Două sate din raionul Ștefan Vodă sunt cu un pas mai aproape de amalgamare. Primarii din Copceac și Volintiri sunt pe aceeași undă că localitățile trebuie să fuzioneze, în beneficiul sătenilor. Faptul că vor fi mai mulți locuitori le va deschide drumul spre granturi mai valoroase pentru dezvoltarea satelor și a condițiilor de trai. Unii consilieri locali și săteni, spunem de cei din Copceac, pentru că acolo am fost, se arată sceptici. „Tu ești sărăc, eu sunt sărac. Ce iese din asta?” - cam așa justifică ei reticența. Se mai tem că, din munca lor, vor trebui să-i hrănească și pe vecini, după amalgamare.
„Pe parcursul activității tot mergea vorba de reforma administrației publice locale și văzând că și numărul populației e scăzut, conform chiar recensământului de vara trecută, am înțeles că nu este altă cale. Am făcut o vizită în Estonia unde au 78 de primării și la noi 900, dați-vă seama. Niciodată cetățenii nu o să beneficieze de servicii calitative, nu poți nici iluminatul să îl întreții, nu poți nimic. Dar văzând experiența României, peste tot sunt comune, la noi nu știu de ce toți fug, toate partidele au fugit de la a face schimbarea asta a administrației, care e dureroasă poate.
Dar noi, prin toate greutățile și prin toate greșelile pe care le-om face, trebuie să insistăm și să petrecem așa reformă fiindcă eu socot că pentru țară este foarte importantă. Și toți partenerii noștri solicită acest lucru, fiindcă, dacă localitatea noastră încă este de o mie șase sute de locuitori, când te uiți alături de trei sute de cetățeni și acolo stă un aparat cât de cât. Iată unde socot eu că se duc banii, când cetățenii ar putea beneficia de servicii, ajutoare, drumuri”, a declarat primarul de Copceac, Ștefan Vodă, Vasile Tînțari.
Chiar dacă primarul își dorește să facă această reformă administrativă cât mai curând, se lovește des de piedici din partea colegilor consilieri și din partea cetățenilor care se opun.
„Cunoaștem că peste tot este pro, este contra. Procesul ăsta e pe o perioadă îndelungată, statul se stăruie cât mai democratic să facă lucrul ăsta, să lămurim cetățenilor. Nu a mers vorba că eu am făcut o prostie, pur și simplu opoziția a pornit niște vorbe cum că eu am vândut satul, că i-am unit, că i-am vândut pe bani. Acest lucru nu s-a petrecut niciodată. Noi inițiem procedura de amalgamare, apoi timp de 7-10 luni noi trebuie să discutăm cu fiecare cetățean și să-l convingem că e spre binele lui și nu spre binele primarului, că scaunul meu nu e de aur ca să mă țin de el. - Trebuie să le explicați oamenilor că satul nu dispare. - Nu dispare absolut și nu se mișcă nimeni nicăieri. Se formează două grupuri de lucru, care trebuie să facă în așa mod ca toți cetățenii să beneficieze de toate serviciile și să-i fie alături cu toate actele”.
Primarul vorbește despre principalele avantaje ale noii unitati administrativ-teritoriale, cum ar fi servicii mai accesibile sau instituții moderne mai aproape de casă. Iar pentru a beneficia de ele, este nevoie de a face front comun cu satul vecin, Volintiri.
Am reușit să discutăm cu doi consilieri locali care se opun amalgamării. Spun că, în perioada sovietică, aceste două sate au mai fost împreună, dar nu s-au dezvoltat în egală măsură.
„Despre amalgamare noi am auzit că o să se unească satul Copceac cu Volontirovca. Mai multă informație noi nici nu prea avem, s-au mai făcut niște conferințe, niște audieri pe la primărie. Chiar acum, nu demult m-au invitat la Volontirovca la primărie și nu am putut să mă duc, dar după programul de amalgamare trebuia să fie audieri publice cu cetățenii, deoarece mulți cetățeni nu cunosc ce facilități putem să avem după asta. - Dar dumneavoastră v-au spus ce înseamnă amalgamarea asta? Am auzit că sunteți împotrivă. - Nu știm, pentru că noi nu știm cu ce o să se termine procesul ăsta, că noi mai înainte, cu mulți ani în urmă Volontirovca a fost unită cu Copceacul și după spusele părinților noștri, bugetul vine tot acolo, aici noi nu știm ce o să fie”.
„Părerea noastră poate să o ia cineva în vedere, poate să nu o ia, dar este satul. Ar trebui să organizăm o adunare cu satul, să lămurim tot programul ăsta și pe urmă de mers la... Dar la noi s-a luat așa spontan cu amalgamarea. Oleacă prin primărie s-a făcut cu lucrătorii primăriei, cu oleacă vreo câțiva dăștia. A fost pusă odată la noi la ședința de consiliu întrebarea cu amalgamarea și noi am scos-o. Nu de-atâta că noi nu vrem, dar trebuie pregătită, trebuie discutată informația asta cu oamenii, pentru că noi azi suntem consilieri, mâine sunt alții și pe urmă toate murdăriile poate să se spargă în capul nostru că voi ați hotărât, doi, trei oameni câți suntem noi acolo, sau zece ați hotărât soarta satului. De atâta noi vrem să fie prelucrată bine întrebarea asta”.
