din UE, SUA şi Turcia au crescut exporturile de arme către ţări din Asia Centrală precum Armenia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Uzbekistan. Armele sunt probabil reexportate în Rusia prin intermediul acestor ţări, ceea ce permite eludarea sancţiunilor, scrie Mediafax.

UPDATE Membrii europeni ai NATO discută posibilitatea de a creşte ţinta alianţei pentru cheltuielile de apărare la 3% din PIB, o decizie ce ar putea fi adoptată la summitul anual din iunie. Această propunere vine, parţial, în contextul viitoarei reveniri a lui Donald Trump la preşedinţia SUA, informează Financial Times.

UPDATE Compania petrolieră de stat din Rusia, Rosneft, a încheiat un acord referitor la furnizarea unei cantităţi de aproape 500.000 de barili de ţiţei pe zi (bpd) către compania indiană de rafinare Reliance, acesta fiind cel mai mare contract energetic semnat vreodată între cele două ţări, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, scrie NewsWeek.

UPDATE Polonia doreşte ca forţele navale ale mai multor state membre NATO decât în prezent să participe la misiunea de poliție în Marea Baltică, inclusiv ţări din afara acestei regiuni, în contextul unei ameninţări potențiale din partea Rusiei, a declarat miercuri ministrul Apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, potrivit Reuters.

UPDATE Bilanţul atacului rus cu rachete care a vizat marţi oraşul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din sudul Ucrainei, a crescut la zece morţi după descoperirea cadavrului unei femei, a anunţat joi guvernatorul regional Ivan Fedorov, relatează AFP. O persoană se află încă sub dărâmături, a adăugat Fedorov, transmite Agerpres. Douăzeci şi două de persoane au fost rănite în timpul acestui bombardament care a distrus, printre altele, o clinică şi o clădire de birouri din centrul oraşului, a mai spus el.

UPDATE Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat o vizită oficială la Cartierul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. În cadrul vizitei, șefa statului a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte. Discuțiile s-au concentrat pe securitatea regională, amenințările hibride – inclusiv interferența în alegeri și corupția electorală – și pe necesitatea unor acțiuni comune pentru protejarea democrațiilor din regiune.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat pe prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, după conversaţia telefonică de o oră avută cu preşedintele rus Vladimir Putin, în timpul căreia cei doi au discutat despre războiul din Ucraina. „Sperăm că premierul Viktor Orban nu o să-l sune acum și pe Assad, la Moscova, să-i asculte și lui prelegerile de câteva ore”, a transmis, sarcastic, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, acuzându-l pe premierul maghiar de subminarea "unităţii" europene în faţa invaziei rusești.

UPDATE  Ucraina a transmis miercuri că nu s-a „discutat” cu Viktor Orban despre o posibilă încetare a focului de Crăciun, precum şi despre un schimb important de prizonieri. Astfel, Zelenski respinge categoric afirmaţiile premierului maghiar, conform cărora preşedintele ucrainean „a respins” această idee, scrie Gândul.

UPDATE Viktor Orban a anunțat, după ce a discutat la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, că Kievul a respins o ofertă de încetare a focului „de Crăciun” şi un schimb de prizonieri, a scris premierul Ungariei, pe rețeaua X. Ucraina a negat că a refuzat un armistițiu de sărbători.

UPDATE Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a vizitat frontul Pokrovsk și a examinat situația de luptă înainte de a da noi ordine pentru a îmbunătăți linia de apărare și a distruge mai eficient forțele ruse, potrivit Ukrainska Pravda și The Kyiv Independent, potrivit HotNews.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că o invitație de aderare a ţării sale la NATO ar trebui să fie formulată pentru toată Ucraina, dar normele Alianţei s-ar putea aplica inițial doar teritoriului controlat de guvernul de la Kiev, urmând să fie extinse apoi la alte zone ale teritoriului ucrainean, dacă în final acestea vor fi recuperate de la Rusia, potrivit Digi24.

