Președintele Volodimir Zelenski a anunţat că SUA au decis să crească volumul ajutorului militar acordat Ucrainei. Într-un mesaj transmis joi seară, liderul de la Kiev a menționat că a primit rapoarte despre situaţia de pe front şi aprovizionarea trupelor atât din partea comandantului-șef al armatei, Oleksandr Sîrski, cât şi a ministrului apărării, Rustem Umierov, scrie Rador.
Primele indicii sugerează că un sistem rusesc anti-aerian ar fi putut doborî avionul de pasageri care s-a prăbuşit în Kazahstan, a declarat un oficial american pentru CNN, în timp ce autorităţile au recuperat o a doua cutie neagră despre care speră că va face lumină privind cauza dezastrului în care au murit zeci de persoane, notează news.ro. Între timp, Vladimir Putin respinge explicit o propunere înaintată de echipa lui Donald Trump pentru oprirea ostilităților în schimbul amânării cu 10 ani a intrării Ucrainei în NATO. Mai mult, rușii consideră acum că nici nu pot negocia nimic cu Zelenski, promovând falsul că acesta nu ar mai fi președintele legitim al Ucrainei, scrie Biziday.
UPDATE Ucraina a finalizat pregătirile pentru cel de-al doilea summit de pace, potrivit Ministerului de Externe. Deşi iniţial s-a dorit organizarea summitului până la sfârşitul anului 2024, purtătorul de cuvânt Heorhii Tykhyi a subliniat că prioritatea este obţinerea unor rezultate semnificative, nu organizarea „unui eveniment de dragul evenimentului”, scrie Mediafax.
UPDATE Rusia a lansat un nou videoclip de propagandă înfricoșător în care sistemele de apărare ale Moscovei distrug un Moș Crăciun „vestic” și renii acestuia, într-o scenă halucinantă care ar putea fi văzută ca o ironie macabră, mai ales pe fondul informațiilor că antiaeriana rusă ar fi lovit un avion din Azerbaidjan deasupra orașului Groznîii și au murit 38 de oameni, scrie Ziare.com.
UPDATE Vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, este convins că Rusia şi Statele Unite cu certitudine nu vor deveni prieteni în următorul secol, iar lupta dintre ele este costisitoare din toate punctele de vedere. El și-a exprimat aceste opinii într-o postare pe canalul său de Telegram.
UPDATE Potrivit CNN, Rusia a intensificat semnificativ producţia de drone Shahed şi ţinte false la o fabrică din Tatarstan, scrie The Kyiv Independent. În 2023, fabrica a produs 2.738 de drone Shahed-136, iar producţia a crescut la 5.760 de unităţi în primele nouă luni ale anului 2024.
UPDATE Ucraina, un producător şi exportator global de cereale şi seminţe oleaginoase, a trimis primul său lot de ajutoare alimentare în Siria, a declarat vineri preşedintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters.
UPDATE Conducerea militară a Ucrainei intenţionează să extindă instruirea militară de bază la două luni pentru a spori pregătirea şi siguranţa soldaţilor, a anunţat vineri comandantul suprem Oleksandr Sîrskîi. Iniţiativa urmează consultărilor cu Statul Major General, comandanţii de ramură şi liderii unităţilor de luptă individuale, scrie Mediafax.
UPDATE La Moscova, membrii celulei Stat Islamic din Afganistan Vilayat Khorasan, suspectați că ar pregăti un atentat ce viza una dintre secţiile de poliție din regiunea Moscova, au fost uciși în timp ce se încerca arestarea lor, a anunţat FSB, citat de Interfax. Potrivit FSB, cei uciși erau din Asia Centrală, scrie Rador.
UPDATE Rusia se confruntă cu o lipsă acută de soldați pe front, astfel că a decis să trimită la război deținute, în schimbul eliberării acestora din executarea pedepselor în închisori. Unele dintre ele sunt închise pentru crimă, scrie Adevărul.
UPDATE Administrația prezidențială a Azerbaidjanului a transmis că familiile celor decedați după prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines nu au nevoie de asistență din partea autorităților cecene, a declarat o sursă din cadrul administrației prezidențiale pentru Day.Az, citat de publicația independentă rusă Meduza. „Azerbaidjanul nu are nevoie de nicio asistență. Nici statul și nici cetățenii nu vor accepta o astfel de asistență. Noi oferim și vom oferi cetățenilor noștri asistența necesară. Azerbaidjanul cere recunoașterea faptei, scuze și plata unor despăgubiri corespunzătoare”, a răspuns o sursă din cadrul administrației prezidențiale azere pentru Day.az. La rândul său, RIA Novosti, citând serviciul de presă al procuraturii azere, a relatat că angajații Procuraturii Generale din Azerbaidjan se află la Groznîi, unde efectuează o anchetă împreună cu colegii lor ruși cu privire la accidentul aviatic din Aktau, Kazahstan, scrie HotNews.
