Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1038: Moș Crăciun distrus și cutii negre. Putin dezvăluie o discuție cu Biden, iar ISW explică declarația

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și momele vii. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

26 decembrie 2024, ora 17:55

Avionul Azerbaidjan Airlines care s-a prăbușit, provocând moartea a 38 de persoane, ar fi fost doborât de un sistem rus de apărare aeriană, susțin patru surse Reuters. Între timp, atacurile masive ale Moscovei au continuat și după Crăciun, după ce armata lui Vladimir Putin a bombardat Ucraina în ajunul și în timpul marii sărbători creștine. SUA vor continua să trimită arme în Ucraina după atacul rusesc de Crăciun împotriva acesteia, a spus Joe Biden, potrivit Rador.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene ce vizau uciderea de ofițeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova. Totodată, Rusia foloseşte bitcoin în comerțul exterior, pentru a contracara sancţiunile occidentale, potrivit ministrului de finanţe.

UPDATE Guvernul Ucrainei a aprobat pe 24 decembrie un proiect de lege prin care propune ca limba „moldovenească” să fie înlocuită cu limba română în lista internațională propusă de Ucraina în Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare. Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare este un tratat european adoptat în anul 1992, sub auspiciile Consiliului Europei pentru protejarea și promovarea limbilor istorice regionale și minoritare în Europa, scrie Gândul.

UPDATE Disponibilitatea de a susține Ucraina „până la victorie” a scăzut brusc în mai multe țări din Europa de Vest ca sprijină intens Kievul. Un studiu făcut de YouGov arată că această schimbare radicală de atitudine vine într-un moment critic pentru soarta Ucrainei, scrie Ziare.com.

UPDATE O investigaţie preliminară a stabilit că o rachetă rusească sol-aer a provocat prăbuşirea zborului 8432 al Azerbaijan Airlines lângă Aktau, Kazahstan, în urma căreia au murit toţi cei 38 de pasageri, pe 20 decembrie, informează EuroNews. Potrivit surselor guvernamentale azere, racheta, lansată în timpul unui atac cu drone deasupra oraşului Groznîi, a explodat în apropierea avionului în timpul zborului, iar schijele au rănit mortal pasagerii şi echipajul, notează Mediafax.

UPDATE Poliția finlandeză suspectează că petrolierul Eagle S, provenit din Rusia, ar fi implicat în deteriorarea unui cablu electric submarin între Finlanda și Estonia, potrivit AFP, preluată de Agerpres. Incidentul a avut loc miercuri, în prima zi de Crăciun, iar nava face parte dintr-o așa-numită „flotă fantomă”, scrie Digi24.

UPDATE Cel puţin opt persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra oraşului Nikopol din sudul Ucrainei, au raportat joi autorităţile, conform agenția de știri dpa, citată de Agerpres.

UPDATE Rusia a arestat patru suspecți într-un presupus complot ucrainean de asasinare a unor oficiali militari de rang înalt, la câteva zile după ce generalul Igor Kirillov a fost ucis într-un atac revendicat de Kiev, relatează site-ul televiziunii Euronews.

UPDATE Autoritatea rusă pentru supravegherea aviației, Rosaviaţia, a declarat joi că toate cele patru aeroporturi din Moscova și aeroportul din Kaluga, la 160 km sud-vest de Moscova, au fost închise temporar, fără a preciza motivul. „Echipajele aeronavelor, controlorii de trafic aerian și serviciile aeroportuare iau toate măsurile necesare pentru a asigura siguranța zborurilor”, se arată în comunicatul emis de Rosaviaţia, scrie Rador.