UPDATE Moscova consideră că decizia SUA de a acorda Ucrainei un împrumut de 20 de miliarde de dolari folosind veniturile din activele rusești înghețate este un jaf. Ministerul rus de Externe a transmis că Rusia are capacitatea de a riposta prin confiscarea bunurilor occidentale aflate sub jurisdicția sa, informează agenția rusă de presă Interfax.

UPDATE Șase ofițeri din armata rusă au pus la punct o schemă criminală pe scară largă pentru a falsifica rănile unor soldați, a anunțat președintele Comisiei de anchetă, Alexander Bastrikin. Este vorba despre simularea unor răni pe 45 de militari, prejudiciul fiind estimat la peste 240 de milioane de ruble (2.160.000 de euro), relatează Novaya Gazeta. „Un medic militar, acționând împreună cu doi oficiali de rang superior, a efectuat operații chirurgicale de implantare a fragmentelor de muniție. Apoi au fost introduse informații fictive în documente, pe baza cărora s-au făcut plăți”, a transmis Alexander Bastrikin.

UPDATE Strâmtorate de sancțiunile occidentale și de ratele dobânzilor extrem de mari, întreprinderile din Rusia se tem de faliment, în timp ce Vladimir Putin își continuă războiul în Ucraina, relatează Washington Post.

UPDATE „Departamentul american al Trezoreriei a anunțat pe 10 decembrie alocarea unui alt împrumut regimului de la Kiev pentru a sprijini clica falimentară Zelenski. Aceasta ar trebui să primească 20 de miliarde de dolari de la americani sub garanții de venituri din gestionarea activelor suverane înghețate și, de fapt, furate de țările G7 din Rusia. Este un jaf ordinar”, a notat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că o invitație de aderare a ţării sale la NATO ar trebui să fie formulată pentru toată Ucraina, dar normele Alianţei s-ar putea aplica iniţial doar teritoriului controlat de guvernul de la Kiev, urmând să fie extinse apoi la alte zone ale teritoriului ucrainean, dacă în final acestea vor fi recuperate de la Rusia, scrie Digi24.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1022: Alertă cu Oreșnik, record pe front și atac în Rusia! Orban: „Sunt cele mai periculoase săptămâni”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1021: Alertă la Tiraspol, bilanț macabru și optimismul Rusiei. Zelenski dezvăluie de cine se teme Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Peste 100 de Moși Crăciun în aceeași casă: Un colecționar din Chișinău a adunat obiecte vechi timp de 30 de ani
/VIDEO/ Peste 100 de Moși Crăciun în aceeași casă: Un colecționar din Chișinău a adunat obiecte vechi timp de 30 de ani
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Cum mâncăm de sărbători? Mesele copiase pot provoca probleme de sănătate
/VIDEO/ Cum mâncăm de sărbători? Mesele copiase pot provoca probleme de sănătate

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și Bitcoinul salvator. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

26 decembrie 2024, ora 13:24

Ipoteză șoc în cazul tragediei din Kazahstan. Avionul cu 67 de oameni la bord ar fi fost confundat cu o dronă ucraineană și ar fi fost doborât de apărarea antiaeriană din Rusia. Între timp, atacurile masive ale Moscovei au continuat și după Crăciun, după ce armata lui Vladimir Putin a bombardat Ucraina în ajunul și în timpul marii sărbători creștine. SUA vor continua să trimită arme în Ucraina după atacul rusesc de Crăciun împotriva acesteia, a spus Joe Biden, potrivit Rador.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene ce vizau uciderea de ofițeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova. Totodată, Rusia foloseşte bitcoin în comerțul exterior, pentru a contracara sancţiunile occidentale, potrivit ministrului de finanţe.