UPDATE Dmitri Medvedev a devenit o voce familiară de la invazia Rusiei în Ucraina, făcând frecvent comentarii incendiare despre Occident. Fostul președinte al Rusiei și un aliat apropiat al lui Vladimir Putin i-a încurajat acum pe migranți să „comită atrocități” într-o răbufnire nebunească, în timp ce a cerut țării sale să „pedepsească Europa”, scrie Express.
UPDATE Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administraţie a lui Donald Trump că Moscova ia în considerare o gamă largă de măsuri posibile privind testele nucleare, din cauza poziţiei radicale a lui Trump în această privinţă, scrie Mediafax.
UPDATE Un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) arată că trupele ruse au ocupat, probabil, orașul ucrainean Kurahove, din regiunea estică Donețk. Cu toate acestea, ISW notează că ar putea fi dificil pentru armata rusă să avanseze mai la vest de acest oraş.
UPDATE Racheta experimentală „Oreșnik” a lui Vladimir Putin, lansată împotriva Ucrainei luna trecută, a fost fabricată de companii ruseşti care încă se bazează pe echipamente avansate de producţie occidentale, scrie FT. Două institute ruseşti de top din domeniul ingineriei de apărare, desemnate de serviciile secrete ucrainene drept creatoarele rachetei Oreșnik, au publicat anunţuri de angajare pentru angajaţi familiarizaţi cu sistemele de prelucrare a metalelor fabricate de companii germane şi japoneze.
UPDATE Serghei Sobianin, 66 de ani, primarul Moscovei, a declarat, într-o ședință a Dumei capitalei ruse, că un centru medical din oraș va fi transformat într-un spital militar, „cel mai mare al nostru”. El a afirmat că „600.000 de răniți în operațiunile speciale trebuie tratați”. Presa de stat și bloggerii pro-Kremlin susțin traducerea este „de la 600 la 1.000 de răniți”, relatează Blick și Bild.
UPDATE Forțele ruse de ocupație folosesc Mariupol ca centru militar și logistic și construiesc un drum ocolitor pentru a ascunde mișcarea echipamentelor de locuitorii din zonă, a declarat Dmitro Zabavin, membru în Consiliul Municipal Mariupol, cel ucrainean aflat în exil, într-o declarația la postul Espresso TV.
UPDATE Un studiu efectuat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev arată că aproape jumătate dintre ucraineni consideră că alegerea lui Donald Trump în funcţia de președinte al SUA va apropia instaurarea păcii în Ucraina. Cu toate acestea, doar 23% dintre respondenți cred în corectitudinea unui acord de pace cu Rusia. Potrivit sondajului, 45% dintre ucraineni sunt de părere că victoria lui Trump va accelera instaurarea păcii. Dintre aceștia, 15% consideră că pacea este mult mai aproape, în timp ce restul de 30% cred că pacea este doar puțin mai aproape. Cei care consideră că pacea devine din ce în ce mai îndepărtată constituite 14% din respondenţi. 5% spun că pacea este foarte departe, iar 9% cred că momentul instaurării păcii este la o oarecare distanţă. Restul de 40% fie cred că nimic nu se va schimba sau nu se pot decide asupra unei opinii în acest sens, scrie Rador.
UPDATE Un avion F-16 ucrainean ar fi fost doborât în regiunea Zaporojie în timp ce se pregătea să lanseze o lovitură cu rachete, a informat agenția rusă de presă, Tass, citată de EurAsian Times. Informația nu a fost confirmată de autoritățile ucrainene. „Aeronava F-16 era în măsură să lanseze o lovitură cu rachete în regiune și a fost doborât”. Acest lucru a fost raportat TASS de Vladimir Rogov, președintele Comisiei pentru suveranitate, proiecte patriotice și sprijin pentru veterani a Camerei Publice a Federației Ruse, potrivit Ziare.com.
UPDATE Situația cu privire la reținerea de către partea finlandeză a navei, care, potrivit presei, transporta petrol rusesc, este o problemă ce nu ţine de competenţa Kremlinului, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, notează Interfax.
UPDATE NATO îşi va ”consolida prezenţa militară” la Marea Baltică, anunţă vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Mark Rutte, iar Estonia a lansat misiuni de patrulare pe mare pentru a-şi apăra conexiunea electrică cu Finlanda, la două zile după ce cablul EstLink 2 care a leagă cele două ţări a fost rupt probabil de către un petrolier care venea dintr-un port rusesc, a anunţat ministerul eston al Apărării, relatează AFP, transmite News.ro.