UPDATE Forțele Speciale de Operațiuni ale Ucrainei (SSO) au publicat o nouă parte din notițele unui soldat nord-coreean, care au ajuns în mâinile SOS după eliminarea militarului în regiunea Kursk a Rusiei, scrie pravda.ua.Potrivit informațiilor oferite de SSO, soldatul nord-coreean decedat făcea parte dintr-o unitate de operațiuni speciale. În ultimele note publicate, Gyeong Hong Jong, soldatul care a fost eliminat înainte de a intra în contact cu operatorii SSO, a descris tactici de doborâre a dronelor și metode de a se ascunde de obuzele de artilerie ucrainene.Deși nu se știe sigur dacă aceste tehnici sunt autentice sau dacă au fost învățate de la ruși, operatorii ucraineni spun că tacticile folosite implică utilizarea unei „momele vii” pentru a atrage dronele, scrie Ziare.com.

UPDATE NATO a cerut o investigație completă a cauzei prăbușirii unui avion Azerbaijan Airlines care a ucis 38 de persoane. “Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de familiile și victimele zborului Azerbaijan Airlines J28243”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO Farah Dakhlallah într-o postare pe platforma X. “Le dorim celor răniți în accident o recuperare rapidă și solicităm o anchetă completă”, potrivit Money.

UPDATE Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a afirmat că Moscova este deschisă să colaboreze cu viitoarea administrație a lui Donald Trump pentru a îmbunătăți relațiile bilaterale. Cu toate acestea, oficialul rus a subliniat că inițiativa trebuie să pornească de la Statele Unite, accentuând că revine Washingtonului responsabilitatea de a face primul pas în această direcție. Declarația a fost făcută joi, conform agenției de presă Reuters.

UPDATE Moscova a acuzat joi „serviciile secrete ucrainene” că se află în spatele a aproximativ 50 de incendii criminale şi atacuri cu explozibili care au vizat clădiri administrative din Rusia în decembrie, informează France Presse, citată de Agerpres.

UPDATE În urma prăbuşirii unui avion de pasageri în Kazahstan, în care şi-au pierdut viaţa 38 din cele 67 de persoane aflate la bord, Moscova a avertizat joi, 26 decembrie, împotriva speculaţiilor că aeronava ar fi fost doborâtă, informează Reuters.

UPDATE Rusia şi Kazahstanul încearcă să tempereze speculaţii cu privire la cauza prăbuşirii avionului Azerbaijan Airlines, iar Kremlinul cere tuturor să aştepte rezultatul investigaţiei, după ce un oficial ucrainean din cadrul securităţii a apreciat că tragedia, în care au murit 38 de oameni de Crăciun, a fost cauzată de un tir al apărării aeriene ruse, relatează News.ro.

UPDATE Cumpărătorii ruși continuă să aibă acces la mărci occidentale de lux, în ciuda sancțiunilor impuse după invadarea Ucrainei, relatează The Financial Times. A apărut o industrie de cumpărători personali, revânzători și contrabandiști transfrontalieri, permițând rușilor bogați să eludeze restricțiile, dar și să rămână în pas cu moda, notează Digi24.

UPDATE Regiunea transnistreană va rămâne fără gaze începând cu data de 1 ianuarie, după ce Gazprom a anunțat că va sista furnizarea acestora, invocând o datorie pe care autoritățile de la Chișinău nu o recunosc. Într-un interviu pentru HotNews, vicepremierul Oleg Serebrian spune că Tiraspolul nu va reuși să gestioneze situația decât maxim 2-3 săptămâni și va fi nevoie de o intervenție umanitară din exterior. Oficialul a mai explicat că Gazprom are soluția tehnica de a continua livrările de gaze în regiunea transnistreană chiar și fără tranzitul prin Ucraina care va fi stopat în dimineața zilei de 1 ianuarie 2025. 

UPDATE Războaie în desfăşurare, răsturnarea dramatică de la putere a unor lideri autoritari precum Bashar al-Assad, căderi de guverne, alegeri cu final neaşteptat, noi dezastre aduse de schimbările climatice în cel mai cald an de când se fac măsurători meteorologice - în întreaga lume, anul 2024 nu a încetat să aducă evenimente de mare impact, schimbări, emoţii şi îngrijorări pentru viitor, notează News.ro.

