Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a raportat luni că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pregăteşte un plan pentru o operaţiune militară de preluare a controlului asupra regiunii separatiste Transnistria, informează EFE. Asta deși șefa statului a afirmat în repetate rânduri că optează pentru găsirea unei soluţii pașnice și diplomatice de reglementare a conflictului transnistrean și că autorităţile ţării nu vor permite izbucnirea unui nou conflict în Transnistria. Totodată, unii analiști menționează că aceste afirmații ale Moscovei fac parte din războiul hibrid contra Chișinăului.
Totodată, în cazul unei opriri totale a livrărilor de gaze naturale din Rusia către malul stâng al Nistrului, începând cu 1 ianuarie 2025, și al problemelor de producere a energiei electrice, Uniunea Europeană intenționează să sprijine Republica Moldova pentru a depăși criza, transmite IPN. Între timp, Donald Trump a avertizat că Al Treilea Război Mondial este foarte aproape. Totuși, NATO ar „nimici armata Rusiei în câteva luni” în cazul unui conflict convențional pe teritoriul ucrainean, dar victoria ar veni cu un preț uriaș: escaladarea spre un război nuclear ar fi aproape inevitabilă, avertizează experți citați de Daily Mail.
UPDATE Situația privind furnizarea de gaz rusesc către țările europene, în tranzit prin Ucraina, este dificilă și necesită o atenție sporită, consideră secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov. „Acum există o situație foarte dificilă aici, care necesită o atenție sporită” – a declarat reprezentantul Kremlinului într-o discuţie cu jurnaliştii, scrie Rador.
UPDATE Un incendiu „devastator” a izbucnit la un depozit de drone Shahed din Tatarstan, distrugând componente pentru drone în valoare de 16 milioane de dolari, au anunțat luni serviciile de informații militare ale Ucrainei (HUR) relatează Kyiv Independent.
UPDATE Pericol în Marea Neagră, în contextul războiului din estul Ucrainei. Încă o mină marină a fost descoperită plutind mare. De data aceasta, în coasta nordică a Turciei, aproape de Istanbul, scrie presa internațională. Obiectul explozibil ar urma să fie distrus în cursul zilei de luni, 23 decembrie, scrie Ziare.com.
UPDATE Elveția a adoptat cel mai recent pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei și Belarusului, a declarat luni guvernul. Măsura a fost luată la o săptămână după ce Uniunea Europeană a vizat navele Moscovei și entitățile chineze care s-au dovedit a fi făcut comerț cu armata rusă, potrivit Reuters.
UPDATE Fostul lider al Siriei, Bashar al-Assad nu își anunțase echipa de securitate când a intenționat să fugă, scrie New York Times (NYT). Assad a apelat la guvernele străine, cerând să găsească o modalitate de a împărți pașnic puterea cu rebelii. În același timp, surse anonime din presă au transmis publicației citate că fostul președinte nu a putut lua legătura cu Putin, întrucât președintele rus îi ignora apelurile, scrie Adevărul.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat luni pe prim-ministrul slovac Robert Fico, aflat în vizită la Moscova cu o zi înainte, că vrea „să-l ajute pe Putin să câştige bani pentru a finanţa războiul" cu Kievul, în toiul tensiunilor asupra tranzitului de gaz rusesc spre Uniunea Europeană, scrie Digi24.
UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, se aşteaptă la noi presiuni din partea viitorului preşedinte al SUA, Donald Trump, în legătură cu cheltuielile de apărare comparativ mai scăzute ale aliaţilor europeni, printre care şi Germania.
UPDATE Ministerul Apărării din Israel a semnat un contract de 560 milioane de euro pentru vânzarea sistemului Barak MX către Slovacia, cel mai amplu acord de export de apărare cu această ţară, informează The Times of Israel.
UPDATE „Nu există niciun alt temei pentru neliniște în stânga Nistrului în afară de problemele generate de Gazprom, care vor conduce la adâncirea crizei economice și sociale în regiune. Chișinăul își menține ferm poziția privind modul de reglementare al dosarului transnistrean: pe cale pașnică, prin negocieri, fără a prejudicia stabilitatea în țară și în regiune. Isteria anti-moldovenească care se observă în ultimele zile la Tiraspol, încercarea Moscovei și acoliților săi de pe ambele maluri ale Nistrului de a responsabiliza guvernarea de la Chișinău pentru eventuala criză energetică și umanitară din raioanele de est ale țării, iar mai nou și răspândirea unor pretinse ”informații operative” ale SVR despre o închipuită operațiune militară moldovenească în regiune, reconfirmă ipoteza că autoritățile ruse și ”partenerii” lor de pe loc încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova, să disemineze frică și neîncredere în rândul cetățenilor și să extindă aria de nesiguranță și confruntare din zonă. Îndemnăm Tiraspolul să nu se lase ademenit în acest joc periculos. Criza energetică care se profilează poate afecta cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului și trebuie să facem tot ce depinde de cei antrenați în procesul de negocieri ca să o gestionăm impecabil. Chișinăul și-a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a conlucra cu toți partenerii de dialog în vederea diminuării riscurilor în acest dosar, atenuării, pe cât e posibil, problemelor ce pot afecta oamenii și economia din regiune în urma deciziei unilaterale, arbitrare și neîntemeiate a Gazprom de a sista livrările de gaz către regiunea transnistreană”, notează Biroul politici de Reintegrare de la Chișinău.
