Fundația Orange Moldova a marcat rezultatele celei de-a IV-a ediții a proiectului de manufactură digitală FabLab și a premiat cele mai inovative proiecte.
În cadrul programului FabLab, pe parcursul a șase luni, tineri pasionați de tehnologie și inovație și-au dezvoltat abilitățile digitale, au învățat cum să programeze sau să manevreze tehnologii de ultimă generație, cum să elaboreze propriile proiecte de la etapa de design și până la producerea propriu-zisă, cum ar fi: logo-uri pe placaj, suvenire produse la imprimante 3D, accesorii brodate la mașina de cusut digitală și altele.
Instruirile s-au desfășurat în cadrul a patru FabLab-uri regionale, localizate în: Orhei (Biblioteca publică raională „Alexandru Donici”), Sîngerei (Instituția Publică Liceul Teoretic “OLIMP”), Soroca (Incubatorul de Afaceri din Soroca) și Chișinău (Orange Digital Center).
În cadrul acestei ediții, juriul a examinat 12 proiecte ale participanților, iar cele mai creative lucrări au fost premiate de Fundația Orange Moldova.
Astfel, premiul cel mare, în valoare de 30 000 de lei, a fost câștigat de către echipa FabLab Soroca, cu proiectul „Intersecția Inteligentă”.
„Proiectul nostru prezintă un sistem complex de supraveghere video, care, prin intermediul unui program software specializat, își propune să detecteze vehiculele ce se apropie de intersecție și să acționeze în consecință. Prin acest sistem, intersecțiile pot deveni un loc mai sigur pentru toți participanții la trafic, atât șoferi, cît și pietoni”, ne spune Zgîrbaci Cezara, membră a echipei câștigătoare.
Timp de șase luni, participanţii au fost instruiți și ghidați în activităţile practice de către formatorii regionali, echipați cu toate cunoștințele teoretice și abilitățile practice necesare în lucrul cu echipamentele și utilajele de fabricaţie digitală.
Cristina Mîndrescu, Manager Responsabilitate Socială și Evenimente la Orange Moldova, a explicat motivația din spatele inițiativei: ”Cu Fundația Orange Moldova, ne propunem să contribuim la o lume digitală responsabilă și accesibilă pentru fiecare: copii, studenți, femei, seniori, persoane care vor să se specializeze sau să se pregatească pentru meseriile viitorului. După accesul la infrastructură, cunoștințe digitale si abilitățile de valorificare a tehnologiei, fabricația digitală este următorul pas în pregătirea tinerilor pentru viitor. Fie că e vorba de gestionarea decupatorului laser, mașina de cusut digitală sau imprimarea 3D – la atelierele FabLab – aici participanții învață competențe practice zi de zi. Iar asta e cu atât mai important cu cât suntem martorii unei revoluții digitale fără precedent: durata de viață a unei competențe este de doar 2 ani.Prin urmare, unica modalitate de a rămâne competitiv și relevant pe piața muncii, este învățarea continuă.”
Instruirile sunt dedicate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 - 25 ani și s-au desfășurat în echipe a câte persoane. La cea de-a patra ediție a proiectului FabLab au participat peste 250 de tineri curioși să descopere noi tehnologii de producție.
Cei dornici de a parcurge cursurile FabLab la Chișinău, în cadrul Orange Digital Center, se pot înscrie pentru următoarea ediție, accesând formularul.
Programul FabLab este susținut de Fundația Orange Moldova și implementat de TEKEDU.
Despre proiect:
FabLab este un proiect de formare în domeniul producției digitale. Acesta este dedicat exclusiv tinerilor, pentru a-i ajuta să se angajeze mai ușor în câmpul muncii, făcând cunoștință cu profesiile viitorului. Proiectul a fost lansat de Fundaţia Orange la nivelul Grupului Orange în 2014 şi este implementat în 19 țări din Europa, Africa și Orientul Mijlociu.
Prin FabLab, program de formare a tinerilor în domeniul producției digitale, Fundația Orange își reconfirmă angajamentele asumate în planul strategic Lead the Future: reducerea inegalităților legate de accesul la Internet, la dispozitive și abilități digitale, astfel încât tehnologia să devină o sursă de progres și oportunități pentru toți.
(P) Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.