UPDATE Regiunea transnistreană va rămâne fără gaze începând cu data de 1 ianuarie, după ce Gazprom a anunțat că va sista furnizarea acestora, invocând o datorie pe care autoritățile de la Chișinău nu o recunosc. Într-un interviu pentru HotNews, vicepremierul Oleg Serebrian spune că Tiraspolul nu va reuși să gestioneze situația decât maxim 2-3 săptămâni și va fi nevoie de o intervenție umanitară din exterior. Oficialul a mai explicat că Gazprom are soluția tehnica de a continua livrările de gaze în regiunea transnistreană chiar și fără tranzitul prin Ucraina care va fi stopat în dimineața zilei de 1 ianuarie 2025. 

UPDATE Războaie în desfăşurare, răsturnarea dramatică de la putere a unor lideri autoritari precum Bashar al-Assad, căderi de guverne, alegeri cu final neaşteptat, noi dezastre aduse de schimbările climatice în cel mai cald an de când se fac măsurători meteorologice - în întreaga lume, anul 2024 nu a încetat să aducă evenimente de mare impact, schimbări, emoţii şi îngrijorări pentru viitor, notează News.ro.

UPDATE Rusia dorește un acord obligatoriu din punct de vedere juridic pentru o pace durabilă care să asigure securitatea Rusiei și a vecinilor săi. Moscova nu vede rostul unei încetări a focului pentru a îngheța războiul din Ucraina, a declarat joi ministrul de Externe Serghei Lavrov, notează Money. “Un armistițiu este o cale spre nicăieri”, a declarat Lavrov, adăugând că Moscova suspectează că un armistițiu atât de slab ar fi pur și simplu folosit de Occident pentru a reînarma Ucraina. El a adăugat că Moscova dorește ca documentele juridice să fie redactate astfel încât să asigure “imposibilitatea încălcării acestor acorduri”.

UPDATE Biroul Procurorului General al Rusiei a adăugat Comisia Helsinki din SUA pe lista aşa-numitelor organizaţii indezirabile, relatează Radio Svoboda, potrivit Ukrinform. După cum se menţionează în decizia Parchetului General, activităţile comisiei „vizează destabilizarea situaţiei socio-politice din Rusia, membrii organizaţiei diseminând masiv materiale care discreditează politicile externe şi interne ale conducerii ţării, activitatea organelor de aplicare a legii şi a sistemului judiciar”, scrie Mediafax.

UPDATE Astăzi în Azerbaidjan a fost declarată zi de doliu în urma catastrofei aviatice în care au murit cel puțin 38 de persoane. Între timp, au apărut noi detalii despre incident. Una dintre versiunile examinate la moment este că avionul ar fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor, care l-ar fi confundat cu o dronă ucraineană. Autoritățile din Kazahstan, Azerbaidjan și Rusia au declarat că investighează accidentul.

UPDATE Avionul Azerbaijan Airlines, cu 67 de oameni la bord, care s-a prăbușit în ziua de Crăciun în Kazahstan, ar fi putut fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor. Scenariul este invocat și de presa rusă și de cea ucraineană, scrie Digi 24.

UPDATE Starea de urgență federală va fi decretată după incidentul soldat cu scufundarea a două petroliere în Strâmtoarea Kerci, a anunțat preşedintele R.Crimeea, Serghei Aksenov. Starea de urgență federală va fi declarată din cauza scurgerii de păcură, după ce cisternele s-au scufundat în apele dn zona Strâmtorii Kerci, a declarat, joi, preşedintele desemnat de ruşi în Crimeea, Serghei Aksenov, la postul de televiziune Crimea 24, scrie Rador.

UPDATE Regiunea Belgorod din Rusia a fost atacată de drone în cursul nopţii de miercuri spre joi. Au fost raportate pene de curent în mai multe localităţi, potrivit canalelor ruseşti Telegram, citate de RBC-Ucraina. Atacul a fost confirmat de guvernatorul regiunii, Vyacheslav Gladkov. Acesta a declarat că dronele au vizat districtul Grayvoronsky. Potrivit lui Gladkov, dispozitivele explozive lansate de drone au avariat o linie electrică. Ca urmare, mai multe localităţi au rămas fără curent electric, scrie Mediafax.

