Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și momele vii. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1024: Stare de urgență în Moldova și atac masiv! Zelenski: Planul de pace al lui Putin e să distrugă totul

13 decembrie 2024, ora 22:56

Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în energetică pentru 60 de zile, începând din 16 decembrie. Dorin Recean a ajuns la tribuna Parlamentului după ora 22:00, iar dezbaterile cu tot cu expunerile parlamentarilor au durat până după miezul nopții, în cadrul unei ședințe care a durat aproape 16 ore. Republica Moldova se confruntă cu o posibilă criză energetică începând cu 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina. Rusia a susținut crearea unui mecanism complex de influențare a alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru aderarea Moldovei la UE, arată un raport al Serviciului de Informații și Securitate.

Rusia a desfășurat un atac major asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Conform autorităților ucrainene, atacul a avut loc vineri dimineață, iar rachetele și dronele au fost detectate în diverse regiuni ale țării, informează Mediafax. Totuși, atacurile rusești împotriva Ucrainei cu bombe aeriene dirijate au scăzut cu peste 50% de când partenerii occidentali au permis Kievului să lovească Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune. Concluzia vine de la agenția independentă rusă Agentstvo, care citează rapoarte de la Statul Major ucrainean. 

UPDATE Viktor Orban a sugerat că Rusia ar fi acceptat un armistițiu de Crăciun, dar nu și Ucraina. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a contrazis pe premierul ungar. Kremlinul nu vrea un armistiţiu, ci mai degrabă o pace în condiţiile sale, a răspuns Dmitri Peskov la o întrebare legată de propunerea lui Viktor Orban, informează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres. După o nouă noapte de bombardamente masive asupra Ucrainei, Peskov a susținut că regimul de la Moscova își dorește să negocieze încheierea războiului, dar că „nu există premise” în acest sens, acuzând conducerea de la Kiev că „le evită”.

UPDATE În estul Ucrainei, ofițerul ucrainean „Goth” își aprinde pipa, indiferent la exploziile din jurul său, dar stresat din alt motiv: oamenii săi mor pe măsură ce cedează teren soldaților ruși, care înaintează val după val, în ciuda pierderilor grele, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com. „Pierdem teren în fața cărnii de tun”, spune el cu amărăciune. În zona sa din regiunea Donețk, nu departe de Kurahove, inamicul continuă să avanseze, cucerind o suprafață estimată la 725 km2 numai în luna noiembrie, cele mai mari câștiguri teritoriale de la primele săptămâni ale invaziei ruse din Ucraina, lansată în februarie 2022. Cu toate acestea, aceste câștiguri au fost obținute cu prețul unor pierderi uriașe: 53 de oameni per kilometru pătrat de teritoriu cucerit, potrivit estimărilor Institutului american pentru studiul războiului (ISW). Potrivit ucrainenilor, una dintre tacticile rusești a fost aceea de a trimite mici grupuri de trei până la cinci soldați, acoperite de artilerie, pentru a săpa tranșee în apropierea pozițiilor ucrainene, scrie G4media.

UPDATE Drone neidentificate au fost observate deasupra unor obiective industriale sensibile şi a bazei aeriene americane Ramstein din Germania în ultimele săptămâni, a informat vineri, 13 decembrie, revista Spiegel, menţionând un raport confidenţial al autorităţilor de securitate germane, relatează Reuters.

UPDATE Avioane de luptă NATO au fost trimise în misiune vineri ca răspuns la un atac devastator al Rusiei asupra Ucrainei, alimentând temerile privind declanșarea celui de al treilea război Mondial, scrie Mirror.co.uk. Armata poloneză a anunţat vineri că au fost activate toate forţele şi mijloacele disponibile în urma ultimelor atacuri aeriene ruseşti împotriva Ucrainei. Rachetele au zburat deasupra regiunilor Kiev, Ternopil și Vinnița. Mai mulți nori de fum imenși puteau fi văzuți după lovituri în jurul Odesei și Ternopilului. Oamenii din Kiev s-au adăpostit în stațiile de metrou ale orașului.

UPDATE Ministerul rus al apărării a transmis vineri că atacul său masiv împotriva sistemului energetic ucrainean este un răspuns la lansarea de către inamic în această săptămână a rachetelor americane ATACMS cu rază lungă de acţiune împotriva unui aerodrom din sudul Rusiei, informează EFE.

UPDATE Belgia va trimite anul viitor mai multe trupe pentru Grupul de luptă al NATO din România, de la Cincu. Oficialii belgieni au reconfirmat angajamentul solid faţă de participarea la acest grup şi au declarat că numărul trupelor belgiene va creşte pentru a susţine exerciţiile la nivel de brigadă, scrie Rador.

