Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României

/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților

missing
21 decembrie 2024, ora 21:24

Nu e secret că o bună parte din localitățile rurale sunt populate de vârstnici. Iar bătrânii, din păcate, sunt dependenți de medicamente. Dar, așa cum arată informațiile oferite de Agenția Medicamentului, doar 612 sate și comune au farmacii, respectiv - în celelalte 1000 nu există asemenea servicii vitale. Acum aproape un an, pentru a rezolva această problemă, Guvernul a lansat proiectul național „Farmacie în satul tău”. S-au făcut licitații, iar în cele din urmă 16 agenți economici au câștigat dreptul de a deschide farmacii în sate. Nu peste tot și-au onorat obligațiunile, printre ele fiind și localitatea Cărbuna. 

Sunt două luni de când satul Cărbuna nu mai are farmacie. Aceasta aparținea centrului medical din Ialoveni, dar, după expirarea licenței, nu a mai fost reactualizată, susține primarul. Fosta farmacie activa în incinta oficiului medicilor de familie. 

„Iată aici a fost farmacia. Toate condițiile au fost. Aici la ghișeu. Aici a fost loc pentru farmacie. Toate condițiile, dulap... deja a fost și a luat filiala. Aici nu urmează o farmacie, ceva am înțeles că nu se permite. Instituția unde-s medicii de familie, nu se permite să fie farmacie. De asta ei și au închis. 10 ani aici a fost farmacie”.

Violeta Rață, medic de familie din 1993, nu-și amintește ca satul să fi rămas vreodată fără farmacie. 

„- Farmacie noi am avut permanent. În instituția veche în care am activat, acolo tot era farmacie. Iar acum de 10 ani am avut altă farmacie. - Și acum două luni în urmă s-a închis farmacia. - S-a închis. - Cunoașteți din ce motive s-a închis? - S-a închis filiala centrală de la Ialoveni. A fost filială și s-a închis farmacia de bază. Nu doar a noastră, toate s-au închis care erau sub diviziunea lor. - Cum reacționează oamenii când le dați medicamente să cumpere și ei știu că nu au de unde? - Reacție negativă. Și nouă ne vine greu. Dacă nu aveam ceva de primul ajutor, ne duceam la farmacie, dar acuma”.

Rămași fără acest serviciu, localnicii spun că le este tot mai greu să-și procure medicamentele și se arată îngrijorați de situația creată.

„- Vă este greu fără farmacie în sat? - Foarte greu. - Unde mergeți ca să vă cumpărați niște pastile, medicamente? - La capitală, la raion, la Căinari. - Dar unde vă este mai ușor să mergeți, la capitală? - Mai ușor ar fi să fie aici pe loc. - Cunoașteți din ce motiv s-a deschis farmacia la dvs.? - Nu, nu cunosc. - Dar vă doriți o farmacie aici în sat? - Dapoi cum. Să fie aici o farmacie pentru un pensionar, pentru bugetari, pentru toți. Îi clar că ar fi bine să fie aici. - Cât de des mergeți să vă cumpărați medicamente? - Ei, ne străduim ai rar. Soția se ocupă cu așa ceva”. 

„- Am aflat că nu aveți farmacie în sat. - Îi închisă farmacia. - Dar cunoașteți din ce motiv farmacia este închisă? - Nu-s leacuri, nu au de unde aduce. Cred că așa ceva. - Dar vă lipsește farmacia, aici, în sat la dvs.? - Da, ar trebui să fie. Toată lumea e de acord ca să fie”.

„- Iată nora mea s-a dus acuma la Ialoveni, la Chișinău, nu știu unde-i dusă. Cu băiatul bolnav, îl doare de-o ureche, una alta. Și iată s-a dus pe drum acum”. 

„- La Chișinău la doctori. Că aici nu avem doctori. Nu pot să verifice aici urechile, să pună aici un doctor? Iată s-a dus femeia la oraș asta și trebuie să vină la ora 18.00”.

„- Adică vreți, totuși, un medic aici, o farmacie? - D-apăi cum. O farmacie, un medic. Așa se duce un medic... Eu idee nu am. Lasă să hotărască ceva, să facă ceva”. 

„- Nu demult au închis-o. Ne-au promis că face alta. - Este greu fără farmacie aici în sat? - Sigur că este greu. La atâta lume, trebuie farmacie”. 