„Când a fost inițiată procedura de amalgamare au fost formate grupuri de lucru, din partea primăriei Volintiri și din partea primăriei Copceac. Primarul a fost singur, fără grup de lucru, fără nimeni. El din start a promis că gata, facem, fără ca el singur să cunoască. El singur nu a înțeles ce înseamnă asta”.
Consilierii au insistat ca să îi însoțim la poștă pentru a discuta cu oamenii. Când am ajuns, toți dintre cei strânși acolo au criticat amalgamarea. Argumentele erau dintre cele mai variate.
„Am auzit. - Și ce părere aveți, vreți sau nu vreți? - Nu vrem să fim uniți, să fim deoparte. - De ce? - Așa, că a mai fost unire cu colhozul când era și noi am fost tare nemulțumiți și pedepsiți. Cu o întrebare ceva, trebuia să te duci acolo, cum era atunci, transport nu prea. Nu avem dorința asta”.
„A discutat cineva cu dumneavoastră pe tema asta? - O grăit, da. - Și ce v-au spus când au venit la dumneavoastră? - Ei nu știu, lumea așa spune. - Dar ce v-au zis de la primărie când au venit? Hai să ne unim cu Volintiri ca să ce? - Nu, nu, că eu nu. - Dar cine a fost la tine și ți-a spus? Oamenii nu au fost informați, nică.”
„Ce o să avem noi de la asta, dacă o să fim cu Volintiri? - Dar acum ce aveți? - Nică, tot așa, dar mai bine singuri. Numai primăria socoate, du-te acolo, vino încoace.”
Unii dintre ei s-au arătat chiar revoltați, considerând că fiecare localitate trebuie să se descurce cu propriile puteri.
„Nu-mi trebuie mie! - De ce nu vă trebuie? - Uăi eu să mănânc pâinea mea, aici de pe pământul meu, dar nu să mănânc pâinea lu' acela. - Dar ce, mâncați pâinea cuiva? - Eu mănânc pâinea mea unde e cota mea, e aicea? Pământul meu e aicea, eu mănânc de pe pământul meu. De ce să mănânc eu de pe pământul Volontiriului și să-i hrănesc eu pe dânșii? Îîî? - Păi de ce să-i hrăniți dumneavoastră? - Dap' așa e, că ei o să se puie pe spinare la noi, că ei nu lucrează cum lucrează Copceacul. - Spune-i că tu ai să plătești transport că nu ai cu ce te duce acolo. - Da. - Impozite plătești și se duce la buget la un sat. - Nu ne trebuie ei nouă, ei nu ne trebuie nouă, lasă-i să șadă acolo. Lasă-i să se hrănească ei, bă, să se hrănească cum pot ei și noi ne hrănim cum putem noi.”
Din satul Copceac este și colegul nostru de la TV8, actorul Ion Jitari, cunoscut sub numele de Vania Băț. Din discuția cu el, aflăm o altă opinie despre o posibilă unire între cele două localități.
„Acest program de amalgamare voluntară mi se pare unul foarte interesant, dacă reușesc autoritățile locale să convingă locuitorii pentru că aici mie mi se pare problema, mi se pare problema de comunicare atât la nivelul autorităților locale, cât și la nivelul celor centrale, de altfel. eu am urmărit subiectul ăsta din presă, așa cum a fost reflectat și din câte înțeleg eu, sătenii mei nu vor amalgamarea cu satul Volintiri pentru că în Volintiri ar fi mai mândri, sau își mai amintesc despre trecutul glorios al anilor 90, două mii, când pe la discotecile din sat se băteau cu ștachetele de la gard.
După cum se vede dragi Copceceni, timpurile acelea au trecut, slavă Domnului, a rămas doar o amintire urâtă despre ele. Lumea evoluează și cred că, nu știu, trebuie de gândit foarte bine și de consultat și de văzut care sunt beneficiile de la această amalgamare. Pentru că fondurile care se alocă, străine, dar și cele de aici se acordă pentru un anumit număr de locuitori. Asa că, trebuie să vă gândiți bine. Așa cum este democrație, este alegerea voastră și nimeni nu vă poate impune. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar mie mi se pare un proiect destul de curajos. Atât că, trebuie curajul oamenilor să încerce ceva nou.”
Am vrut să aflăm și părerea sătenilor din Volintiri, dar când am ajuns în localitate a început o ploaie torențială, lăsându-ne fără șanse de a discuta cu localnicii. Pe primarul satului l-am găsit a doua zi, la Chișinău. Igor Hîncu e de aceeași părere cu primarul din Copceac. Consideră că, pentru a salva satele, amalgamarea e singura ieșire din situație.
