Autoritățile statului și-au învățat lecțiile în urma celor două scrutine din această toamnă. Asigurarea vine din partea deputatului PAS, Lilian Carp care susține că după prezidențialele și referendumul din octombrie, puterea a înțeles mai bine care sunt instrumentele cu care a operat gruparea criminală Șor. Deputatul admite că autoritățile responsabile de contracararea fenomenului corupției electorale ar fi putut face mult mai mult și recunoaște că acum toată lumea așteaptă decizii ale instanțelor de judecată pe dosarele de cumpărare a alegătorilor.
„Sigur că sunt întrebări de ce instituțiile nu au fost mai active, dar au fost acțiuni de descurajare în ceea ce privește cumpărarea voturilor. Ne dorim o decizie pe coruperea electorală pe o perioadă de 6 luni ca lumea să înțeleagă că nu sunt dosare care pot fi tărăgănate cu anii și apoi uitate pe rafturi undeva”, a declarat Lilian Carp la „Cutia Neagră” de la TV8.
Deputatul a mai spus că în prezent, autoritățile încearcă să achiziționeze softuri care permit și urmărirea tranzacțiilor în bază de criptomonede, pentru a închide astfel toate canalele de finanțare ilegală. Potrivit lui Carp, statul își propune să lupte și mai mult cu propaganda.
De cealaltă parte, socialistul Adrian Albu crede că scrutinele din această toamnă ar trebui să învețe autoritățile o singură lecție - să deschidă mai multe secții de vot în spațiul CSI.
„Deschideți și în spațiul CSI, că și acolo sunt cetățeni ai Republicii Moldova, numai că nu sunt „oamenii voștri”, a spus Adrian Albu.
Iar analistul politic Nicolae Negru a subliniat că anul electoral 2024 a arătat încă o dată că Rusia se implică în alegerile din Republica Moldova.
„Din păcate, instituțiile statului nostru rămân cu un pas sau doi în urma lui Șor de exemplu care tot timpul improvizează ceva”, a menționat Nicolae Negru.