UPDATE Scufundarea navei cargou ruseşti Ursa Major în Marea Mediterană a fost cauzată de un "atac terorist", a declarat miercuri, 25 decembrie, compania care deţine nava, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Ucraina a primit 150 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a finanţa mese şcolare gratuite pentru elevii din ciclul primar şi pentru a reconstrui infrastructura, a anunţat premierul ucrainean Denîs Şmîhal, potrivit Ukrinform. „Fondurile vor fi alocate pentru furnizarea de mese gratuite pentru copiii din clasele 1-4, refacerea infrastructurii şi asigurarea producţiei neîntrerupte de bunuri agricole”, a declarat Şmîhal, potrivit Mediafax.

UPDATE Concernul Kalașnikov din Rusia a arătat primele imagini ale utilizării noii drone kamikaze Kub-10E, care a fost anunțată pentru prima dată de directorul general al companiei, Alan Lușnikov, într-un interviu pentru TASS.

UPDATE Guvernul regiunii Voronej, sud-estul Rusiei, a aprobat „Programul de creștere a ratei fertilității”, conform căruia, din ianuarie, fiecare familie în care soții au sub 35 de ani va primi o plată unică de 300.000 de ruble, circa 2.900 de euro, pentru nașterea unui al treilea copil (sau mai mult), relatează portalul independent Holod Media. Regiunea are circa 2,3 milioane de locuitori, notează Libertatea.

UPDATE Comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei, Andrus Merilo, a declarat într-un interviu că Federația Rusă, în calitate de agresor, și-a atins deja obiectivul, transmiţând lumii un semnal despre „normalitatea” ocupării teritoriului altui stat. Potrivit lui Merilo, prin ocuparea teritoriului unei țări vecine, Rusia a transmis lumii un semnal clar că acest lucru este „normal”, relatează agenția RBC-Ukraine, preluată de Rador.

UPDATE Regimul lui Vladimir Putin diluează granițele între nostalgie imperială și tendințele fasciste, iar întrebarea care se pune acum este dacă Rusia sub conducerea acestuia poate fi considerată un regim fascist. Folosirea termenului „fascism” pentru a descrie Rusia lui Putin capătă o semnificație deosebită, întrucât acest termen își îndeplinește rolul de analogie istorică, dar și de etichetă cu greutate, reflectând nu doar politica internă a Kremlinului, ci și agresiunile din Ucraina și ocuparea teritoriilor acestuia, scrie, în Kyiv Independent, Andreas Umland analist la Centrul de Studii Est-Europene din Stockholm al Institutului Suedez de Afaceri Internaționale, scrie Ziare.com.

UPDATE Un sondaj arată că disponibilitatea de a sprijini Ucraina „până la victorie” a scăzut brusc în Europa de Vest, în timp ce apropiata revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ridică semne de întrebare cu privire la viitorul asistenței militare americane pentru Kiev, scrie Adevărul.

UPDATE Imaginile din satelit arată că Coreea de Nord furnizează tot mai multe muniții Rusiei și își extinde producția de arme pentru a sprijini Federația Rusă. Potrivit lui Andrii Kovalenko, șeful Centrului pentru Contracararea Dezinformării (CCD) și ofițer al Forțelor de Apărare ale Ucrainei, 60% din proiectilele de artilerie și mortiere folosite în prezent de Rusia în Ucraina provin de la Phenian.

UPDATE Militarii Brigăzii de Rachete Antiaeriene Herson au distrus una dintre rachetele rusești de croazieră lansate către Ucraina în prima zi de Crăciun. Totodată, comandamentul a informat că în cursul nopții și al dimineții, luptătorii brigăzii au doborât un total de 11 ținte inamice, notează NewsWeek.