UPDATE Rusia dorește un acord obligatoriu din punct de vedere juridic pentru o pace durabilă care să asigure securitatea Rusiei și a vecinilor săi. Moscova nu vede rostul unei încetări a focului pentru a îngheța războiul din Ucraina, a declarat joi ministrul de Externe Serghei Lavrov, notează Money. “Un armistițiu este o cale spre nicăieri”, a declarat Lavrov, adăugând că Moscova suspectează că un armistițiu atât de slab ar fi pur și simplu folosit de Occident pentru a reînarma Ucraina. El a adăugat că Moscova dorește ca documentele juridice să fie redactate astfel încât să asigure “imposibilitatea încălcării acestor acorduri”.

UPDATE Biroul Procurorului General al Rusiei a adăugat Comisia Helsinki din SUA pe lista aşa-numitelor organizaţii indezirabile, relatează Radio Svoboda, potrivit Ukrinform. După cum se menţionează în decizia Parchetului General, activităţile comisiei „vizează destabilizarea situaţiei socio-politice din Rusia, membrii organizaţiei diseminând masiv materiale care discreditează politicile externe şi interne ale conducerii ţării, activitatea organelor de aplicare a legii şi a sistemului judiciar”, scrie Mediafax.

UPDATE Astăzi în Azerbaidjan a fost declarată zi de doliu în urma catastrofei aviatice în care au murit cel puțin 38 de persoane. Între timp, au apărut noi detalii despre incident. Una dintre versiunile examinate la moment este că avionul ar fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor, care l-ar fi confundat cu o dronă ucraineană. Autoritățile din Kazahstan, Azerbaidjan și Rusia au declarat că investighează accidentul.

UPDATE Avionul Azerbaijan Airlines, cu 67 de oameni la bord, care s-a prăbușit în ziua de Crăciun în Kazahstan, ar fi putut fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor. Scenariul este invocat și de presa rusă și de cea ucraineană, scrie Digi 24.

UPDATE Starea de urgență federală va fi decretată după incidentul soldat cu scufundarea a două petroliere în Strâmtoarea Kerci, a anunțat preşedintele R.Crimeea, Serghei Aksenov. Starea de urgență federală va fi declarată din cauza scurgerii de păcură, după ce cisternele s-au scufundat în apele dn zona Strâmtorii Kerci, a declarat, joi, preşedintele desemnat de ruşi în Crimeea, Serghei Aksenov, la postul de televiziune Crimea 24, scrie Rador.

UPDATE Regiunea Belgorod din Rusia a fost atacată de drone în cursul nopţii de miercuri spre joi. Au fost raportate pene de curent în mai multe localităţi, potrivit canalelor ruseşti Telegram, citate de RBC-Ucraina. Atacul a fost confirmat de guvernatorul regiunii, Vyacheslav Gladkov. Acesta a declarat că dronele au vizat districtul Grayvoronsky. Potrivit lui Gladkov, dispozitivele explozive lansate de drone au avariat o linie electrică. Ca urmare, mai multe localităţi au rămas fără curent electric, scrie Mediafax.

UPDATE Enclavele etnice formate din familiile de migranți pot deveni un teren propice pentru extremism, a scris vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev pe pagina sa oficială de pe reţeaua de socializare VKontakte. Vicepreședintele Consiliului rus de Securitate a remarcat faptul că șederea îndelungată a membrilor familiei lucrătorilor migranți în Rusia creează o povară extrem de gravă pentru sfera socială, scrie Rador.