UPDATE Ucraina a fost atacată în ultimele 24 de ore cu cel puţin 72 de drone ruseşti cu rază lungă de acţiune, inclusiv drone de producţie iraniană Shahed şi alte tipuri, potrivit forţelor aeriene ucrainene, transmite luni AFP, preluată de Agerpres.
UPDATE Un nou fals se răspândește pe Internet despre un așa-zis plan de acțiuni militare în regiunea transnistreană, scrie Adrian Băluțel, șeful administrației prezidențiale de la Chișinău. „Este fals că autoritățile Republicii Moldova ar pregăti acțiuni militare în Transnistria sunt dezinformări grave și periculoase, concepute să semene panică și neîncredere. Reiterăm Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului, fără excepție. Un pas esențial pentru soluționarea conflictului este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova. De asemenea, este manipulator și complet fals să se arunce vina pe Chișinău sau Kiev pentru situația din regiune. Precizăm există un contract clar între Moldovagaz și Gazprom, care prevede livrarea gazelor naturale pe malul stâng, indiferent de ruta de tranzit. Problemele actuale provin din refuzul Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale, nu din acțiunile Guvernului Republicii Moldova. Guvernul lucrează intens la soluții pentru a sprijini cetățenii afectați de criză, indiferent de regiune. Toți oamenii din Republica Moldova sunt cetățenii noștri și vor fi sprijiniți în aceste momente dificile".
UPDATE După decenii de guvernare deficitară și promisiuni neîmplinite, alegătorii de pe flancul estic al NATO erau deja vulnerabili la manipulările Moscovei, scrie politico.eu într-o analiză privind alegerile din România.
UPDATE Președintele american nou ales, Donald Trump, a declarat că va pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Trump a avertizat că Al Treilea Război Mondial este foarte aproape iar acest lucru care ar putea distruge planeta trebuie oprit rapid. „Voi pune capăt războiului din Ucraina. Voi opri haosul din Orientul Mijlociu. Și nu voi permite, promit, al treilea război mondial. Și suntem foarte aproape de al Treilea Război Mondial”, a spus Trump, scrie NewsWeek.
UPDATE Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat pe 22 decembrie că omologul rus, Vladimir Putin, vrea să aibă o întâlnire cu el „cât mai curând posibil”. „Trebuie să așteptăm asta, trebuie să punem capăt acestui război oribil”, a mai adăugat Trump. Acest lucru se întâmplă în timp ce pe front trupele rusești sunt în ofensivă cu misiunea de a cuceri cele patru provincii anexate de Putin, iar țările din Europa discută despre o misiune de menținere a păcii în Ucraina, potrivit AlephNews.
UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că el consideră nejustificate criticile uneori dure aduse cancelarului german Olaf Scholz de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite luni Reuters, citând dpa, transmite Agerpres.
UPDATE Rusia construieşte mai mult de 10 unităţi nucleare în străinătate, încercând să profite de creşterea cererii de energie determinată de inteligenţa artificială şi de pieţele în curs de dezvoltare.
UPDATE Dincolo de teama unui război nuclear, experții analizează ce ar însemna un conflict între forțele NATO și Rusia, purtat exclusiv cu arme convenționale. În acest context, șeful Statului Major al Armatei Marii Britanie, Sir Tony Radakin, este ferm: NATO ar distruge rapid forțele ruse, având o superioritate aeriană de trei la unu și un buget de apărare mult mai mare decât al Rusiei și Chinei la un loc. Doar în ceea ce privește forțele navale și aeriene, superioritatea NATO ar fi incontestabilă. Într-un astfel de război, forțele ruse ar fi copleșite în câteva luni, susțin specialiștii.Totuși, chiar și cu toate aceste avantaje, victoria NATO nu ar veni fără costuri majore. Gordon B. Davis, fost secretar general adjunct al NATO, subliniază că, deși NATO ar câștiga, Rusia ar riposta cu arme de distrugere în masă, iar forțele aliate ar suferi pierderi semnificative. Astfel, deși armata NATO este imbatabilă în ceea ce privește echipamentele și trupe, războiul nu s-ar încheia fără mari pierderi de vieți omenești și o instabilitate globală devastatoare, scrie Ziare.com.
