În ciuda provocărilor și a greutăților, anul care tocmai pleacă a fost unul de recuperare economică. Ce-i drept... ușoară. Asta se arată într-un studiu prezentat de IDIS viitorul. Am încercat să aflăm de la unii oameni cum a fost 2024 pentru ei.
„O duc mai bine și am vecini care la fel o duc mai bine, se simte. Până acum am lucrat, de 20 de ani sunt la pensie, continui să lucrez, am și pensie bună.- Deci cine muncește, are?- Cine muncește, mănâncă”.
„În generat în Republica Moldova a fost greu mereu. Nu este mai ușor pentru că avem prețuri mari absolut la tot și ne așteptăm din nou la majorări la serviciile comunale, scumpiri în lanț”.
Potrivit unui studiu realizat de Idisviitorul, 2024 a fost unul mai bogat pentru majoritatea populației, care ar fi avut venituri mai mari comparativ cu 2020, excepție sunt însă bugetarii, veniturile cărora au fost mai mici. În acest an salariu mediu lunar a făcut un salt până la aproximativ 14200 de lei, în comparație cu 8980, în 2021.
Și deși indicii de dezvoltare ar părea că sunt pe o linie ascendentă, totuși, părerile oamenii cu care am discutat sunt împărțite, în timp ce unii au recunoscut că au început să trăiască mai bine, pentru unii subiectul e la fel de sensibil, ca și acum câțiva ani.
„V-ați simțit mai bogată în acest an?- Da, eu personal, nu am nici o pretenție, mie îmi place și se vede după modul de trai al oamenilor. S-au majorat salariile și sunt satisfăcătoare. Sunt foarte mulțumită, acum pentru nimic în lume nu aș pleca peste hotare, cum făceam înainte. Aveți aici un job?- Da, lucrez, oficial, la stat”.
„Mergem spre dezvoltare și avem bani mai mulți. În ultimii doi ani mi-a fost mai bine”.
„Sunt pensionară, știu că este mică, dar știu și de ce, este greu, dar mergem înainte. Încerc să fac unele lucruri singură acasă, nu prea merg l a restaurante, nu plec peste hotare”.
„Nu progresăm noi tinerii, la noi în țară fără o ipotecă sau un credit de business sau o altă sursă, nu putem starta”.
„Vă spun cinstit, cred că o ducem mai greu, decât înainte”.
„De trai da, pentru altceva, trebuie să muncești suplimentar, dar reziști”.
Potrivit studiului, în ultimii ani, a fost înregistrată o creștere a prețurilor de peste 65 la sută față de 2020, iar asta înseamnă că ceea ce costa 100 de lei atunci, astăzi, cumpărăm cu 165 de lei. O astfel de inflație a fost în Republica Moldova acum 20 de ani.
Studiul mai relevă faptul că, deși am avut parte de o situație complicată în țară, anul 2024 poate fi considerat un an care a adus o ușoară recuperare economică.
Unele sectoare, precum cel al construcției de locuințe noi, a atins un nivel extraordinar de dezvoltare. Transportul de pasageri la fel a evoluat, mai ales cel aerian, care de la începutul anului a înregistrat un număr record de peste patru milioane de pasageri.