Ucraina nu are în prezent forța militară necesară pentru a recuceri toate teritoriile ocupate de Rusia din 2014, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru cotidianul francez Le Parisien. Dar aceasta nu înseamnă că Kievul este pe cale să recunoască teritoriile sale controlate de Moscova ca aparținând Rusiei, a adăugat el, conform Politico, citat de G4media.
„Juridic, nu putem renunța la teritoriile noastre. Acest lucru este interzis de Constituție. Dar să nu folosim cuvinte atât de mari. Rusia controlează de fapt o parte din teritoriul nostru în prezent”, a declarat Zelenski ca răspuns la o întrebare cu privire la măsura în care Kievul este pregătit să facă compromisuri pentru a pune capăt războiului în urma invaziei la scară largă a Moscovei din februarie 2022.
„Dacă astăzi nu avem puterea de a ne recâștiga toate teritoriile, poate că Occidentul va găsi puterea de a-l pune pe Putin la locul său … la masa [de negocieri] și de a trata acest război pe cale diplomatică”, a adăugat el, deplângând din nou faptul că Ucraina ar fi într-o situație diferită astăzi dacă Occidentul ar fi dat Kievului tot ce a cerut pe parcursul războiului.
Pe de altă parte, a spus Zelenski, Ucraina nu va recunoaște niciodată teritoriile sale ocupate ca fiind rusești. „Nu este vorba despre un compromis. Aceasta înseamnă că el [Putin] va scăpa din nou cu totul. Acest lucru este imposibil”.
Rusia ocupă în prezent aproximativ 18% din teritoriul ucrainean (111 677 de kilometri pătrați), inclusiv Crimeea și părți din zona Donbas din estul Ucrainei, pe care Kremlinul le ocupă din 2014, potrivit proiectului ucrainean de monitorizare DeepState.
Din 2022, Ucraina a eliberat 42 000 de kilometri pătrați, teren ocupat, dar mai puțin din 2023. Printr-o ofensivă din vară, trupele ruse au avansat rapid în regiunea Donețk, organizând o întoarcere în regiunea Harkov și lansând atacuri în Herson și Zaporojie.
Președintele rus Vladimir Putin a revendicat în mod ilegal titlul de proprietate asupra a patru regiuni din Ucraina (Zaporojie, Donețk, Luhansk și Herson) în urma unor referendumuri fictive în 2022, chiar dacă trupele Kremlinului nu controlează în totalitate aceste regiuni.
De asemenea, Putin a avertizat Kievul că trebuie să se retragă din toate cele patru regiuni dacă dorește să înceapă discuții pentru a pune capăt războiului.