„Noi anul acesta, în luna august am inițiat procedura de amalgamare a acestor două localități. Posibil că în cadrul acestei ședințe a consiliului, unii dintre consilieri nu au înțeles sensul, ei au venit cumva cu informații eronate, precum că localitățile vor dispărea, undeva localitățile nu o să mai fie. ei nu au înțeles sensul acestei amalgamări voluntare. Majoritatea consilierilor locali au participat, unii s-au abținut, unii au votat contra, am avut și pentru dar au fost în minoritate. La următoarea ședință intenționez să inițiez din nou. Am lucrat cu locuitorii, am lucrat cu consilierii, le-am oferit informații suplimentare ca ei să înțeleagă ce înseamnă această amalgamare voluntară și sper să o inițiem. Dar nu mă las, reforma trebuie să fie făcută nu atâta de sus, cât de acolo de jos. Iată este o posibilitate să pornim de acolo de jos”, spune primarul de Volintiri, raionul Ștefan Vodă, Igor Hîncu.
La fel ca primarul din Copceac, și cel din Volintiri se lovește de opoziția consilierilor, unii dintre ei colegi de partid.
„Știți, de fiecare dată încerc să lămuresc lucrurile, fiindcă nu putem să trăim, să ne dezvoltăm, să creștem cu aceea ce a fost cândva. Noi ținem minte, dar nu putem să activăm, să trăim. Viziunea noastră este pe viitor, dezvoltăm localitățile sau nu le dezvoltăm? Au o memorie istorică să-i zic așa, locuitorii satelor, cumva satele se deosebesc și asta este bine. Ei se gândesc, au perceperea asta greșită că dacă se unesc nu va mai fi satul Copceac sau nu va mai fi satul Volintiri, ele vor dispărea și va fi satul Volintiri din două sate, sau ceva de genul. Lumea nu este bine informată și iată noi continuăm acum informarea locuitorilor.”
Pentru a clarifica situația în rândul cetățenilor și a le explica ce înseamnă acest proces, primarul din Volintiri a folosit diferite metode care, după părerea lui, au dat roade.
„Am solicitat ca să fie tipărite sub formă de caricaturi, niște pliante informative pe înțelesul oamenilor, ce înseamnă amalgamrea dintre două localități cum este Volintiriul și Copceacul. Noi deja le avem și o să le prezentăm oamenilor acum, în curând, fiindcă așteptăm rezultatul chestionarelor. Noi am întrebat oamenii, iată cum vă închipuiți, ce probleme ar trebui să rezolvăm în noua primărie înființată, asupra căror probleme ar trebui să se concentreze. Și iată mulți dintre oameni au răspuns și acest chestionar împreună cu acest material de informare să-l prezentăm oamenilor. Noi lucrăm în paralel și cu oamenii și cu consiliul sătesc.”
Primarul speră ca anul viitor procedura de amalgamare să fie realizată și localitățile să se schimbe în mai bine.
„Eu sper ca pe parcursul anului 2025 să realizăm aceasta, eu sper. Dar iarăși mult depinde de noi, de primari ca să informăm. Mai mult ca atât, nu numai de noi dar și de consiliu. Noi acum lucrăm și cu consiliul sătesc, informăm consilierii ca să fie corect informați, fiindcă asta e cel mai important. Nu că, nu vreau, dar de ce nu vrei? De-atâta, da. De multe ori s-au abținut de la decizie și întreb de ce, toți tac. Sunt multe lucruri care nu sunt clare, aici opoziția poate e subiectivă, bazată pe mai multe emoții, bazată pe ceva că, poate cândva, cumva primarul ceva mi-a zis, știți cum. - Da, așa este în sate. - Cu părere de rău, e o situație în care noi trebuie să muncim oleacă mai mult.”
Și consiliera prim-ministrului, pe domeniul administrației publice locale, afirmă că în cele două localități au avut loc discuții cu o bună parte dintre săteni.
„În cazul dat, primarii sunt cei care au fost inima acestui proces, din câte cunosc eu, ei lucrează în continuare cu crearea viziunii acestei localități. Deecizia finală le aparține oamenilor din localitate, le apartine factorilor de decizie de acolo, le aparține consilierilor și primarilor, ca să ajungă la consens. Deoarece este un proces benevol, noi suntem în așteptarea celor mai bune decizii pe care le vor lua ei pentru localitățile lor.
Consultările se petrec cel puțin trei luni, probabil că nu ați dat peste acele persoane cu care s-a discutat dar, știu și cunosc că domnul Igor Hîncu, primarul a mers prin localitate cu grupul dumnealui de inițiativă de la primărie și a avut și niște materiale informaționale despre beneficiile pe care le-ar avea localitățile lor în cazul în care se amalgamează”, a declarat consiliera prim-ministrului, Diana Chiriac.
Am încercat să aflăm de la consilieră dacă mai sunt sate care sunt în proces de amalgamare. A menționat că sunt, dar vom ști despre ele până la sfârșitul anului acesta. Potrivit recensământului din 2014, cele două sate - Volintiri și Copceac - ar avea împreună puțin peste 5500 de oameni.
Un reportaj de Constantin Niculae
Imagini de Vlad Glinjan
Montaj de Constantin Niculae