S-au furat porți și s-au făcut vrăji, aseară de Sfântul Andrei. Deși sunt tradiții care dispar cu fiecare generație, în unele sate, acestea sunt respectate cu sfințenie și acum. Pentru ca tinerii să nu uite de ele, la Bălășești, Sângerei a fost organizată o adevărată șezătoare strămoșească. Și dacă acolo, fetele au vrăjit pentru a-și afla ursiții, flăcăii s-au ținut de furat porți. Poliția afirmă ca după noaptea trecută, 24 de cazuri de acest fel au fost înregistrate.
„Măi, adă poarta înapoi că mâine ești chemat la poliție.”
Tradiția spune că dacă ți-i dragă vreo fată nemăritată și vrei să o iei de nevastă, noaptea de Sfântul Andrei este un prilej bun pentru a-i demonstra asta. Tinerii îndrăgostiți, trebuie doar sa-i fure poarta. Iar fetele nemăritate fac vrăji pentru a-si afla ursitul. La Balășești Sângerei, tradițiile au fost respectate cu strictețe.
„Ia uitați-vă s-a tulburat apa, da nu e Ion a tău, e Gheorghe. Ei da, uite mai bine, e Ion. Nu-l văd eu nici pe Ion și nici pe Gheorghe, hai să mai încercăm și altceva, poate ne iese”.
„Învârtește-te și alege o nuia. Aceasta! Ei, fată hăi, ce să îți spun, cam e slăbuț. Nu prea ai noroc în dragoste anul acesta. E năltuț, slăbuț. E ghebos, nu-ți trebuiască. Zis-a badea c-a veni, luna când a răsări, ies afară, luna-i sus badea a venit și cred că și s-a dus”.
„Bună seara, bună seara, bine ați venit! Hai poftim, intrați! – Aveți covoare de țesut, ori vreo ie de cusut, lâna e de scărmănat, ori porumb de dezghiocat. Aici e casa dumitale, am venit la șezătoare”.
„Ne aducem aminte de tinerețe și acuma suntem în vârstă și ne place să păstrăm obiceiurile și aceasta este cea mai mare emoție. Ne-am întâlnit un grup de femei care ne plac tradițiile noastre din sat și acum să facem o șezătoare”.
„Asta este o sărbătoare tradițională de a transmite tinerei generații de la bătrâni această zi cum se petreceau în anii trecuți bătrânii, facem aceste tradiții”.
Evenimentul a adunat împreună atât tinerii cât și vârstnicii.
„Sunt multe superstiții pe care fetele în seara Sf. Andrei facem mai multe superstiții cu lumânările, cu nuielele de la gard. Sunt și superstiții pe care le fac fetele singure acasă, de exemplu pun busuiocul sub pernă și își visează ursitul. Se adună și spun ghicitori, cântă, dansează”.
„Această șezătoare va aduce înapoi tradițiile pe care strămoșii și străbunicii noștri le-au pus în practică. Am pregătit câteva dansuri populare, în majoritatea programului vor fi cântece și pe lângă asta vom avea superstiții care se făceau de SF.Andrei”.
„Pentru a altoi dragostea de frumos în tinerii care activează la Casa de Cultură, pentru a le transmite meșteșugurile tradiționale din localitatea noastră, pentru a promova, valorifica tot ce ține de cultura națională”, a subliniat directoarea Casei de Cultură, com. Bălășești, Sângerei, Ina Borș.
,,Avem un sat plin de oameni frumoși, oameni care iubesc tradițiile, le păstrează și le valorifică, încercând să transmită tinerei generații acele obiceiuri de cândva și ne străduim în fiecare an să menținem aceste tradiții'', a menționat primărița comunei Bălășești, Sângerei, Elena Neaga.
Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, anual pe 13 decembrie.