„- Trebuiește lecuire, trebuiește tablete, trebuiește injecții. Ce nu trebuiește de la farmacie? Ce nu le trebuiește la oameni? Sărmanii unde să se ducă să cumpere. - Dar dvs., unde mergeți să vă cumpărați medicamente? - La Căinari, la Răzeni, la Chișinău. - Și vă este greu să vă deplasați? - Dapăi cum. Desigur. Ia închipuie-te singură că ești în locul nostru. - Cât de des mergeți după medicamente? - Da cât de des... când îmi trebuiește. - La necesitate. - Da, dar sunt care le trebuiește într-una. Regulat le trebuiește să urmeze. Unde să se ducă să le ia? - Dar știți că degrabă se deschide o farmacie? - Să dea domnul. Asta este foarte convenabil. Foarte bine o să fie pentru satul Cărbuna”.

„- Cum fără farmacie. Pentru toată nimica trebuie să te trimită la Rezeni, la Ialoveni. - Și mergeți acolo, la Rezeni, la Ialoveni? - Dapoi numai că. Iată acuma pentru niște rezultate s-a dus la Răzeni”. 

„- Ce mai este ca farmacia în sat? - Un copil, o pastilă. Te-ai dus, ai luat. Dar așa, du-te la Răzeni, la Ialoveni, că în altă parte nu. - Dvs., nu vă deplasați acolo, da? - Nu. - Rugați pe cineva? - Dapăi cum. - Vă este greu. - Dapoi numai că e greu. - Dar știți că degrabă se deschide o farmacie aici în sat? - Nu, n-am știut”. 

De altfel, localitatea Cărbuna figurează în programul dezvoltat de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale - „Farmacie în satul tău”. Un agent economic a câștigat licitația de a deschide o farmacie, dar pe parcurs a renunțat. 

„Din păcate, eu nu știu care a fost motivul. Domnii care au câștigat licitația spun că nu au găsit edificiu care ar fi disponibil. Deși noi am pus două edificii la dispoziție. Da, sunt niște edificii mai vechi care aparțin primăriei și am putea să i le dăm în arendă. Dar ei la urmă s-au refuzat. Eu nici nu cunoșteam de decizia lor, ca mai târziu să sun să aflu, când s-a închis deja farmacia existentă, care a fost în localitate până nu demult, două luni în urmă. Interesându-mă, ei au spus că noi am trimis refuzul către Agenția Medicamentului. Interesându-mă mai departe, undeva s-a stopat chestia cu deschiderea farmaciei „Farmacie în satul tău”, a spus primarul de Cărbuna, Constantin Cecoi.

În lipsa unei soluții urgente, primăria a început să caute un alt agent economic dispus să deschidă o farmacie în sat.

„Noi am găsit la moment un agent economic, care vrea să deschidă o farmacie de la zero. Perfectează actele acuma pentru pământ, și nu a fost procurat de la primărie, dar a fost procurat de la o persoană fizică. Și perfectează actele de proiect pentru a deschide o farmacie modernă, care să corespundă tuturor standardelor naționale și internaționale pentru locuitorii satului Cărbuna. 

Pot spune că mai mult de 50% din populație, care este la moment în localitate, deja sunt peste vârsta de pensionare. Și, cum știm, bătrânețile aduc și cadourile de boli pe care trebuie, cumva, să le lecuim. - Considerați că ar fi bine ca în fiecare sat din țară să fie câte o farmacie? - Da. Cât de mică, dar ar trebui să fie. Nu numai în satul Cărbuna, dar în toate satele în care s-ar putea. Pentru că noi știm că, chiar și o navetă să o faci într-un sat vecin, e costisitor pentru un bătrân care trăiește dintr-o pensie. În afară de aceea ca să dea bani pe medicamente, mai plătești și pentru navetă. Ai cheltuieli mari”, a declarat primarul de Cărbuna, Constantin Cecoi.

„Până la momentul lansării proiectului Farmaciei în satul tău, farmaciile din sate, preponderent, erau niște filiale a farmaciilor centrurilor medicilor, centrului de sănătate din Raioane. Respectiv, în satul Cărbuna exista o farmacie, o filială, a centrului de sănătate din Ialoveni, însă ea nu era licențiată. Noi, respectiv, nefiind licențiați, după datele noastre, ea nu figurează ca farmacie. Și acolo s-au organizat licitații și s-a determinat un agent economic învingător. Când agentul economic s-a dus în sat, el, de fapt, a văzut că acolo farmacie există. 