UPDATE Rușii se laudă că soldații nord-coreeni sunt de neoprit și nu au luat prizonieri ucraineni atunci când au cucerit satul Plehovo, din Kursk. Informațiile au fost făcute publice de corespondentul militar rus Iuri Kotenok pe aplicația de mesagerie Telegram, relatează Gazeta.ru și publicația rusă Lenta.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat vineri noul atac aerian masiv efectuat de ruși împotriva țării sale, un atac care a vizat în principal infrastructura energetică, relatează Ukrainska Pravda. Potrivit șefului statului ucrainean, rușii au lansat 93 de rachete și aproximativ 200 de drone. Din cele 93 de rachete, 81 au fost doborâte; 11 - cu ajutorul avioanelor F-16. Cel puțin una dintre rachetele lansate de ruși este de proveniență nord-coreeană. Zelenski a cerut din nou sisteme de apărare antiaeriană Patriot și înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru a-i limita capacitatea de a produce arme. „Acesta este planul de «pace» al (liderului rus Vladimir - n.r.) Putin - să distrugă totul. Acestea sunt «negocierile» lui - să terorizeze milioane de oameni. Și nu este limitat nici în raza de acțiune, nici în achiziționarea componentelor necesare pentru producția de rachete. Petrolul îi oferă lui Putin suficienți bani încât să se creadă de nepedepsit. Este nevoie de o reacție puternică din partea lumii: la o lovitură masivă, o reacție masivă. Acesta este singurul mod de a opri teroarea”, a declarat președintele ucrainean.

UPDATE Forțele ruse se află la doar 1,5 km de orașul ucrainean Pokrovsk, după ce unitățile ruse au înaintat dinspre sud, iar unele grupuri de avansare ale forțelor speciale au intrat chiar și în centrul rutier și feroviar, au declarat vineri bloggeri de război pro-ruși. Rusia controlează o mare parte din Ucraina și avansează în cel mai rapid ritm din primele zile ale invaziei sale din 2022, potrivit hărților din surse deschise, transmite Reuters.

UPDATE Kremlinul a salutat vineri cea mai recentă declaraţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care se opune folosirii de către Ucraina a rachetelor americane ATACMS pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Miniştrii de externe din șase state europene, reuniți joi la Berlin, şi-au reafirmat susținerea pentru Ucraina pe calea sa „ireversibilă” către aderarea la NATO şi au promis Kievului continuarea sprijinului militar în războiul cu Rusia, precum şi garanții de securitate post-conflict, potrivit agențiilor AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE Președintele ales al SUA, Donald Trump, a asigurat că nu va abandona Ucraina în încercările sale de a rezolva războiul ruso-ucrainean, relatează Time într-un amplu articol dedicat desemnării lui Trump drept „Persoana Anului”. Întrebat dacă va abandona Ucraina, Trump a spus că va folosi sprijinul SUA pentru Ucraina ca pârghie asupra Rusiei pentru a negocia încheierea războiului. „Vreau să ajung la un acord”, a spus el, „și singura modalitate de a ajunge la un acord este să nu părăsim Ucraina”, a asigurat președintele ales al SUA. Publicația amintește că în timpul campaniei electorale lui Trump îi plăcea să se laude cu promisiunea că va putea încheia un acord de pace între Rusia și Ucraina în 24 de ore. Acum a recunoscut că va fi mai dificil decât a arătat, notează Digi24.

UPDATE „Viteazul Assad a fugit la Putin. Unde va fugi Putin?, a întrebat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce dictatorul sirian a scăpat din Damasc și s-a refugiat la Moscova. Assad a primit azil în capitala Rusiei pe „motive umanitare” pe care le-a refuzat propriilor supuși atât de mult timp, scrie istoricul Mark Galeotti în publicația The Spectator, potrivit Digi24.

UPDATE Statele Unite au anunțat joi un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de dolari, într-un moment în care administrația Biden își intensifică sprijinul pentru Kiev înainte ca republicanul Donald Trump să preia funcția de președinte în ianuarie, notează AFP.

UPDATE Rusia se pregătește să se deconecteze de la rețeaua globală de internet. Autoritățile de la Moscova vor să implementeze un „internet suveran”. Recent, Rusia a întrerupt accesul la internetul global în anumite regiuni ale țării timp de 24 de ore. Regiunile afectate, printre care Daghestan, Cecenia și Ingușetia, situate în sudul țării, la granița cu Georgia și Azerbaidjan, nu au putut accesa platforme populare precum Google, YouTube, Telegram sau WhatsApp, nici măcar cu ajutorul VPN-urilor, potrivit PCMag, notează Ziare.com.

UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a cerut joi statelor membre ale Alianţei să treacă la o „mentalitate de război” şi să-şi crească bugetele Apărării către 3% din PIB şi, de asemenea, producţia militară pentru a fi pregătite în faţa amenințărilor Rusiei, a căreia agresiune lansată împotriva Ucrainei în februarie 2022 a provocat până în prezent, potrivit lui, peste un milion de victime, morţi şi răniţi însumați în ambele tabere.

UPDATE Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a sugerat că susţine ca Europa să îşi desfășoare trupele în Ucraina în vederea supravegherii unei încetări a focului, scrie The Wall Street Journal. Principala sa concluzie este aceea că Europa ar trebui să îşi asume cea mai mare parte a sarcinii de a sprijini Kievul cu trupe care să supravegheze o încetare a focului şi cu arme care să descurajeze Rusia, scrie Mediafax.

UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că vineri dimineaţă, Rusia a atacat masiv teritoriul ucrainean, lovind infrastructura energetică a ţării. Apărarea aeriană a Ucrainei a reuşit să doboare peste 160 de drone și rachete. Potrivit armatei ucrainene, Rusia a efectuat un atac aerian combinat, lansând rachete și drone de diferite tipuri. Ruşii au folosit 287 de mijloace de atac aerian – 94 de rachete și 193 de drone. Patru rachete aerobalistice Kh-47M2 „Kinjal” au fost trase de avioane ruseşti MiG-31K din regiunea Tambov; două rachete balistice „Iskander-M” au fost lansate din regiunea rusă Briansk şi din Crimeea ocupată; o rachetă balistică de tip KN-23 a fost trasă din regiunea Briansk; 55 de rachete de croazieră Kh-101 şi Kh-55SM au fost trase de bombardiere strategice Tu-95MS din regiunea Volgograd; 24 de rachete de croazieră Kalibr au fost lansate dinspre Marea Neagră; şapte rachete de croazieră „Iskander-K” au fost lansate din regiunile Vorone şi Rostov; o rachetă Kh-59/Kh-69 a fost trasă din teritoriul ocupat al regiunii Luhansk; 193 de drone de tip „Shahed” și vehicule aeriene fără pilot de tip necunoscut din au fost lansate de ruşi regiunile Kursk, Primorsko-Ahtarsk, Oriol, Briansk şi Millerovo. Potrivit datelor disponibile la ora 11:30, armata ucraineană a doborât 80 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-55SM/Kalibr/Iskander-K, o rachetă balistică „Iskander-M”, 80 de drone „Shahed” și vehicule aeriene fără pilot de tip nespecificat. În plus, 105 drone ruseşti nu și-au atins ţintele vizate, dispărând de pe radare din cauza contramăsurilor active întreprinse de Forțele de Apărare ale Ucrainei, cinci drone s-au întors în Rusia, iar o alta a zburat spre Belarus, scrie Rador.

UPDATE Atacurile raportate în regiunile vestice Liov și Ivano-Frankivsk au vizat obiective de infrastructură energetică, relatează Ukrainska Pravda. Guvernatoarea regiunii Ivano-Frankivsk, Svetlana Onișciuk, a catalogat acest atac „drept cel mai masiv din cursul invaziei la scară largă” care s-a produs în zona Transcarpatia. Guvernatorii regiunilor Kirovohrad (centru) și Ternopil (vest) au anunțat la rândul lor că au loc acțiuni pentru dejucarea unor atacuri aeriene. „O noapte grea, urmată de o dimineață grea”, a declarat șeful regiunii Kirovohrad, Andrii Raikovici, scrie Libertatea.

UPDATE Explozii au avut loc și în regiunea Harkov, vizată atât de drone, cât și de rachete balistice. Conform Ukrainska Pravda, o dronă a căzut pe acoperișul unui bloc de locuințe din cartierul industrial al orașului cu același nume. „Inamicul a lovit regiunea Harkov. Strângem toate informațiile. Serviciile de urgență se află la fața locului”, a raportat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinehubov, notează Libertatea.

UPDATE Ucrainei îi lipsesc armele, o invitație de a adera la NATO și garanții clare de securitate pentru a fi pregătită pentru negocieri cu Rusia. O astfel de declarație a făcut Andrii Yermak, șeful Oficiului Președintelui Ucrainei, într-un interviu acordat Audiovizualului public ucrainean, scrie Libertatea Cuvântului.