UPDATE Un zbor al Azerbaijan Airlines către orașul Mineralnie Vody din sudul Rusiei s-a întors vineri la Baku după ce a fost anunțat că o parte a spațiului aerian din sudul Rusiei a fost închisă, a raportat agenția rusă de stat TASS, citată de Reuters. De asemenea, Azerbaidjan Airlines a anunțat vineri că suspendă zborurile către șapte orașe rusești, potrivit presei ruse.
UPDATE O companie navală norvegiană a respins, vineri, acuzațiile lui Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, că o navă a sa ar fi refuzat să ia la bord marinari dintr-un cargobot care s-a scufundat în Marea Mediterană, informează Reuters. Anterior, fostul președinte rus Medvedev a afirmat că nava sub pavilion norvegian Oslo Carrier 3 nu a venit în ajutorul marinarilor de pe nava Ursa Major, care desfășoară misiuni pentru o instituție din subordinea Ministerul rus al Apărării.
UPDATE Kremlinul a fost informat în legătură cu declarațiile făcute de un deputat de la Baku, din Azerbaidjan, potrivit cărora Rusia ar trebui să-și ceară scuze pentru că sistemele de apărare antiaeriană ruseşti au doborât un avion azer, dar, cu toate acestea refuză în continuare să comenteze această situație, până la finalizarea anchetei, care va stabili cauzele dezastrului, notează Rador.
UPDATE Un pasager al avionului Azerbaijan Airlines care s-a prăbușit în Kazahstan a declarat pentru Reuters că s-a auzit cel puțin o bubuitură puternică în timp ce avionul se apropia de Groznîi. „Am crezut că avionul se va face bucăți”, a declarat pentru Reuters din spital, Subhonkul Rakhimov, unul dintre pasageri, adăugând că a început să spună rugăciuni și să se pregătească să moară. După bubuitura puternică, avionul s-a comportat ciudat, ca și cum ar fi fost beat, a spus el, scrie Hotnews.
UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a transmis un mesaj de Anul Nou liderului nord-coreean Kim Jong-un. Dictatorul rus și-a exprimat speranța că cele două națiuni vor continua să colaboreze și în anul 2025, conform presei de stat din Coreea de Nord, relatează agenția de presă din Coreea de Sud Yonhap, scrie Libertatea.
UPDATE Un militar nord-coreean luat prizonier de către forţele ucrainene, după ce a fost desfăşurat să lupte alături de ruşi, a murit din cauza rănilor, anunţă vineri, 27 decembrie, spionajul sud-coreean, relatează AFP.
UPDATE Chișinăul transmite condoleanțe familiilor cetățenilor decedați în urma prăbușirii avionului în Kazahstan, dorind „recuperare rapidă și completă celor care au fost răniți în acest tragic accident”.
UPDATE Autoritatea rusă de supraveghere a aviației a declarat vineri că avionul Azerbaijan Airlines care s-a prăbuşit miercuri în Kazahstan a decis să îşi schimbe traseul inițial, care avea ca destinaţie Cecenia. Decizia ar fi fost luată pe fondul ceţii dense şi a unei alerte locale privind dronele ucrainene, mai spun rușii, relatează Reuters şi AFP.
UPDATE Rusia este responsabilă pentru prăbușirea avionului în Kazahstan, lângă Aktau, și încearcă să-și ascundă vinovăția, relatează ziarul german Bild. Joi, Euronews și Reuters au citat propriile surse și au scris că aeronava a fost lovită de o rachetă Panțîr lansată de sistemul de apărare aeriană din Rusia, scrie Libertatea.
UPDATE Cele peste 1.035 de zile ale războiului Rusiei din Ucraina au produs o adevărată undă de șoc pe continent. Teroarea lui Putin se răspândește într-un oraș NATO de la ”capătul lumii libere”, acolo unde 96% dintre oameni vorbesc rusa. Narva din Estonia privește cu teamă spre Rusia, peste granița înghețată, scrie Ziare.com.
UPDATE Premierul slovac Robert Fico "a spus că, dacă vor exista negocieri, vor fi bucuroși ca ţara sa să fie o platformă" pentru acestea, a declarat Putin într-o conferinţă de presă, o soluție pe care o consideră "acceptabilă". „Nu suntem împotrivă", a spus el, lăudând "poziția neutră" a Slovaciei. Robert Fico, unul dintre puținii lideri europeni care a rămas apropiat de Kremlin, s-a întâlnit cu preşedintele rus la Moscova pe 22 decembrie, scrie Libertatea.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia este deschisă unei propuneri slovace de a găzdui discuții de pace cu Ucraina pentru a pune capăt unui conflict despre care a spus că Rusia este hotărâtă să îl ducă la bun sfârșit, scrie Money.
UPDATE Informațiile potrivit cărora Ucraina ar fi capturat un soldat nord-coreean rănit au fost confirmate de agenția de spionaj din Coreea de Sud, potrivit The Guardian. Astfel, este primul soldat trimis de Phenian care a fost capturat, notează Adevărul.