UPDATE Un sondaj de opinie în Ucraina arată o schimbare importantă în privința aderării la NATO. 36% dintre respondenți nu sunt pregătiți să susțină aderarea la NATO dacă o parte din teritoriul Ucrainei este ocupată, ceea ce este cu 16 puncte procentuale mai puțin decât în ​​iunie 2023, scrie Hotnews.

UPDATE Keith Kellogg, generalul american desemnat de Donald Trump ca reprezentant special pentru conflictul dintre Ucraina și Rusia, a condamnat atacul masiv cu rachete și drone din ziua de Crăciun și a spus că Statele Unite sunt „mai hotărâte ca niciodată să aducă pacea în regiune”. „Crăciunul ar trebui să fie un timp de pace, dar Ucraina a fost atacată cu brutalitate în ziua de Crăciun”, a scris Kellogg miercuri pe platforma socială X, citat de The Hill. „Lansarea unor atacuri la scară largă cu rachete și drone în ziua nașterii Domnului este greșită. Lumea urmărește îndeaproape acțiunile de ambele părți. SUA sunt mai hotărâte ca niciodată să aducă pacea în regiune”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a denunțat miercuri "mașina de război sângeroasă şi brutală a lui Putin", după atacul masiv cu rachete şi drone explozive ruseşti asupra sistemului energetic ucrainean, care s-a soldat cu un mort, în ziua de Crăciun, relatează AFP.

UPDATE Un cablu electric submarin care leagă Finlanda de Estonia s-a defectat miercuri, a declarat prim-ministrul Finlandei, acesta fiind cel mai recent incident dintr-o serie care implică cabluri şi conducte de energie în Marea Baltică, transmite News.ro. Arto Pahkin, şeful operaţiunilor rețelei finlandeze de electricitate, a declarat pentru postul public de televiziune Yle că nu se poate exclude sabotajul. Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a declarat că întreruperea nu a afectat aprovizionarea cu energie electrică a ţării.

UPDATE Bombardarea masivă a Ucrainei de către Rusia în ziua de Crăciun demonstrează că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu este interesat de pace – consideră ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp. Acesta a scris pe X că, alegând să atace inclusiv în ziua de Crăciun, Putin a arătat că vrea să distrugă Ucraina. Caspar Veldkamp a asigurat că, în 2025, Ţările de Jos vor continua să rămână angajate în oprirea agresiunii crude a Rusiei, potrivit Rador.

UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 25 spre 26 decembrie, trupele ruse au lansat 31 de drone de diferite tipuri. Apărarea aeriană ucraineană a reuşit să doboare majoritatea dronelor folosite de ruşi pentru a ataca teritoriul Ucrainei. Atacul aerian a fost respins de forțe de rachete antiaeriene, sisteme de război electronic şi grupuri mobile de foc ale Forțelor Aeriene și Forțelor de Apărare ucrainene. Până la ora 08:30, a fost confirmată doborârea a 20 de drone, în regiunile Harkiv, Kiev, Cernihiv și Dnipropetrovsk. În plus, 11 drone inamice au dispărut de pe radare, ca urmare a activității desfăşurate de echipamentele de război electronic, scrie Rador.

UPDATE Cei trei ucraineni, care au trecut marți seară granița în România prin Munții Maramureșului în condiții meteo extreme și care au cerut ajutorul autorităților după ce s-au rătăcit, au fost găsiți și recuperați. Unul dintre ei este accidentat. Potrivit salvamontiștilor, ucrainienii nu au respectat inițial indicațiile salvatorilor și operațiunea a durat peste 12 ore, scrie Rador.

