Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului, conform calendarului gregorian. Crăciunul marchează nașterea lui Hristos, care a avut loc acum aproximativ două mii de ani. Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit pe 7 ianuarie.
Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor și este celebrat în întreaga țară, aducând familiile împreună în jurul bradului. Este o perioadă în care tradițiile străvechi sunt revigorate, iar acestea, deși diferă în funcție de regiune, păstrează esența sărbătorii.
În Republica Moldova, una dintre cele mai vechi tradiții de Crăciun este păstrarea luminii. Sărbătoarea Nașterii Domnului este strâns legată de solstițiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an. Deși acest obicei mai este păstrat de un număr mic de oameni, în anumite sate, încă se mai aprind ruguri de bușteni în seara de ajun pentru a menține lumina cât mai mult timp.
Un alt obicei caracteristic regiunii este pregătirea de către gospodine a colăceilor, care sunt agățați pe perete până la Sfântul Gheorghe (23 aprilie). Colăcelul copt în Ajun este luat de bărbatul casei, care îl rupe în trei părți: una o pune sub brazdă, alta o dă animalelor din gospodărie și pe cea din urmă o mănâncă el.
Un alt obicei esențial este colindatul, practicat de copiii care vestesc Nașterea Mântuitorului. Colindele sunt însoțite de daruri, iar tradițional, colindătorii primesc pâine, colaci și dulciuri.