Deci, noi am intrat în contact cu reprezentanțe din Ialoveni, de la centrul medicilor sănătate. Ei au confirmat că doresc și continuă activitatea și au aplicat la licențiere. Și, respectiv, au licențiat această farmacie și ea funcționează ca și licențiată. Ori, acum, dacă există o farmacie licențiată, satul, respectiv, nu mai este eligibil pentru proiectul farmaciei în satul tău, dar, oricând, doar că are alt agent economic, poate să vină, să-i deschidă o farmacie, o a doua farmacie, doar că ea nu va fi subvenționată”, a explicat directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu.

Statisticile arată că majoritatea farmaciilor sunt concentrate în orașe și municipii, în timp ce satele, mai ales cele îndepărtate sau mici, rămân fără acces la astfel de servicii. 

„Este un proiect de mare importanță socială, în primul rând. Și pornește de la ideea că fiecare cetățean al Republicii Moldova, poate și trebuie să beneficieze de serviciile farmaceutice de calitate, în localitatea unde trăiește. Istoric, așa s-au aranjat lucrurile că, pe parcursul ultimilor 30 de ani de zile, farmaciile în RM s-au deschis, preponderent, în localități mari. Municipii, în special, mun. Chișinău. În Chișinău, de exemplu, avem de 2-3 ori mai multe farmacii, decât ar fi trebuit să fie, conform normelor internaționale. Pe când fiecare 2 sate din 3, adică 70 la sută din satele Republicii Moldova, nu au o farmacie”.

Pentru a încuraja agenții economici să deschidă farmacii în sate, Guvernul oferă subvenții ca formă de susținere financiară. 

„Aparent, e ca un parteneriat public privat. Agentul economic identifică un spațiu, face reparație, o înzestrează cu mobilier, medicamente și începe a comercializa. Statul intervine pentru a-i acoperi cheltuielile operaționale. Deci, o dată la trei luni, ei ne trimit nouă raport, care au fost vânzările lor fără TVA. Dacă vânzările fără TVA au fost până la 50 000 MDL, atunci noi le transferăm o sumă de bani neimpozitată, în valoare de 20 000. Dacă vânzările-s până la 100 000 de lei, 15 000 mii. Dacă până la 150 000, 10 000 de lei. Iar dacă vânzările depășesc 150 000 de lei, atunci nu mai transferăm nimic, pentru că suma asta deja permite ca o farmacie să fie independentă financiar”.

Din februarie 2024, de când s-a lansat proiectul „Farmacie în satul tău” și până în prezent, au fost deschise 50 de farmacii, ce deservesc circa 65 de mii de oameni.

„Ne propunem pentru anul viitor, mai bine zis, inspectoratul farmaceutic din cadrul Agenției Medicamentelor să viziteze toate raioanele țării, în percursul anului viitor, și să stabilească exact câte farmacii funcționează sau câte farmacii intenționează să funcționeze. Și după auditul ăsta, așa să zic, larg, a întregii acteți farmaceutici din raioane și din sate, vom putea spune care este situația. Dar după analiza noastră preliminar, cam jumătate din satele Republicii Moldova rămân așa, fără farmacii. Este și altă adevăr, sunt sate foarte, foarte mici, cu două, trei sute de gospodării, unde probabil că farmacii, în sensul de plin, nu va fi posibil de deschis”.

Pe de altă parte, agenții economici care au câștigat licitațiile se confruntă cu numeroase provocări, cum ar fi un spațiu atractiv sau lipsa condițiilor. 

„Probleme sunt mai multe. În primul rând, noi începem de la comunicarea cu conducătorii localităților, cu primarii, cu consiliile locale. Așa a fost situația, de la destrămarea uniunii sovietice imobilele au fost lăsate, care erau în administrație, fostele farmacii, chiar a instituțiilor medicale. Imobilele au fost lăsate de izbeliște. O parte au fost distruse, nereparate. N-au fost bani de întreținere. Imobilele nici până astăzi nu sunt înregistrate la cadastru. Sunt situații în care, chiar primarul spune: Eu nu am nevoie de farmacie.