UPDATE Scufundarea navei cargou ruseşti Ursa Major în Marea Mediterană a fost cauzată de un "atac terorist", a declarat miercuri, 25 decembrie, compania care deţine nava, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Ucraina a primit 150 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a finanţa mese şcolare gratuite pentru elevii din ciclul primar şi pentru a reconstrui infrastructura, a anunţat premierul ucrainean Denîs Şmîhal, potrivit Ukrinform. „Fondurile vor fi alocate pentru furnizarea de mese gratuite pentru copiii din clasele 1-4, refacerea infrastructurii şi asigurarea producţiei neîntrerupte de bunuri agricole”, a declarat Şmîhal, potrivit Mediafax.

UPDATE Concernul Kalașnikov din Rusia a arătat primele imagini ale utilizării noii drone kamikaze Kub-10E, care a fost anunțată pentru prima dată de directorul general al companiei, Alan Lușnikov, într-un interviu pentru TASS.

UPDATE Guvernul regiunii Voronej, sud-estul Rusiei, a aprobat „Programul de creștere a ratei fertilității”, conform căruia, din ianuarie, fiecare familie în care soții au sub 35 de ani va primi o plată unică de 300.000 de ruble, circa 2.900 de euro, pentru nașterea unui al treilea copil (sau mai mult), relatează portalul independent Holod Media. Regiunea are circa 2,3 milioane de locuitori, notează Libertatea.

UPDATE Comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei, Andrus Merilo, a declarat într-un interviu că Federația Rusă, în calitate de agresor, și-a atins deja obiectivul, transmiţând lumii un semnal despre „normalitatea” ocupării teritoriului altui stat. Potrivit lui Merilo, prin ocuparea teritoriului unei țări vecine, Rusia a transmis lumii un semnal clar că acest lucru este „normal”, relatează agenția RBC-Ukraine, preluată de Rador.

UPDATE Șeful diplomației ruse, citat de cotidianul Kommersant, a spus că Franța a trimis în mod constant Moscovei invitații de a discuta, la început fără Ucraina. Lavrov spune că Rusia e interesată de un dialog cu Vestul, scrie HotNews.

UPDATE Regimul lui Vladimir Putin diluează granițele între nostalgie imperială și tendințele fasciste, iar întrebarea care se pune acum este dacă Rusia sub conducerea acestuia poate fi considerată un regim fascist. Folosirea termenului „fascism” pentru a descrie Rusia lui Putin capătă o semnificație deosebită, întrucât acest termen își îndeplinește rolul de analogie istorică, dar și de etichetă cu greutate, reflectând nu doar politica internă a Kremlinului, ci și agresiunile din Ucraina și ocuparea teritoriilor acestuia, scrie, în Kyiv Independent, Andreas Umland analist la Centrul de Studii Est-Europene din Stockholm al Institutului Suedez de Afaceri Internaționale, scrie Ziare.com.

UPDATE Serghei Lavrov a declarat într-un interviu că „centrele de comanda aflate în Kiev ar putea fi vizate de Federația Rusă, în funcție de amenințările venite”, dar și că „Moscova nu țintește niciodată obiective civile” , transmite Tass. 

UPDATE Un sondaj arată că disponibilitatea de a sprijini Ucraina „până la victorie” a scăzut brusc în Europa de Vest, în timp ce apropiata revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ridică semne de întrebare cu privire la viitorul asistenței militare americane pentru Kiev, scrie Adevărul.

UPDATE Imaginile din satelit arată că Coreea de Nord furnizează tot mai multe muniții Rusiei și își extinde producția de arme pentru a sprijini Federația Rusă. Potrivit lui Andrii Kovalenko, șeful Centrului pentru Contracararea Dezinformării (CCD) și ofițer al Forțelor de Apărare ale Ucrainei, 60% din proiectilele de artilerie și mortiere folosite în prezent de Rusia în Ucraina provin de la Phenian.

UPDATE Militarii Brigăzii de Rachete Antiaeriene Herson au distrus una dintre rachetele rusești de croazieră lansate către Ucraina în prima zi de Crăciun. Totodată, comandamentul a informat că în cursul nopții și al dimineții, luptătorii brigăzii au doborât un total de 11 ținte inamice, notează NewsWeek.