UPDATE Rusia are la dispoziție între 20 și 25 de milioane de bărbați, cu vârsta până în 55 de ani, care au făcut serviciul militar obligatoriu, și care pot fi trimiși pe front, spune directorul unei organizații pentru drepturile omului din Rusia într-un interviu pentru HotNews. Serghei Krivenko estimează că numărul morților în rândul armatei ruse din Ucraina ar fi 100-120 mii oameni, la care se adaugă numărul celor răniți, care e de aproximativ 4 ori mai mare, scrie HotNews.
UPDATE Agenţii ucraineni de aplicare a legii au acuzat un comandant de pluton din cadrul Brigăzii 211 Pontoon Bridge din Ucraina de abuz de autoritate, acuzându-l că şi-a bătut şi umilit subordonații, a informat Parchetul General joi, potrivit Kyiv Independent. Deşi autorităţile nu au dat numele acuzatului, presa ucraineană a raportat că persoana în cauză este Vladyslav Pastukh. Potrivit oficialilor, acuzatul ar fi bătut cel puţin trei soldaţi în timp ce servea de-a lungul liniei frontului între februarie şi mai 2024, scrie Mediafax.
UPDATE Președintele Vladimir Putin, 72 de ani, și-a declarat credința în Dumnezeu ca răspuns la o întrebare despre sfârșitul așa-zisei „operațiunii militare speciale” din Districtul Militar de Nord, relatează publicația rusească Life. Liderul de la Kremlin a amenințat din noul cu rachetele Oreșnik. Federația Rusă poate reutiliza sistemul de rachete hipersonice Oreșnik, „dar va folosi această capacitate când va fi necesar”.
UPDATE Declarația lui Putin din 26 decembrie, comentează analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), face parte dintr-o serie de comentarii recente prin care președintele rus pare a refuza să ia în considerare orice formă de compromis față de pretențiile sale maximale de la sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022, înainte de debutul invaziei. Aceste cereri includ forțarea Ucrainei să devină un stat permanent neutru care nu se va alătura niciodată NATO, impunerea unor limitări severe asupra dimensiunii armatei ucrainene și înlăturarea guvernului ucrainean, scrie Biziday.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a declarat joi, 26 decembrie, că omologul său american Joe Biden i-a propus în 2021 "să amâne aderarea Ucrainei la NATO cu 10-15 ani", Kievul cerând de mult timp să fie integrat în Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP. ”În 2021, actualul preşedinte (american Joe) Biden mi-a propus exact asta: amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani”, pentru că nu era încă pregătită”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă televizată liderul de la Kremlin. ”I-am răspuns în mod rezonabil «da, nu este pregătită în prezent. Însă o veți pregăti şi o veți accepta»”, a adăugat Vladimir Putin. Or, pentru Rusia, ”care e diferența azi, mâine ori în zece ani?”, a apreciat el.
UPDATE Autoritățile comuniste din orașul Irkuțk au sărbătorit 146 de ani de la nașterea dictatorului sovietic Iosif Stalin. Cu această ocazie, copiii de grădiniță și școlari din clasele primare au fost puși să citească poezii despre Stalin și i-au prezentat portretele, relatează portalul Realitatea Siberiei.
UPDATE Politicieni în scutece, imigranți care mănâncă animale de companie, ciocolată cu greieri, microbiști români pro-Putin: toate acestea NU s-au întâmplat, ci sunt minciuni care au ținut ocupată opinia publică în anul 2024, scrie Deutsche Welle, conform Rador.
UPDATE Primele indicii sugerează că un sistem antiaerian rusesc a doborât avionul de pasageri care s-a prăbușit în Kazahstan, a declarat un oficial american pentru CNN, în timp ce autoritățile au recuperat o a doua cutie neagră care speră că va face lumină asupra cauzei dezastrului care a ucis zeci de oameni.
UPDATE Departamentul de Comunicare Strategică (StratCom) al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat, joi, că forțele aeriene ucrainene au atacat, zilele trecute, o întreprindere din regiunea rusă Rostov, conform RBC. Este vorba despre o uzină care produce combustibil pentru rachete balistice, scrie Știripesurse.
UPDATE Finlanda a confiscat petrolierul Eagle S, provenit din Rusia şi suspectat că face parte dintr-o „flotă fantomă” și care ar fi fost implicat miercuri în deteriorarea unui cablu electric submarin între Finlanda şi Estonia cu o zi înainte, relatează AFP, conform Agerpres. „Am urcat deja la bordul navei, am vorbit cu echipajul şi am adunat dovezi”, au spus oficialii finlandezi.
UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping va efectua o vizită în Rusia în 2025, a declarat vineri dimineaţă, 27 decembrie, ambasadorul Moscovei la Beijing, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti, conform Reuters.