UPDATE Avionul cu 67 de oameni la bord, care s-a prăbușit în Kazahstan, ar fi putut fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor. Acestea ar fi confundat aeronava cu o dronă ucraineană. Scenariul este invocat și de presa rusă și de cea ucraineană. Imaginile cu partea din spate avionului plină de găuri par să întărească această ipoteză. Cel mai recent bilanț arată că 38 de persoane au murit în urma accidentului aviatic. Se pare că avionul a încercat de trei ori să aterizeze la Groznîi, însă ceața și luptele din regiune au împiedicat acest lucru. În acea zonă, sistemele antiaeriene cecene Panțîr răspundeau unui atac cu drone al ucrainenilor.

UPDATE Imagini cu momentul în care supraviețuitorii avionului prăbușit în Kazahstan sunt scoși dintre rămășițe au fost publicate pe platformele sociale. Peste 20 de oameni au scăpat cu viață, iar alți mai bine de 30 au murit, după ce o aeronavă a Azerbaijan Airlines s-a prăbușit miercuri, 26 decembrie, în orașul Aktau, relatează Daily Mail.

UPDATE Avionul companiei Azerbaidjan Airlines care s-a prăbuşit miercuri, în ziua de Crăciun, în drum spre Rusia ar fi putut fi doborât de o rachetă sol-aer rusească, potrivit unor rapoarte ale unor instituții media ruse independente, citate de Kyiv Independent.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofițeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente, informează Reuters, conform Agerpres. Documente împachetate în plicuri speciale, care conțineau explozibil, a fost unul dintre planurile de dată recentă ale Ucrainei, susțin rușii, care au arestat un număr de suspecți la Moscova, unii dintre ei fiind cetățeni ruși.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, trupele de invazie ale Rusiei au bombardat 27 de localităţi din această regiune sudică. Într-un comunicat remis joi dimineaţă, oficialul precizează că două persoane au fost rănite în timpul atacurilor ruseşti. Armata rusă a atacat infrastructura socială și cartiere rezidențiale, potrivit Rador.

UPDATE Croații renunțaseră în 2008 la serviciul militar obligatoriu, însă războiul declanșat de ruși în Ucraina i-a speriat. Astfel că au revenit asupra decizie. „Ministerul Apărării a pregătit propuneri legislative care reglementează formarea militară de bază, precum şi alte aspecte legate de punerea în aplicare a serviciului militar obligatoriu", a precizat ministerul într-un comunicat citat de Agerpres.

UPDATE Companiile din Rusia au început să utilizeze bitcoin şi alte monede digitale în plăţi internaţionale, în urma modificărilor legislative care au permis o astfel de utilizare pentru a contracara sancţiunile occidentale. În acest an, Rusia a permis utilizarea criptomonedelor în comerţul exterior şi a luat măsuri pentru a legaliza „mineritul” de criptomonede, inclusiv bitcoin. Rusia este unul dintre liderii mondiali în minerit de bitcoin.

UPDATE Oamenii de știință ruși au criticat eforturile de curățare a petrolului care a ajuns pe țărmurile Mării Negre din cauza a două tancuri petroliere rusești, susținând că acestea nu dispun de echipamente suficiente. Pe 15 decembrie, două tancuri petroliere rusești, Volgoneft-212 și Volgoneft-239, au fost lovite de o furtună în strâmtoarea Kerci, unul dintre ele scufundându-se, iar celălalt fiind adus la mal, scrie The Guardian.

UPDATE Președintele Vladimir Putin (72 de ani) s-a lăudat cu racheta revoluționară Oreșnik, însă, după cum arată analiza fragmentelor și a rămășițelor, nu este o rachetă nouă, relatează portalul militar ucrainean Defense Express și ziarul Blesk din Cehia. În plus, data fabricării unor piese corespunde cu momentul la care ar fi trebuit respectat Tratatul privind eliminarea rachetelor, scrie Libertatea. Vladimir Putin a susținut ca producerea rachetei Oreșnik a început anul trecut.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1035: Alertă la Kiev, problemă la Cuciurgan și drone-momeală. Prognoză: Când și cum se va sfârși războiul
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.