UPDATE Un sondaj de opinie în Ucraina arată o schimbare importantă în privința aderării la NATO. 36% dintre respondenți nu sunt pregătiți să susțină aderarea la NATO dacă o parte din teritoriul Ucrainei este ocupată, ceea ce este cu 16 puncte procentuale mai puțin decât în ​​iunie 2023, scrie Hotnews.

UPDATE Keith Kellogg, generalul american desemnat de Donald Trump ca reprezentant special pentru conflictul dintre Ucraina și Rusia, a condamnat atacul masiv cu rachete și drone din ziua de Crăciun și a spus că Statele Unite sunt „mai hotărâte ca niciodată să aducă pacea în regiune”. „Crăciunul ar trebui să fie un timp de pace, dar Ucraina a fost atacată cu brutalitate în ziua de Crăciun”, a scris Kellogg miercuri pe platforma socială X, citat de The Hill. „Lansarea unor atacuri la scară largă cu rachete și drone în ziua nașterii Domnului este greșită. Lumea urmărește îndeaproape acțiunile de ambele părți. SUA sunt mai hotărâte ca niciodată să aducă pacea în regiune”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a denunțat miercuri "mașina de război sângeroasă şi brutală a lui Putin", după atacul masiv cu rachete şi drone explozive ruseşti asupra sistemului energetic ucrainean, care s-a soldat cu un mort, în ziua de Crăciun, relatează AFP.

UPDATE Un cablu electric submarin care leagă Finlanda de Estonia s-a defectat miercuri, a declarat prim-ministrul Finlandei, acesta fiind cel mai recent incident dintr-o serie care implică cabluri şi conducte de energie în Marea Baltică, transmite News.ro. Arto Pahkin, şeful operaţiunilor rețelei finlandeze de electricitate, a declarat pentru postul public de televiziune Yle că nu se poate exclude sabotajul. Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a declarat că întreruperea nu a afectat aprovizionarea cu energie electrică a ţării.

UPDATE Bombardarea masivă a Ucrainei de către Rusia în ziua de Crăciun demonstrează că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu este interesat de pace – consideră ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp. Acesta a scris pe X că, alegând să atace inclusiv în ziua de Crăciun, Putin a arătat că vrea să distrugă Ucraina. Caspar Veldkamp a asigurat că, în 2025, Ţările de Jos vor continua să rămână angajate în oprirea agresiunii crude a Rusiei, potrivit Rador.

UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 25 spre 26 decembrie, trupele ruse au lansat 31 de drone de diferite tipuri. Apărarea aeriană ucraineană a reuşit să doboare majoritatea dronelor folosite de ruşi pentru a ataca teritoriul Ucrainei. Atacul aerian a fost respins de forțe de rachete antiaeriene, sisteme de război electronic şi grupuri mobile de foc ale Forțelor Aeriene și Forțelor de Apărare ucrainene. Până la ora 08:30, a fost confirmată doborârea a 20 de drone, în regiunile Harkiv, Kiev, Cernihiv și Dnipropetrovsk. În plus, 11 drone inamice au dispărut de pe radare, ca urmare a activității desfăşurate de echipamentele de război electronic, scrie Rador.

UPDATE Cei trei ucraineni, care au trecut marți seară granița în România prin Munții Maramureșului în condiții meteo extreme și care au cerut ajutorul autorităților după ce s-au rătăcit, au fost găsiți și recuperați. Unul dintre ei este accidentat. Potrivit salvamontiștilor, ucrainienii nu au respectat inițial indicațiile salvatorilor și operațiunea a durat peste 12 ore, scrie Rador.