UPDATE O explozie a fost raportată la Odesa la ora locală 7.52, după ce autoritățile avertizaseră în privința unei amenințări cu rachete de croazieră. O altă explozie s-a produs opt minute mai târziu, câteva cartiere din orașul de pe țărmul Mării Negre rămânând fără electricitate. Exploziile continuă, scrie publicația Zerkalo Nedeli, notează Libertatea.

UPDATE Racheta Iskander a distrus, în noaptea de luni spre marți, 10 decembrie, „punctul de desfășurare al forțelor armate ucrainene din Zaporojie, care se afla într-un complex medical local”, a relatat publicația rusă Life, care a sugerat că au fost vizați mercenarii români care luptă pentru Ucraina. Într-o amplă postare pe pagina de Facebook, Grupul de Luptă Getica a descris „scenele groaznice”, notează Libertatea.

UPDATE În timp ce sancțiunile SUA au făcut ca moneda rusă să scadă brusc în luna noiembrie a acestui an, schimbarea structurii fluxurilor comerciale înseamnă că rubla este sortită să slăbească și mai mult, iar o eventuală prăbușire, cu consecințe devastatoare pentru Moscova și pentru „mașina de război” a Kremlinului, nu poate fi exclusă din scenariu, notează unii experți, potrivit Gândul.

UPDATE Revoluția din Siria constituie un regres pentru Rusia, însă Vladimir Putin presează în continuare, nedescurajat, pentru a-și impune dominația politică regională. În vreme ce lumea privea evoluțiile de la Damasc, Kremlinul era ocupat cu interferențe politice în România și în țara de la Marea Neagră Georgia, potrivit Rador.

UPDATE Sistemele antirachetă funcționează în regiunea Kiev, unde au căzut mai multe resturi de drone. „Locuitorilor din regiunea Kiev! Raidul aerian continuă. Atac cu rachete. Le cerem tuturor să rămână în adăposturi. Forțele de apărare aeriană operează în regiune”, se arată într-o alertă transmisă la ora locală 8.00. În plus, conform Novoe Vremea, Polonia a ridicat în aer avioane militare din cauza deplasării unor rachete către regiunea Liov (vest), potrivit Libertatea.

UPDATE "România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova. În fața acestor provocări, colaborarea strânsă dintre guvernele și companiile noastre energetice este cheia pentru a asigura securitatea energetică și confortul cetățenilor în această iarnă. Astfel, inclusiv prin sprijinul nostru și al Uniunii Europene, frații noștri de peste Prut nu trebuie să fie lăsați să ajungă iar la mâna Rusiei pentru a putea trece această iarnă cu bine”, a declarat ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja.

UPDATE „Dezinformarea este foarte răspândită în întreaga Europă. Dar, bineînțeles, și aici, în Bulgaria. Aceasta este o țară din prima linie în ceea ce privește eforturile rusești de dezinformare. Știți că Regatul Unit lucrează în strânsă cooperare cu Bulgaria pentru a sprijini lupta împotriva dezinformării, pentru că în acest sens parteneriatul dintre Regatul Unit și Bulgaria este foarte puternic. Rusia va încerca în continuare să influențeze discursul în Bulgaria, acest lucru este sigur. În pofida acestui fapt, sprijinul pentru NATO în Bulgaria crește. Sprijinul pentru Ucraina în Bulgaria rămâne stabil”, a comentat diplomatul britanic Jack Hands într-un interviu acordat Mediapool în timpul unei vizite în Bulgaria, potrivit Rador.

UPDATE INS Tushil este cea mai nouă navă militară a Indiei. Este o fregată multirol avansată, construită în Rusia, cu caracteristici stealth și capabilă să lanseze rachete de croazieră. Ministrul indian al Apărării a mers personal la Kaliningrad, în Rusia, ca să preia nava. Doar că vasul nu trebuia să fie indian. Trebuia să fie Admiral Butakov, parte a flotei Rusiei de la Marea Neagră. Dar regimul lui Putin nu a putut termina nava fără motoarele produse în Ucraina, la Nikolaev, așa că a fost vândută Indiei, scrie Ziare.com.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1023: Răni false, 10 morți, inginer ucis și tensiune pe front! Ideologul lui Putin amenință Europa de Est
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1022: Alertă cu Oreșnik, record pe front și atac în Rusia! Orban: „Sunt cele mai periculoase săptămâni”
/VIDEO/ Cum mâncăm de sărbători? Mesele copiase pot provoca probleme de sănătate
/VIDEO/ Cum mâncăm de sărbători? Mesele copiase pot provoca probleme de sănătate
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și momele vii. Rusia a atacat masiv și după Crăciun
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și momele vii. Rusia a atacat masiv și după Crăciun
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Atenție, călători! România închide peste 30 de puncte de frontieră terestre și maritime din 1 ianuarie 2025
Atenție, călători! România închide peste 30 de puncte de frontieră terestre și maritime din 1 ianuarie 2025

Trei morți după ce un autocar cu cetățeni străini a ieșit de pe șosea și a ajuns într-un lac în Norvegia

missing
26 decembrie 2024, ora 22:55

Trei persoane au murit şi alte patru au fost rănite după ce un autocar care transporta cetățeni străini a ieşit de pe şosea şi a ajuns într-un lac de pe coasta de nord a Norvegiei.