Clar, acolo unde nu sunt imobilele înregistrate la cadastru, încercăm să găsim la privați. Dar, iarăși, cine sunt privații în sate. Sunt foști președinți de colhoz, care au reușit să-și privatizeze atunci spațiile și nu au avut grijă de ele. Sunt în stare deplorabilă. Și ei consideră că în domeniul farmaceutic se fac bani mulți, și deodată îți pun un preț pentru chirie de 8000 de lei pe lună. Și am zis, așa nu merge”, a declarat directoarea adjunctă a unei companii farmaceutice, Veronica Bogatu.

Pentru proiectul „Farmacie în satul tău”, Guvernul a alocat un buget de 5 milioane de lei. Inițiativa prevede deschiderea a 150 de farmacii în localitățile rurale, fiind implementată în etape, pe baza tranșelor bugetare. În Republica Moldova, din 1.614 sate, doar 612 au farmacii. 

Un reportaj realizat de Gabriela Ursu
Imagini și montaj de Vlad Glinjan 

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024

/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/FOTO/ Surpriză pentru vameșii de la Costești. Ce au descoperit în mașina unui moldovean, care se întorcea din Slovacia
/FOTO/ Surpriză pentru vameșii de la Costești. Ce au descoperit în mașina unui moldovean, care se întorcea din Slovacia
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României

Câteva sate sunt aproape amalgamate. Guvernul explică mersul reformei ce ar trebui să aducă mai multe beneficii satelor Moldovei

missing
16 decembrie 2024, ora 10:45

Amalgamarea voluntară, o reformă ce presupune ca satele să se unească între ele, pentru a accesa fonduri de dezvoltare, durează deja de mai bine de un an. Din bugetul de stat se alocă zeci de milioane de lei, dar banii se întorc înapoi, pentru că nu sunt valorificați. Și pentru următorul an, au fost prevăzute peste 90 de milioane de lei. Autoritățile vorbesc despre trei cazuri în care primăriile sunt în proces de amalgamare și aproape de a lansa alegeri noi. Finalizat, nu e niciunul. De ce nu se grăbesc primăriile să fuzioneze? Răspundem în următorul reportaj. 

Pentru această reformă, Guvernul a creat un fond de susținere, în care au fost prevăzute, la început de an, peste 100 de milioane de lei, dar care nu au mai fost valorificate. 

„Din fond nu s-au cheltuit bani pentru amalgamarea voluntară. Din câte cunoașteți, nu avem la moment nici un cluster care să se fi amalgamat. Dacă e să vorbim despre cifre, astăzi avem trei clustere, adică trei grupuri de primării care au decis să se amalgameze și să formeze o unitate administrativ-teritorială comună. Vreau să accentuez că este vorba despre un proces totalmente voluntar, oamenii, consilierii și primarii sunt cei care au decis să funcționeze în comun. Și-au propus să meargă într-un proces destul de intens, astfel încât în primăvară să demareze procedura de alegeri noi în localitate. Un potențial cluster ar forma 9 localități, 9 primării, un alt cluster vorbim despre trei primării și în altul despre patru”, a declarat consiliera prim-ministrului, Diana Chiriac.

Primele intenții pentru amalgamare au început să prindă contur pe la sfârșitul lunii ianuarie.

„În această perioadă au loc ședințe de consiliu în multe localități. În o mare parte dintre ele, care au prezentat interes pentru amalgamare și noi le-am vorbit despre asta, urmează să discute sau să adopte decizia de inițiere a amalgamării voluntare. Este important pentru oameni să cunoască, că uite acea localitate a pornit în procesul de amalgamare voluntară și să consulte pe larg oamenii, să discute de la casă la casă, în grupuri restrânse, în grupuri mai mari, în așa fel ca toată comunitatea să cunoască ce este amalgamarea voluntară și care ar fi beneficiile acelei comunități, dacă ar merge într-un proces de amalgamare voluntară”.

Guvernul afirmă că sunt trei exemple de primării care sunt mai aproape de a finaliza procesul de amalgamare voluntară, dar nu ne-au fost oferit denumirile acestor localități. Am primit promisiunea că până la final de an vor fi anunțate public pe site-ul executivului. Amalgamarea este o reformă necesară, consideră expertul economic Viorel Chivriga, dar felul în care este acum pare neînțeleasă de mulți dintre cei care au tangență cu ea. 

„Eu cred că este un proces important, dar el poate fi caracterizat și printr-o ecuație cu multe necunoscute. În țară se schimbă lucrurile, avem foarte multe comune, avem multe orașe, avem o lege din 2001 care deja a fost ciopârțită de multe ori și nu mai este actuală. Conform legii, numărul unei primării trebuie să fie 1500 de persoane”.