UPDATE Avionul cu 67 de oameni la bord, care s-a prăbușit în Kazahstan, ar fi putut fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor. Acestea ar fi confundat aeronava cu o dronă ucraineană. Scenariul este invocat și de presa rusă și de cea ucraineană. Imaginile cu partea din spate avionului plină de găuri par să întărească această ipoteză. Cel mai recent bilanț arată că 38 de persoane au murit în urma accidentului aviatic. Se pare că avionul a încercat de trei ori să aterizeze la Groznîi, însă ceața și luptele din regiune au împiedicat acest lucru. În acea zonă, sistemele antiaeriene cecene Panțîr răspundeau unui atac cu drone al ucrainenilor.

UPDATE Imagini cu momentul în care supraviețuitorii avionului prăbușit în Kazahstan sunt scoși dintre rămășițe au fost publicate pe platformele sociale. Peste 20 de oameni au scăpat cu viață, iar alți mai bine de 30 au murit, după ce o aeronavă a Azerbaijan Airlines s-a prăbușit miercuri, 26 decembrie, în orașul Aktau, relatează Daily Mail.

UPDATE Avionul companiei Azerbaidjan Airlines care s-a prăbuşit miercuri, în ziua de Crăciun, în drum spre Rusia ar fi putut fi doborât de o rachetă sol-aer rusească, potrivit unor rapoarte ale unor instituții media ruse independente, citate de Kyiv Independent.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofițeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente, informează Reuters, conform Agerpres. Documente împachetate în plicuri speciale, care conțineau explozibil, a fost unul dintre planurile de dată recentă ale Ucrainei, susțin rușii, care au arestat un număr de suspecți la Moscova, unii dintre ei fiind cetățeni ruși.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, trupele de invazie ale Rusiei au bombardat 27 de localităţi din această regiune sudică. Într-un comunicat remis joi dimineaţă, oficialul precizează că două persoane au fost rănite în timpul atacurilor ruseşti. Armata rusă a atacat infrastructura socială și cartiere rezidențiale, potrivit Rador.

UPDATE Croații renunțaseră în 2008 la serviciul militar obligatoriu, însă războiul declanșat de ruși în Ucraina i-a speriat. Astfel că au revenit asupra decizie. „Ministerul Apărării a pregătit propuneri legislative care reglementează formarea militară de bază, precum şi alte aspecte legate de punerea în aplicare a serviciului militar obligatoriu", a precizat ministerul într-un comunicat citat de Agerpres.

UPDATE Companiile din Rusia au început să utilizeze bitcoin şi alte monede digitale în plăţi internaţionale, în urma modificărilor legislative care au permis o astfel de utilizare pentru a contracara sancţiunile occidentale. În acest an, Rusia a permis utilizarea criptomonedelor în comerţul exterior şi a luat măsuri pentru a legaliza „mineritul” de criptomonede, inclusiv bitcoin. Rusia este unul dintre liderii mondiali în minerit de bitcoin.

UPDATE Oamenii de știință ruși au criticat eforturile de curățare a petrolului care a ajuns pe țărmurile Mării Negre din cauza a două tancuri petroliere rusești, susținând că acestea nu dispun de echipamente suficiente. Pe 15 decembrie, două tancuri petroliere rusești, Volgoneft-212 și Volgoneft-239, au fost lovite de o furtună în strâmtoarea Kerci, unul dintre ele scufundându-se, iar celălalt fiind adus la mal, scrie The Guardian.