UPDATE Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a raportat luni că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pregăteşte un plan pentru o operaţiune militară de preluare a controlului asupra regiunii separatiste Transnistria, informează EFE. „Atragerea Moldovei în război” este una din narațiunile de bază ale propagandei de la Kremlin, notează StopFals. Valeriu Pașa, expert al Centrului Analitic Watchdog, a menționat pentru Stopfals.md că acesta este unul din instrumentele războiului hibrid, pentru a induce panica în societate. Iar potrivit analistului politic, Anatol Ţăranu, activiștii şi politicienii pro-Kremlin sunt ancorați electoratului care simpatizează Moscova şi îndeplinesc indicațiile venite, direct sau indirect, de la Kremlin.
UPDATE Noi marcaje de război au fost observate pe vehiculele militare ruse din teritoriile ucrainene ocupate, a scris duminică pe canalul său de Telegram fostul consilier al municipalității orașului Mariupol, Petro Andrișcenko, relatează New Voice of Ukraine.
UPDATE Rusia reprezintă o ''ameninţare permanentă'' pentru Uniunea Europeană, a afirmat duminică premierul finlandez Petteri Orpo, care a subliniat necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina şi a creșterii cheltuielilor militare, transmite France Presse.
UPDATE Un filmuleț care pretinde că arată capturarea de către ruşi a unui australian care lupta pentru Ucraina pe frontul de est al războiului a provocat anchete urgente din partea guvernului federal de la Canberra, relatează The Guardian.
UPDATE Comisia Electorală Centrală (CEC) din Belarus a înregistrat luni candidatura lui Aleksandr Lukaşenko la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc pe 26 ianuarie 2025, transmite EFE, care citează agenţia belarusă de ştiri BELTA, potrivit Agerpres.
UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat că Berlinul trebuie să fie pregătit pentru războiul hibrid din partea Rusiei în perioada premergătoare alegerilor federale anticipate şi după acestea, scrie Deutsche Welle. Avertismentul lansat de Pistorius are loc în contextul unui alt avertisment al șefilor spionajului german cu privire la o ameninţare sporită din partea Kremlinului în octombrie, scrie Mediafax.
UPDATE Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 52 din cele 103 drone ruseşti lansate peste noapte asupra Kievului şi altor oraşe ale ţării, a anunţat armata ucraineană, duminică, transmite Reuters.
UPDATE Recent, s-a aflat despre o altă execuție a prizonierilor ucraineni pe câmpul de luptă. Institutul pentru Studiul Războiului a răspuns la ordinara crimă rusă. Analiștii cred că ofițerii ruși aprobă aceste execuții, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului internațional, a raportat Canalul 24 cu referire la ISW.
UPDATE Revoltă în armata rusă din zona Niprului. Comandanții ruși refuză să trimită trupe pentru a traversa fluviul, considerând că o astfel de misiune este sinucigașă, susțin agenții ucraineni și grupul partizan ATESH.
UPDATE Armata sud-coreeană a avertizat că regimul lui Kim Jong Un urmează să trimită Rusiei trupe suplimentare și mai multe echipamente militre, ce ar putea include „drone sinucigaşe”, în cadrul planului său de a sprijini Moscova în războiul împotriva Ucrainei, potrivit un document publicat luni, informează agenția spaniolă EFE, citată de Agerpres.
UPDATE Companiile deținute, parțial, de miliardari ruși strâns legați de Vladimir Putin continuă să-și exporte produsele pe piețele occidentale, fără întreruperi, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident după ce Rusia a invadat Ucraina. Companiile oligarhilor ruși exploatează o lacună care permite firmelor să opereze liber pe piețele UE, atâta timp cât persoanele sancționate dețin mai puțin de 50% din acțiunile companiei, potrivit Gândul.
UPDATE Premierul slovac Robert Fico a purtat discuții cu președintele rus Vladimir Putin duminică la Moscova, discutând despre tranzitul gazelor și războiul din Ucraina, după ce Kievul a anunțat că nu va reînnoi un acord cheie cu Slovacia, anunță France24. Vizita a fost condamnată de partidele de opoziție slovacă, scrie B1. Discuţiile s-ar fi concentrat pe tranzitul gazelor şi pe situaţia internaţională actuală. Fico a scris pe o reţea socială că urmăreşte o politică suverană în toate cele patru puncte cardinale şi că a informat vineri înalţi responsabili ai UE despre călătoria sa la Moscova, potrivit Agerpres.