O astfel de reformă poate atrage riscuri de imagine ori, dimpotrivă, să aducă dividende politice pentru cei care o implementează. Depinde de perioada și de modul în care este transpusă în practică. 

„Dacă vorbim anume de reforma administrativ-teritorială, ea trebuie făcută în primul an după alegeri. După aceea, apar riscuri politice evidente. - Erodează partidul care o face, da? - Erodează în caz de insuccese, dar în caz de succese și dacă e o reformă bine pregătită, el primește niște dividente din partea populației.”

Expertul sugerează autorităților să comunice mai eficient cu cetățenii, dacă vor ca această reformă să fie una de succes. 

„Cred că inițiatorii reformei trebuie să comunice direct cu cetățenii, există mass-media diferită, informația trebuie să fie pregătită și ticluită pe înțelesul lor. Anume cu unele cazuri care există, cu unele materiale, reportaje din diferite state, cu explicația unor oameni inițiați în domeniu și cu utilizarea resurselor locale, care pot veni cu niște argumente care să fie credibile care să arate ce aduce bun și ce aduce rău, că orice reformă are și unele laturi bune și altele mai puțin bune. - Prin comparație, sunt mai multe bune decât rele, da? - Sigur că sunt mai multe rele, dar trebuie arătate și să vii cu un mesaj foarte clar”.

Pe de altă parte, Congresul Autorităților Locale din Moldova, așa cum a spus-o și cu alte ocazii, are reticențe față de implementarea acestei reforme, în condițiile în care există multe necunoscute.

„E greu de explicat acest lucru, deoarece, cumva, trebuia și administrația publică centrală să fie sinceră la capitolul dat. Să înțelegem, totuși, care-i necesitatea la această amalgamare. Chiar dacă și se va merge pe calea involuntară, pe calea obligatorie. Reforma respectivă dacă nu se implementează, generează careva probleme pentru Republica Moldova? Chiar dacă și donatorii străini sau partenerii noștri, cumva, insistă asupra aspectului dat, atunci vrem să aflăm careva argumente concrete. Să economisim? Eu nu cred că aici e soluția de economisire. 

În esență, nici nu se economisește. Dacă să luăm transferurile pentru care sunt pentru anul 2025, ca de exemplu, este de 1 miliard 457de milioane, eu nu cred că banii ăștia vor fi economisiți. Până la urmă, dacă se amalgamează două localități, pe alocuri, practic, se dublează și administrația. Logic, ar trebui să fie și o majorare de salariu la funcționarii publici. Până la urmă, tot la aceeași ajungem. Dar, în esență, nu văd nicio logică în amalgamarea respectivă”, a spus vicepreședintele CALM, primarul comunei Botnărești, Anenii Noi, Victor Gori.

Și, pentru că timp de doi ani amalgamarea încă este voluntară, peste un timp procesul va deveni obligatoriu. Acest fapt stârnește nemulțumire printre exponenții CALM.

„O să ne împotrivim. Adică, ideea care-i, dacă ei să fie corecți, trebuie să meargă pe ideea: Banul să genereze amalgamarea, nu numărul de populație. Asta trebuie să genereze. Fiecare localitate, dacă este predispusă la autofinanțare, ea trebuie să activeze indiferent de numărul de populație. Dar la noi se pune accent pe numărul de populație, ceea ce este o prostie, aș spune. Oamenii doar nu sunt cifre, asta-i ideea”. 

Conform metodologiei de amalgamare voluntară, pot fuziona localitățile care au hotar comun, iar distanța de la centrul administrativ până la centrul celei mai îndepărtate localități trebuie să fie de cel mult 25 de kilometri. Noua localitate formată trebuie să aibă minim trei mii de locuitori. Cea mai mică sumă de bani pe care o pot primi localitățile amalgamate este de 100 de mii de lei, iar suma maximă este de un milion de lei, fiind vorba de orașele mari. 

Un reportaj de Constantin Niculae 
Imagine de Vlad Glinjan
Montaj de Constantin Niculae

Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.

„Se distribuie masiv o listă pe rețele sociale. E photoshopată”: Ce salarii ridică de fapt deputații din Moldova
„Se distribuie masiv o listă pe rețele sociale. E photoshopată”: Ce salarii ridică de fapt deputații din Moldova
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.