UPDATE Președintele Vladimir Putin (72 de ani) s-a lăudat cu racheta revoluționară Oreșnik, însă, după cum arată analiza fragmentelor și a rămășițelor, nu este o rachetă nouă, relatează portalul militar ucrainean Defense Express și ziarul Blesk din Cehia. În plus, data fabricării unor piese corespunde cu momentul la care ar fi trebuit respectat Tratatul privind eliminarea rachetelor, scrie Libertatea. Vladimir Putin a susținut ca producerea rachetei Oreșnik a început anul trecut.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1035: Alertă la Kiev, problemă la Cuciurgan și drone-momeală. Prognoză: Când și cum se va sfârși războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1038: Moș Crăciun distrus și cutii negre. Putin dezvăluie o discuție cu Biden, iar ISW explică declarația
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1038: Moș Crăciun distrus și cutii negre. Putin dezvăluie o discuție cu Biden, iar ISW explică declarația
/PROMO/ Retrospectiva anului 2024: Semne bune, semne rele - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Retrospectiva anului 2024: Semne bune, semne rele - sâmbătă, la „Moldova gândește”
Cum să alegi spumantul potrivit de sărbători? ANSA a venit cu o serie de recomandări
Cum să alegi spumantul potrivit de sărbători? ANSA a venit cu o serie de recomandări
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/HARTĂ/ Două cutremure în România: Cât de puternice au fost seismele de lângă Republica Moldova
/HARTĂ/ Două cutremure în România: Cât de puternice au fost seismele de lângă Republica Moldova

Jurnalistă italiană, arestată în Iran de mai bine de o săptămână. „Italia lucrează neobosit pentru eliberarea ei”

missing
27 decembrie 2024, ora 23:02

Italia a declarat vineri că depune toate eforturile pentru a aduce acasă o jurnalistă care este arestată în Iran de mai bine de o săptămână, în timp ce mai mulți politicieni și-au exprimat îngrijorarea. Cecilia Sala, în vârstă de 29 de ani, care lucrează pentru ziarul Il Foglio și pentru compania de podcast Chora Media, a fost reținută la Teheran pe 19 decembrie, însă arestarea sa a fost făcută publică abia vineri. 

Ministerul italian de Externe a declarat că este în contact cu Iranul pentru a clarifica situația juridică a jurnalistei Sala și condițiile detenției sale, scrie dcnews.

„Italia lucrează neobosit pentru eliberarea ei, urmărind toate opțiunile”, a scris ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto - o figură cheie în Guvernul premierului Giorgia Meloni - pe platforma de socializare X, calificând arestarea drept ”inacceptabilă”.

Chora Media a declarat că Sala plecase din Roma în Iran pe 12 decembrie cu o viză de jurnalist valabilă și că realizase mai multe interviuri și trei episoade ale podcastului său „Stories”. Urma să se întoarcă la Roma pe 20 decembrie.

Aceasta a adăugat că Sala era deținută în regim de izolare în închisoarea Evin din Teheran și că nu a fost dat niciun motiv pentru arestarea sa.

Arestarea nu a fost confirmată imediat de oficialii iranieni.

Nu a fost clar dacă aceasta ar putea fi legată de tensiunile dintre Roma și Teheran, după ce Iranul a convocat săptămâna trecută un diplomat italian de rang înalt și ambasadorul elvețian, care reprezintă interesele SUA în țară, în legătură cu arestarea a doi cetățeni iranieni. Unul dintre bărbați a fost arestat în Italia la cererea Washingtonului.

Ambasadorul Italiei în Iran a vizitat-o vineri pe Sala în închisoare, iar jurnalista a fost, de asemenea, în contact telefonic cu familia sa, a declarat Ministerul italian de Externe.

Surse italiene la curent cu această problemă au declarat că Sala era „foarte obosită”, dar „bine din punct de vedere fizic”.

Chora a declarat că vestea arestării lui Sala nu a fost făcută publică imediat, deoarece familia sa și autoritățile italiene au sperat că păstrarea secretului ar putea contribui la eliberarea sa rapidă.

Elly Schlein, liderul Partidului Democrat de opoziție de centru-stânga din Italia, a îndemnat Guvernul să acționeze rapid.

„Cerem imediat Guvernului să ia orice inițiativă utilă pentru a face lumină în această chestiune, pentru a clarifica motivele acestei detenții și, mai presus de toate, pentru a o aduce pe Cecilia Sala înapoi în Italia cât mai curând posibil”, a spus Schlein, conform agenției de presă Reuters.

Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea președintelui Bashar al-Assad, un aliat al Teheranului, informează AFP, conform Agerpres.

Reamintim că pe 8 decembrie, o coaliție de rebeli condusă de grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a intrat în Damasc și a anunțat răsturnarea puterii lui Assad după o ofensivă fulgerătoare.

În ianuarie, cetățenii vor primi compensații cu 200 de lei mai mari decât în decembrie. Autoritățile au recalculat ajutoarele la facturi, reieșind din noile tarife la gaz. /Nerespectarea regulilor de utilizare a sobelor a mai făcut două victime. Doi bărbați din Dubăsari și Dondușeni au murit carbonizați după ce casele le-au luat foc. /Captură impresionantă de droguri la Bălți. Oamenii legii au confiscat un kilogram de cocaină, două kilograme de amfetamină și 1700 de pastile de ecstasy
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Energia termică s-ar putea scumpi cu peste 40 la sută. Termoelectrica și CET Nord au cerut tarife mai mari din 2025. /Schema de la Biroul Interpol Moldova prin care zeci de străini cerecetați penal scăpau de căutare internațională ar fi fost pusă la cale de fostul ministrul al justiției și șef la SIS, Vitalie Pîrlog. Despre asta au scris jurnaliștii de la Bloomberg. /Un bărbat din capitală s-a ales cu arsuri ușoare după ce în apartamentul lui s-a produs o explozie. Suflul deflagrației a aruncat în aer geamurile locuinței.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în dimineața zilei de astăzi. Asta după ce Rusia a lansat un nou atac asupra sistemului energetic ucrainean cu rachete și drone. Autoritățile au confirmat că, deocamdată, nu există perturbări în sistemul energetic național, care este conectat cu cel al Ucrainei. /Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului, conform calendarului gregorian. Crăciunul marchează nașterea lui Hristos. Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit pe 7 ianuarie. /Accident aviatic în nordul Kazahstanului. Un avion cu 67 de oameni la bord s-a prăbușit, după ce s-ar fi lovit cu un stol de păsări. Momentul impactului cu solul a fost surprins de martori.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În cadrul unei ceremonii la care au fost chemați 500 de invitați, Maia Sandu și-a început astăzi, oficial, cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova. /Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică mai scumpă din România, după ce rușii au atacat cu rachete centrala electrică din Podolsk, afectând și activitatea centralei de la Cuciurgan. /Mai mulți angajați de la Calea Ferată a Moldovei demisionează unul după altul. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile din vara. Cum răspunde Întreprinderea de Stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul îndeamna cetățenii să economisească energia electrică și să se aștepte la deconectări, în timp ce Premier Energy a făcut deja un grafic de întreruperi planificare, despre care nu oferă detalii. /Chișinăul respinge acuzațiile înaintate de Rusia, precum ca Maia Sandu ar vrea să se răzbune pe locuitorii din stânga Nistrului și planifica o operațiune militară acolo. Experții spun ca rușii urmăresc să destabilizeze situația de la Chișinău. /Opt inspectori vamali de la punctul de trecere al frontierei de la Leușeni sunt cercetați penal pentru luare de mită. Oamenii legii au făcut azi percheziții la domiciliile acestora.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.

/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/PROMO/ Retrospectiva anului 2024: Semne bune, semne rele - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Retrospectiva anului 2024: Semne bune, semne rele - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău
/VIDEO/ „3 scenarii îngrijorătoare”: Ce urmează după falsul Rusiei despre pretinsul atac plănuit de Chișinău
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
/VIDEO/ Pericolul crizei energetice: De ce să economisim? Expert: „Invazia Rusiei afectează direct Moldova”
Celula de criză va fi activată la Guvern! Dorin Recean: „Pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”
Celula de criză va fi activată la Guvern! Dorin Recean: „Pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.