Situație tensionată la Calea Ferată a Moldovei, angajații căreia nu și-au mai primit lefurile din luna iulie. Datoriile se ridică în prezent la peste 180 de milioane de lei, iar administrația companiei susține că încercat să adune bani din vânzarea locomotivelor sau chiria spațiilor, însă nu a reușit. Sătui să trăiască de pe o zi pe alta, mulți salariați aleg să se concedieze.
În vară, conducerea CFM estima că ar putea obține în jur de 200 de milioane de lei din vânzarea locomotivelor, vagoanelor vechi, dar și a metalului uzat. Așteptările optimiste nu au fost confirmate în realitate.
Pentru a plăti datoriile salariale la cei aproape cinci mii de angajați, administrația CFM a accesat două credite a câte 35 de milioane de lei fiecare. Problema însă s-a rezolvat doar temporar.
Autoritățile recunosc că, deocamdată, nu au o soluție imediată la acest subiect, ci doar una graduală.
Aceștia spun că iau în calcul dezvoltarea infrastructurii feroviare, care să aducă venit.
CFM se confruntă de ani buni cu probleme la achitarea salariilor. În 2020 întreprinderea a ajuns în prag de faliment, iar angajații din mai multe raioane au ieșit la proteste. Din 2020 și până în prezent, numărul angajaților s a redus aproape în jumătate, de la aproape zece mii la 4.970.