Nivelul sărăciei în Republica Moldova a crescut și în 2024. Sunt concluziile ministrului muncii anunțate astăzi în cadrul unei conferințe de presă la care au fost făcute totalurile anului. Date exacte referitor la nivelul sărăciei absolute încă nu există, însă criza din domeniul energetic cu care se confrunta țara noastră a agravat semnificativ situația.
„Sărăcia a crescut. În special pentru că sistemul social era ineficient. Am avut multiple crize, criza gazelor, care au lovit în veniturile populației, în special, al familiilor cu venituri mici”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Rata sărăciei, în Moldova, a înregistrat în 2023 cele mai înalte valori din ultimii 5 ani. Dacă în 2019 un sfert din populație trăia în sărăcie absolută, anul trecut nivelul acesteia a ajuns la 31%. Care este rata din acest an, nu este clar așa cum statistica nu a fost încă făcută.
Cât despre salariile în plic, Buzu spune că fenomenul predomină în agricultură, construcții și în domeniul horeca. Astfel, în anul viitor sunt planificate mai multe controale inopinate la astfel de companii.
„Noi lucrăm acuma cu o bază de date într-un mod mai eficient. Deci practic fiecare al treilea control al colegilor de la ISM identifică muncă informală. Noi vrem să creștem gradul de țintire pentru fiecare al doilea control. Totodată, vom iniția mai multe programe, cum ar fi vouchere în agricultură”, a punctat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Inspectoratul Muncii anunță că pe parcursul anului trecut a identificat 3100 de persoane cu salarii în plic și că activitatea a 80 la sută dintre acestea a fost formalizată. Ministrul Muncii și Protecției Sociale s-a lăudat că a scăzut numărul șomerilor cu 39 la sută.
„Noi am reușit să reducem numărul de șomeri care beneficiau de ajutor social în medie de zece ori, în acest an. În unele raioane această cifră este mult mai mare. Spre exemplu, în Ocnița de 26 de ori. În alte raioane din nord de 12 ori”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Totuși ministrul Muncii se arată optimist și afirmă ca prognozele Băncii Mondiale ar arata că sărăcia va scădea în 2025, datorita compensațiile acordate de guvern.