„Mulţi dintre pasagerii din autocar sunt cetăţeni străini", a precizat poliţia din comitatul Nordland. Un total de 58 de persoane au fost afectate de accident, potrivit Agerpres.

În autocar se aflau pasageri din cel puţin opt ţări.

„Centrul operaţional al poliţiei a fost alertat la scurt timp după ora 13:30” despre un autocar care a ieşit de pe şosea la Hadsel, a precizat poliţia în comunicatul său.

Serviciile de salvare şi poliţia au fost trimise la faţa locului în apropierea Strâmtorii Raftsundet, care separă arhipelagurile Lofoten şi Vesteralen, iar toţi pasagerii autocarului au fost evacuaţi, unii la o şcoală din apropiere.

„Condiţiile meteorologice din zonă sunt proaste, complicând operaţiunile de salvare", a spus poliţia. În regiune au loc în această perioadă rafale de vânt.

Trei persoane au fost transportate cu elicopterul la spitalul din Stokmarknes, potrivit lui Bent Are Eilertsen, un ofiţer de poliţie din comitatul Nordland, citat de agenţia de presă NTB.

„Prioritatea acum este tratarea răniţilor. Va fi lansată şi o anchetă pentru a clarifica ce s-a întâmplat", a spus el.

Prim-ministrul Jonas Gahr Store, citat de presa norvegiană, şi-a exprimat sprijinul pentru persoanele implicate în accident. Norvegia primeşte în fiecare an mulţi turişti care vin să-i admire fiordurile, soarele de la miezul nopţii sau aurora boreală.

Energia termică s-ar putea scumpi cu peste 40 la sută. Termoelectrica și CET Nord au cerut tarife mai mari din 2025. /Schema de la Biroul Interpol Moldova prin care zeci de străini cerecetați penal scăpau de căutare internațională ar fi fost pusă la cale de fostul ministrul al justiției și șef la SIS, Vitalie Pîrlog. Despre asta au scris jurnaliștii de la Bloomberg. /Un bărbat din capitală s-a ales cu arsuri ușoare după ce în apartamentul lui s-a produs o explozie. Suflul deflagrației a aruncat în aer geamurile locuinței.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în dimineața zilei de astăzi. Asta după ce Rusia a lansat un nou atac asupra sistemului energetic ucrainean cu rachete și drone. Autoritățile au confirmat că, deocamdată, nu există perturbări în sistemul energetic național, care este conectat cu cel al Ucrainei. /Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului, conform calendarului gregorian. Crăciunul marchează nașterea lui Hristos. Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit pe 7 ianuarie. /Accident aviatic în nordul Kazahstanului. Un avion cu 67 de oameni la bord s-a prăbușit, după ce s-ar fi lovit cu un stol de păsări. Momentul impactului cu solul a fost surprins de martori.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În cadrul unei ceremonii la care au fost chemați 500 de invitați, Maia Sandu și-a început astăzi, oficial, cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova. /Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică mai scumpă din România, după ce rușii au atacat cu rachete centrala electrică din Podolsk, afectând și activitatea centralei de la Cuciurgan. /Mai mulți angajați de la Calea Ferată a Moldovei demisionează unul după altul. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile din vara. Cum răspunde Întreprinderea de Stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul îndeamna cetățenii să economisească energia electrică și să se aștepte la deconectări, în timp ce Premier Energy a făcut deja un grafic de întreruperi planificare, despre care nu oferă detalii. /Chișinăul respinge acuzațiile înaintate de Rusia, precum ca Maia Sandu ar vrea să se răzbune pe locuitorii din stânga Nistrului și planifica o operațiune militară acolo. Experții spun ca rușii urmăresc să destabilizeze situația de la Chișinău. /Opt inspectori vamali de la punctul de trecere al frontierei de la Leușeni sunt cercetați penal pentru luare de mită. Oamenii legii au făcut azi percheziții la domiciliile acestora.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.

/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Celula de criză va fi activată la Guvern! Dorin Recean: „Pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”
Celula de criză va fi activată la Guvern! Dorin Recean: „Pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.